Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο Άγιος Θεόδωρος στο Βρανόκαστρο....

Του Αγίου Θεοδώρου ήταν το περασμένο Σάββατο, και όλοι οι κάτοικοι του Παγγαίου ανηφόρισαν στο λόφο του Κάστρου του Παλαιοχωρίου προκειμένου να τιμήσουν το όνομα του Αγίου Θεοδώρου και για ακόμη μια χρονιά να συμμετέχουν στην αναβίωση ενός εθίμου που οι ρίζες του φτάνουν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στην ακρόπολη του κάστρου βρίσκεται και το μικρό εικονοστάσι του Αγίου Θεοδώρου και εκεί τελείται μια παράκληση ενώ ακολουθεί μια όμορφη εκδήλωση. Πρόκειται, για τη συνέχιση μιας βυζαντινής παράδοσης, η οποία θέλει ο Άγιος Θεόδωρος να τιμάται στο Κάστρο, κάτι που οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου δεν ξεχνούν εδώ και αιώνες.

Το κάστρο

Στα ανατολικά του Παλαιοχωρίου, στην κορυφή ενός από τους πρόβουνους του θρυλικού Παγγαίου, βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και την παράδοση της περιοχής. Πρόκειται για το Κάστρο του Παλαιοχωρίου, που για αιώνες είναι γνωστό ως «το Κάστρο του Αλέξανδρου», και το οποίο γνώρισε στιγμές δόξας στους 18 σχεδόν αιώνες λειτουργίας του.

Το «Κάστρο του Αλέξανδρου» είναι μια οχυρή εγκατάσταση που ιδρύθηκε στο λόφο ανατολικά του Παλαιοχωρίου στα χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αρχικά για να προστατεύονται τα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούσαν στην περιοχή, και τα οποία συνέδραμαν στην υλοποίηση της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 1185 ο Βυζαντινός Στρατηγός Αλέξιος Βρανάς ανακατασκευάζει το κάστρο, οπότε και μετονομάζεται σε Βρανόκαστρο. Αυτή τη φορά ο ρόλος του είναι να ελέγχει και να εποπτεύει τη δίοδο που δημιουργούνταν μεταξύ του ορεινού όγκου του Παγγαίου και της Πρασιάδας λίμνης, που κάλυπτε την σημερινή πεδιάδα των Φιλίππων.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου είναι επισκέψιμος και μπορεί κανείς ν’ ανηφορίσει προκειμένου να θαυμάσει την υπέροχη θέα. Ο επισκέπτης ανηφορίζοντας στο κάστρο, μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στους πύργους και στα τείχη. Ανάμεσα στα ερείπια του οικισμού που υπήρχε εκεί και να φανταστεί τις μάχες και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί. Από εκεί πάνω, μπορεί να παρατηρήσει κάθε σπιθαμή της περιοχής, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ιστορικός Θουκυδίδης αφήνοντας ημιτελές το μνημειώδες έργο του, κάτω από τη σκιά του ιερού βουνού των αρχαίων Ελλήνων, του Παγγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: