Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

22-23 Απριλίου 1913: 107 χρόνια από τη Μάχη του Παλαιοχωρίου

"Γιατί οι θυσίες δεν πρέπει ούτε να απαξιώνονται, ούτε να ευτελίζονται στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών, ούτε να χάνονται στη λήθη".

22 & 23 Απριλίου 1913 - 22 & 23 Απριλίου 2020: 

Εκατόν επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Μάχη του Παλαιοχωρίου. Μια ιδιαίτερα σημαντική Μάχη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, αφού εδραίωσε την παρουσία του ελληνικού στρατού στο Παγγαίο, καθιστώντας την επισήμως αποδεκτή από την πλευρά των Βουλγάρων, στηρίζοντας τον Ελληνισμό της περιοχής. 
Μια χούφτα στρατιώτες, έχοντας στο πλευρό τους όλους τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου, αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας. Γι’ αυτές τις αξίες έδωσε τη ζωή του ο στρατιώτης Νικόλαος Μανσούρας, που άφησε τον τόπο του για να βρεθεί, να αγωνιστεί και να πέσει υπέρ Πατρίδος σε αυτά τα ποτισμένα με αίμα ηρώων χώματα!
Η μάχη του Παλαιοχωρίου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μάχες που διεξήχθησαν λίγες μέρες αργότερα στο Παγγαίο, ανάγκασαν τους προσωρινούς συμμάχους της εποχής να καθηλώσουν σημαντικό αριθμό δυνάμεών τους στο Παγγαίο με συνέπεια να μην τις εμπλέξουν στο θέατρο επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, γέρνοντας αποφασιστικά την πλάστιγγα προς την πλευρά της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: