Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σήμερα, εορτάζουμε και τιμούμε με εθνική υπερηφάνεια και ομοψυχία την Επέτειο του «ΟΧΙ», η οποία αποτελεί ένδοξο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία μας και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης και τιμής των Ηρώων μας.

Ήρωες που ενσάρκωσαν την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Υπεράσπισης των πατρογονικών βωμών και εστιών.

Το αθάνατο «ΟΧΙ» του ’40, αποτελεί φάρο στην πορεία του Έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής και εθνικής μας μνήμης.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ογδόντα δύο χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Αντιστοίχως σήμερα, οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές, θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να ισχυροποιούμε το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την εξασφάλιση της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Χώρας, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι ευμετάβλητη και οι προκλήσεις κλιμακώνονται στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον μας,

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, Κυβέρνηση και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έθεσαν ως στρατηγικό στόχο τη Θωράκιση της Πατρίδας μας. Θωράκιση που συντελείται μέσω παρεμβάσεων σε τρείς κατευθύνσεις. Αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων. Ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμβάθυνση των σχέσεων και επέκταση των συμμαχιών της Ελλάδας, μέσα από τους διαύλους της Αμυντικής Διπλωματίας.

Η Χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά και αποτρεπτικά. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, σεβόμενη τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στο γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Υλοποιείται, συνεπώς, η διαχρονική δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποτελούν το θεματοφύλακα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Χώρας. Μια δέσμευση, ιερή υποχρέωση, απέναντι στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενιές, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν στο ακέραιο σε καθημερινή βάση.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για εσάς, σας ευγνωμονεί γιατί η παρουσία σας στην πρώτη γραμμή μας δίνει δύναμη να ανταπεξέλθουμε όλοι στις προκλήσεις των καιρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Είστε ο πολλαπλασιαστής ισχύος που καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας μας.

Σας συγχαίρω για την προσπάθεια που καταβάλλετε στην προάσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και για τη συνδρομή σας στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας καλώ να συνεχίσετε να επιτελείτε, με τον ίδιο ζήλο, με αφοσίωση και με πνεύμα νικητή, την αποστολή σας, υπερασπιζόμενοι τα Εθνικά μας Συμφέροντα.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου που σήμερα εορτάζεται, να προστατεύει τον καθέναν από εσάς, τις οικογένειές σας και το Έθνος.

Ζήτω η 28 η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω το Έθνος!


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: