Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Η άνοιξη και το καλοκαίρι έρχονται δύο μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όχι μόνο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά παράλληλα η άνοιξη, καθώς και η πιο ζεστή μέρα του χρόνου έρχονται πλέον δύο μέρες νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν, στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ?Nature? και βασίστηκε σε στοιχεία της περιόδου 1850-2007.

Ενώ μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα η πιο ζεστή μέρα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο ήταν η 21η Ιουλίου, στη συνέχεια (περίοδος 1954-2007) η πιο ζεστή μέρα εμφανίζεται 1,7 μέρες νωρίτερα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι, την ίδια χρονική περίοδο, οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ χειμώνα-καλοκαιριού έχουν γίνει πιο μικρές. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις των βιολόγων, σε πολλά ζώα, πουλιά και φυτά, που δείχνουν ότι αυτά αισθάνονται πως η άνοιξη ήρθε νωρίτερα και αντιδρούν ανάλογα: τα μπουμπούκια ανοίγουν νωρίτερα, τα πουλιά μεταναστεύουν νωρίτερα, οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα κλπ.

Οι αλλαγές αυτές μέχρι τώρα είχαν εξηγηθεί από τους επιστήμονες βασικά μόνο από το γεγονός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι παράλληλα υπάρχει μετατόπιση των εποχών, με συνέπεια όχι μόνο η άνοιξη να έρχεται νωρίτερα, αλλά επίσης οι πιο ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι πιο χαμηλές του χειμώνα να σημειώνονται πλέον νωρίτερα μέσα στο ημερολογιακό έτος.

Όπως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αυξήσει τα «αέρια του θερμοκηπίου» και έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έτσι επίσης φαίνεται ότι είναι η βασική αιτία που σταδιακά μεταβάλλεται ο κύκλος των εποχών. «Επί 100 χρόνια βλέπουμε ένα πολύ φυσικό πρότυπο εναλλαγής των εποχών και ξαφνικά κάποια στιγμή, ακριβώς τότε που οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνουν, παράλληλα αλλάζει και το πρότυπο αλλαγής των εποχών, κάτι που δημιουργεί την υποψία ότι ο άνθρωπος έχει παίξει έναν ρόλο κι εδώ», σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Αλεξάντερ Στάιν.

Η αλλαγή των εποχών ισχύει στην ξηρά αλλά όχι πάνω από τους ωκεανούς και φαίνεται να σχετίζεται επίσης με μια αλλαγή στους ανέμους της ατμόσφαιρας. Η αλλαγή στην ισχύ και την κατεύθυνση των ανέμων, που είναι υπεύθυνοι για τη μετακίνηση θερμών μαζών αέρα από τη θάλασσα προς την ξηρά, μπορεί να είναι -εν μέρει μόνο- υπεύθυνη για την αλλαγή στο χρονισμό των εποχών.

(πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: