Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Για τον Άγιο Θεόδωρο στο Βρανόκαστρο ΠαλαιοχωρίουΜε τον καθιερωμένο παραδοσιακό τρόπο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται να τιμήσουν τον Άγιο Θεόδωρο, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, ανηφορίζοντας στο λόφο του Βυζαντινού Βρανόκαστρου στο Παλαιοχώρι, όπου υπάρχει προσκυνητάρι τιμώμενο στο όνομα του Αγίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου, διοργανώνει την παραδοσιακή εκδήλωση στην ακρόπολη του Βρανόκαστρου, όπου σαρακοστιανοί μεζέδες και άφθονο κρασί και τσίπουρο διατίθενται στους επισκέπτες, οι οποίοι ανηφορίζουν κάθε τέτοια μέρα στο Κάστρο, συνεχίζοντας μία παράδοση πολλών αιώνων.

Στο χώρο ψάλλεται δέηση από τους ιερείς και στη συνέχεια στήνεται ένα πραγματικό πανηγύρι. Ο δρόμος από το χωριό μέχρι το κάστρο μετατρέπεται στον πιο πολυσύχναστος, με ανθρώπους είτε να ανηφορίζουν είτε να κατεβαίνουν από το Κάστρο.

Η επιβλητική παρουσία των τειχών σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της πεδιάδας των Φιλίππων δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση στους επισκέπτες που φτάνουν από κάθε γωνιά της Καβάλας αλλά και από τη Δράμας και τις Σέρρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο του Παλαιοχωρίου κτίστηκε για πρώτη φορά από τον Μέγα Αλέξανδρο, και είχε σαν σκοπό την διαφύλαξη των μεταλλείων χρυσού και αργύρου της περιοχής. Ωστόσο τα οικοδομήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα ανήκουν στη Βυζαντινή εποχή, όταν ο βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς οχύρωσε και πάλι το λόφο γύρω στο 1185. Η τελευταία μάχη από τους υπερασπιστές του κάστρου δόθηκε κάπου στα 1383, όταν οι Οθωμανοί προσάρτησαν και αυτό το μικρό κομμάτι γης στην αχανή αυτοκρατορία τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: