Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η εμπορία και η διακίνηση ανθρώπων (human trafficking) είναι ένα φαινόμενο πολυδιάστατο που εξελίσσεται ταχέως και λαμβάνει συνεχώς νέες μορφές. Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με πολιτικές, δικαιϊκές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Αν και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, εν τουτοις σε αυτήν εμπίπτουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης, μεταξύ των οποίων η καταναγκαστική εργασία, η στρατολόγηση μαχητών για ένοπλες συρράξεις, το εμπόριο βρεφών και το εμπόριο οργάνων και ιστών.

Η εμπορία ανθρώπων (trafficking) αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα αλλά και διεθνές ζήτημα, διότι σπάνια εξαντλείται εντός των συνόρων μίας χώρας, πλήττει δε τα περισσότερα κράτη της γης. Δυστυχώς για μία φορά ακόμη η αφρικανική ήπειρος και οι δυστυχείς κάτοικοί της συνιστούν μία εκ των μεγαλυτέρων «πηγών τροφοδοτήσεως» του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος προς την παγκόσμια κοινότητα.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως η πρεσβυγενής Εκκλησία της ηπείρου, δεν παύει να μεριμνά για τους εμπερίστατους λαούς της. Στα πλαίσια λοιπόν της εμπράκτου αντιμετωπίσεως των προβλημάτων που κατατρέχουν τους αφρικανούς αδελφούς μας (HIV, human trafficking, ανθρώπινα δικαιώματα, θεματα υγείας, παιδείας κ.α.) η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, διατυπώνοντας σαφή καταδικαστικό λόγο έναντι του απαράδεκτου αυτού φαινομένου της εμπορίας και διακινήσεως ανθρωπίνων υποστάσεων, έθεσε υπό την αιγίδα Του μία σημαντική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την 28η Φεβρουαρίου 2011, με θέμα: «ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-TRAFFICKING: MYΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τρείς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ACT UP HELLAS, Inet COSMOS και JEF). Στόχο της αποτέλεσε η ταυτόχρονη διαδικτυακή επικοινωνία-συνεδρίαση με μεγάλο αριθμό ΜΚΟ των ευρωπαϊκών και αφρικανικών κρατών και φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προκειμένου να συζητηθούν μύθοι και στερεότυπα που κυριαρχούν για το trafficking.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, της Εξοχ.Υφυπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κας. Τσάγκρη και της Εριτ.Γραμματέως της Γενικής Γραμματείας Ισότητας κας. Μ. Στρατηγάκη. Την εκδήλωση συντόνισε η κα. Μαριλένα Κασσίμη, δημοσιογράφος της ΝΕΤ.

Παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις, υπό τον θεματικό άξονα «Μύθοι προς ανατροπή»:

Α. Το trafficking αφορά μόνον στις γυναίκες και τα κορίτσια (Καμπουράκης Κων/νος, Ιατρός, ACT UP HELLAS).

Β. Οι ΜΚΟ μπορούν να συνεισφέρουν μόνο στην αρωγή των θυμάτων trafficking (Καμπουράκης Κων/νος, Ιατρός, ACT UP HELLAS).

Γ. Η εργασία των μεταναστών δεν έχει σχέση με το trafficking (Εσδράς Δανιήλ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Δ. Η μετανάστευση είναι η κύρια αιτία του trafficking (Εσδράς Δανιήλ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Ε. Το trafficking είναι θέμα μόνον της δικαιοσύνης και των μηχανισμών καταστολής του εγκλήματος (Ανδρεάκου Αντωνία, Αξιωματικός Ελληνικής Αστυνομίας).

ΣΤ. Το διεθνές νομικό πλαίσιο για το trafficking είναι σαφές και επαρκές ( Κουλοχέρης Σπυρ ίδων, Δικηγόρος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες).

Ζ. Το trafficking είναι το σύγχρονο δουλεμπόριο (Μπότση Χρυσούλα, Ιατρός πνευμονολόγος, ανθρωπολόγος και επικοινωνιολόγος της υγείας).

Η. Τα θύματα trafficking είναι μόνον αλλοδαποί (Μπότση Χρυσούλα, Ιατρός πνευμονολόγος, ανθρωπολόγος και επικοινωνιολόγος της υγείας).

Θ. Το trafficking δεν είναι θέμα της δημόσιας υγείας (Μπότση Χρυσούλα, Ιατρός πνευμονολόγος, ανθρωπολόγος και επικοινωνιολόγος της υγείας).

Ι.Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παιδιά-θύματα trafficking (Τσουβέλας Γεώργιος, Ψυχολόγος, MSc. MPh) .

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό, μετά από κάθε εισήγηση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Trafficking, εκπρόσωποι των κομμά των και ανθρωπιστικών και γυναικείων οργανώσεων. Ο αριθμός των συνέδρων ανήλθε στους ογδόντα επτά (87).

(Αρχιμ.Παντελεήμονος Αραθύμου, Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: