Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019



Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου 2019. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.
Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Στις εκλογές συμμετέχουν 40 εκλογικοί συνδυασμοί, δηλαδή θα υπάρχουν 40 ψηφοδέλτια, εκτός από το λευκό.


(Πηγή: www.evropaikes-ekloges.eu)

Δεν υπάρχουν σχόλια: