Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Νέες θεραπείες για την αποκατάσταση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου

Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται χάρη στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις της μεταμόσχευσης οστεοχόνδρινων τμημάτων ή της μεταμόσχευση χονδροκυττάρων. Οι τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία των βλαβών του αρθρικού χόνδρου θα παρουσιαστούν στο διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια των αρθρώσεων , είναι λείος και μαλακός , συμβάλει στην ομαλή κίνηση των οστών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κακώσεις και βλάβες ακόμη από τη νεαρή ηλικία. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής Β΄ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Παπαγεωργίου, Μιχάλης Ιωσηφίδης, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ούτε και θεραπεία που να συμβάλει στην αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή όταν αυτός υποστεί βλάβη δεν διορθώνεται, ενώ με την δημιουργία της βλάβης αρχίζει η διαδικασία της φθοράς που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται τη τελευταία δεκαετία, όπως εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, στοχεύουν στην αναδημιουργία του αρθρικού χόνδρου είτε με την μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων ή με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή. Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των δύο μεθόδων είναι να είναι η βλάβη εντοπισμένη και να μην είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφαρμόζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε μεγαλύτερης ηλικίας.

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων αρχίζει με τη λήψη χονδροκυττάρων από υγιείς χόνδρους του ασθενούς με μία απλή διαδικασία αρθροσκόπησης, ακολουθεί καλλιέργεια των χονδροκυττάρων σε εργαστήρια του εξωτερικού τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύονται χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μηχανική των ιστών. Για την όλη διαδικασία απαιτείται χρονικό διάστημα 30-45 ημέρες, ενώ χρειάζονται αρκετοί μήνες για την πλήρη αποκατάσταση.

Για τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων χρησιμοποιούνται τεμάχια υγιούς χόνδρου τα οποία λαμβάνονται με μία ειδική τεχνική από γειτονική προς την βλάβη περιοχή και εμφυτεύονται στην περιοχή της βλάβης.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου ο Σουηδός καθηγητής ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Λάρς Πέτερσον, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, θα παρουσιάσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εμφύτευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων και μελλοντικές κατευθύνσεις, ενώ ο Ούγγρος καθηγητής Λάζλο Χάνγκοντι, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 17ετούς εφαρμογής της μεθόδου, τις εφαρμογές στο γόνατο και τις ενδείξεις εκτός του γονάτου.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: