Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Πλουτίσαμε τις χαρτογραφικές μας γνώσεις στο Παγγαίο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ "ΛΙΘΟΣ"
ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το διήμερο σεμινάριο του Ινστιτούτου Προστασίας Γεωλογικών Μνημείων «Λίθος», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Δασικό Χωριό Παγγαίου. Θέμα του Σεμιναρίου ήταν η «χαρτογραφία - χαρτογράφηση. Εφαρμογές στη Γεωλογία και στην Αρχαιολογία».


Το σεμινάριο απευθυνόταν σε φοιτητές Γεωλογίας και Αρχαιολογίας, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το αντικείμενο, οι οποίοι και διέμειναν στις εγκαταστάσεις στο Δασικό Χωριό. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν εφαρμογές της χαρτογραφίας στις επιστήμες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας, ενώ έγινε επίδειξη λογισμικών χαρτογράφησης αλλά και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων.


Οι εργασίες του Σεμιναρίου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με την «Εισαγωγή στη Χαρτογραφία - Στοιχεία Χαρτών», από τον γεωλόγο Μάρκο Βαξεβανόπουλο, ενώ ακολούθησε η «Αποτύπωση - Χρήση Χαρτών, G.P.S. - Προσανατολισμός», από τον αγρονόμο τοπογράφο Μιλτιάδη Παυλίδη.


Ακολούθησε η εισήγηση του αρχαιολόγου Κώστα Βουζαξάκη, με θέμα την επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα και τη χαρτογράφησή της, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το σεμινάριο περιελάμβανε πρακτική άσκηση στην ύπαιθρο. Η ημέρα έκλεισε με τις θεματικές ενότητες «Εισαγωγή στη Γεωλογική Χαρτογράφηση» και «Λογισμικά Χαρτογράφησης - Παρουσίαση του Global Mapper».



Τη Κυριακή πραγματοποιήθηκε και πάλι πρακτική άσκηση στη χαρτογράφηση με τη χρήση τοπογραφικών μηχανημάτων, και το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών των εκπαιδευομένων και των αποτελεσμάτων του σεμιναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: