Διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που είναι υπεύθυνο για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" στη Γη, αλλά και μια σημαντική ένδειξη για πιθανή ύπαρξη ζωής, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο του. Όμως ο μακρινός πλανήτης HD 189733b, σε απόσταση 65 ετών φωτός, είναι τόσο καυτός που θεωρείται απίθανο να είναι κατοικήσιμος.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, έγινε από την Τζιοβάνα Τινέτι και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) και η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature", ενώ περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες θα δοθούν με δημοσίευση στο αστροφυσικό περιοδικό "The Astrophysical Journal". Ο πλανήτης είναι ένας αεριώδης γίγαντας, που ονομάσθηκε "καυτός Δίας", επειδή η τροχιά του είναι πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και υπερθερμαίνεται.
Η ανακάλυψη -η πρώτη φορά που εντοπίσθηκε CO2 σε πλανήτη πέρα από το δικό μας ηλιακό σύστημα- εξήψε το επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι μια από τις τέσσερις χημικές ουσίες (νερό, μεθάνιο, οξυγόνο/όζον, διοξείδιο), τις οποίες η ζωή μπορεί να δημιουργήσει, έτσι η ανίχνευσή του, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι οι αστρονόμοι μπορούν να βρουν ίχνη ζωής σε άλλους κόσμους. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα είχαν ανιχνεύσει σε άλλους πλανήτες νερό και μεθάνιο, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί οξυγόνο/όζον.
Η ανακάλυψη έγινε με ένα έξυπνο "τρικ": Οι ερευνητές ανέλυσαν το φάσμα του φωτός, που εκπέμπουν από κοινού το άστρο και ο πλανήτης του και, στη συνέχεια, έκαναν μια ίδια μέτρηση, αλλά όταν ο πλανήτης ήταν κρυμμένος πίσω από το άστρο του. Η διαφορά στις μετρήσεις αποκάλυψε τις πληροφορίες που μετέφερε το φως του ίδιου του πλανήτη, κάτι που, σε άλλη περίπτωση, θα ήταν αδύνατο, επειδή ο πλανήτης ως ξεχωριστό αντικείμενο "σκεπάζεται" από το φως του κοντινού άστρου του.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί ο πλανήτης έχει διοξείδιο του άνθρακα. Ίσως επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, η έντονη ακτινοβολία διασπά άλλες χημικές ουσίες και δημιουργεί διοξείδιο.
(Πηγή: www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου