Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Απολογισμός δράσης και σχεδιασμού απερχόμενης ηγεσίας Υπουργείου Πολιτισμού

Κατά τους επτά μήνες της διακυβέρνησης μας, από 29 Ιανουαρίου 2015 έως 25 Αυγούστου 2015, επιχειρήσαμε να κινηθούμε προς την εκπλήρωση των προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης, όπως κυρίως παρουσιάστηκαν στη Βουλή.
Ταυτοχρόνως, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε όσα έκτακτα προβλήματα εμφανίστηκαν. Ακολουθούν όσες πράξεις, έργα και νομοθετικές επεξεργασίες ανελήφθησαν κατά το κυβερνητικό επτάμηνο στον τομέα του πολιτισμού.

Ε Ρ Γ Α

1. Γεφύρι Πλάκας (κατεστράφη λόγω καταιγίδας τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης).
Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με ΕΜΠ, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Τζουμέρκων, ΤΕΕ Ηπείρου,
Ανάθεση και ολοκλήρωση μελέτης ΕΜΠ
Ίδρυση ΑΜΚΕ για υποδοχή δωρεάς οικογένειας Λούλη και άλλων δωρητών.
Έναρξη εργοταξίου από 21 Αυγούστου 2015.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e-ticketing και ERP (Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Πωλήσεων) σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πωλητήρια. Προς επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο και εφαρμογή από 2 Σεπτεμβρίου 2015.
[Εξασφαλίστηκε χορηγία]
Επιπλέον, εν εξελίξει στο ΤΑΠ εντός του Σεπτεμβρίου.:
Διαγωνισμός design για πωλητέα είδη.
Διαγωνισμός για αναψυκτήρια.
Επεξεργασία του νέου Οργανισμού.



3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αρχιπέλαγος Plus.
Περιλαμβάνει επισκευές, αναστηλώσεις και επανεκθέσεις σε δίκτυο 8 μουσείων και μνημείων σε νησιά των Κυκλάδων και στην Αττική.
[Εξασφαλίστηκε χορηγία]

4. Εξορθολογισμός τιμολογιακής πολιτικής για είσοδο επισκεπτών σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από 1/10/2015. Έτοιμο πρακτικό από αρμόδια επιτροπή. Έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο ΚΑΣ, 1 Σεπτεμβρίου 2015.
5. Τελικό στάδιο ολοκλήρωσης έργου βελτίωσης διαδικτυακού κόμβου και website του Υπουργείου Πολιτισμού, διεύρυνση της παρουσίας του υπουργείου στο διαδίκτυο με χρήση κοινωνικών δικτύων (twitter, facebook κοκ).

6. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

Στόχος του Υπουργείου για την περιοχή της Λαυρεωτικής ήταν να λειτουργήσει ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείρισης, αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής με πυρήνα το πολιτιστικό της απόθεμα.
Δρομολογήθηκε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση των ακόλουθων έργων:
- Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου συνάφθηκε ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Λαυρεωτικής, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και το Υπουργείο Πολιτισμού Προγραμματική Σύμβαση ύψους 846.945,94 ευρώ με στόχο τη δημιουργία του Μουσείου Κεραμεικής – ΑΚΕΛ «Πάνος Βαλσαμάκης».
- Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Θορικού δρομολογήθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής με στόχο την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου του Θορικού και την απόδοσή του στο κοινό, καθώς και την προστασία και ανάδειξη των μοναδικών μυκηναϊκών θολωτών τάφων του Θορικού.
- Στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης εντάχθηκαν και οι εργασίες ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου.
- Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πρότυπου Υποβρύχιου Μουσείου στην περιοχή Λαυρεωτικής - Μακρονήσου ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διαδικασία κήρυξης δεκαεννέα ναυαγίων σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, υπεγράφη και έχει δρομολογηθεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ.
- Στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας - Μεταλλουργίας Λαυρίου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Υπουργείο Πολιτισμού.

7. Συντονισμένες ενέργειες για την αξιοποίηση των ακινήτων κυριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού :
α) καταγραφή των κτιρίων που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού και προσπάθεια μεταστέγασης υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα, σε μισθωμένα κτίρια και
β) ανάκληση παραχωρήσεων που αφορούν ακίνητα κυριότητας του Υπουργεία και στα οποία, μέχρι σήμερα στεγάζονται φορείς ή ενώσεις προσώπων ετερόκλητων σκοπών ή δράσεων.
8. Επανεξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του αρχαιολογικού ευρήματος της ρωμαϊκής και βυζαντινής Μέσης Οδού στον σταθμό Βενιζέλου, του μετρό Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη.

9. Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου στο λόφο Καστά Αμφίπολης.
Έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (1η Σεπτεμβρίου).
Έγκριση κονδυλίων 200.000 €
Άμεση έναρξη εργασιών στις αρχές Σεπτεμβρίου

10. Προγραμματική με Δήμο Θήρας για τη συντήρηση Αρχαιολογικών Μουσείων.

---//---

Ε Π Ο Π Τ Ε ΥΟ Μ Ε Ν Ο Ι Φ Ο Ρ Ε Ι Σ
Επεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευομένων οργανισμών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε εκπλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων για ευταξία, διαφάνεια και λειτουργικότητα των οργανισμών και για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα:
Παρελήφθη το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που είχε παραγγελθεί από το νέο Δ.Σ. για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται εν εξελίξει ο λογιστικός έλεγχος για τον ίδιο φορέα.
Παρελήφθη το πόρισμα τού διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησαν ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης στο Εθνικό Θέατρο για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2014-’15. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.
Παραγγέλλεται διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος από το νέο Δ.Σ. για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ολοκληρώνεται η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπεται από τους ιδρυτικούς νόμους των δυο φορέων ήδη από το 2010.
Ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος στην Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. και ξεκίνησε η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος από το νέο Δ.Σ., όπως προβλεπόταν ήδη από τον ιδρυτικό νόμο του 1998.
Παραγγέλλεται διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος από το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης σε εφαρμογή του οργανισμού λειτουργίας του από το 2013 μετά και την υπογραφή της απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με δύο εγκυκλίους που εστάλησαν προς τους εποπτευόμενους φορείς τονίζεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης του νόμου περί Διαύγειας, όπως εξάλλου και της τήρησης πρωτοκόλλου για το σύνολο των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων κάθε είδους, καθώς και της τήρησης πρακτικών συνεδριάσεων των Δ.Σ., τα οποία θα πρέπει να υπογράφονται από το σύνολο των συμμετεχόντων μελών τους.

Τέλος, ζητήθηκαν και παρελήφθησαν από τους εποπτευόμενους φορείς αναλυτικά στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν, καθώς και του συνόλου των μισθωμάτων τα οποία καταβάλλουν. Σκοπός είναι η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων είτε η μετακόμιση φορέων σε οικονομικότερα ακίνητα.
---//---
Α Λ Λ Α Γ Ε Σ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Ε Ω Ν
Σ Ε Ε Π Ο Π Τ Ε Υ Ο Μ Ε Ν Ο Υ Σ Φ Ο Ρ Ε Ι Σ
1. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (αντικατάσταση Διοικητικού Συμβουλίου και νέος Διευθυντής)
2. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τη λήξη)
3. Εθνικό Θέατρο (αντικατάσταση Διοικητικού Συμβουλίου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή)
4. Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. (νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση μελών)
5. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τη λήξη της θητείας)
6. ΚΘΒΕ (διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετά την παραίτησή του, και διορισμός νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή)

---//---

Ν Ο Μ Ο Θ Ε Τ Ι Κ Ο Σ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Τίτλος Νομοσχεδίου: Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», ρυθμίσεις για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία των καλλιτεχνικών οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
1. Τροποποίηση νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς»
1α.Τροποποίηση του αρ. 46. Πρόσβαση και χρήση μνημείων και χώρων- εξουσιοδότηση Υπουργού Πολιτισμού για έκδοση ΥΑ με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα όργανα και η διαδικασία χορήγησης άδειας για την πραγματοποίηση εκδήλωσης ή για την παραχώρηση χρήσης αρχαιολογικών χώρων κλπ.
1β. Θεσμοθέτηση της παροχής κρατικής εγγύησης για την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας η φθορών κινητών μνημείων και έργων τέχνης. Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της κρατικής εγγύησης
2. Τροποποίηση Νόμου 2273/1994 για το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και την Εθνική Λυρική Σκηνή (υπό επεξεργασία)
2α. Αλλαγή στη διαδικασία επιλογής του Καλλιτεχνικών Διευθυντών των καλλιτεχνικών οργανισμών – πρόσληψη ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία προβαίνει το Δ.Σ. του οργανισμού, μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2β. Σύσταση θέσης Οικονομικού Διευθυντή: Στη θέση του Οικονομικού Διευθυντή μπορεί να διορίζεται και υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα απαιτούμενα προσόντα.
3. Εκκαθάριση Ο.Π.Ε.Π. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο νομοθετικής διάταξης για την διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού.
4. Τροποποίηση του νόμου για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (υπό επεξεργασία) -Αλλαγή στον τρόπο συγκρότησης του ΔΣ του ΟΜΜΑ- Η πλειοψηφία των μελών θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
5. Αναμόρφωση Οργανισμού και θεσμικού πλαισίου Τ.Α.Π.Α. – Τροποποίηση Νόμου 736/1977
6. Τροποποίηση Ν. 2557/1997: Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης κ.ά.
Ειδικότερα τροποποίηση του αρ.2.1.εδ ε. υποεδάφιο ββ περί διορισμού του Διευθυντή του Μουσείου. Αλλαγή στον τρόπο επιλογής του Διευθυντή των Μουσείων - πρόσληψη ύστερα από δημόσια διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
7. Εκκαθάριση ΚΟΕΜ (Έχει σταλεί διαβιβαστικό στους νομικούς του ΥΠΠΟ προκειμένου να επεξεργαστούν σχέδιο νομοθετική ρύθμισης )
8. Πνευματική Ιδιοκτησία- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/26/ΕΕ – Τροποποίηση Νόμου 2121/1993 – Εξορθολογισμός της κατάρτισης των αμοιβολογίων.
9. Νόμος 3905/2010- Έναρξη λειτουργίας και στελέχωση του Film Commission στο πλαίσιο του ΕΚΚ. Με τη σύνταξη οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού.
10. Ωδείο Αθηνών- Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου-Σύσταση νέου φορέα με τη μορφή ΝΠΔΔ.
11. Ν.1158/1981-Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις ανώτερες σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης – Ειδικότερα: Θεσμοθέτηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνεργασία με Νομικούς Συμβούλους Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των αποφοίτων των Ωδείων και Δραματικών Σχολών.
12. Ειδικότητες ΙΔΑΧ- Έχει ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία της διάταξης.
13.Τροποποίηση Ν. 3525/2007 για την πολιτιστική χορηγία. Συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ι Κ Α Δ Ι Α Τ Α Γ Μ Α Τ Α

1. Οργάνωση και λειτουργία Ανώτερων Σχολών Κινηματογραφίας
2. Οργανισμός ΕΜΣΤ
Η Υπηρεσία έχει καταλήξει σε Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Αναμένεται Έκθεση Αξιολόγησης του Ε.Μ.Σ.Τ.
Ομοίως, έχει προχωρήσει σημαντικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η νομοτεχνική επεξεργασία του οργανισμού του Μουσείου, με στόχο την κατά το δυνατό συντομότερη, ολοκλήρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
3. Οργανισμός ΕΛΣ
Εκκρεμεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: