Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Αρχή με το πετρέλαιο...

Σχετικά με τον διάλογο περί ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, αναδημοσιεύω κείμενο μου, (Εβδόμη, 10-5-2008), όπου καταγράφονται οι απόψεις του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια για το θέμα...


Σοβαρά εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο εξόρυξης του ελληνικού πετρελαίου, που μέχρι σήμερα δεν είχε «τύχη», λόγω του υψηλού κόστους εξόρυξης. Ωστόσο με βάση τις υψηλές τιμές του πετρελαίου σήμερα, εξετάζεται ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Metropolitan», ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στο πλαίσιο της ενεργειακής «κινητικότητας» της χώρας μας με αφορμή τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Το ενδεχόμενο αυτό φέρνει και πάλι το προσκήνιο τα σενάρια περαιτέρω αξιοποίησης των κοιτασμάτων στα ανοιχτά της Θάσου και γενικότερα στο βόρειο Αιγαίο, αναδεικνύοντας έτσι την Ελλάδα σε «ενεργειακό» πρωταγωνιστή στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Φώλιας, «κάθε ρεαλιστικό σενάριο είναι υπό εξέταση και αξιολόγηση», ενώ αποκάλυψε ότι «γι’ αυτό άλλωστε και τα δικαιώματα της έρευνας για εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων αναλαμβάνει πλέον κρατικός φορέας», τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που δίνει η πολιτεία.

Σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο η Καβάλα καλείται να παίξει ρόλο – κλειδί, μια και εδώ ήδη εξορύσσονται ποσότητες πετρελαίου -οι μοναδικές στη χώρα- και υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να συνδυαστούν με τον αγωγό φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια και περνά μέσα από τα όρια του νομού Καβάλας, αλλά και με τον αγωγό South Stream, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διασχίσει και αυτός τα εδάφη του νομού. Αυτό σημαίνει ότι η Καβάλα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο λόγω της θέσης της.


Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η πυρηνική ενέργεια χωρά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο υπουργός παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά «στην παρούσα φάση δεν υφίσταται ζήτημα συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».


Τα σχόλια δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: