Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Φίλιπποι: Πανεπιστημιακή Ανασκαφή σε …ρυθμούς UNESCO

Λίγα χιλιόμετρα απέχει από το κέντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος των τελευταίων ημερών, την Αμφίπολη, κι όμως αποτελεί επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, για τον οποίο, ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος και έχει δοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από την επιστημονική ομάδα εργασίας της ΙΗ’ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Δήμου Καβάλας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Του Άρη Μεντίζη
δημοσιογράφου - ιστορικού ερευνητή

Στις απαραίτητες εργασίες υποστήριξης της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, επικεντρώθηκε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κατά τη διάρκεια της φετινής πανεπιστημιακής ανασκαφής που ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες.

Βρεθήκαμε στο χώρο και συναντήσαμε τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της ανασκαφής κ. Αριστοτέλη Μέντζο, ο οποίος μας μίλησε για το σκοπό της δραστηριότητας και παράλληλα μας ξενάγησε στο χώρο.


Όπως ανέφερε ο κ. Μέντζος, σκοπός της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του ΑΠΘ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών αρχαιολογίας στο πεδίο. Ουσιαστικά για να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές να εκπαιδευτούν στην πράξη, στο πεδίο της ανασκαφής, και να εφαρμόσουν όλα όσα διδάσκονται. Όπως μας είπε, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ανασκάψουν, να μελετήσουν αλλά και να αποκαταστήσουν κάποια ευρήματα, όπως για παράδειγμα διάφορα αγγεία.

Φέτος ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μέντζο, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκατάσταση και συντήρηση των μνημείων που περιλαμβάνονται στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή, προκειμένου να υποστηριχθεί, με τον τρόπο αυτό, η προσπάθεια που γίνεται για να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό περιελάμβανε, εκτός από την προβλεπόμενη ανασκαφή, τον καθαρισμό όλου του χώρου που ανασκάφηκε από το Πανεπιστήμιο, αλλά και την αποκατάσταση, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο, διαφόρων σημείων του αρχαιολογικού χώρου.


Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως, μέσα από την υποψηφιότητα αυτή, αναδεικνύονται και διάφορα θέματα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του, κάτι που αφορά τη γενικότερη πρόσβαση των επισκεπτών αλλά και άλλες υποδομές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου ο χώρος να γίνει πιο «φιλικός» στον επισκέπτη.

Διαπιστώθηκε επίσης πως το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου που παραχωρήθηκε προς ανασκαφή στο Πανεπιστήμιο έχει αποκαλυφθεί, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη χωροθέτησης ενός νέου τμήματος της αρχαίας πόλης, το οποίο και θα πρέπει να διατεθεί στο Πανεπιστήμιο για τη συνέχιση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του έργου.

Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή των Φιλίππων διεξάγεται από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με σκοπό την αρχαιολογική έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.









(Φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα "Χρονόμετρο" της Καβάλας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: