Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ίχνη οκτώ αιώνων σε σπάνια βιβλία

Μοναδικά, σπάνια, ανεξίτηλα στον χρόνο, βιβλία που χρονολογούνται μεταξύ του 10ου και του 18ου αιώνα, φωτογραφήθηκαν από τον συντηρητή τους και οι εικόνες παρουσιάζονται από την ερχόμενη Τρίτη έως τις 14 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μπουδαλή έχει τίτλο «Διαγώνιος-Ανάγνωση και Γραφή» και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του βιβλιοπωλείου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από χειρόγραφα βιβλία και τραβήχτηκαν πρωτίστως για λόγους τεκμηρίωσης των τεχνικών και άλλων χαρακτηριστικών των σταχωμένων χειρόγραφων αλλά και των διαδικασιών και των εργασιών που έγιναν στο πλαίσιο της συντήρησής τους.

«Κάτω από το βλέμμα του ερευνητή και του συντηρητή, οι ίνες του χαρτιού, οι τραχιές επιφάνειες, η μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση του τονισμού του μαύρου μελανιού, μια σφραγίδα, οι λεκέδες, οι αμυχές και οι τρύπες των χειρογράφων εμφανίζονται σταδιακά, σαν ίχνη του χρόνου συσσωρευμένα ανάμεσα στα γράμματα και στις βελονιές. Ξαφνικά, ένα σκίσιμο, ένας ξηλωμένος σελιδοδείκτης, μια μικρή πτυχή ανάμεσα στις σελίδες αποκαλύπτουν ένα μυστήριο, ένα ίχνος.

Τα βιβλία, σε εκείνες τις αποκαλυπτικές στιγμές, γυμνώνονται και γνωστοποιούν τη δομή τους, το χέρι του ανθρώπου που τα δημιούργησε. Με αυτόν τον τρόπο αναζητείται η διαδικασία παραγωγής τους σε κάθε πτύχωση και βελονιά, το κάθε λεπτό που αφιερώθηκε στο παρελθόν για να ραφτούν η μια σελίδα με την άλλη, να κεντηθούν τα κεφαλάρια στη ράχη, να διακοσμηθούν τα καλύμματά τους.

Το ίδιο το υπόστρωμα της γραφής -αδιαίρετο από το περιεχόμενο- μετατρέπεται σε έναν άλλο κώδικα που πρέπει να αποσαφηνιστεί και να ερμηνευτεί», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε.

Ο Γ. Μπουδαλής σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης. Το 2004 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην αρχαιολογία και τη συντήρηση του βιβλίου και το 2011 τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Από το 1997 ωστόσο εργάζεται ως συντηρητής βιβλίων και έργων τέχνης σε χαρτί στο υπουργείο Πολιτισμού.

(Πηγή: εφημερίδα "Έθνος")

Δεν υπάρχουν σχόλια: