Ιδιαίτερα αρνητικό τοπίο όχι μόνο για επενδύσεις αλλά και για τη λειτουργία επιχειρήσεων αποτελεί πλέον η χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα οι γειτονικές βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν «μοναδικές» προτάσεις που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Το σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά φιλικό προς τις επιχειρήσεις είναι αφού αφενός η φορολόγηση είναι πολύ υψηλή και παράλληλα το κράτος αποδεικνύεται αφερέγγυο απέναντι στις όποιες υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο δρόμο της «προσφυγιάς», μια και οι επιχειρηματίες επιλέγουν άλλες χώρες των Βαλκανίων για να δραστηριοποιηθούν αποφεύγοντας την απομύζηση του ελληνικού κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιλέγουν να αλλάξουν τη φορολογική έδρα της επιχείρησης, πηγαίνοντας στη γειτονική Βουλγαρία, όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, και η πολιτεία, όπως λένε οι ίδιοι στηρίζει τις επιχειρήσεις.
Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, περίπου 3.000 επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία από τις αρχές του χρόνου, πληροφορία που αν ισχύει τελικά αποτελεί κόλαφο για την οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα όπως ανέφερε ήδη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ζητήσει την αφαίρεση ορισμένων παραμέτρων από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι το ένατο κατά σειρά μέσα στον σχεδόν ενάμισι σχεδόν χρόνο της κυβερνητικής θητείας.
Θέση για το θέμα αναμένεται να πάρει στο επόμενο διάστημα και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μια και εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, και είναι αυτές του βορειοελλαδικού τόξου.
Ερώτηση από τον ΛΑΟΣ
Έγκαιρα αντιλήφθηκε το θέμα και ο ΛΑΟΣ, και με επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη προς τον πρωθυπουργό ζητά την αντιστροφή του κλίματος στην αγορά.
Όπως αναφέρει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Καρατζαφέρης, «σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, λόγω κυρίως της υπέρμετρης φορολόγησης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, 1.500 (!) επιχειρήσεις "μετανάστευσαν" τα τελευταία 3 χρόνια προς γειτονικές χώρες, ενώ πολύ περισσότερες έβαλαν προσωρινό ή οριστικό λουκέτο. Επίσης, βάσει πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα κλείσουν το προσεχές διάστημα με άμεση συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες, ενώ έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους δεκάδων δις ευρώ, αρνούνται κατ΄ ουσίαν να στηρίξουν τις ΜΜΕπιχειρήσεις, ακολουθώντας πολιτικές κυρίως προς ίδιον όφελος με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων». Έτσι ερωτάται ο πρωθυπουργός «πως θα αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου