Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Έτος της Αστρονομίας η χρονιά που διανύουμε, αλλά το σύμπαν εξακολουθεί να παραμένει αίνιγμα

Το 2009 ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Έτος Αστρονομίας. Ποτέ οι ειδικοί δεν γνώριζαν περισσότερα για το σύμπαν από ό,τι σήμερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντοιτσε Βέλε («ΝΒ»), πολλά από τα θεμελιώδη ερωτήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει παραμένουν αναπάντητα.

Ο Μποπ Νίκολ, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας, αντιμετωπίζει τα αινίγματα που θέτει το σύμπαν με βρετανικό χιούμορ: «Έχουμε στη διάθεσή μας ένα πολύ πετυχημένο μοντέλο που περιγράφει τις παρατηρήσεις που έχουμε κάνει στο Διάστημα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς, για να μην πω κανείς μας, δεν καταλαβαίνουμε ούτε ένα μικρό μέρος του μοντέλου αυτού».

Αυτό που αποκάλεσε ο Βρετανός αστρονόμος «μικρό μέρος» είναι οι δύο μυστηριώδεις δυνάμεις του σύμπαντος: η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη. Η σύσταση της σκοτεινής ύλης παραμένει άγνωστη. Το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτήν είναι ότι ελκύει άλλα αντικείμενα. Από την άλλη πλευρά, η σκοτεινή ενέργεια απωθεί αντικείμενα και ευθύνεται για τη συνεχή διεύρυνση του σύμπαντος.

Σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή ύλη αποτελούν περισσότερο από το 95% του κόσμου που μας περιβάλλει. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν, βέβαια, την επίδραση των δύο συμπαντικών δυνάμεων σε άστρα και γαλαξίες. Δεν είναι, ωστόσο, σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τη σύστασή τους.

Οι δύο βασικές θεωρίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες, οι οποίες περιγράφουν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η πρώτη έχει ως βάση της το μικρόκοσμο και η δεύτερη το μακρόκοσμο. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να συνδέσουν με τη θεωρία αυτό που συνυπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια στη φύση.

Ο Χέρμαν Νίκολαϊ, φυσικός στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και διευθυντής του τμήματος ερευνών βαρύτητας, ανέφερε σχετικά: «Γνωρίζουμε πως το σύμπαν διευρύνεται συνεχώς. Αν προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην απαρχή του κόσμου θα φθάσουμε σ’ ένα σημείο που αποτελείται από ελάχιστη ύλη, μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν χρόνος και χώρος. Για να κατανοήσεις τον κόσμο αυτό, θα πρέπει να καταλάβεις τη θεωρία των κβάντων και τη θεωρία της σχετικότητας».

Ποτέ οι αστρονόμοι δεν είχαν τόσα όργανα, τόσες δυνατότητες, ώστε να μελετήσουν το Διάστημα, όπως συμβαίνει σήμερα. Κι όμως, ερωτήματα όπως από τι αποτελείται το σύμπαν, πώς δημιουργήθηκε και πώς θα εξελιχθεί, φαίνεται ότι θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη αναπάντητα.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: