Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Αναβίωση των αρχαιοελληνικών δικτύων τηλεπικοινωνίας (Φρυκτωριών) από ραδιοερασιτέχνες

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2008 ραδιοερασιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα σύνδεσαν τηλεπικοινωνιακά την Τροία με τις Μυκήνες μέσω ραδιοερασιτεχνικών ασυρμάτων. Από τις ίδιες εκείνες τις κορυφές βουνών, που στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν την είδηση του τέλους του Τρωικού πολέμου με χρήση φωτεινών σημάτων, από κορυφή σε κορυφή μέχρι τις Μυκήνες, οι ραδιοερασιτέχνες μετέδωσαν ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας των λαών.

Η σχετική είδηση από το http://www.raag.org/fryktories.htm :

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί οι σημαντικότεροι πολιτισμοί από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Ο Ελληνικός πολιτισμός σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία και με την ανάπτυξη επιστημών, όπως η ιατρική, η αστρονομία, η γεωγραφία, η γεωμετρία, η αρχιτεκτονική, αλλά και την ανάπτυξη της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και των τεχνών, έθεσε ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία βασίστηκε ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός πολιτισμός. Το γεγονός αυτό άφησε σε δεύτερη μοίρα άλλα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, που έμειναν λιγότερο γνωστά. Ένα από αυτά ήταν η επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων με χρήση δυνατής φωτιάς ή πυκνού καπνού, ευρέως διαδεδομένη σε καιρό πολέμου και ειρήνης.

Η λέξη που περιγράφει αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας στα ελληνικά είναι «Φρυκτωρίες». Τα σημεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ήταν κατά κανόνα σε πλεονεκτικές θέσεις, κορυφές βουνών ή ακρωτήρια νησιών, τα οποία πρόσφεραν μεγάλη (μακρινή) οπτική επαφή. Σε πολλές κορυφές υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερείπια ή κτίσματα, τα οποία ήταν φρυκτωρίες στην αρχαιότητα. Με διαδοχικές αναμεταδόσεις από κορυφή σε κορυφή, το μήνυμα μπορούσε να διανύσει τεράστιες αποστάσεις στην ξηρά ή στην θάλασσα. Τα μηνύματα ήταν ολιγόλογα, προσυμφωνημένα, και κωδικοποιημένα ανάλογα.

Στα πανάρχαια κείμενα του Ορφέα περιγράφεται η εκστρατεία των Αργοναυτών και μεταξύ άλλων και η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των μονάδων του στρατού με φρυκτωρίες. Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια επίσης, ο Όμηρος αναφέρει διεξοδικά τις φρυκτωρίες ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ θεών και ανθρώπων αλλά και μεταξύ νησιών του Αιγαίου!

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, που για δέκα χρόνια μαινόταν έξω από τα τείχη της Τροίας, ο Αγαμέμνονας έστειλε το μήνυμα στο παλάτι του στις Μυκήνες. Μέσα σε ένα βράδυ έγινε γνωστή η λήξη του πολέμου από την Τροία στις Μυκήνες με τη μέθοδο των φρυκτωριών. Ο Αισχύλος στο έργο του «Ορέστεια» αναφέρει μία-μία τις κορυφές που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδώσουν την λήξη του αιματηρού πολέμου.

Στις 13 Ιουλίου 2008 -μετά από 3200 χρόνια- θα ανέβουμε στις ίδιες κορυφές που αναφέρει ο Αισχύλος και μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους μας θα μεταδώσουμε από τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες ένα μήνυμα από την Τροία, που βρίσκεται στην ΒΔ Τουρκία, έως τις Μυκήνες, που βρίσκονται στη Ν. Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ειδικό διακριτικό για κάθε κορυφή. Στις 13 Ιουλίου 2008, οι κορυφές που έκαναν γνωστή την λήξη του πολέμου πριν 3200 χρόνια, θα ενεργοποιηθούν από ραδιοερασιτέχνες για τη μετάδοση ενός μηνύματος ειρήνης, κάνοντας γνωστό στην ευρύτερη κοινωνία τον ραδιοερασιτεχνισμό ως μέσο προαγωγής αξιών που στηρίζουν διαχρονικά τον πολιτισμό μας. Πέρα από την μετάδοση του μηνύματος αυτού από τις συγκεκριμένες συχνότητες, θα εκπέμψουμε σε όλες τις άλλες ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, ελπίζοντας να κάνουμε επαφές με όσο περισσότερους συναδέλφους μπορέσουμε.

Αν στις 13 Ιουλίου κάνετε επαφή με έναν σταθμό από την περιοχή του Αιγαίου που θα συμμετέχει στις Φρυκτωρίες, θα πρέπει να σκεφθείτε ότι στην ίδια θέση πριν 3200 χρόνια γινόταν μια παρόμοια επικοινωνία με πιο απλά μέσα, αλλά το ίδιο αποτελεσματική… Η συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίζεται από την ΕΕΡ με την ευκαιρία του εορτασμού των πεντηκοστών γενεθλίων της και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων ραδιοερασιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: