Μια ακόμη επιστημονική μελέτη ήρθε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αμφιλεγόμενη ωφέλεια από τα βιοκαύσιμα, κάτι που εδώ και καιρό επισημαίνουν και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η χρήση βιοκαυσίμων, που παράγονται από ειδικές «ενεργειακές καλλιέργειες», μπορεί μάλλον να επιταχύνει παρά να επιβραδύνει την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, ενισχύοντας την καταστροφή των δασών της βροχής.
Η μελέτη της Χόλι Γκιμπς, του Ινστιτούτου Woods για το Περιβάλλον του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προειδοποιεί ότι «αν κινούμε τα αυτοκίνητά μας με βιοκαύσιμα που παρήχθησαν στους τροπικούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι στην ουσία καίμε τα βροχο-δάση μέσα στα ρεζερβουάρ της βενζίνης μας».
Αν και κάποτε θεωρήθηκαν η απάντηση στο πετρέλαιο, ολοένα και συχνότερα τα βιοκαύσιμα δέχονται πλέον επικρίσεις για την επίπτωσή που θα έχουν στις τιμές των γεωργικών προϊόντων (καθώς εξαιτίας τους μειώνεται η καλλιεργήσιμη γη για τρόφιμα), αλλά στο περιβάλλον. Όπως δείχνει και η νέα μελέτη, τελικά μπορεί να αποδειχτούν υπεύθυνα για την απελευθέρωση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από όσο διοξείδιο μπορούν να υποκαταστήσουν με την εξοικονόμηση πετρελαίου.
Η μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών από τη Γκιμπς, μεταξύ των ετών 1980-2000, αποκάλυψε ότι οι μισές νέες αγροτικές καλλιέργειες προήλθαν από την αντικατάσταση τμημάτων παρθένων δασών της βροχής και ένα πρόσθετο 30% από δάση που είχαν ήδη καταπατηθεί. «Όταν τα δέντρα κόβονται για να κάνουν χώρο στις νέες καλλιέργειες, συνήθως καίγονται στέλνοντας τον αποθηκευμένο τους άνθρακα στην ατμόσφαιρα σαν διοξείδιο», δήλωσε η ερευνήτρια.
Για τις υψηλής απόδοσης ενεργειακές καλλιέργειες, όπως τα ζαχαροκάλαμα, θα χρειαστούν 40-120 χρόνια για να «αποσβεστεί» αυτή η προσθήκη άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Για τις χαμηλότερης απόδοσης ενεργειακές καλλιέργειες, όπως η σόγια και το καλαμπόκι, θα χρειαστούν 300-1.500 χρόνια.
Η παραγωγή βιοκαυσίμων διεθνώς αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Η παγκόσμια παραγωγή αιθανόλης τετραπλασιάστηκε και του βιοντίζελ δεκαπλασιάστηκε μεταξύ 2000 - 2007. Οι επιδοτήσεις που διάφορα κράτη δίνουν στους αγρότες, επιταχύνουν την αύξηση των ενεργειακών καλλιεργειών.
Σύμφωνα με τη Γκιμπς, από το ένα τρίτο μέχρι τα δύο τρίτα της πρόσφατης αποψίλωσης των δασών, κυρίως στην τροπική ζώνη, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Όπως είπε, τα βιοκαύσιμα μπορεί να συνεχίσουν να αποτελούν μια εναλλακτική πηγή καυσίμων, αρκεί τουλάχιστον να μην προέρχονται από δασικές περιοχές ή να μην ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για τροφή.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου