Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Το ένα έκτο των θηλαστικών της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση

To ένα έκτο των ειδών θηλαστικών της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Η μελέτη της IUCN αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται 320 είδη θηλαστικών, εκτός από τις φάλαινες και τα δελφίνια.

Οι απειλές για τα θηλαστικά προέρχονται μεταξύ άλλων από την γεωργία,το κυνήγι,τις παγίδες και τα είδη που εισβάλλουν στα οικοσυστήματά τους.

Τρωκτικά, νυχτερίδες, σκαντζόχοιροι και τυφλοπόντικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από την απώλεια ή την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων τους εξαιτίας της γεωργίας,της μόλυνσης,των κλιματικών αλλαγών και της αστικοποίησης, παρατηρεί η έκθεση. Μεγάλα φυτοφάγα ζώα,όπως τα ελάφια,τα σαρκοφάγα ζώα και οι λαγοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα είδη.Η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους και ο ιβηρικός λύγγας αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο.

Αρκετά είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί στη περιοχή της Μεσογείου, όπως ένα είδος ελαφιού και ο κοινός ιπποπόταμος.

Είκοσι από τα είδη θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Μεσογείου.

"Για να διασφαλιστεί η επιβίωση των μεγάλων φυτοφάγων και σαρκοφάγων θηλαστικών στη Μεσόγειο πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα και τις τροφικές αλυσίδες",τόνισε η Ελεν Τεμπλ,από τους συγγραφείς της έκθεσης.

"Πρέπει να ενθαρρύνουμε το κόσμο να αποδεχθεί τα μεγάλα αρπακτικά σαρκοβόρα ζώα,να βελτιώσουμε τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και να επιβάλουμε αποτελεσματικότερα τους νόμους που διέπουν το κυνήγι", προσέθεσε.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: