Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ναυτική βάση των Περσών και πειρατικό καταφύγιο τα Αντικύθηρα, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ναυτική βάση του περσικού στόλου, αλλά και πειρατικό καταφύγιο στο Αιγαίο, ήταν τα Αντικύθηρα στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα ευρήματα των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το νησί ως ναυτική βάση από τον περσικό στόλο στην αγωνιώδη και τελικά αποτυχημένη απόπειρα της περσικής αυτοκρατορίας να επιτεθεί από τα μετόπισθεν στο Μέγα Αλέξανδρο, που ήδη είχε επιτεθεί στη Μικρά Ασία, και να περιορίσει το Μακεδονικό στόλο στο Αιγαίο.

Αυτά επισημαίνει ο αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άρης Τσαραβόπουλος, ο οποίος αύριο στις 19.30, στο Μουσείο Εκμαγείων, στο νέο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, θα δώσει διάλεξη με θέμα τα αποτελέσματα των τελευταίων ανασκαφών στο Κάστρο των Αντικυθήρων.

Το νησί, όπως φαίνεται από τις επιγραφικές μαρτυρίες αλλά και από τα αρχαιολογικά ευρήματα, μετά την πτώση της περσικής αυτοκρατορίας, συμμετείχε στην πειρατική δραστηριότητα που ανέπτυξαν κατά την ελληνιστική περίοδο οι πόλεις της Κρήτης, οι οποίες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού θα τους έδινε τη δυνατότητα να ελέγχουν το πέρασμα από και προς τη Δυτική Μεσόγειο.

Η πόλη δέχθηκε δύο σημαντικές επιθέσεις στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. από τους Ρόδιους, που είχαν ενοχληθεί από την πειρατική δραστηριότητα στο νησί και, στα τέλη του ίδιου αιώνα από το Φίλιππο τον 5ο της Μακεδονίας ή από τον Νάβι της Σπάρτης στην προσπάθειά τους να επέμβουν στις υποθέσεις των Κρητικών πόλεων. Η πόλη καταστράφηκε στη διάρκεια της εκστρατείας των Ρωμαίων «κατά της πειρατείας», την περίοδο 69-67 π.Χ. με την καταστολή της «Κρητικής Επανάστασης».

Στα Αντικύθηρα σώζεται μια ολόκληρη τειχισμένη πόλη, έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων, που χρονολογείται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.. Τα τείχη της σώζονται σε όλο τους το μήκος και σε πολλά σημεία το σωζόμενο ύψος φτάνει τα 6 μέτρα.

Στόχος της ανασκαφής, η οποία διεξάγεται κάθε καλοκαίρι, είναι η συναγωγή συμπερασμάτων για τη φύση και τη σημασία των αρχαιοτήτων του χώρου και η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του απομονωμένου νησιού, του οποίου ο πληθυσμός, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, άρχισε να φθίνει, έχοντας φτάσει σήμερα να αριθμεί μόλις 20-30 μόνιμους κατοίκους.

(πηγή evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: