Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η εργασιακή ανασφάλεια χειρότερη για την υγεία και από την ίδια την ανεργία

Απλώς και μόνο η ανησυχία ότι κάποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του, μπορεί να έχει χειρότερες επιπτώσεις για την υγεία του, ακόμα και απ' ό,τι αν τη χάσει πραγματικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής την Σάρα Μπούργκαρντ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Social Science & Medicine" (Κοινωνική Επιστήμη και Ιατρική), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν διαρκές άγχος ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, έχουν σημαντικά χειρότερο επίπεδο τόσο σωματικής όσο και νοητικής υγείας, σε σχέση με όσους έχουν βρεθεί πράγματι στην ανεργία. Η χρόνια εργασιακή ανασφάλεια διαπιστώθηκε ότι αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου για την υγεία σε σχέση τόσο με το κάπνισμα όσο και με την υπέρταση.

Ο βασικός λόγος είναι η δημιουργία του "άγχους που σκοτώνει". Και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ότι το άγχος επιδεινώνει σοβαρά την υγεία και αφαιρεί χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, το πόρισμα της έρευνάς τους αποτελεί έναυσμα για προβληματισμό από την πλευρά των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, ειδικά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και αύξησης της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας, όπως η σημερινή.

Από την άλλη πάντως, δεν σημαίνει ότι όσοι εργάζονται σε μια καλή δουλειά είναι απαλλαγμένοι από την "κατάρα" του άγχους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μια καλοπληρωμένη αλλά απαιτητική δουλειά, με πίεση, μεγάλα ωράρια και πολλές ευθύνες, μπορεί επίσης να καταστρέψει την υγεία κάποιου. Συνεπώς αναζητείται η χρυσή τομή.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: