Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Στις ντομάτες αρέσει να ακούνε φωνές, ιδίως γυναικείες!

Δύο περίπου δεκαετίες μετά την περίφημη "ατάκα" του πρίγκιπα Καρόλου ότι στα φυτά αρέσει να τους μιλάνε -κάτι που είχε επισύρει διάφορα ειρωνικά σχόλια σε βάρος του- έρχεται τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα να τον δικαιώσει. Η έγκριτη βρετανική Βασιλική Φυτοκομική Εταιρία εκτέλεσε ένα πείραμα διάρκειας ενός μήνα σχετικά με την επίδραση της ανθρώπινης φωνής στις ντοματιές και κατέληξε ότι τα φυτά όντως "ανταποκρίνονται" στις φωνές που ακούνε και μάλιστα προτιμούν τις γυναικείες!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν και συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά το περιεχόμενο των όσων ακούνε, σύμφωνα με τους "Τάιμς" του Λονδίνου, που συμμετείχαν στο πείραμα. Δέκα εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, έκαναν ηχογραφήσεις που περιείχαν την ανάγνωση αποσπασμάτων από το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σέξπιρ, την "Καταγωγή των Ειδών" του Δαρβίνου και άλλα έργα. Όπως διαπιστώθηκε, τα φυτά προτιμούσαν το Δαρβίνο από το Σέξπιρ! Κάθε φυτό "άκουσε" κατ' επανάληψη τα ηχογραφημένα αποσπάσματα μέσω των ακουστικών μιας συσκευής MP3 που είχε προσαρτηθεί στη γλάστρα, χαμηλά στο επίπεδο των ριζών. Τα φυτά βρίσκονταν σε θερμοκήπιο και οι μετρήσεις έγιναν πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα, ενώ για λόγους σύγκρισης υπήρξαν μετρήσεις και σε φυτά που δεν άκουγαν φωνές.

Νικήτρια του πειράματος αποδείχτηκε μια ντοματιά που αναπτύχθηκε περισσότερο από τα άλλα φυτά μέσα σε αυτό το μήνα του πειράματος, ενώ άκουγε τη Σάρα Ντάργουιν, μακρινή απόγονο του Δαρβίνου, να της διαβάζει το επαναστατικό βιβλίο του διάσημου προ-προ-προ-πάππου της. Το συγκεκριμένο φυτό μεγάλωσε περισσότερο όχι μόνο από τα υπόλοιπα του πειράματος, αλλά -το κυριότερο- κατά 1,6 εκατοστά πιο πολύ σε σχέση με τα φυτά της "ομάδας ελέγχου" που δεν είχαν ακούσει φωνές.

Η απόγονος του Δαρβίνου -που κατά σύμπτωση μελετά τις άγριες ντοματιές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου- δήλωσε υπερήφανη που η φωνή της αρέσει στα φυτά και που παράλληλα έδειξαν εκτίμηση προς τα λεγόμενα του Κάρολου Δαρβίνου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρίας είπε πως "υπάρχει κάτι εξαίσια ωραίο στο γεγονός ότι ένα φυτό ανταποκρίνεται σε ένα κείμενο που αφορά το πώς το είδος του προήλθε" (σ.σ. δηλαδή που αναλύει την θεωρία της εξέλιξης των ζώων και φυτών). Πρόσθεσε ότι αποτελεί κοινό μυστικό πώς πολλοί κηπουροί μιλάνε στα φυτά, πότε ευγενικά και πότε απειλητικά.

Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναικείες φωνές επέδρασαν πιο θετικά στα φυτά, όσον αφορά την ανάπτυξή τους, σε σχέση με τις ανδρικές. Το επόμενο βήμα, με νέα πειράματα, θα είναι να εξακριβωθεί για ποιο λόγο τα φυτά έχουν αυτήν την προτίμηση στις θηλυκές φωνές.
Σε ένα προηγούμενο σχετικό πείραμα, το 2007, ο νοτιοκορεάτης επιστήμονας Jeong Jeong είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά του ρυζιού που ακούνε τη σονάτα "Υπό το σεληνόφως" του Μπετόβεν, αναπτύσσονται και ανθοφορούν ταχύτερα σε σχέση με όσα δεν έχουν αυτήν την τύχη.

(Πηγή:ww.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: