Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

70 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Κορέας


 Αυτές τις μέρες όλος ο κόσμος τιμά την επέτειο των 70 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας. Ένας πόλεμος δύσκολος στον οποίο Έλληνες συμμετείχαν στο πλαίσιο αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν αμέσως μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.
Μεταξύ των Ελλήνων μαχητών της Κορέας ήταν και οι Μιχάλης Πορφυριάδης και Παναγιώτης Αλικάρης, από το Παλαιοχώρι Παγγαίου.

Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) (Νοέμβριο 1950 - Δεκέμβριο 1955), αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από Τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

Το ΕΚ.Σ.Ε. τιμήθηκε για την ηρωική του δράση στον Πόλεμο της Κορέας με εύφημο μνεία τόσο από τον πρόεδρο της Κορέας όσο και από των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι κυβερνήσεις Κορέας και Η.Π.Α. απένειμαν πλήθος παρασήμων και μεταλλίων στην ελληνική αποστολή...

Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

Η Νότια Κορέα προς τιμή της ελληνικής συμμετοχής ανήγειρε στην κοιλάδα των ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: