Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η Ιστορία του δήμου Παγγαίου… ξαναγράφτηκε: Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας


Το καλαίσθητο «απόσταγμα» του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις 31 εργασίες των εισηγητών σε 550 αντίτυπα των 544 σελίδων - Δρομολογείται ήδη το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του δήμου Παγγαίου το οποίο θα φιλοξενηθεί το Φθινόπωρο του 2018

(Πηγή: www.kavalapost.gr)

Πριν από έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Παγγαίου και την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, εκδόθηκαν από τον δήμο και την ΚΑΠΑ Εκδοτική τα πρακτικά του Συνεδρίου, στα οποία συμπυκνώνονται άγνωστες και μη πτυχές της μεγάλης Ιστορίας της περιοχής μέσα από τις 31 εισηγήσεις των συμμετεχόντων.

Ο επιμελητής της έκδοσης και «κεφαλή» του Συνεδρίου Άρης Μεντίζης άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Παγγαίου η έκδοση των πρακτικών, δίνοντας τον λόγο στον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη.

«Αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στο κομμάτι της ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας, αποφασίσαμε το 2016 να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας της περιοχής να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.

»Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και πετύχαμε να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο με πλούσια θεματολογία και να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης που αναδείχθηκε μέσα από αυτό. Καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές του τόπου μας αλλά και όλης της χώρας κατέθεσαν στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών που αφορούν το Παγγαίο.

»Για τον δήμο Παγγαίου η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις ιδέες και τα ιδανικά που σφυρηλατήθηκαν στο Παγγαίο, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας. Να ενθαρρύνουμε τις νέες και τους νέους να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα. Και πραγματικά ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας που είδαμε πολλούς νέους ανθρώπους να παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

»Ήταν αφενός ευκαιρία και αφετέρου αφορμή, τόσο για την επανασύνδεσή με την ιστορία μας, τις μνήμες και τα διδάγματά της όσο και για αναστοχασμό πάνω στην πορεία του τόπου μας και τις προοπτικές που έχει αυτός.

»Βέβαια αυτή η επιτυχημένη προσπάθεια θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δεν προχωρούσε η έκδοση των πρακτικών, όπου και θα καταγραφόταν η γνώση και ο πλούτος που κατατέθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου.

»Πιστέψαμε σε αυτό και προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην έκδοση αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα και πλέον αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και οδηγό στην αναζήτηση και στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινωφελούς και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αποστολία Δημητρακούδη δήλωσε περήφανη τόσο για τη συμμετοχή στο Συνέδριο καταξιωμένων επιστημόνων όσο και για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξαν κυρίως νέοι δημότες, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του, τους διοργανωτές και τους χορηγούς.

Στον δρόμο για το 2ο Συνέδριο
«Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ παρουσιάζουμε σήμερα την 1η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, η οποία κυκλοφορεί σε 550 αντίτυπα. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΚΑΠΑ Εκδοτική και τον κ. Θόδωρο Κουλεδάκη για την πολύ όμορφη δουλειά που έκαναν και να σημειώσω ότι ήδη είναι ειλημμένη η απόφαση για τη διενέργεια του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας του δήμου Παγγαίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2018», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης.

Κλείνοντας, ο κ. Μεντίζης ευχαρίστησε τη Σωτηρία Αποστολάκη για τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης, την bookart.gr (δείτε περισσότερα εδώ) και τον Γιάννη Τσίγκα για τον σχεδιασμό της έκδοσης και την ΚΑΠΑ Εκδοτική για την εκτύπωση.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, ενώ στο πλαίσιο της διάδρασης που διέπει τη διοργάνωση, ο καθείς μπορεί να καταθέτει τις ιδέες και τις προτάσεις του στον σύνδεσμο που μπορεί να βρει εδώ.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και τρεις εκ των εισηγητών του Συνεδρίου, η Δημητρία Μαλαμίδου, ο Νίκος Τσουμπάκης και ο Βασίλης Καλτσογιάννης, εξαίροντας το γεγονός ότι είναι χειροπιαστές, πλέον, μέχρι σήμερα ανέκδοτες μελέτες για την Ιστορία του Παγγαίου, με τον κ. Καλτσογιάννη, μάλιστα, να αποκαλύπτει ότι ήδη ετοιμάζει για το 2ο Συνέδριο μια εργασία για τον λοχαγό Βασίλειο Νάτσιο, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στο στρατόπεδο της περιοχής και στην κεντρική πλατεία της Ελευθερούπολης, όμως παρά ταύτα λίγα πράγματα έχουν γραφτεί για τον ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: