Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΧΡ. ΠΟΤΟΛΙΑΣ: "Έχουμε ένα μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης"

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ έχει την κατάλληλη πείρα, έχει τα κομματικά μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς, ώστε να δώσει την εκλογική μάχη, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, με επιτυχία, εντάσσοντας αυτή τη μάχη, στη μάχη που δίνει καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά και όπου αλλού υπάρχουν εργαζόμενοι που πλήττονται από την καπιταλιστική λαίλαπα», αναφέρει το στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας, σημειώνοντας πως «έχουμε ένα μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που έχει τόση λύσσα με κάθε δικαίωμα και λαϊκή κατάκτηση, που δεν διστάζει να κάνει τα πάντα, να τσακίσει κάθε κατάκτηση που έχει απομείνει ακόμη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών πατρώνων του».

- Πιστεύετε ότι τα χαμηλά ποσοστά των δύο «μεγάλων» κομμάτων θα αποτυπωθούν έτσι και στα αποτελέσματα των εκλογών;

«Δεν πιστεύω ότι η εκλογές είναι η λύση στα σημερινά αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης στην χώρα μας, ούτε πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν λύση στα λαϊκά προβλήματα, καθότι με μια εκλογική μάχη και με ένα «ντου» δεν γκρεμίζεται το μαύρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Πιστεύω όμως ότι με τα αποτελέσματα των εκλογών, που πρέπει να γίνουν άμεσα, μπορεί να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, για να βρεθεί σε καλύτερη θέση το λαϊκό κίνημα, ώστε να αντισταθεί και να αντιπαλέψει την καπιταλιστική επίθεση που δέχεται. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αποτυπωθεί η αγανάκτηση που υπάρχει στις λαϊκές μάζες και στην κάλπη, με τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων της πλουτοκρατίας, των ευρομονολιγούρηδων και λοιπών προθύμων, ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει, γιατί θα πρόκυψη κυβέρνηση, με όποια αποτελέσματα, είναι μεγάλο παραμύθι τα περί ακυβερνησίας, να είναι αδύναμη, να αισθάνεται την ανάσα του λαϊκού κινήματος στον σβέρκο της, να δυσκολεύεται να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Μια αδύναμη κυβέρνηση, που θα δυσκολεύεται να περάσει την πολιτική της, θα δίνει στο λαϊκό κίνημα αυτοπεποίθηση, σιγουριά και θάρρος, νέες μάζες θα μπουν στη δράση της ρήξης και της ανατροπής. Φυσικά συγχρόνως ένα ΚΚΕ ενισχυμένο σε ψήφους και επιρροή, θα συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση του ταξικού κινήματος, στο δρόμο της ανάπτυξης από το λαό για το λαό».

- Πιστεύετε ότι αυτό το σχήμα «συνεργασίας» των τριών κομμάτων μπορεί να προσφέρει;

«Φυσικά αυτή η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, προσέφερε και θα προσφέρει ακόμη περισσότερο, όσο παραμένει στην εξουσία, στην Ελλάδα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών των μεγαλοεισαγωγέων μεγαλεμπόρων. Φυσικά και θα προσφέρει κέρδη και προνόμια στην καπιταλιστική άρχουσα τάξη στη χώρα μας, γιατί γι’ αυτήν ενδιαφέρεται και δεν είναι σωστό να λέγεται ότι ξεπουλάει την χώρα στους ξένους «κατακτητές», οι «κατακτητές» βρίσκονται και εντός των τειχών. Βέβαια η δουλειά του μαύρου μετώπου γίνεται πιο εύκολη γιατί έχει συμμάχους και τις συμβιβασμένες, «ξεπουλημένες» συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων (και του δικού μας βέβαια, που πρωτοστατεί με τον πρόεδρό του στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στην περιοχή μας), οι οποίες όχι μόνο δεν αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική, αλλά έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για να υλοποιείται με όσο το δυνατό περισσότερη λαϊκή συναίνεση αυτή η πολιτική, σπέρνοντας στους εργαζόμενους την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό, τον αποπροσανατολισμό. Για αυτό μαζί με το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης πρέπει να γκρεμιστούν και οι σάπιες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

- Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν τελικά οι εκλογές;

«Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από το πολιτικό κατεστημένο, να παραταθεί ο βίος αυτής της ανίερης συμμαχίας, η οποία είναι βέβαια πολύ ιερή για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο για τις λαϊκές οικογένειες. Βέβαια για το πότε θα γίνουν οι εκλογές καταλυτικό ρόλο θα παίξει και το λαϊκό ταξικό κίνημα, το οποίο θα πρέπει να επιβάλει την διενέργεια άμεσα των εκλογών. Τη σημερνή αγαστή συνεργασία μεταξύ των αιώνιων δικομματικών αντιπάλων, θα προσπαθήσουν να την «τρενάρουν» όσο γίνεται, τουλάχιστον για μετά το καλοκαίρι, ώστε να έχουν στη διάθεσή της και την περίοδο του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία οι αντιδραστικές κυβερνήσεις αποφασίζουν – ψηφίζουν ότι αντιλαϊκότερο μέτρο περνά από το διεστραμμένο καπιταλιστικό μυαλό τους».

- Υπάρχει η λεγόμενη «εκλογική ετοιμότητα» στο ΚΚΕ της Καβάλας; Τα ψηφοδέλτια έχουν ετοιμαστεί;

«Η Ν.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ έχει την κατάλληλη πείρα, έχει τα κομματικά μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς, ώστε να δώσει την εκλογική μάχη, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, με επιτυχία, εντάσσοντας αυτή τη μάχη, στη μάχη που δίνει καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά και όπου αλλού υπάρχουν εργαζόμενοι που πλήττονται από την καπιταλιστική λαίλαπα».

- Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα κερδίσει μια μερίδα απογοητευμένων πολιτών;

«Το κόμμα μου, το ιστορικό ηρωικό ΚΚΕ, δεν θέλει να κερδίσει γενικά τους «απογοητευμένους πολίτες», τους χαρίζει στο δικομματισμό και σε όλους τους πρόθυμους που πασχίζουν να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες των χεριών και του πνεύματος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους μικρούς αγρότες, στους μικροοεπαγγελματίες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους νέους επιστήμονες, στους άνεργους και τις γυναίκες, και τους καλεί, ανεξάρτητα από πιο κόμμα ακολουθούσαν μέχρι τώρα, να κάνουν την αγανάκτησή τους όπλο και να στρατευτούν μαζί του για μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της προκοπής και του σοσιαλισμού».

- Πως κρίνετε σήμερα την πολιτική κατάσταση στη χώρα;

«Αν απαντούσα σαν τραπεζίτης, μεγαλοβιομήχανος, μεγαλέμπορος, μεγαλοεισαγωγέας, μεγαλοαγρότης, εφοπλιστής, θα έλεγα πως είναι η ιδανική για τα συμφέροντα μας. Η σημερινή συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο για την εδραίωση της εξουσίας μας, για τη συνέχιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών μας και αυτή την περίοδο της κρίσης, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες μονοκομματικές κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, αλλά και παλιότερα όταν αυτά τα κόμματα είχαν άλλη «φάτσα», άλλο «πρόσωπο», άλλους ηγέτες και κυβερνούσαν τη χώρα, όπως της ΕΡΕ, της Ένωσης Κέντρου, του Κόμματος των Φιλελεύθερων κ..α.. Βέβαια κάποιοι από εμάς, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε καπιταλιστική κρίση, μπορεί να χάσουν τις επιχειρήσεις τους, τις τράπεζές τους κλπ, τις οποίες βέβαια θα πάρουν κάποιοι άλλοι, πάλι από εμάς, ωστόσο, ότι και αν γίνει στις επιχειρήσεις μας, εμείς σαν φυσικά πρόσωπα, δεν θα πάθουμε τίποτε, δεν θα μείνουμε στο δρόμο, δεν θα πεινάσουμε, έχουμε εξασφαλίσει το μέλλον και το δικό μας και των δισέγγονων μας. Αν βέβαια απαντούσα ως άνεργος, ως χαμηλοσυνταξιούχος, ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, ως μικρομαγαζάτορας που το κατάστημά του έκλεισε ή φυτοζωεί και θα κλείσει αργά ή γρήγορα, αφού τα μεγάλα πολυκαταστήματα εξακολουθούν να έρχονται στην πόλη μου με τις ευλογίες των «ξεπουλημένων» τοπικών αρχόντων, ως νέος επιστήμονας που όταν παίρνω το πτυχίο μου μένω άνεργος ή ξενιτεύομαι, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες μου την δεκαετία του ’50 και του ’60, ως μικροαγρότης, θα έλεγα ότι έχουμε στην πολιτική και στην κυβέρνηση ότι χειρότερο είχαμε από τον πόλεμο και μετά. Έχουμε ένα μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που έχει τόση λύσσα με κάθε δικαίωμα και λαϊκή κατάκτηση, που δεν διστάζει να κάνει τα πάντα, να τσακίσει κάθε κατάκτηση που έχει απομείνει ακόμη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών πατρώνων του. Αυτό γίνεται με το αζημίωτο βέβαια για το πολιτικό προσωπικό του συστήματος, διότι περί αυτού πρόκειται, το οποίο «αμείβεται» για τις υπηρεσίες του. Βέβαια το ζήτημα δεν είναι τα 30 αργύρια των «κλεφτών» πολιτικών, των «λαμόγιων», που και βέβαια πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και να πάνε φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να ανατραπεί, να κατεδαφιστεί, είναι η πραγματική εξουσία των μονοπωλίων, μιας χούφτας δηλαδή τραπεζιτών που έχουν και βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες και αεροπορικές εταιρίες και αλυσίδες πολυκαταστημάτων και καράβια και πετρέλαια και όλο τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει, γιατί πράγματι υπάρχει, σε αυτή τη χώρα».

- Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη σημερινή κατάσταση;

«Ο ελληνικός λαός έχει σήμερα πολύ περισσότερες δυνατότητες να βγάλει συμπεράσματα. Η πάλη για εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και τα κόμματά της, η πάλη για ανατροπή αυτής της εξουσίας, η πάλη για λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία αντικειμενικά είναι περισσότερο ώριμη από ποτέ. Και πραγματικά θα είναι φοβερό και τρομερό εάν υποκειμενικά ο λαός δεν επιλέξει το δρόμο αυτής της πάλης πολύ περισσότερο από χτες και προχτές. Είναι ώριμη αυτή η πάλη. Αν εμπλακεί μέσα σε αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αν μπει ανάμεσα σε αντιπαραθέσεις κεντροαριστερά - κεντροδεξιά, προοδευτικές αριστερές δυνάμεις, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ζήτημα είναι: Εξουσία των μονοπωλίων με όποια μορφή κι αν πάρει αυτή ή ανατροπή αυτής της εξουσίας. Βεβαίως, αυτός ο δρόμος δε θα είναι δρόμος εύκολος, έχει εμπόδια, παγίδες, απαιτεί θυσίες, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και σ' αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες του λαού. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα με κριτήριο το δικό του συμφέρον. Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής (όλα τα προϊόντα μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή περνούν από τας πέρατα της Γης) δείχνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία που θα αξιοποιείται με βάση έναν κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό για την πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο μια λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία όχι μόνο τη σημερινή κρατική ιδιοκτησία, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, μπορεί να οργανώσει με κεντρικό σχεδιασμό την παραγωγή ώστε: Να αξιοποιούνται στο έπακρο οι παραγωγικές δυνατότητες για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες και να μειωθεί, ή και να εξαλειφθεί σε ορισμένους τομείς, η εξάρτηση από εισαγωγές. Η χώρα μας διαθέτει πράγματι πλουτοπαραγωγικές πηγές που αν μπουν στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, του λαού μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του. Διαθέτει ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, ουράνιο, χρυσό, άλλα μέταλλα κ.λπ.), που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. Διαθέτει κλάδους βιομηχανίας (μέταλλο, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, παραγωγή μέσων παραγωγής κ.λπ.). Η Ελλάδα διαθέτει, επίσης, ικανοποιητικό επίπεδο εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. Μπορεί με την αγροτική παραγωγή να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο. Μόνο μια λαϊκή εξουσία σε μια λαϊκή οικονομία μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι με σκοπό αυτός ο πλούτος να ξαναγυρίζει στους ίδιους, να καλύπτει τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: