Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πύδνα: Νέα σημαντικά ευρήματα στον τόπο που δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα

του Γιώργου Ροδάκογλου

Στην Πύδνα εστιάζεται τις επόμενες ημέρες το αρχαιολογικό ενδιαφέρον με σημαντικές ανακοινώσεις πού αναμένονται για τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Νομό Πιερίας παρατηρείται έντονη κινητικότητα από αρχαιολόγους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων οι οποίοι θα προβούν σε κοινή συνέντευξη τύπου στις 18 Αυγούστου. Στην Κατερίνη βρίσκεται ήδη και ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τhousandnews .gr οι ανακοινώσεις αφορούν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής του Μεγάλου Αλέξανδρου. Φήμες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις αυτές πιθανότατα έχουν σχέση με την ταφή της Ολυμπιάδας, κάτι που προς το παρόν, επίσημα δεν επιβεβαιώνεται.

Ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν από τον Καθηγητή Αρχαία Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής του ΑΠΘ Γιάννη Τζιφόπουλος από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες Τζον Παπαδόπουλο και από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου. Ο κύριος Παπαδόπουλος, συμμετέχει στις ανασκαφές με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,και μαζί με τους φοιτητές του, εφαρμόζει συστήματα επιφανειακής έρευνας, γεωφυσικής διασκόπησης και γεωμορφολογικής έρευνας για τον εντοπισμό των ακτών κατά χρονολογικές περιόδους. Οι επιστήμονες αναμένεται να αναπτύξουν τη σχέση του μνημείου μήκους 35 μέτρων με την Ολυμπιάδα αν και από την πρώτη στιγμή απέκλεισαν το ενδεχόμενο το μνημείο αυτό να ανήκει σε μέλος βασιλικής οικογένεια ωστόσο όμως δεν απέρριπταν τον ισχυρισμό «Damnatio Memoriae (καταστροφή μνήμης) μιας οικογένειας που στήριζε την Ολυμπιάδα, στη συγκεκριμένη φάση των εμφύλιων συγκρούσεων για τη διαδοχή του θρόνου του Μ.Αλεξάνδρου». Παράλληλα δεν αποκλείουν, την καταστροφή του μνημείου κατά την πολιορκία της Ολυμπιάδας στην Πύδνα το 317/16 π.Χ. από τον Κάσσανδρο.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του μέσα από εκατοντάδες ευρήματα, κινητά και ακίνητα, που αποκάλυψαν οι σωστικές ανασκαφές στην παραλία του σύγχρονου οικισμού του Μακρύγιαλου Πιερίας και παρουσίασαν την προσέγγιση τους στο πρόσφατο Αρχαιολογικό συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπαράσταση απεικονίζει ένα επιτύμβιο μνημείο μοναδικού μεγέθους μήκους 35 μέτρων, ύψους και πλάτους 4 μέτρων αντίστοιχα. Ο γλυπτικός του διάκοσμος με τριάντα μορφές ανθρώπων και ζώων, οι ζωφόροι μήκους 50 και πλέον μέτρων με σκηνές κυνηγιού, μάχης και αποχαιρετισμού πολεμιστών- πρωτόγνωρες για τα δεδομένα ελληνικού χώρου-παραπέμπουν σε πρότυπα μνημείων της Μικράς Ασίας (Μαυσωλείο Αλικαρνασσού ή μνημείο των Νηριίδων) που είχαν αντικρίσει Μακεδόνες κατά την εκστρατεία τους στην Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκαν επίσης τρεις κορμοί ανδρικών αγαλμάτων, κεφαλές αλόγων, κομμάτια από ιωνικό θριγκό από ιωνικούς κίονες και παραστάδες που δείχνει ότι ανήκουν σε κτίριο ιωνικού ρυθμού, κορμός θωρακοφόρου ιππέα υπερφυσικού μεγέθους, μια εντυπωσιακή κεφαλή ίππου, ο θώρακας έφιππου ανδριάντα , μορφή πολεμιστή με χιτώνιο, κομμάτια από κυνηγετικά σκυλιά και ο κορμός λιονταριού που παραπέμπουν σε σκηνή κυνηγιού είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα.

Η θεμελίωση του επιτύμβιου βάθρου που σώζεται αποσπασματικά, κομμάτια από αγάλματα μνημειακής γλυπτικής, μια συστάδα τάφων (2ο μισό του 4ου αιώνα πχ) κι ένας θησαυρός 17 χάλκινων νομισμάτων Μ. Αλεξάνδρου και μεταθανάτιων κοπών του Φιλίππου Β’, χρονολογούν την ύπαρξη πριν από το 316 π. Χ.

«Το μνημείο δεν κατασκευάστηκε για βασιλείς. Εκεί καταλήγουν οι αρχαιολόγοι εξηγώντας ότι η «Ολυμπιάδα θανατώθηκε στην Πύδνα αλλά δεν μπορεί επουδενί να συσχετιστεί με το συγκεκριμένο μνημείο. Αυτό ανήκει σε οικογένεια βασιλικών εταίρων των οποίων το πιθανότερο είναι να μην γνωρίσουμε ποτέ τα ονόματα τους».

Σύμφωνα με τον κύριο Μπέσιο «Κεντρικό πρόσωπο φυσικό είναι να αποτέλεσε η μορφή του θεοποιημένου ήδη Μ. Αλεξάνδρου. Η αλεξανδρολατρεία μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένη, ειδικά για τον πυρήνα του μακεδονικού βασιλείου αλλά και στις κτήσεις της Ανατολής.»

(Πηγή: www.thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: