Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Νάνοι κατά του καρκίνου!

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια κοινότητα νάνων που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Ισημερινού ίσως κρατάει στα χέρια της το «κλειδί» που ανοίγει την... πόρτα της απαλλαγής από τον καρκίνο. Οι νάνοι Laron, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνάει τα 1,2 μέτρα, φαίνεται ότι εμφανίζουν ανοσία σε όλες τις μορφές της νόσου και ζουν πολλά χρόνια.

Τώρα επιστήμονες μελετούν μια ορμόνη της οποίας η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζει έλλειψη (ενώ παρουσιάζεται στον υπόλοιπο πληθυσμό), εκτιμώντας ότι ίσως σε αυτή να κρύβεται το μυστικό που θα οδηγήσει σε νέες, αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Μail on Sunday».

Υπάρχουν λίγο περισσότερα από 300 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο που εμφανίζουν νανισμό Laron, το ένα τρίτο εκ των οποίων ζει σε απομακρυσμένα χωριά του Ισημερινού. Οι πάσχοντες από το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο έχει αποδοθεί στην αιμομιξία, παρουσιάζουν έλλειψη μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (ΙGF1).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης αποτελεί το «κλειδί» της μακροζωίας της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς και της ανοσίας που εμφανίζει στον καρκίνο. Στον φυσιολογικό πληθυσμό τα αυξημένα επίπεδα του ΙGF1 συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνων του μαστού, του προστάτη ή του λεπτού εντέρου σε νεαρή ηλικία. Ο δρ Χάιμε Γκεβάρα-Αγίρε, ορμονολόγος από το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας του Ισημερινού, ο οποίος μελετάει τον νανισμό Laron για περισσότερα από δέκα έτη, ανέφερε: «Ανακαλύψαμε ότι τα άτομα με σύνδρομο Laron δεν εμφανίζουν καρκίνο.Μπορεί η νόσος να χτυπήσει τους συγγενείς τους με φυσιολογικό μέγεθος,ποτέ όμως τους ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή νανισμού - δεν έχουμε εντοπίσει ούτε μία περίπτωση καρκίνου.Ολα τα πειράματα δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα του ΙGF1 συνδέονται με τον καρκίνο,ωστόσο οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα του παράγοντα και έτσι απαλλάσσονται από τη νόσο».

Σύμφωνα με τον ειδικό, αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν τον τρόπο για να μειώσουν τα επίπεδα του ΙGF1 στους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έχουν βρει τη λύση για να προλάβουν την ανάπτυξη του καρκίνου. «Πρόκειται για μια εκπληκτική προοπτική από ιατρικής απόψεως».

Οι νάνοι Laron είναι πιθανόν να χαρίσουν στην ανθρωπότητα και το «κλειδί» για την πρόληψη του διαβήτη, σύμφωνα με τον δρα Γκεβάρα-Αγίρε. Και αυτό διότι, παρ΄ ότι παρουσιάζουν τάση για παχυσαρκία εξαιτίας της υπερφαγίας και της κακής διατροφής, εμφανίζουν ανοσία και σε αυτή τη νόσο.

Μελέτες σχετικά με το νανισμό Laron διεξάγει και ο δρ Βάλτερ Λόνγκο από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οταν ο ερευνητής αναπαρήγαγε τη μετάλλαξη που προκαλεί το σύνδρομο σε ποντίκια ανακάλυψε ότι τα πειραματόζωα έζησαν δέκα φορές περισσότερο από τα φυσιολογικά συνομήλικά τους ζώα.

Ο δρ Λόνγκο εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα ΙGF1 μεταφράζονται σε λιγότερες βλάβες του DΝΑ οι οποίες παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στον καρκίνο.

(πηγή: Το ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: