Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Νέο εργαστήρι κεραμικής «φωτίζει» την οικονομική ζωή στην αρχαία Πέλλα

Ένα αρχαίο εργαστήρι κεραμικής, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική δραστηριότητα στην ελληνιστική Πέλλα, ήρθε στο φως, μετά τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το εργαστήρι εντοπίστηκε στα βόρεια της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Η λειτουργία του ξεκινά κατά το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και πιθανότατα διατηρείται ως το 200 π.Χ.

Το εργαστηριακό συγκρότημα, που ερευνήθηκε, είναι τετράγωνο στην κάτοψή του και περιλαμβάνει λιθόστρωτη αυλή στο κέντρο του. Στη βόρεια και ανατολική πλευρά της αυλής αναπτύσσονται στοές και δωμάτια, ενώ στο κέντρο της έχoυν εντοπιστεί πηγάδι για την άντληση νερού και η βάση λατρευτικού βωμού.

Από τα ευρήματα του εργαστηρίου ξεχωρίζει σύστημα δεξαμενών για τον καθαρισμό του πηλού. «Το σύστημα αυτό μας δίνει πληρέστερα στοιχεία για την τέχνη της κεραμικής», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ, Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη.
Επίσης, βρέθηκαν κεραμικοί κλίβανοι και αποθηκευτικοί χώροι.

Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται μήτρες για την κατασκευή ανάγλυφων αγγείων, πολυτελή μελαμβαφή σκεύη, τμήματα ειδωλίων, καθώς και αργυρά και χάλκινα νομίσματα.

Όπως τονίζει η προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ, «η εύρεση του εργαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διαφωτίζει την οικονομική δραστηριότητα της αρχαίας πόλης μακριά από τον κύριο εμπορικό πυρήνα της, δηλαδή την αρχαία Αγορά».

Η σπουδαιότητα του εργαστηρίου οδήγησε την ΙΖ' Εφορεία στην απόφαση να εξοπλίσει το χώρο άμεσα με εποπτικό υλικό, προκειμένου να είναι άμεσα επισκέψιμος.

Τα ευρήματα του εργαστηρίου κεραμικής θα παρουσιάσει η κυρία Λιλιμπάκη- Ακαμάτη σε εισήγησή της, στην 22η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: