Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Διαλύουν τη χώρα!"

Για «παρακρατικούς» και «εξωθεσμικούς» τρόπους διακυβέρνησης από το συμβούλιο των τριών αρχηγών και όχι από το υπουργικό συμβούλιο κάνει λόγο ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος, καταγγέλλοντας την υποτακτική στάση της κυβέρνησης στην τρόϊκα.

Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ουσιαστικά κυβερνά το συμβούλιο αρχηγών, είπε ότι αυτό «είναι εξωθεσμικό! Είναι παρακρατικό θα το έλεγαν σε άλλες εποχές. Ναι, θα το έλεγαν παρακρατικό. Και ξέρω ότι θα δεχθώ καταιγισμό πυρών. Θα πουν και ποιός είναι ο Νικολόπουλος ο επαρχιώτης που ήρθε να μας πει ότι είμαστε παρακρατικοί. Ξέρω δε ότι εμποδίζουν το πολιτικό σύστημα να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Να διαπραγματευτεί με τους δανειστές».

Σχετικά με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, παρατήρησε πως «σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα έχω σηκώσει ένα μυθιστόρημα που φιλοξενεί μια τοπική εφημερίδα σήμερα, «Η Ιφιγενοποίηση». Και μιλάω για την Ιφιγένεια την Αγροτική Τράπεζα. Εκεί εξιστορώ τα γεγονότα όπως πραγματικά τα έζησα. Ξέρετε τι μου έχει κάνει εντύπωση; Στα τόσα χρόνια, δεν μου έχει ξανατύχει για ένα τέτοιο θέμα να μην υπάρχουν 150-200 υπογραφές βουλευτών. Συνήθως ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής πήγαινε σε όλους τους βουλευτές, και εκεί έβλεπε κανένας ότι υπέγραφαν όλοι, ακόμη και εκείνοι που μπορεί να ψήφιζαν αυτά τα μέτρα. Σήμερα μου κάνει εντύπωση που για την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας, που είναι εθνική υπόθεση όντως, δεν έχουμε τέτοιες υπογραφές. Ένιωσα στην αρχή τραγικά μόνος να μιλώ για την Αγροτική. Αλλά έχουμε αποδεχθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει εκεί εξαρτημένη, μια λογική τέτοια. Ποιοί; Οι περισσότεροι από μας. Εγώ λοιπόν λέω ότι πρέπει να μπούμε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Η αναμονή δηλαδή της επόμενης δόσης δεν το βλέπετε ότι έχει καταντήσει τη χώρα έρμαιο στις απαιτήσεις των δανειστών που παίζουν κυριολεκτικά με τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπρέπειά μας; Ε λοιπόν όλα έχουν ένα όριο και ένα τίμημα. Αυτό ήθελα λοιπόν εγώ να πω στο δικό μου το κόμμα πρώτα, γιατί ήρθα σε όλους τους νομούς και σε όλα τα εργατικά κέντρα και τους έλεγα «παιδιά δεν θα κόψουμε τους μισθούς και τις συντάξεις». Και έρχονται σήμερα οι δανειστές και λένε όχι. Και μάλιστα ο στόχος τους μου μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να διαλύσουν την χώρα μου και να μοιράσουν σε τιμή ευκαιρίας τα κομμάτια της, όπως την Αγροτική. Σημασία λοιπόν έχει τι θέλει και τι μπορεί να κάνει αυτή εδώ η χώρα αυτή την κρίσιμη στιγμή. Θέλει να παραμείνει εξαρτώμενη ή θέλει να αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της;».

Τόνισε μάλιστα πως «βουλωμένο γράμμα θέλανε να πάω. Βουλωμένο γράμμα πάει ο Φώτης Κουβέλης. Βουλωμένο γράμμα πάει. Ότι είπαμε εκείνη την Παρασκευή που συναντηθήκανε με την τρόικα, όλα κατά γράμμα γίνονται. Όλα. Εγώ τα γράφω στην παραίτησή μου και γι’ αυτό μπορώ να τα λέω. Ήταν 25 παρόντες, δεν ήταν ένας ή δύο. Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν βγαίνει κανένας να με διαψεύσει; Παρά βγαίνουν και λένε ανοησίες, ότι δήθεν τσακώθηκα με τον Βρούτση. Ανοησίες. Αν είναι δυνατόν τέτοια φτηνιάρικα πράγματα. Σήμερα γράφουν όλες οι εφημερίδες ότι 40.000 θα μπουν στην εφεδρεία, και χθες συναντήθηκαν και λένε ότι τα αποτυχημένα μέτρα δεν θα τα ξαναφέρουμε! Ο Κουβέλης έλεγε προχθές ότι «θέλω να σας πω ότι έλεγα για σταδιακή απαγκίστρωση». Άκου τώρα κουβέντα. Ο Φώτης έχει διαλέξει το δρόμο του. Δεν ξέρω ποιός είναι αυτός ο δρόμος».

Η λαίλαπα των δημοσκοπήσεων

Παρατήρησε ο κ. Νικολόπουλος ότι «τις προχθεσινές δημοσκοπήσεις, πριν καν περάσουν τα μέτρα, το μεγαλύτερο κόμμα παίρνει 12%. Λοιπόν θα υπάρχει τώρα ΔΗΜΑΡ; Έγραφε η «Δημοκρατία» ότι ζητήθηκε η διαγραφή του Νικολόπουλου, γιατί σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσα με πιτσιρικάδες προχθές, τους είπα ότι το βρίσκω πολύ χαριτωμένο αυτό που λέτε τι θα πει ΔΗΜΑΡ. Μου είπαν κ. Νικολόπουλο ΔΗΜΑΡ θα πει ότι πια «Δεν ΉΜαστε ΑΡιστεροί». Και επειδή εγώ το βρήκα χαριτωμένο και το διασκέδασα μαζί τους, έγραφε η εφημερίδα «Δημοκρατία» ολόκληρο κομμάτι. Πια ο Φώτης Κουβέλης δεν αντέχει την άλλη άποψη, και ενδεχομένως να λέει του Σαμαρά τι τον κρατάς αυτόν».

Όπως είπε, «σημασία έχει τι ακριβώς θέλει και μπορεί να κάνει η χώρα και ο λαός. Θέλουμε να παραμείνουμε εξαρτώμενοι ή θέλουμε να αποφασίσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας όσο ακόμη έχουμε περιθώρια και δυνάμεις; Γιατί εδώ που φτάσαμε λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν. Όμως το έχουν πει όλοι – δεν το έλεγε ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ κλπ;- ότι τα νέα μέτρα θα στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, θα αφαιρέσουν ρευστότητα, πόρους, θα μας οδηγήσουν, κυρίως τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στην απόγνωση, και ότι νέο και αξιόλογο διαθέτει η χώρα σε ανθρώπινο δυναμικό στην μετανάστευση. Εγώ λέω ότι δεν θα ψηφίσω τα μέτρα μεθαύριο, μην στεναχωρηθούν οι φίλοι μου οι νεοδημοκράτες. Εγώ είμαι με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θέλω και η Νέα Δημοκρατία να είναι με το λαό».

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός έπρεπε να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή»

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του Αντ. Σαμαρά, είπε πως «και την βραδιά των εκλογών ήμασταν μαζί, και όλες τις προηγούμενες μέρες. Και τον άλλο δρόμο τον είχαμε φτιάξει, τον είχαμε ανοίξει, όταν ο Σαμαράς έλεγε ότι εγώ είμαι ο μεγαλύτερος αντιμνημονιακός της Ελλάδας, από το επίσημο βήμα της Βουλής. Το πότε έγινε η αλλαγή δεν το ξέρω. Δεν θέλω να πιστέψω ότι προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός έπρεπε να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Μένει ο ίδιος να το διαψεύσει».

«Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση των τριών μας λένε να επιλέξουμε τον αργό θάνατο»

«Όπως ο ναρκομανής που αποφασίζει να σταματήσει τις ναρκωτικές ουσίες για να απεξαρτηθεί, στην πρώτη περίπτωση, αν δεν το κάνει, επιλέγει τον αργό θάνατο. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση των τριών μας λένε να επιλέξουμε τον αργό θάνατο. Στη δεύτερη περίπτωση, εκείνη που λέμε, «όχι ρε παιδί μου, δεν το αντέχουμε, δεν μας ψήφισε ο λαός για να τον δολοφονήσουμε», αφού περάσουμε το επώδυνο στάδιο της αποτοξίνωσης, τότε θα απελευθερωθούμε και τότε θα κερδίσουμε και την αξιοπρέπεια και μπορούμε να ξεκινήσουμε μια καινούργια ζωή», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος και συμπλήρωσε πως «δεν το καταφέρνουν όλοι, το ξέρω. Δεν είναι όλοι νικητές της ζωής, το ξέρω. Ξέρω ότι οι Έλληνες έμαθαν να αγωνίζονται, να ξεπερνούν δυσκολίες κι όταν ο ζυγός στον τράχηλο ήταν ανυπόφορος έλεγαν το «μέχρι εδώ και μη παρέκει». Τα μνημόνια λοιπόν με όλα τα αρνητικά τους προσέφεραν και μια μοναδική ευκαιρία εθνικής αναγέννησης. Έχουμε σήμερα την αφορμή για ριζικές αλλαγές. Έχουμε ανακαλύψει τις αιτίες της ελληνικής παθογένειας. Ποιος όμως τώρα εμποδίζει το ελληνικό σύστημα να εφαρμόσει αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που είχε φτιάξει η Νέα Δημοκρατία, επανεκκίνησης της οικονομίας, επαναδιαπραγμάτευσης έλεγε ο Αντ. Σαμαράς άμεσης, και εγώ μαζί του σε όλη την Ελλάδα, όλων των επαχθών όρων του μνημονίου, για να χαράξουμε μια νέα πορεία; Ποιος τελικά εμποδίζει τις πολιτικές ηγεσίες να ξεφύγουν από τη μιζέρια της επαιτείας της άλλης μιας δόσης και να αρθρώσουν μια νέα πολιτική πρόταση, αυτή που είχαμε ετοιμάσει όλοι μαζί; Σήμερα, με συγχωρείτε πολύ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα προλάβει ο Φώτης να δει το όνειρό του πραγματικότητα. Οι εξελίξεις μας προσπερνούν όλους. Αν το όνειρο του Αντ. Σαμαρά ήταν αν γίνει μόνο πρωθυπουργός και όχι μέσα από την πρωθυπουργία να υπηρετήσει αυτούς τους υψηλούς στόχους, τα λαϊκά συμφέροντα και τις εθνικές μας επιδιώξεις δεν έχει καμία σημασία. Εγώ αυτό κατάλαβα και παραιτήθηκα από υπουργός».

Η ώρα της «υποταγής»

Με λεπτομέρειες αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση με την τρόϊκα ο κ. Νικολόπουλος. Όπως είπε, «μόλις ορκιστήκαμε, Παρασκευή, ειδοποίησε ότι έρχεται η τρόικα. Σάββατο πρωί έγινε μια ευρύτατη σύσκεψη. Έπρεπε να μαζέψουμε όλα τα τεχνοκρατικά στοιχεία. Όμως υπήρχαν και ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσει η πολιτική ηγεσία, και τα ερωτήματα που έθετε η τρόικα ήταν, «κύριοι τι θα κάνετε;», «θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις σας;», γιατί εδώ η συμφωνία των τριών αρχηγών λέει ότι εσείς θα σεβαστείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η προγραμματική συμφωνία για να συγκροτηθεί κυβέρνηση λέει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Λέει ότι θα σεβαστούν τα ειδικά μισθολόγια. Αυτά τα λέει η προγραμματική συμφωνία, δεν τα λέει ο Νικολόπουλος. Η τρόικα λοιπόν ήθελε να πάρει απαντήσεις από τον Βρούτση και τον Νικολόπουλο πάνω σε αυτό. Γιατί σε όλα τα άλλα είχαμε ετοιμάσει τις απαντήσεις. Έψαξα λοιπόν να πάρω την απάντηση που θα έδινα στην τρόικα, γι’ αυτά που σήμερα κάνουν δήθεν ότι κουβεντιάζουν κάθε τρεις και λίγο οι τρεις τους. Σας πληροφορώ ότι δεν κουβεντιάζουν τίποτα. Γιατί η εντολή που δόθηκε, και το έχω γράψει στην παραίτησή μου και δεν το διέψευσε κανένας, ήταν, και αυτό ειπώθηκε στην τρόικα, ότι πάνω από την προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών, εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές σας απαιτήσεις. Και ξαναρωτούν οι τροικανοί: «Ακούσαμε καλά; Ότι αυτά που έχει καταγράψει η προγραμματική συμφωνία δεν έχουν καμία πρακτική αξία». Εν συνεδριάσει αυτά που σας λέω, όχι σε πηγαδάκι και η απάντηση ήταν «όχι δεν έχουν. Για εμάς προέχουν οι υποχρεώσεις μας απέναντί σας». Και ο Τόμσεν τα χάνει και διαβάζει την προγραμματική συμφωνία. Και ξαναρωτά, μετά από αυτό, εδώ λέτε 1,2,3,4,5,6… Εσείς τι θα κάνετε; Και η απάντηση ήταν «σας είπαμε. Για μας προτεραιότητα είσαστε εσείς». Και ο Τόμσεν διαβάζει δεύτερη φορά την προγραμματική συμφωνία και λέει «δεν είναι δυνατόν να έχω καταλάβει καλά» και «γιατί οι πολιτικοί σας αρχηγοί τα είπαν αυτά στο λαό;», και η απάντηση ήταν «ρωτήστε αυτούς». Να γιατί δεν θέλουν την απολογία του Νικολόπουλου στο πειθαρχικό».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «σήμερα η τρόικα δίνει παράσημα σε υπουργούς. Αυτός είναι καλός υπουργός, λέει, πήρε τόσα μέτρα, έσφαξε τόσους Έλληνες σήμερα. Αυτό δημιουργεί περηφάνια σε ένα Έλληνα πολιτικό όταν του δίνει παράσημα η τρόικα γιατί εκείνους που τον ψήφισαν, εκείνους που τον ζητωκραύγασαν, εκείνους που τον πήραν στην πλάτη τους, εκείνους που τον έκαναν βουλευτή και υπουργό έρχεται σήμερα να τους σφάξει χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την εντολή τους;».

Τελικά έγινε δεκτή

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στην ερώτηση που κατέθεσε για τον Γ. Παπανδρέου, και την οποία αρχικά αρνήθηκε να παραλάβει ο υπάλληλος της Βουλής, γεγονός πρωτάκουστο. Όπως είπε, «τελικά την δέχθηκαν. Ήταν δυνατόν να με λογοκρίνουν; Μου κάνει εντύπωση πως από εκατοντάδες ραδιόφωνα που έχει η Ελλάδα, από εκατοντάδες δημοσιογράφους, σοβαρούς, καλούς, έντιμους, παπαγαλάκια, καταφερτζήδες – απ’ όλα έχει – πως μόνο σε σας τόσο πολύ ξένισε, τόσο πολύ σας ενόχλησε, και δεχθείτε σας παρακαλώ να πω ότι αυτό μου δίνει δύναμη και κουράγιο. Τα τηλέφωνα που με παίρνουν άσχετοι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Όπως καλή ώρα εσείς, που λένε όχι ρε παιδιά, δεν θα το δεχθούμε αυτό. Ο βουλευτής έχει την υποχρέωση να πάει και να μεταφέρει, ακριβώς, με όποιο τρόπο, δύσκολο, σκληρό. Οι τρόποι χάλασαν και τον υπάλληλο, γιατί μίλησα για το δίδυμο της καταστροφής λέει. Και λέει δεν το κάνετε πιο κομψό; Αλλάξτε το λέει. Του λέω τι λες; Εμείς έχουμε πάει την οικογένεια Παπανδρέου στα δικαστήρια για να δει αν υπήρχε δόλος. Όλη αυτή η παρέα που σήμερα τους διορίσαμε να παίρνουν 20.000 το μήνα, που έφεραν το ΔΝΤ, είχαν κανένα δόλο που δεν πήρανε το δάνειο που τους έδιναν οι αγορές; Έπρεπε να τηρήσουν τη συμφωνία που είπε ο Στρος Καν ότι είχαν κάνει πριν τις εκλογές, ότι θα έρθουν εδώ και θα μας κατσικωθούν; Με αυτά ήδη ασχολείται ο κ. Πεπόνης. Του λέω λοιπόν, αγαπητέ μου τι λες; Κατ’ αρχήν ποιός είσαι εσύ που θα λογοκρίνεις έναν βουλευτή; Εννέα φορές εκλέγομαι βουλευτής. Είμαι από το ’89. έχω ζήσει σε σκληρές εποχές του Κοινοβουλίου. Σε ροκ εποχές όπως έλεγε ο Λαλιώτης. Έχω ζήσει το «δεν δικαιούστε να ομιλείτε», του μακαρίτη του Μένιου Κουτσόγιωργα. Αυτό όμως δεν το έζησα ποτέ!».

Σχολίασε μάλιστα πως «Είναι δυνατόν να πάει κάποιος και να κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον Αντ. Σαμαρά, στο Β. Βενιζέλο ή ακόμη και στο συμπαθή Φώτη, ότι δεν τήρησες την απόφαση των οργάνων σου; Και ποια μπορεί να είναι η τιμωρία; Τους κόβουν την κρατική επιχορήγηση. Και αν τον διαγράψουν από το κόμμα χωρίς απολογία κάποιον, παραβιάζοντας άρθρα του καταστατικού, το ίδιο. Γιατί αυτά να ακούγονται ως ανέκδοτα στην ευρωπαϊκή Ελλάδα; Δεν είμαστε πια η Βαλκανική χώρα με εκείνες τις συνήθειες, εγώ είμαι ο αφέντης. Ξέρετε, και όταν κατέβηκαν οι Βούλγαροι και οι Γερμανοί, την Κυριακή δεν εκτελούσαν. Εδώ, φαίνεται ότι ακόμη και την Κυριακή δήθεν συγκεντρώνονται. Και έστειλα ένα γράμμα σε όλους αυτούς, γιατί το άρθρο του καταστατικού μας θέλει να είναι θεματοφύλακες αυτού του δημοκρατικού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που το υπηρετούμε από τα νιάτα μας μέχρι σήμερα, ήθελε να ταυτίσει τη δημοκρατική οργάνωση με την δημοκρατική λειτουργία και την υπηρεσία στους πολίτες. Και επειδή τον τελευταίο καιρό ακούω πολλή κουβέντα να γίνεται και λένε κάποιοι για το συμφέρον της πατρίδος. Για το συμφέρον της πατρίδος θα σου κόψουμε το μισθό και τη σύνταξη, και όποιος αντιστέκεται δεν αγαπά την πατρίδα».

Μ. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ: "Όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά και κάνουν προβλέψεις, είναι ουσιαστικά φακίρηδες"

«Η ιστορία της οικονομίας λέει πολύ απλά ότι δεν μπορεί μια χώρα να συνεχίσει επ’ αόριστον να έχει ύφεση», παρατήρησε ο οικονομολόγος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο οποίος σημειώνει ότι έγιναν θετικά βήματα στην οικονομία της χώρας.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ιστορία της οικονομίας λέει πολύ απλά ότι δεν μπορεί μια χώρα να συνεχίσει επ’ αόριστον να έχει ύφεση. Δεν έχουμε κανένα ιστορικό παράδειγμα, καμίας χώρας η οποία να έχει ξεπεράσει 4,5,6 χρόνια συνεχούς ύφεσης. Είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ποτέ. Ακόμη και στη χειρότερη περίοδο που πέρασε η χώρα τον 20ο αιώνα, δηλαδή την περίοδο 1940-1949, ήδη από τα τέλη του 1947-48 είχαμε αρχίσει να έχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν θα γίνει από μόνο του».

Σχολίασε μάλιστα πως «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά και κάνουν προβλέψεις, είναι ουσιαστικά φακίρηδες. Δεν υπάρχει τρόπος να πεις τι θα γίνει σε δύο μήνες οπουδήποτε στον κόσμο, πόσο μάλλον να δεις τι θα γίνει του χρόνου. Ούτε αυτό μπορώ να σας πω, αν έχουμε φτάσει στον πάτο. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν σημεία θετικά τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει τουλάχιστον μια αντιστροφή του κλίματος μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, όπως υπάρχει, που δείχνει να κάνει μια σειρά από πράγματα καινούργια. Έχουμε μια μικρή επιστροφή καταθέσεων που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Συνολικά οι καταθέσεις μας έχουν απομειωθεί από 237 δις που ήταν το μάξιμουμ το 2009 στα 150 δις τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος έφυγε στο εξωτερικό και μερικά πήγαν στα μπαούλα και στα μπαουλοντίβανα. Ένα δεύτερο είναι η μείωση του ελλείμματος. Έχουμε φτάσει σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος περίπου 1 δις. είναι κάτι αδιανόητο. Από το 1974 και μετά ουδέποτε το ελληνικό κράτος δεν είχε τόσο μικρό πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό έχει να κάνει προφανώς με τη μείωση των κρατικών δαπανών, έχει να κάνει με την κάποια σχετική αύξηση των εσόδων. Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά θετικά. Πάμε ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2012 να το έχουμε μηδενίσει. Αυτό θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες με τα λεφτά που βγάζουν είναι ικανοί να μπορούν να πληρώνουν τις δαπάνες τους. Οι άνεργοι συνδέονται εμμέσως μόνο με το δημόσιο έλλειμμα, με το γεγονός ότι ένα μέρος των ταμείων επιχορηγούνται προκειμένου να καλύψουν τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα. Οι άνεργοι είναι του ιδιωτικού τομέα. Από το 1981 και μετά καταπολεμούσαμε την ανεργία διορίζοντας στο Δημόσιο. Αυτό κάποτε τελείωσε. Ένα τρίτο στοιχείο είναι η θεαματική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών. Η μείωση των ελληνικών εισαγωγών εξαιτίας της ύφεσης. Αυτό είναι 37%. Είχαμε εξαγωγές 16 δις το 2010, έχουμε 22,5 δις το 2011, και οι εισαγωγές από 48 δις το 2010 έγιναν 43 το 2011. το μεγαλύτερο μέρος είναι φάρμακα. Εξάγουμε φάρμακα σε πρώτη ύλη και σε φαρμακοβιομηχανίες της Γερμανίας. Πολλά τρελά συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία. Ένα είναι και αυτό, ότι εξάγουμε χημικά και φάρμακα και δεν έχουμε φάρμακα».

Το fast track και οι τράπεζες

Όσον αφορά τις διαδικασίες fast track, παρατήρησε πως «τώρα λένε ότι θα προχωρήσουν δύο αποκρατικοποιήσεις. Αυτό το περίφημο οικόπεδο εκεί στη Ρόδο, είναι 1,5 δις. λένε θα προχωρήσουν για τον ΟΠΑΠ. Χάσαμε δύο χρόνια σε αυτή την κουβέντα. Θέτοντας στην αρχή την επιμήκυνση, την απομείωση του δανείου, μετά το PSI, μετά δεν ξέρω εγώ τι… αυτό θα έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα. Διστάζανε οι πολιτικοί να πάρουν τις αποφάσεις που ήταν να πάρουν. Πολλά λέγανε στις τηλεοράσεις αλλά στην ουσία λίγα κάνανε στην πράξη. Η συγχώνευση φορέων του δημοσίου τομέα έπρεπε να γίνει το 2010, όχι να την κάνουμε το 2013, αν την κάνουμε. Η μείωση ενδεχομένως σχολείων, νοσοκομείων πανεπιστημίων έπρεπε να γίνει ήδη».

«Φτάσαμε τώρα σε ένα σημείο που κανείς δεν μας πιστεύει. Σας θυμίζω ότι η χρηματοδότηση έχει διακοπεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρηματοδότηση από την Ευρώπη. Τα πακέτα που συμφωνήθηκαν λόγω του PSI ακόμη δεν έρχονται. Μας λένε πως πρώτα θα κάνετε αυτά και μετά το άλλο. Μας το λένε και βιαστικά, με το πιστόλι στον κρόταφο αλλά τι να κάνεις. Αυτό υπήρχε στη συμφωνία, ότι θα πάρουμε μια σειρά από μέτρα και μετά θα πάρουμε τα λεφτά. Είναι δύστροποι, είναι καχύποπτοι και είναι και εκβιαστικοί. Αλλά πως μπορούν να μην είναι όταν σε δύο χρόνια δεν κάναμε τίποτα;», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, το είδαμε στις τελευταίες εκλογές, έχει στο μυαλό του ένα μύθο, ότι είμαστε ένα οικόπεδο γωνία, οι κακοί ξένοι θέλουν να μας πάρουν τα πετρέλαια, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο που έχουμε ως πλουτοπαραγωγικούς πόρους, και όλα αυτά τα κάνουν για να μας ξεπουλήσουν. Αυτό είναι παραμύθι. Το σύνολο της αξίας του τραπεζικού συστήματος στο Χρηματιστήριο της Ελλάδας είναι 7 δις. με 7 δις ένας Σαουδάραβας μπορεί να το αγοράσει αντί να αγοράσει τη Μάντσεστερ. Αυτή είναι η χρηματιστηριακή του αξία. Προφανώς η αξία των οικοπέδων και των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων είναι υπερπολλαπλάσια».

«Θυμάστε το 1999 –2000 τι γινόταν; Θυμάστε επιχειρήσεις που δημοσίευαν ζημίες και η μετοχή τους ανέβαινε στα ουράνια; Το ανάποδο συμβαίνει τώρα. Θέλω να πω πως αν κάποιος θα ήθελε να μας αγοράσει θα μας αγόραζε ήδη. Δεν θέλει κανένας να μας αγοράσει. Προφανώς θέλουν να αγοράσουν συγκεκριμένα κομμάτια. Δύσκολα δίνουν χρήματα, αλλά βλέπετε ότι χρήματα υπάρχουν μπόλικα, εκτός Ελλάδας», παρατήρησε και υπογράμμισε πως «οι συγχωνεύσεις είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Έχει να κάνει με τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους. έχει να κάνει με τράπεζες όπως η Εμπορική που θέλει να εγκαταλείψει η Credit Agricole για δικούς της λόγους, γιατί χάνει χρήματα λέει. Άρα τι θα κάνεις; Δεν θα προστατέψεις τις καταθέσεις, τους δανειστές;».

«Το 1932, ο Βενιζέλος είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε δημοσίευση»

Όπως είπε ο κ. Ζουμπουλάκης, «σε ανάλογη περίπτωση, το 1932, ο Βενιζέλος είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης που αφορά την οικονομία. Για να μην δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην ελληνική οικονομία έλεγε «δεν θα γράφετε τίποτα». Αυτό μπορεί να το πει κανείς σήμερα; Δεν υπάρχει περίπτωση».

«Η οικονομία είναι μια πολιτική επιστήμη. Ιδεολογικά φορτισμένη. Δεν υπάρχει μια όψη. Δεν είναι Φυσική, δεν είναι Βιολογία, είναι μια πολιτική, κοινωνική επιστήμη. Γι’ αυτό και είναι και ανακριβής, γιατί ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εν πολλοίς απρόβλεπτη. Οι άνθρωποι ενσωματώνουν τις πληροφορίες και αλλάζουν την συμπεριφορά τους. άρα πρώτον είναι δύσκολο να προβλέψεις, δεύτερον είναι ιδεολογικά φορτισμένη, τρίτον υπάρχουν συμφέροντα. Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν συμφέροντα. Έχουν καταθέσεις οι ίδιοι στο εξωτερικό, είναι μισθωμένοι υπάλληλοι οι ίδιοι άλλων εταιριών, δουλεύουν σε ξένες τράπεζες. Π.χ. αν εγώ είχα 100.000 στο εξωτερικό, θα προτιμούσα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, γιατί οι 100.000 θα γίνονταν 200.000».

Όπως είπε, «ότι κάνει μια επιχείρηση που έχει δέκα υπαλλήλους και βλέπει ότι έχει πέσει ο τζίρος της που λέει, δύο από εσάς πρέπει να φύγουν, έτσι θα έπρεπε να κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και το Δημόσιο. Η μονιμότητα στο Δημόσιο έχει νόημα από τη στιγμή που εξασφαλίζει ιδεολογικά τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Η μονιμότητα εφευρέθηκε προκειμένου αφενός μεν να έχει το κράτος στελεχωμένο δυναμικό συνεχώς, στις εφορίες, στα σχολεία, στις υπηρεσίες και να μην αλλάζει κάθε λίγο για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν, και δεύτερον οι άνθρωποι αυτοί να είναι στο απυρόβλητο οποιασδήποτε πολιτικής παρέμβασης. Αυτή είναι η μονιμότητα. Δεν σημαίνει ότι από την στιγμή που μπήκε κάποιος με οποιονδήποτε τρόπο, αν η θέση του καταργηθεί, αυτός θα παραμείνει. Δυστυχώς τόσα σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε. Το σωστό είναι τους περισσότερους από όλους αυτούς τους χρήσιμους ανθρώπους, να μπορέσουμε να τους βρούμε μια δουλειά αλλού, εκεί που υπάρχουν κενά. Δεν έχουμε νοσοκόμους για παράδειγμα, και έχουμε πάρα πολλούς κλητήρες. Κάτι πρέπει να γίνει με τις ΔΕΚΟ. Υπάρχουν πολλές ΔΕΚΟ που δεν δικαιολογούν το λόγο ύπαρξής τους. Προφανώς οι ΔΕΚΟ δεν μπορούν να λειτουργούν στη λογική ενός κερδοφόρου συστήματος ιδιωτικής επιχείρησης αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα ζήτημα. Τα δικά μου στοιχεία λένε ότι ακόμη οι μισθοί των ΔΕΚΟ βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά».

Σχολίασε μάλιστα πως «το τραγικό είναι ότι αυτοί που τώρα υπερασπίζονται να μην χαθεί ούτε μια δουλειά στο Δημόσιο, είναι αυτοί που δεν ωφελήθηκαν από αυτό. Δηλαδή αν παραδοσιακά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτοί που ωφελούνταν, αυτοί της άλλης πλευράς, της Αριστεράς βρίσκονται να υπερασπίζονται ένα Δημόσιο που αυξήθηκε, γιγαντώθηκε ρουσφετολογικά και τώρα υπερασπίζονται αυτό το Δημόσιο να μην χαθεί», ενώ παρατήρησε ακόμη πως «έγινε ότι έγινε. Έγιναν απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Πάλι φτιάξαμε ένα υπουργικό συμβούλιο υπερβολικά μεγάλο, πάλι με κριτήρια τύπου, πόσους βουλευτές έχει βγάλει η Καβάλα, πόσους δικαιούται να έχει για να έχει υπουργό κλπ, και συνεχίζουμε να λέμε πάλι τα ίδια πράγματα».

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους

«Ταυτόχρονα γίνονται δύο πράγματα. Το κράτος εκσυγχρονίζεται, γιατί οι γενιές αλλάζουν. Το κράτος εκσυγχρονίζεται κρατώντας ένα κομμάτι μεγάλο της παράδοσης του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς κλπ. Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται κιόλας. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, πχ πόσο χρόνο κάνει να βγει μια ταυτότητα κλπ. Το ελληνικό κράτος προχωράει, αλλά δυστυχώς έχει πίσω του ένα πολύ μεγάλο βάρος το οποίο συνεχίζει να την ταλαιπωρεί. Και υπάρχει ένας αγώνας μεταξύ μέρας και νύχτας που νομίζω ότι μας οδηγεί αναγκαστικά σε αλλαγές», σχολίασε ο κ. Ζουμπουλάκης, ενώ υπογράμμισε ότι σαν λαός «είμαστε απειθάρχητοι. Έχουν Έλληνες υπαλλήλους που τους ακολουθούν σε κάθε βήμα. Έχουν δικό τους ελληνικό προσωπικό, που βλέπουν τι γίνεται. Τώρα είναι πολύ πιο πονηρεμένοι και πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν δεν πάρουμε τα 11,5 δις μέτρα δεν υπάρχει φώς για επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να συναισθανόμαστε, και έτσι είναι, ότι είναι μια εκβιαστική κίνηση, και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Προφανώς και υπάρχει όφελος μέχρι τώρα. Η μείωση του κρατικού ελλείμματος. Το ωφελείται ο πολίτης είναι μια εντελώς υποκειμενική άποψη. Χρόνια τώρα ωφελούνταν ο πολίτης δανειζόμενος από τις τράπεζες. Τώρα δεν μπορεί να δανειστεί από την τράπεζα. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν περάσει πολύ χειρότερες περιόδους κρίσης».

Τέλος, αναφορικά με τους τομείς που η επένδυση θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη παρατήρησε ότι «προφανώς η μεταποίηση και ο πρωτογενής τομέας πρέπει να ξανατονωθούν. Είναι περίεργο που δύο χρόνια τώρα δεν έγινε ούτε μια αναδιάρθρωση, ούτε μιας καλλιέργειας. Δηλαδή ξέρουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα ελλείμματος. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Αντί να σπέρνουμε κάτι για να ζήσουμε γεμίσαμε το θεσσαλικό κάμπο με φωτοβολταϊκά. Εύφορα χωράφια τα σπέρνουμε με πράγματα που δεν παράγουν τίποτα».

Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει εφεδρεία"

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει εφεδρεία. Νομίζω ότι γίνεται μια συζήτηση, εξετάζονται όλα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά εφεδρεία δεν θα γίνει», σχολίασε το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης, αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις γύρω από τα μέτρα των 11,5 δις.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει εφεδρεία. Νομίζω ότι γίνεται μια συζήτηση, εξετάζονται όλα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά εφεδρεία δεν θα γίνει. Νομίζω ότι πάρα πολλά από αυτά που διατυπώνονται ως φόβοι, ως κίνδυνοι, ως σενάρια και απηχούν πολλές φορές και τις σκέψεις που υπάρχουν σε τεχνικές υπηρεσίες της τρόικα ή και στο δημοσιογραφικό δαιμόνιο, δεν επαληθεύονται. Θέλω να σας θυμίσω ότι ξεκινήσανε πάρα πολλά σχόλια λέγοντας ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και μετά την συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, και ήδη έχει τεθεί το θέμα στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρατήρησε μάλιστα πως «η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι μια στιγμιαία πράξη, γιατί οι δεσμεύσεις της χώρας και το σύνολο των προβλημάτων δεν λύνονται σε μια συνάντηση, μια φορά και σε μια διαδικασία. Το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, η κατεύθυνση η πολιτική βούληση της κυβέρνησης έχει τεθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο. Είναι προφανείς οι αντιδράσεις του κ. Γιούνκερ. Αυτά ακούστηκαν, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση σαν κατεύθυνση παρέμεινε στη συμφωνία των αρχηγών. Στη συνέχεια είχαν ακουστεί και διάφορα άλλα τα οποία δεν επαληθεύτηκαν. Πιστεύω ότι όπως και με το θέμα της εφεδρείας δεν θα επαληθευτούν οι Κασσάνδρες που θέλουν να δημιουργούν μείζονα προβλήματα στην κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση δίνει τη μεγάλη μάχη για να παραμείνουμε στο ευρώ»

Όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Υπολείπονται 4 δις όπως είπε ο κ. Στουρνάρας. Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξουν επώδυνα μέτρα. Τώρα αν υπάρξουν επώδυνα μέτρα, προφανώς θα υπάρξουν και αντίστοιχες επώδυνες καταστάσεις στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση η οποία υπάρχει και δίνει τη μεγάλη μάχη της χώρας μας για να παραμείνουμε στο ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης στηρίζεται σε μία προγραμματική συμφωνία. Αυτή η προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να παραβιαστεί, και νομίζω δεν θα παραβιαστεί. Έχω πολύ αισιόδοξη και θετική αίσθηση για τα πράγματα και γι’ αυτό σας είπα ότι πολλά από αυτά που έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί και ειδικά λόγω και της απουσίας ειδήσεων το καλοκαίρι δεν έχουν επαληθευτεί. Όταν μαζεύονται αυτά τα χρήματα, λύνονται διάφορα προβλήματα. Το πρώτο είναι η αποπληρωμή των ομολόγων μας, μετά η υπόθεση των δανειακών μας υποχρεώσεων και ελαφρυνόμενοι από αυτά εξασφαλίζουμε και τους μισθούς και τις συντάξεις και τη λειτουργία του κράτους».

Σχολίασε μάλιστα πως «το έλλειμμα βρίσκεται στη συνολική πορεία της χώρας, η οποία έχει συσσωρεύσει ένα έλλειμμα. Εξασφαλίσαμε με το PSI και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ένα κούρεμα του χρέους και απ’ ότι ακούω, αυτή τη στιγμή βλέπουν και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς έχουμε και ένα μεγάλο δημόσιο χρέος και όλο αυτό το πακέτο είναι ένα εκρηκτικό μίγμα».
Γιατί συνεχίζεται η ίδια συνταγή;
Σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο μίγμα πολιτικής παρατήρησε πως «οι αιτίες κατά τη γνώμη μου είναι δύο. Η πρώτη αιτία είναι οι ιδεοληψίες κυρίως των δανειστών και των εταίρων, οι οποίοι στο δόγμα της λιτότητας και στη γερμανική λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας εμποδίζουν αυτή τη στιγμή μια ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα μπορούσε με την έκδοση του ευρωομολόγου να έχει δημιουργήσει μια ανάσα στην Ευρώπη, και παραμένουν σε μια λογική, η οποία ουσιαστικά αρνείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει κρατικό χρέος. Η δεύτερη πλευρά αφορά και την ελληνική περίπτωση. Η χώρα μας εξαιτίας της δημοκρατικής πολυτέλειας που είχε να κάνει δύο φορές εκλογές σε τρεις μήνες, την ώρα που οι γείτονες Ιταλοί, παρόλο που πέρασαν τη λαίλαπα Μπερλουσκόνι συμφώνησαν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Μόντι, αυτό μας εκτροχίασε από το πρόγραμμα καθώς και οι λειτουργικές δυσκολίες, μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καθυστερήσει όπως τα φορολογικά, έχουν δημιουργήσει και ένα κλίμα ανυποληψίας της χώρας. Έχω την εντύπωση πως αν εξασφαλίσουμε το ποσό των 11,5 δις δώσουμε μια εικόνα διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορέσουμε να θέσουμε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με επίκεντρο την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάσα, την υιοθέτηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά το πρότυπο της συμφωνίας που υπήρξε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο για την Ιταλία και την Ισπανία και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις».

«Η γενική εικόνα και η γενική κατεύθυνση που υπάρχει από την προγραμματική συμφωνία είναι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους. Η κατεύθυνση για την υιοθέτηση της ανακεφαλαιοποίησης κατά το πρότυπο της συμφωνίας που υπήρξε για την Ιταλία και την Ισπανία. Τα κομμάτια που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και διευκολύνουν κατά κάποιον τρόπο έναν εργασιακό μεσαίωνα, και αν θέλετε είναι οι πιο αρνητικές πλευρές στο μνημόνιο. Πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα να δώσει χρήματα. Θα πρέπει να υπάρξει μια φορολόγηση στην κίνηση των κεφαλαίων», κατέληξε.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Δραστικά (!) μέτρα στον Έβρο;;;

Στα γλυκά νερά του Έβρου, στο ύψος της Ν. Βύσσας, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, ψαρεύτηκε πιράνχας 25 εκατοστών που ανήκει στο είδος Red Belly. «Είναι ένα από τα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά είδη που ζουν στη Νότια Αμερική, στον Αμαζόνιο, ιδιαίτερα στον παραπόταμό του, τον Παρανά» λέει στα Νέα, ο βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Ίσως βέβαια πρόκειται και για τα νέα μέτρα τύπου «τάφρου με κροκοδείλους» που ετοιμάζουν για τον Έβρο οι αρχές. Προκειμένου να ελέγχουν τη ροή των λαθρομεταναστών και να αποκόπτουν τη διέλευση του ποταμού, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί απίθανό η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει λογική σε ότι γίνεται μέχρι τώρα, και αυτό το ανέκδοτο, μπορεί να το πάρουν και σαν ιδέα οι κυβερνητικοί φωτεινοί παντογνώστες… Μπορεί να το δούμε και αυτό, να αμολήσουν πιράνχας μέσα στον Έβρο για να τρώνε τους λαθρομετανάστες… Είναι και αυτό μια κάποια λύση…

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο αντισυνταγματάρχης Αντώνιος Πλατιάς αποχώρησε σε κλίμα έντονης συγκίνησης

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τελετή παράδοσης παραλαβής της Διοίκησης της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS, στην Ελευθερούπολη.


Σημειώνεται ότι η μονάδα έχει αναπτύξει πολυσχιδή κοινωνική δράση στην περιοχή του Παγγαίου και συνεργάζεται άψογα με όλους τους φορείς της περιοχής στην κατεύθυνση της κοινωνικής μέριμνας, της ανάπτυξης αλλά και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Η παράδοση της διοίκησης της Μονάδας από τον Αντισυνταγματάρχη Αντώνιο Πλατιά, στον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Σκουφίδη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή του 1ου Συντάγματο Πυροβολικού Ταξίαρχου Ηλία Σπανόπουλου.

Μετά την καθιερωμένη τελετή που προβλέπεται από το στρατιωτικό πρωτόκολλο, ακολούθησε δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν το προσωπικό της μονάδας, οι αρχές του τόπου και προσκεκλημένοι του απερχόμενου διοικητή. Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο κ. Σπανόπουλος τόσο για τον απερχόμενο όσο και για το νέο διοικητή της Μονάδας, στον οποίο ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, ενώ παράλληλα απένειμε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του 1ου Συντάγματος στον κ. Πλατιά. Αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα της 193 ΜΠΕΠ (MLRS) απένειμε στον κ. Πλατιά και ο νέος; διοικητής της Μονάδας, ο οποίος του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Τέλος αναμνηστική πλακέτα απένειμε στον κ. Πλατιά και ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, για την άριστη συνεργασία που είχε η μονάδα με το Δήμο, ενώ επανέλαβε τη βούληση του Δήμου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη του Δήμου Παγγαίου στο προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου διοικητή, ο οποίος τόνισε την σημασία αλλά και την ετοιμότητα της Μονάδας, μια από τις κορυφαίες του Ελληνικού Στρατού, και παρατήρησε ότι την έχει συνδέσει με ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με όλους τους φορείς αλλά και στους φίλους που απέκτησε στην περιοχή. Τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση του Παγγαίου και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα πετύχουν. Τέλος ευχαρίστησε τα στελέχη και τους οπλίτες της μονάδας για τη συνεργασία τους ευχόμενος καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιώργος Καλαντζής, Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης, ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.



Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου"

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στο μίγμα της πολιτικής λιτότητας που επιμένει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη τυφλά στις προσταγές της τρόικας.


«Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου. Βλέπουμε την κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα να συζητάει δραστικές περικοπές και μειώσεις για να ανακτήσει την αξιοπιστία του, όπως λέει, απέναντι στους δανειστές, αυτό το πράγμα το κάνουμε 2,5 χρόνια και πάμε από το κακό στο χειρότερο, και δεν αναρωτιέται κανένας γιατί πρέπει να κοπούν τα 11,5 δις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ακούμε για περικοπές αλλά από την άλλη πλευρά και ένα πρόγραμμα ευρείας αποκρατικοποίησης που δεν έχει συμβεί και στη χειρότερη τριτοκοσμική χώρα, και αυτό δεν το λέω εγώ το λέει στην έκθεσή για τη βιωσιμότητα χρέους που έβγαλε το Μάρτιο του 2012 το ΔΝΤ. Όλα αυτά δεν μας εξηγεί κανένας γιατί γίνονται», παρατήρησε ο κ. Καζάκης.

Όπως είπε, «δεν βγήκε κανένας ούτε από τους δανειστές μας φυσικά, και πολύ περισσότερο από τους κυρίους εδώ που απλά εκτελούν εντολές να μας πει σε τι θα μας βοηθήσει. Ποιά είναι η οικονομική λογική που κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα πράγματα; Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τα 11,5 δις θα συμβάλουν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην ύφεση, σε ετήσια βάση, θα προσθέσουν περίπου 100.000 ανέργους κάθε έτος για τα τρία χρόνια, και το χειρότερο είναι ότι το επίπεδο ύφεσης στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και θα ξεπεράσει το 7% το 2012, δεν είναι πλέον «ύφεση», είναι οικονομική παρακμή. Όλο το παραγωγικό δυναμικό απαξιώνεται. Το πρόβλημά μας δεν είναι να ζούμε σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης. Το ζήτημα είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Στερούμε περισσότερους πόρους από την οικονομία και την καταδικάζουμε να μείνει σε ένα επίπεδο ισορροπίας που είναι το σημερινό. Αυτό είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα;».

«Νομίζω ότι ξέρουν επακριβώς ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το πρόγραμμα γιατί στερείται τους όρους η Ελλάδα που θα μπορούσε να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Άρα ζητούν να οδηγηθεί η μεγάλη μερίδα του κόσμου σε απελπισία, και από την άλλη πλευρά να βάλουν στο χέρι ότι είναι ρευστοποιήσιμο από την ελληνική οικονομία. Όπως λειτουργεί ο κάθε τοκογλύφος», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «ο λαός όσο περισσότερο βιώνει απελπισία και οδηγείται στην απόγνωση, τόσο πιο διαχειρίσιμος είναι. Όταν του στερείς τη σύνταξη και το μισθό, δεν θα κάτσει να παλέψει εύκολα για το αν θα πουλήσουν μερικά νησιά».

Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, έβγαλαν το πεντάμηνο του 2012, πάνω από 71 δις ευρώ στο εξωτερικό, τοποθετώντας τα σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και ρέπος του εξωτερικού. Γιατί δεν φορολογούνται αυτά τα χρήματα; Αν τους βάζαμε ένα 20%, όσο είναι μια φορολογία σήμερα, να αυτόματα 14 δις που βγαίνουν από αυτή την ιστορία, και δεν θα υπήρχε και καμία συνέπεια. Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.Πάμε σε κατάσταση που είναι εντελώς απρόβλεπτη και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής παρακμής που δεν αναστρέφεται».

Παρατήρησε μάλιστα πως «πέρα από το γεγονός ότι βγάλανε τους 3.000 συνανθρώπους μας που αυτοκτόνησαν προβληματικούς, κανένας δεν λέει το στοιχείο που έβγαλε η Κομισιόν, ότι 210.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα ως μετανάστες. Το θέμα είναι ότι δεν είχαμε τέτοια ροή μετανάστευσης ούτε τις δεκαετίες του ’50 ή του ’60! Όλα αυτά αν τα συμπεριλάβουμε μαζί με τα προβλήματα που έχουμε, δεν ξέρω αν το 2020 θα υπάρχει Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι κατά 5 εκατομμύρια και το ίδιο πολιτικό προσωπικό να συζητά για το που θα είναι το χρέος».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: "Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο"

«Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο», σημείωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία όπως αναφέρει, συνεχίζει την ίδια μνημονιακή πολιτική με καταστροφικές συνέπειες στους πολίτες.


«Δυστυχώς η κυβέρνηση απέτυχε και στην προγραμματική συμφωνία και ουσιαστικά έχει ακυρώσει το μήνυμα των εκλογών. Ο κόσμος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής της αδιέξοδης λιτότητας. Η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια μνημονιακή πολιτική. Να μην διαπραγματευτεί αυτή τη στιγμή τίποτα σε σχέση με τους Ευρωπαίους και να συνεχίσει τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η κα Κατσέλη, «πιστεύω ειλικρινά και γι’ αυτό και αποστείλαμε ως Κοινωνική Συμφωνία και εγώ ως πρόεδρός της και στον πρωθυπουργό μια επιστολή, ότι αυτή η πολιτική μας οδηγεί σε καινούργια αδιέξοδα, το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, η ύφεση θα βαθύνει ακόμα πιο πολύ και μέσω αυτής της πολιτικής θα οδηγηθούμε γρήγορα ή αργά σε στάση πληρωμών, γιατί ήδη στην αγορά εμφανίζονται συμπτώματα μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών. Και αυτό που πρότεινα στον κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο μια διαπραγμάτευση σε άλλη βάση, ζητώντας από τους εταίρους μας πρώτα μια επικαιροποιημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάτω από τις σημερινές συνθήκες και όταν με βάση αυτή την έκθεση θα καθίσουν στο τραπέζι να δούμε πως μπορεί να γίνει το χρέος βιώσιμο, διότι αυτή τη στιγμή ακόμα και το κουρεμένο χρέος δεν είναι βιώσιμο, τι ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστήσει αυτό το χρέος βιώσιμο και να μπορούμε να βγούμε από την μέγγενη της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και με βάση αυτό, τότε να συζητήσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα που είναι συμβατά με το ρυθμό ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο. Πρόκειται να πάρουμε τώρα μέτρα υφεσιακά 11,5 δις τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να κάνουν το χρέος ακόμα λιγότερο βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

«Πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης ποδηγετούνται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, γι’ αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ η αναδιάρθρωση του χρέους για τουλάχιστον 1,5 χρόνο ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Το βασικό τους μέλημα είναι να πληρωθούν οι δανειστές και το ελληνικό πρόβλημα να μην επιφέρει μεγάλες ζημιές στις γερμανικές, στις γαλλικές και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, και γι’ αυτό έχουν βάλει μια σειρά όρους στο μνημόνιο για την εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των δανειστών και μέσω των πολιτικών λιτότητας οι οποίες ασκούνται γίνεται μια μεγάλη αναδιανομή από εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και από το παραγωγικό κεφάλαιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη επίθεση απέναντι σε χώρες, όπως η Ελλάδα χωρίς να προσφέρεται κάποια διέξοδος. Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή την υπεξαίρεση είναι κάποιοι οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού τομέα», σχολίασε.

Σχετικά με την κυβέρνηση παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει αριστερή εκδοχή της κυβέρνησης. Αυτή έχει ακυρωθεί στην πράξη. Ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος έχουν μεγάλη ευθύνη. Από τον κ. Βενιζέλο δεν περιμένει κανείς κάτι άλλο. Ο κ. Κουβέλης έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα και πιστεύω ότι και οι τρεις αρχηγοί έχουν μπει σε μια παγίδα η οποία λέει ότι αν εξακολουθήσουμε να είμαστε το καλό παιδί μπορεί να υπάρξει λύση. Πιστεύω ότι θα ξυπνήσουν σε μια σκληρή πραγματικότητα ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά θα είναι και η αιτία μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών, αλλά κυρίως μιας εξαθλίωσης ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν μπορεί πια να πληρώσει ούτε τους φόρους του, ούτε τα δάνεια. Και αυτό θα εισπραχθεί πολιτικά το φθινόπωρο».

Όπως υπογράμμισε, «είναι μια μάχη συμφερόντων. Εδώ χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα βγουν μπροστά, θα χαράξουν γραμμές. Και ο κόσμος έδωσε αυτή τη δύναμη στον κ. Σαμαρά και στους άλλους αρχηγούς να χειριστούν πολιτικά το θέμα και να το διαπραγματευτούν. Και δυστυχώς ούτε συμμαχίες με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν προκύψει, αλλά ούτε μια γραμμή σθεναρή η οποία να διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Οι επιλογές είναι απόρροια και ιδεολογικών προκαταλήψεων, και ορισμένοι μέσα στην κυβέρνηση έχουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες προκαταλήψεις, που πιστεύουν ότι αν μειώσουμε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν και οι άλλοι που αισθάνονται αδύναμοι να αντιτάξουν επιχειρήματα στις πιέσεις, και πιστεύω ότι αυτό είναι το τεράστιο λάθος».

«Εγώ είμαι πάρα πολύ ανήσυχη για τον τρόπο που έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Είναι ένα παράδειγμα αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας που σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υπάρχει», παρατήρησε και σχολίασε πως «ο σωστός επιχειρηματίας έχει ξεχάσει τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Προσπαθεί να τα φέρει βόλτα μόνος του, χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια και βγαίνοντας στο εξωτερικό όπου η ζήτηση είναι λίγο καλύτερη. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και εδώ ξαναμπαίνει το θέμα του τραπεζικού συστήματος. Δώσαμε από το 2008, 148 δις στις τράπεζες μέσα στο πακέτο στήριξης των τραπεζών. Το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί από τις τράπεζες λογαριασμός γι’ αυτά τα 148 δις ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Πως χρησιμοποιούνται αυτοί οι πόροι, πως ανακατανέμονται και πως στηρίζεται μια κοινωνία».

Τέλος, η κα Κατσέλη σχολιάζοντας το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έχει μπει στο άρθρο 99. έχει πτωχεύσει. Λυπάμαι που το λέω. Πονάει που το λέω. Είναι ένα κίνημα με αγώνες πίσω του, είναι πάρα πολλά στελέχη, και οπαδοί και φίλοι οι οποίοι αγωνιστήκαμε στις τάξεις του για μια καλύτερη πατρίδα. Δυστυχώς για μια σειρά από λόγους, τους οποίους θα τους αναλύσει η ιστορία, το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με νεοφιλελεύθερες απόψεις, με μια αυταρχικότητα και με μία έλλειψη σχέσης και εκπροσώπησης των λαϊκών δυνάμεων που στήριξαν πάντοτε το ΠΑΣΟΚ».

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: "Η τρόικα έπεσε έξω σε όλα"

Περισσότερες λεπτομέρειες για να βγουν όλα τα στοιχεία στο φως ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με το πόσοι τελικά έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.


Όπως είπε, «εγώ ζητάω από το υπουργείο Οικονομικών να μας δώσει τον αριθμό των προσώπων που έδωσε στο ΣΔΟΕ για έλεγχο και το συνολικό ύψος του ποσού, διότι θεωρώ ότι τα ονόματα που δόθηκαν, δόθηκαν επιλεκτικά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε στο ύψος ούτε στην έκταση των προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικών είχε στα χέρια του για παράδειγμα 3.000 ονόματα. Από αυτά τα ονόματα έδωσε ένα μικρό αριθμό. Εγώ ξέρω πόσα έδωσε. Περιμένω να δω τι απάντηση θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι δυνατόν μέχρι σήμερα να μην γνωρίζουν ποιοι έβγαλαν λεφτά έξω και από αυτούς ποιών δεν έχει ελεγχθεί το πόθεν έσχες. Εγώ όταν ρωτώ, δεν ρωτώ γι’ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω αιτιολογημένα και μπαίνει μόνο ένα ηθικό ζήτημα. Αυτό είναι προσωπικό θέμα ηθικής του καθενός. Εγώ ρωτώ γι’ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους χωρίς να ελεγχθεί το πόθεν έσχες. Πόσοι είναι και τι έχει γίνει μέχρι τώρα».

Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, ο κ. Κουρουμπλής παρατήρησε πως «στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα όλων αυτών των μέτρων αυτή τη στιγμή είναι αυτό που λέει ο κόσμος, ότι υπάρχει μια κοινωνική αδικία στην κατανομή των βαρών. Και επειδή υπάρχουν συμφέροντα, η ερώτηση που κάνω, είναι αρκετά διεισδυτική για να μην πω πονηρή, με την έννοια ότι είμαι βέβαιος ότι έγινε μια επιλεκτική μεταφορά ονομάτων. Το θέμα δεν είναι να μείνουμε μόνο εκεί. Όταν αυτή τη στιγμή εγώ έχω μια εκτίμηση ότι δόθηκαν επιλεκτικά ονόματα για να προστατευτούν άλλα ονόματα ας μου απαντήσει το υπουργείο ότι έχω λάθος. Δεν ξέρω πόσο δικαιολογημένο είναι όταν είσαι δημόσιος λειτουργός και μάλιστα τραπεζίτης να βγάζεις εσύ τα λεφτά σου έξω. Τότε τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι; Και αυτό του κ. Πανταλάκη δόθηκε επιλεκτικά γιατί αυτός διαφωνεί με την πώληση της Αγροτικής».

Για τον κ. Κουβέλη παρατήρησε πως «θα πρέπει συνεχώς να τίθεται σε μια δοκιμασία αυτή η απόφασή του, γιατί ακόμη και χθες με τη μεταφορά της Αγροτικής, διαβάστε την προγραμματική συμφωνία των τριών, το λέει ρητά ότι δεν πρέπει να γίνει η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και έγινε το εντελώς αντίθετο. Δεν πρέπει να απαντήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς γι’ αυτό το θέμα; Όταν στο λαό λες κάτι και μάλιστα το λες γραπτώς με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό».

«Αυτή η πολιτική έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. Η τρόικα έπεσε έξω σε όλα. Τι μας είπε το 2010; Ότι το 2011 θα μπούμε στις αγορές. Μετά μας είπε ότι το 2012 θα μπούμε στις αγορές. Τώρα μας είπε ότι θα έχουμε ύφεση 4,5%, πάμε 7% και με τα μέτρα θα πάμε 10%. Πως θα βγει; Δεν βγαίνουν τα μέτρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς αυτή τη στιγμή να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Δεν βγαίνουν. Αυτή η πολιτική χωρίς ρευστότητα. Οι τράπεζες ζημιώθηκαν από το κούρεμα 28 δις. γιατί να πάρουν 48 δις; Γιατί τα 20 δις δεν πήγαν στα ασφαλιστικά ταμεία στα ιδρύματα», ανέφερε και κατέληξε πως «ο ελληνικός λαός που για άλλη μια φορά τους εμπιστεύτηκε θα πρέπει να μπει σε ένα πολύ βαθύ προβληματισμό. Γιατί όλοι είχαν μπει στη λογική εκείνης της τρομοκρατίας ότι θα χάσουν τις συντάξεις. Ε, θα τους τις πάρουν τώρα τις συντάξεις νομίμως και με τόκο που λέει ο λαός».

Στις προτελευταίες θέσεις η ΠΑΜΘ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Στις προτελευταίες θέσεις βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσον αφορά την απορροφητικότητα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κάτι που μέχρι ένα βαθμό έχει να κάνει και με την κατάσταση την οποία παρέλαβαν οι πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ καταλαμβάνει την ένατη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που είδαν το φως της δημοσιότητας οι Περιφέρειες που εμφανίζουν τιη μεγαλύτερη απορροφητικότητα είναι τέσσερις. Πρόκειται κατά σειρά για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας. Πρώτη είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αύξηση τις αποπληρωμές σε σχέση με πέρυσι κατά 40% και τις συμβασιοποιήσεις κατά 46,3%. Ακολουθεί η Περιφέρεια Ηπείρου με αύξηση στα αποπληρωμένα έργα σε σχέση με πέρυσι κατά 30,7% και στα συμβασιοποιημένα κατά 37,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αύξηση στις αποπληρωμές κατά 21,5% και στις συμβασιοποιήσεις κατά 22,1%. Τέταρτη είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αύξηση 17,6% στις αποπληρωμές έργων και 43,8% στις συμβασιοποιήσεις.

Στη δεύτερη ομάδα Περιφερειών που καταγράφουν σημαντικές ταχύτητες τόσο στις πληρωμές όσο και στις συμβασιοποιήσεις έργων βρίσκονται οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία εμφανίζει αύξηση στις αποπληρωμές κατά 14,4% και στις συμβασιοποιήσεις κατά 22.9%. Με 14,4%) αύξηση στις αποπληρωμές και 22,8% στις συμβασιοποιήσεις η Περιφέρεια Κρήτης καταλαμβάνει την έκτη θέση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Στην επόμενη κατηγορία περιλαμβάνονται τρεις περιφέρειες με «μέτριες» ταχύτητες απορρόφησης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αύξηση κατά 13,3% στις αποπληρωμές και 18,8% στις συμβασιοποιήσεις καταλαμβάνει την έβδομη θέση και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αύξηση στις αποπληρωμές 11,8% και στις συμβασιοποιήσεις 13,2%. Στην ένατη θέση βρίσκεται, όπως αναφέρθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αύξηση κατά 10,8% στις πληρωμές και κατά 28,9% στις συμβασιοποιήσεις.

Στις τελευταίες τέσσερις θέσεις βρίσκονται οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, στη δέκατη θέση με αύξηση κατά 10,1% στις αποπληρωμές και κατά 7,5% στις συμβασιοποιήσεις βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αύξηση 9,5% στις αποπληρωμές και 12,6% στις συμβασιοποιήσεις. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία καταγράφει αύξηση 8,5% στις αποπληρωμές έργων και 8,7% στις συμβασιοποιήσεις. Τελευταία είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αύξηση 7,2% στις αποπληρωμές και 11,1% στις συμβασιοποιήσεις.