Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

To τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" και το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" αποκτούν συνδέσεις υπερ-υψηλής ταχύτητας με οπτικές ίνες

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε) ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των δράσεων του για τη διασύνδεση μεγάλων ερευνητικών υποδομών της περιφέρειας στο δίκτυό του, ολοκληρώνεται η σύνδεση του υπερσύγχρονου Τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος" στο όρος Χελμός και του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" στην Πύλο με το δίκτυο ΕΔΕΤ, μέσω οπτικών ινών.

Οι προσβάσεις που ολοκληρώθηκαν, παρέχουν στις υποδομές αυτές σύνδεση με την ελληνική και παγκόσμια ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα σε υπερυψηλές ταχύτητες της τάξης των Gbps, με απεριόριστες δυνατότητες αναβάθμισης. Οι υποδομές αυτές θα μπορέσουν έτσι να αξιοποιήσουν τους παρεχόμενους συνδέσμους οπτικών ινών και το δίκτυο νέας γενιάς ΕΔΕΤ, για τη διακίνηση μεγάλης σημασίας και όγκου ερευνητικών δεδομένων, που δεν ήταν εφικτή μέχρι σήμερα.

Ειδικά για το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος", το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο των Bαλκανίων, που είναι εγκατεστημένο στο όρος Χελμός, η διασύνδεσή του με υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων θα επιτρέψει την αξιοποίησή του εξ αποστάσεως, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θέση που βρίσκεται, με αξιοπιστία και σε πραγματικό χρόνο.

Η τηλε-διαχείριση και η διάθεση των σημαντικών δεδομένων παρατηρήσεων που παρέχουν τα υπερσύγχρονα όργανά του προς την εθνική και διεθνή αστρονομική κοινότητα, όπως είναι οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, καθώς και φάσματα εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να καταστούν εφικτά μέσω της νέας σύνδεσης, που εκτείνεται μέχρι το όρος Χελμός με οπτικές ίνες μήκους 118 χλμ.

Το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ", αναπτύσσει σημαντικό ερευνητικό έργο, που απαιτεί τη μεταφορά εξαιρετικά μεγάλου όγκου πειραματικών δεδομένων, εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, σε υπερ-υψηλές ταχύτητες προς τα συνεργαζόμενα Ινστιτούτα στο εξωτερικό και γενικότερα την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα. Η αξιοποίηση της σύνδεσης του Ινστιτούτου "Νέστωρ" προς το δίκτυο ΕΔΕΤ, η οποία εκτείνεται μέχρι τις εγκαταστάσεις του στην Πύλο, έγινε με οπτικές ίνες μήκους 79χλμ.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει εγκαταστήσει στην κορυφή του όρους Χελμού σε ύψος 2.340 μέτρων το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" (Αστεροσκοπείο Χελμού). Το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" είναι ένα από τα τελειότερα τηλεσκόπια στον κόσμο, ενταγμένο ήδη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης μεγάλων τηλεσκοπίων "OPTICON". Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Eυρώπης. Eχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων. Mε χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της Πάτρας και του Mάντσεστερ και του Iδρύματος Eυγενίδου, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά προηγμένα επιστημονικά όργανα.

Το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" έχει λάβει έγκριση για την ένταξή του στις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές. Αποτελεί ένα εκ των τριών υποψηφίων σε ολόκληρη των Ευρώπη για την φιλοξενία ενός από τα μεγαλύτερα πειράματα παγκόσμιας εμβέλειας στην αστρονομία, το "Τηλεσκόπιο Νετρίνων του Κυβικού Χιλιομέτρου, ΚΜ3NeT".

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: