Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Αναβιώνουν τα "Τσάνια"

Αναβιώνουν και φέτος τα παραδοσιακά "Τσάνια" στο Παλαιοχώρι Παγγαίου. Μια βδομάδα πριν από το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, και οι νέοι του χωριού, με άλογα, μουλάρια ή και γαϊδουράκια, ανηφορίζουν για το καστανοδάσος, όπου κόβουν ξύλα γλεντώντας. Τα ξύλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να βράσει το πατροπαράδοτο κουρμπάνι που θα μοιραστεί την ημέρα της γιορτής.

Η πομπή κατεβαίνει το απόγευμα, και τα ζώα στολισμένα με χαϊμαλιά και χάντρες και φορώντας τα "Τσάνια" (κουδούνια) κεντρίζουν την προσοχή των χιλιάδων επισκεπτών που καταφθάνουν την ημέρα αυτή στο γραφικό Παλαιοχώρι.

Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στην πρώϊμη αρχαιότητα και στον μυθικό Θράκα βασιλιά του Παγγαίου, τον Ρήσο. Ωστόσο αργότερα και αυτό, όπως και πολλά άλλα έθιμα, ενδύθηκε τον μανδύα του χριστιανισμού. Λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση...

Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι μέχρι το πρωί...

1 σχόλιο:

Τσακαλέρου Μαρίζα είπε...

Αντιγράψαμε το κείμενο για τα τσάνια για το blog μας όπου και σε αναφέρουμε σαν πηγή. Θα το ανεβάσουμε μαζί με φωτογραφίες και κάποια σχόλια για το γλέντι. Αν διαφωνείς παρακαλώ ενημέρωσε μας. Θα το ανεβάσουμε μόλις συμφωνήσεις.
Φιλικά
Μαρίζα Τσακαλέρου
Πάρης Ανανιάδης