Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο τάφος είναι ασύλητος σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα - Σκληρή απάντηση Περιστέρη

Με ιδιαίτερα οξύ τόνους η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης, καταφέρθηκε χθές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, κατά των συναδέλφων της οι οποίοι χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με τα ευρήματα της ανασκαφής διατυπώνουν απόψεις σχετικά με την χρονολόγησή του ή για το αν είναι συλημένος η όχι.

Κάλεσε δεν να μην τους λαμβάνουμε υπόψη στο τι λένε, καθώς το μόνο που επιζητούν είναι λίγη δημοσιότητα.

Όσον αφορά τον νεκρό ή τους νεκρούς του τάφου η κ. Περιστέρη ξεκαθάρισε ότι ο τάφος ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο στρατηγό ή βασιλιά και δεν ξέρουμε τι άλλο θα βρούμε μέσα, καθώς όπως τόνισε το μνημείο συνεχώς τους εκπλήσσει με αυτά που αποκαλύπτει. Η κ. Περιστέρη δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το μνημείο είναι του Δεινοκράτη και χρονολογείται στο διάστημα από 325 μέχρι 300 π.Χ. και σχετικά με το αν έχει συληθεί ή όχι, η απάντηση είναι ότι έγιναν απόπειρες χωρίς επιτυχία. Το χαρακτήρισε δε το μνημείο, μοναδικό και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της ανασκαφής θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή, στην χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Επίσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο απέχει πολύ από τους μέχρι τώρα γνωστούς μακεδονικούς τάφους καθώς έχει χτιστεί με νέα δεδομένα, όσον αφορά δε το γεγονός της απουσίας αναφορών σε ιστορικές πηγές σχετικά με την ύπαρξή του, το απέδωσε σε μεγάλες καταστροφές που έγιναν στο διάβα της ιστορίας.

Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την υλική και ηθική συμπαράσταση που έχει  αλλά και όλη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που είναι στο πλευρό της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες διατύπωσε επίσης και για την γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη και την δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα η οποία με τις υπηρεσίες της στηρίζει το έργο της ανασκαφής.

(Πηγή: "Χρονόμετρο")

Δεν υπάρχουν σχόλια: