Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μια γενετική «έκρηξη» χώρισε τους πιθήκους από τους ανθρώπους

Μια ταχύτατη γενετική μεταβολή, που συνέβη στον κοινό πρόγονο των πιθήκων και των ανθρώπων πριν περίπου 10 εκατ. χρόνια, πιθανότατα πυροδότησε τον εξελικτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα πρωτεύοντα “ξαδέλφια”, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η γενετική αυτή “έκρηξη” επίσης διαχώρισε τους πιθήκους (χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκους) από τις μαϊμούδες.

Πριν διακλαδωθεί το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών, ο γενετικός κώδικας ήταν σχετικά σταθερός. Κάποια στιγμή όμως ορισμένες αλληλουχίες του κώδικα του DNA άρχισαν να διπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα, οδηγώντας ίσως στον εξελικτικό διαχωρισμό, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υπό τον γενετιστή Έβαν Άϊσλερ και τον Τζέφρι Κιντ.

Με άλλα λόγια, προτού οι μεγάλοι πίθηκοι αποκοπούν από τους υπόλοιπους πιθήκους και τις μαϊμούδες, πριν 10 εκατ. χρόνια, το DNA τους άρχισε να κάνει εκρηκτικές αλλαγές (πέρα από τις κλασικές μεταλλάξεις). “Είναι πραγματικά σαν ηφαίστεια στο γονιδίωμα, που τίναξαν στον αέρα κομμάτια του DNA”, δήλωσε ο Άϊσλερ.

Η συγκριτική γενετική ανάλυση ανθρώπων και πιθήκων έδειξε ότι αυτή η ταχύτατη αύξηση της αντιγραφής (διπλασιασμού) σε τμήματα του γενετικού κώδικα άρχισε να αυξάνεται ακριβώς την εποχή που οι πιο κλασικές γενετικές μεταλλάξεις άρχισαν να επιβραδύνονται, με συνέπεια οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες να έχουν σήμερα έξτρα αντίγραφα αυτών των γενετικών αλληλουχιών. Σύμφωνα με τον Άϊσνερ, “υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα γονίδια να ήσαν σημαντικά για τη γλώσσα ή για κάποιες πλευρές της νόησης, αν και πολλή περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει πριν βεβαιωθούμε γι΄ αυτό”.

Η νέα ανακάλυψη ίσως ρίξει φως σε ένα μακρόχρονο αίνιγμα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες: γιατί οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες δείχνουν και συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά, αν και έχουν σχεδόν ταυτόσημη γενετική κληρονομιά. Τα γονιδιώματά τους επικαλύπτονται κατά σχεδόν 99% και οι πρωτεϊνες τους είναι ουσιαστικά ίδιες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Natrure", βρήκε ότι ο αριθμός και η γκάμα των διπλών γενετικών αλληλουχιών ποικίλουν πολύ περισσότερο από άλλα τμήματα του γενετικού κώδικα. “Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συνέβη, αλλά ο κοινός πρόγονος των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των γοριλών είχε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα (γονιδιακού) διπλασιασμού”, δήλωσε ο Κιντ.

Αυτή η γενετική εξέλιξη μπορεί να έλαβε χώρα λόγω μεταβολών στον αριθμό του πληθυσμού, της διάρκειας ζωής των οργανισμών ή της αστάθειας του γονιδιώματος. Όποια κι αν είναι η αιτία, πιθανότατα, κατά τους ερευνητές, “είχε καθοριστική επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία, την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη των προγονικών ανθρωποειδών πληθυσμών”.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: