Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου ήταν πάγιο αίτημα του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση είναι οι πρώτοι που έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την εφαρμογή κανόνων για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων ως δημόσιο αγαθό και για τη διασφάλιση τεσσάρων όρων: πολυφωνία, αδέσμευτη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου, σταθερές θέσεις εργασίας, άρτιες εργασιακές σχέσεις.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να ρυθμίσει τον χώρο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εγείρει σειρά ζητημάτων για τα οποία η δικαιοσύνη και ευρωπαϊκά όργανα εκκρεμεί να αποφανθούν. Ζητήματα νομιμότητας ως προς τη διαδικασία της δημοπράτησης, για τα οποία εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ.
Σε αυτά τα όργανα ανήκει ο τελευταίος λόγος για το αν η διαδρομή που επέλεξε η κυβέρνηση, και την οποία έχει παρουσιάσει ως σταυροφορία κατά της διαπλοκής, θα καταλήξει σε πεδίο θριάμβου ή αναγκαστικής αναδίπλωσης. Στον δημοσιογραφικό κόσμο, όμως, ανήκει ο πρώτος λόγος για την κυβερνητική απροθυμία να διασφαλίσει με την ίδια διαδικασία τους τέσσερις κρίσιμους όρους που παγίως διεκδικούσε για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου χώρου, και για την ικανοποίηση των οποίων είχε λάβει διαβεβαιώσεις κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε της νομοθέτησης, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αντί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας οι δημοσιογράφοι καταγράφουν αντιφατικές και ασαφείς κυβερνητικές αντιδράσεις: άλλες στέλνουν τους συναδέλφους των σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν σε θεματικά κανάλια για τα οποία άδειες θα προκηρυχθούν σε ένα χρόνο, άλλες στο Ταμείο Ανεργίας και τον ΟΑΕΔ. Αντί άρτιων εργασιακών σχέσεων εισπράττουν σιωπή σχετικά με την καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αντί υποστήριξης της πολυφωνίας εισέπραξαν περιορισμό των χορηγούμενων αδειών με κριτήριο την υποθετική διαθέσιμη διαφημιστική δαπάνη, και αντί προδιαγραφών αδέσμευτης άσκησης του δημοσιογραφικού έργου είδαν να καθιερώνεται ως κυρίαρχο κριτήριο η πλειοδοτική ικανότητα των επίδοξων ιδιοκτητών. Αντί της υιοθέτησης της ολοκληρωμένης πρότασης της ΕΣΗΕΜ-Θ για πλαφόν εργαζομένων στα ήδη συρρικνωμένα ανταποκριτικά γραφεία των τηλεοπτικών σταθμών, η κυβέρνηση επέλεξε την οδό της αδιαφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ υποστηρίζει το αίτημα της ΠΟΕΣΥ για συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ώστε αφενός να εξηγηθεί τι και γιατί άλλαξε σε σχέση με τη διαβούλευση του περασμένου Φεβρουαρίου και αφετέρου να ζητηθεί να τηρηθούν οι ακόλουθες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων παραχώρησης, που θα υπογραφούν με τους νέους «καναλάρχες»:
Απορρόφηση των εργαζομένων, που απασχολούνται στα μη αδειοδοτηθέντα ΜΜΕ, με διατήρηση του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του συνόλου της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με «ποινή» απώλειας της σχετικής αδείας. Σε περίπτωση βεβαίωσης εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας εργασιακών και ασφαλιστικών παραβάσεων, γεννάται λόγος καταγγελίας της σχετικής συμβάσεως και αφαίρεσης της αδείας. Ρητή πρόβλεψη της σύνδεσης της αδείας με συγκεκριμένη επιχείρηση, που θα εκπέμπει βάσει αυτής, προς διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε περίπτωση, μεταβολής της επιχείρησης αυτής, ρητή πρόβλεψη για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τήρηση των Κανόνων Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος και του συνόλου της κείμενης νομοθεσίας, υπό την άμεση επίβλεψη και έλεγχο του ΕΣΡ και διασφάλιση των όρων πλουραλιστικής ενημέρωσης, που θα προάγει και θα υπερασπίζεται όλες τις κοινωνικές ομάδες και φορείς, με ποινή καταγγελίας της συμβάσεως και αφαίρεσης της σχετικής αδείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου