Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας


Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης


Υπουργός Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης: Νίκος Βούτσης

Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου

Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά


Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης

Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά


Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης


Υπουργός Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη

Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Μάρδας


Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων: Αριστείδης Μπαλτάς

Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής


Υπουργός Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης

Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου


Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης


Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής

Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος


Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Ήσυχος

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας


Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος


Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης


Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ


Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης


Για Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: "Ο θρησκευτικός όρκος"



Του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα.

Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη...έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, "αναγκάζω" βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.

Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία.

Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.

Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

Όχι να πετάμε τα άγια και τους μαργαρίτες...δεν είναι σωστό.

Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!

Βεβαίως είναι έτοιμος ο λαός μας σήμερα να ξεχωρίσει τα πράγματα. Ξέρει την Εκκλησία του, τη βιώνει ως χαρισματικό φορέα και από την άλλη βλέπει την αναγκαστική εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα.

Θυμηθείτε τις ορκωμοσίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές! Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελλαδική κοινωνία ότι ήταν η επιμονή των Επισκόπων να ορκίσουμε τους αιρετούς. Θεός φυλάξοι!

Το πρόβλημα για όσους δεξιούς κι αριστερούς εκλεγμένους δεν ήθελαν να ορκιστούν, όπως ακόμα ορίζει το Σύνταγμα, ήταν του συνταγματικού εισαγγελέα! Εμείς οι εκκλησιαστικοί πηγαίνουμε όπου μας προσκαλούν.

Ανεπιθύμητοι δεν θέλουμε να είμαστε.

(Πηγή: romfea.gr)

Πάνος Καμμένος: ''Θα συνεργαστούμε με την Εκκλησία''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος τον καλωσόρισε και τον συνεχάρη για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Στην συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος συνόδευσε τον κ. Πάνο Καμμένο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, με το οποίο είχε ημίωρη συνάντηση στο γραφείο του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ τους συνεργάτες του, οι οποίοι και αυτοί από την πλευρά τους εξέφρασαν τις ευχές για το μεγάλο ποσοστό που έλαβαν οι ΑΝΕΛ στις βουλευτικές εκλογές.

Τέλος ο κ. Καμμένος στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ''αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την Εκκλησία, οι οποία κάνει τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο''.

(Πηγή: romfea.gr)

Τσίπρας σε Αρχιεπίσκοπο: ''Να προσεύχεστε για την Ελλάδα''



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης,  ο οποίος και τον συνόδευσε μέχρι το γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο υποδέχθηκε τον κ. Αλέξη Τσίπρα καλωσορίζοντας στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ενώ τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του κόμματος του.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και ο νέος Πρωθυπουργός είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου τριανταπέντε λεπτά.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, του διεμήνυσε ότι πλέον οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους θα πιο ουσιαστικές από ποτέ.

"Ήρθα να πάρω την ευχή σας πριν αναλάβω το δύσκολο έργο. Έχουμε ανάγκη από δύναμη. Ήρθα να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις Eκκλησίας και Κράτους με τη νέα κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικότερες και πιο αναβαθμισμένες από ποτέ" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Επίσης πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: "Ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά και να προσφέρουμε το καλύτερο για τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τον διάλογο και τη καλή συνεργασία, το καλό κλίμα που υπάρχει νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα".

"Μακαριώτατε, να προσεύχεστε για την Ελλάδα" φέρεται να είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του συνεχάρη για ακόμη μια φορά τον κ. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε την συνεργασία που πρέπει να υπάρχει για το καλό του ελληνικού λαού.

"Κύριε πρόεδρε, πολύ ευχαριστούμε, μας συγκινεί το ενδιαφέρον σας. Πρώτο μέλημα είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και σιγά σιγά όλα τα άλλα προβλήματα και θέματα που με σύνεση και χωρίς βία θα τα μελετήσουμε. Χρειάζεται όλοι μαζί να βάλουμε το χέρι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, γιατί είναι κοινός ο στόχος, ο άνθρωπος" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος συνόδευσε τον νέο Πρωθυπουργό μέχρι την εξόδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

(Πηγή: romfea.gr)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μόνος ανέβηκε τα σκαλιά του Μαξίμου ο Τσίπρας μετά τη μικροπρέπεια Σαμαρά!

Χωρίς καμία παρουσία από την προηγούμενη κυβέρνηση ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν παρών για να υποδεχτεί το νέο πρωθυπουργό, ως είθισται, ενώ η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών.

Έτσι, ο διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

(Πηγή: toxwni.gr)

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Λιτή και σύντομη σε διάρκεια ήταν η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έκανε τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, αλλά επέλεξε πολιτικό όρκο, απόφαση για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε προηγουμένως τον κκ Ιερώνυμο επικαλούμενος τις πολιτικές του απόψεις.


Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο κ. Τσίπρας μετέβη αρχικώς για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παπούλια και στη συνέχεια για να ορκιστεί πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν μόνο από τους στένους του συνεργάτες Νίκο Παππά, Πάνο Σκουρλέτη και το γραμματέα του νέου υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά.

(Πηγή: protothema.gr)

Συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι η χώρα έχει κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερωτήσεις για τα χαρτοφυλάκια που θα λάβουν οι ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ο στόχος είναι, ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας, στη λειτουργία της δημοκρατίας και στην εφαρμογή του Συντάγματος» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος. Στη συνέχεια έκανε δήλωσε και στα αγγλικά προς τους ξένους δημοσιογράφους: «Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μέσα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με κύκλους των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θα έχει υπουργική θέση στο κυβερνητικό σχήμα που θα είναι ολιγομελές, περίπου με 10 υπουργούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν προτίθεται να ζητήσει να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσαν ότι με τον Αλέξη Τσίπρα έχει σχέσεις εμπιστοσύνης και καλή προσωπική χημεία.

Επιπλέον «έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία». Τέλος οι πηγές από τους ΑΝΕΛ αναφέρουν ότι οι κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα  θα γίνουν σεβαστές. «Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις» σημείωναν.

(Πηγή: tvxs.gr)

Τι έλαβαν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων στην Π.Ε. Καβάλας


Κάντε κλικ στην εικόνα

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Ηλίας Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Τσανάκα, και από το ΝΔ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πώς ψήφισε η Π.Ε. Καβάλας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015


Κάντε κλικ στην εικόνα


Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών


Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 25ης Ιανουαρίου 2015


Κάντε κλικ στην εικόνα

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση εργασίας για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών, Γιάννη Σταυρίδη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου, η κα Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι θα προωθηθεί άμεσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη που προβλέπει την κατασκευή δρόμου, που θα συνδέει το θέατρο, αλλά και χώρου στάθμευσης για λεωφορεία και αυτοκίνητα.

Ανάλογη διαβεβαίωση δόθηκε και για την κατασκευή οδού πρόσβασης και προς τη «Σπηλιά του Κύκλωπα», για την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας.

Λύση επίσης, δόθηκε και στην παράταση των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και σύνδεση με την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρξει διακοπή εργασιών.

Συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του μοναδικού αυτού χώρου, στο πλαίσιο ενός Φεστιβάλ, που αφενός θα συμβάλει στην ανάδειξη του χώρου και της ιστορίας της Μαρώνειας και αφετέρου θα αποτελέσει πόλο επισκεψιμότητας τουριστών.

(Πηγή: archaiologia.gr)

1912-2012: Εκατό χρόνια έρευνας στην προϊστορική Μακεδονία

Δημοσίευση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «1912-2012: Εκατό χρόνια έρευνας στην προϊστορική Μακεδονία» που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 22-24 Νοεμβρίου 2012.

Το 2012 ήταν μια επετειακή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για τη βόρεια Ελλάδα, καθώς συμπληρώθηκε μία εκατονταετία από την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος. Αυτά τα 100 χρόνια η αρχαιολογική έρευνα πέρασε από πολλά στάδια και κλήθηκε να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες ιστορικές συνθήκες, να σταθεί κριτικά απέναντί τους ή να τις υπηρετήσει.

Στα 100 χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά, μέσα από τη δράση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε ένας απολογισμός των όσων έχει επιτύχει η προϊστορική αρχαιολογική έρευνα μέχρι σήμερα και μία κριτική προσέγγιση των θεωρητικών και μεθοδολογικών της προσανατολισμών και αναδείχθηκαν οι προοπτικές για το μέλλον.

Η οχυρωμένη ακρόπολη στο Κορφάρι των Αμυγδαλιών

Το βιβλίο «Κορφάρι των Αμυγδαλιών (Πάνορμος) Νάξου. Μία οχυρωμένη πρωτοκυκλαδική ακρόπολη», της δρος Αναστασίας Αγγελοπούλου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, και ώρα 19.00, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).

Η μονογραφία, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, αποτελεί τη δημοσίευση της οχυρωμένης ακρόπολης στο Κορφάρι των Αμυγδαλιών, η οποία αποτελεί μοναδική για τον ευρύτερο αιγαιακό χώρο αρχιτεκτονική μορφή. Η μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις οχυρωμένες εγκαταστάσεις της περιόδου της ομάδας Καστριού (2500-2300 π.Χ.), διαφωτίζοντας παράλληλα άγνωστες, προς το παρόν, πτυχές του πολιτισμού, που ήκμασε στις Κυκλάδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι: Χρίστος Γ. Ντούμας (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Δρ Φωτεινή Ζαφειροπούλου (επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων), Δρ Αναστασία Αγγελοπούλου (επιμελήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), Δρ Αναστασία Δεβετζή (Αρχαιολογική Εταιρεία) και Δρ Γιάννης Μπασιάκος (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»).

(Πηγή: archaiologia.gr)

Διάβασαν ελληνικούς παπύρους που έκαψε ο Βεζούβιος

Αρχαίοι πάπυροι γραμμένοι στα ελληνικά, που είχαν καεί από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και είχαν θαφτεί στις στάχτες της γειτονικής πόλης του Ηρακλείου (Ερκουλάνουμ), για πρώτη φορά θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους, καθώς επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια μιας νέας ισχυρής τεχνικής ακτίνων-Χ, να διαβάσουν τις πρώτες λέξεις σε δύο από αυτά τα χειρόγραφα.

Οι πάπυροι

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής και Μικροσυστημάτων του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών στη Νάπολη, με επικεφαλής τον φυσικό Βίτο Μοτσέλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σε συνεργασία με Γάλλους συναδέλφους τους, σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature", κατόρθωσαν να διαβάσουν ένα μέρος από το περιεχόμενο των μισοκατεστραμμένων παπύρων που είναι διπλωμένοι, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εν λόγω πάπυροι, μαζί με εκατοντάδες άλλους, είχαν ανακαλυφθεί το 1754 και αποτελούσαν μέρος μιας βιβλιοθήκης με 600 έως 700 βιβλία, η οποία βρισκόταν σε ένα μικρό δωμάτιο μιας μικρής ρωμαϊκής βίλας του Ηρακλείου, μιας πόλης που καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία, όταν εξερράγη το ηφαίστειο, γι’ αυτό ονομάστηκε «η άλλη Πομπηία».

Η βίλα και η βιβλιοθήκη (ουσιαστικά η μόνη που έχει διασωθεί από την κλασική αρχαιότητα), που είναι γεμάτη από επικούρειες φιλοσοφικές πραγματείες, πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον πλούσιο ρωμαίο πολιτικό, ίσως τον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, τον Καλπούρνιο Πίζο Καισονίνο.

Μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, ένα κύμα καυτού αέρα, που έφθασε τους 320 βαθμούς Κελσίου, έκαψε τους ευαίσθητους πάπυρους και τους άφησε απανθρακωμένους σε μια κατάσταση υπερβολικά ευάλωτη για να δοκιμάσουν οι ερευνητές να τους ανοίξουν και να τους διαβάσουν (συνήθως με υπέρυθρες κάμερες), χωρίς να διακινδυνεύσουν σοβαρά να τους καταστρέψουν. Έτσι, μέχρι σήμερα τα χειρόγραφα αυτά, που μπορεί να φθάνουν σε μήκος τα 15 μέτρα όταν ξετυλιχτούν, κρατούσαν τα μυστικά τους.

Η τεχνική

Οι Ιταλοί επιστήμονες αξιοποίησαν μια νέα τεχνολογία τομογραφίας ακτίνων-Χ, η οποία διαχωρίζει το καμένο υπόστρωμα του παπύρου από τα γράμματα με μαύρο μελάνι, χάρη στην ανεπαίσθητη, αλλά διακριτή, διαφορά με την οποία τα δύο υλικά (ο πάπυρος και το μελάνι), διαθλούν τις ακτίνες-Χ.

Γι’ αυτό το σκοπό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ευρωπαϊκό Σύγχροτρο, που βρίσκεται στη Γκρενόμπλ. Τα γράμματα βρίσκονται μόλις 0,1 χιλιοστά πάνω από την επιφάνεια του παπύρου, όμως είναι δυνατό να διαβαστούν Η νέα τεχνική έφερε στο φως μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και μερικές ολοκληρωμένες ελληνικές λέξεις, σε δύο χειρόγραφα, εκ των οποίων το ένα είχε καταστεί δυνατό να ξετυλιχτεί προηγουμένως.

Ο συγγραφέας

Οι δύο πάπυροι είχαν δοθεί ως δώρο στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802 και σήμερα ανήκουν στο Ινστιτούτο της Γαλλίας. Δεν είναι παράξενο που είναι γραμμένοι στα ελληνικά, καθώς στην περιοχή εκείνη της Ιταλίας υπήρχε μακρόχρονη ελληνική παρουσία.

Συγκρίνοντάς τους με έναν άλλο σωζόμενο πάπυρο από το Ηράκλειο, που είχε γραφεί από τον επικούρειο φιλόσοφο και ποιητή Φιλόδημο του 1ου αιώνα π.Χ., οι ερευνητές δεν αποκλείουν αυτός να είναι ο συγγραφέας και του ενός καμένου παπύρου.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να φωτίσουν το πλήρες περιεχόμενο των παπύρων, αλλά πιστεύουν ότι θα το πετύχουν, αν προσφύγουν σε ένα ακόμη ισχυρότερο μηχάνημα εκπομπής ακτίνων-Χ. Για μία «επανάσταση στην παπυρολογία» έκανε λόγο ο Βίτο Μοτσέλα, ο οποίος ευελπιστεί ότι, χάρη στη νέα τεχνολογία, ανοίγει ο δρόμος για να διαβαστεί πλέον μια σωρεία αδιάβαστων μέχρι σήμερα αρχαίων κειμένων.

Δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία.


(Πηγή: Το Βήμα, The TOC,  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανασκαφή)


Tάφος του Όσιρη ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη των Θηβών

Πλήρες ταφικό συγκρότημα με πολλαπλούς διαδρόμους και θαλάμους ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη της Δυτικής Όχθης της Θήβας στην Αίγυπτο.

Μέσα στον τάφο, οι ερευνητές ανακάλυψαν χαραγμένη επιγραφή του Όσιρη και ανάγλυφο σε τοίχο με την εικόνα ενός δαίμονα να κρατά μαχαίρια.

Σύμφωνα με την EFE, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο τάφος αποτελεί μια μικρότερη έκδοση του Osireion, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Seti Ι, στην πόλη της Αβύδου στο Λούξορ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο τάφος χρονολογείται στην 25η Δυναστεία (760 - 656 π.Κ.Χ ).

Το υπόγειο συγκρότημα αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα, που υποστηρίζεται από πέντε πυλώνες και μια κλίμακα που οδηγεί από το βόρειο τοίχο του κυρίως θαλάμου στον ταφικό θάλαμο. Χαραγμένη επιγραφή του Όσιρη, θεού των νεκρών, βρέθηκε στη μέση του κεντρικού θολωτού ναού, σύμφωνα με την RTVE.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Ευγενών, μια περιοχή που φιλοξενεί πάνω από 15 ανασκαμμένους τάφους υψηλών αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου, δήλωσε ο Abdel-Hakim Karar, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου.

«Ο τάφος βρέθηκε μέσα στον ημιτελές τάφο «Kampp-327». Στο κέντρο του βρίσκεται άγαλμα του Όσιρη που απεικονίζεται να κάθεται σε ναΐσκο απέναντι από κλίμακα βάθους 9 μέτρων που οδηγεί σε άλλο δωμάτιο που διαθέτει επίσης έναν διάδρομο βάθους 6 μέτρων», είπε ο Karar.

«Στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, ο Όσιρης, ο Θεός της μετά θάνατον ζωής, δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Σεθ, ο οποίος ήταν ο Θεός της διαταραχής και του χάος. Ο Σεθ έκλεισε τον Όσιρη σε μια σαρκοφάγο και τον έριξε στον Νείλο όπου ανακάλυψε το σώμα του η αδελφή του Σεθ και σύζυγος του Όσιρη, Ίσις, η αιγυπτιακή θεά της μαγείας», εξηγεί ο Abdel Nour Halem el-Din, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

H Ίσις συνέλεξε όλα τα κομμάτια του σώματος και τα έδεσε όλα μαζί. Ωστόσο, το μόνο μέρος του σώματος που δεν μπόρεσε να εντοπίσει στα νερά του Νείλου ήταν ο φαλλός, ο οποίος είχε φαγωθεί από ένα γατόψαρο. Γι’ αυτό τον λόγο η Ίσις δημιούργησε ένα χρυσό φαλλό και επανέφερε τον Όσιρη στη ζωή με ένα ξόρκι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ίσις έμεινε έγκυος από τον Όσιρη προτού επιστρέψει στο θάνατο. Αργότερα γέννησε τον Horus, που αντιπροσωπεύει το νέο ξεκίνημα και την καταστροφή του κακού Σεθ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Min Project.

(Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή)




Ίχνη οκτώ αιώνων σε σπάνια βιβλία

Μοναδικά, σπάνια, ανεξίτηλα στον χρόνο, βιβλία που χρονολογούνται μεταξύ του 10ου και του 18ου αιώνα, φωτογραφήθηκαν από τον συντηρητή τους και οι εικόνες παρουσιάζονται από την ερχόμενη Τρίτη έως τις 14 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μπουδαλή έχει τίτλο «Διαγώνιος-Ανάγνωση και Γραφή» και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του βιβλιοπωλείου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από χειρόγραφα βιβλία και τραβήχτηκαν πρωτίστως για λόγους τεκμηρίωσης των τεχνικών και άλλων χαρακτηριστικών των σταχωμένων χειρόγραφων αλλά και των διαδικασιών και των εργασιών που έγιναν στο πλαίσιο της συντήρησής τους.

«Κάτω από το βλέμμα του ερευνητή και του συντηρητή, οι ίνες του χαρτιού, οι τραχιές επιφάνειες, η μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση του τονισμού του μαύρου μελανιού, μια σφραγίδα, οι λεκέδες, οι αμυχές και οι τρύπες των χειρογράφων εμφανίζονται σταδιακά, σαν ίχνη του χρόνου συσσωρευμένα ανάμεσα στα γράμματα και στις βελονιές. Ξαφνικά, ένα σκίσιμο, ένας ξηλωμένος σελιδοδείκτης, μια μικρή πτυχή ανάμεσα στις σελίδες αποκαλύπτουν ένα μυστήριο, ένα ίχνος.

Τα βιβλία, σε εκείνες τις αποκαλυπτικές στιγμές, γυμνώνονται και γνωστοποιούν τη δομή τους, το χέρι του ανθρώπου που τα δημιούργησε. Με αυτόν τον τρόπο αναζητείται η διαδικασία παραγωγής τους σε κάθε πτύχωση και βελονιά, το κάθε λεπτό που αφιερώθηκε στο παρελθόν για να ραφτούν η μια σελίδα με την άλλη, να κεντηθούν τα κεφαλάρια στη ράχη, να διακοσμηθούν τα καλύμματά τους.

Το ίδιο το υπόστρωμα της γραφής -αδιαίρετο από το περιεχόμενο- μετατρέπεται σε έναν άλλο κώδικα που πρέπει να αποσαφηνιστεί και να ερμηνευτεί», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε.

Ο Γ. Μπουδαλής σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης. Το 2004 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην αρχαιολογία και τη συντήρηση του βιβλίου και το 2011 τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Από το 1997 ωστόσο εργάζεται ως συντηρητής βιβλίων και έργων τέχνης σε χαρτί στο υπουργείο Πολιτισμού.

(Πηγή: εφημερίδα "Έθνος")

Στην Ελλάδα επιστρέφεται ανεκτίμητης αξίας βυζαντινό χειρόγραφο

«Μισό αιώνα μετά την αφαίρεσή του από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, ένα ακόμη ανεκτίμητης αξίας, εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνικής, βυζαντινό χειρόγραφο βρίσκεται καθοδόν προς την πατρίδα του», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Γνωστό ως «Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου» και αποδιδόμενο στον Συμεών Μεταφραστή, το βυζαντινό χειρόγραφο, που χρονολογείται περί το 1050, αποτελείται από 266 φύλλα περγαμηνής, όπου εξιστορούνται οι βίοι των Αγίων που εορτάζονται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και φέρει διάκοσμο με στιλβωμένο χρυσό.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και του υπουργείου Πολιτισμού με τις αμερικανικές Αρχές για την ταυτοποίησή του, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Duke, «με μία χειρονομία που επιδεικνύει σεβασμό στην προστασία των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζεται χαρακτηριστικά, «αλλά και ένα υψηλό ηθικό πρότυπο, συμφώνησε να παραδώσει στις αμερικανικές Αρχές το χειρόγραφο, όταν ειδοποιήθηκε ότι αναζητείται από τις ελληνικές Αρχές ως κλαπέν. Οι αμερικανικές Αρχές στη συνέχεια παρέδωσαν αυθημερόν το βυζαντινό κειμήλιο στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Ελληνικής Πολιτείας, τόσο προς το πανεπιστημιακό αυτό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, όσο και στις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές «για τον επαγγελματισμό τους και την αμέριστη συμπαράσταση που επέδειξαν στο αίτημα της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, «ο επαναπατρισμός των θραυσμάτων της ελληνικής ιστορίας, τα οποία κατά κανόνα αποτελούν και έργα υψηλής αισθητικής, συνιστά προτεραιότητα και σταθερό προσανατολισμό για την Ελληνική Πολιτεία και τις Αρχές της στο εξωτερικό. Ο αγώνας για την επιστροφή τους στην πατρίδα μας είναι διαρκής και δυσχερής, αλλά στέφεται με επιτυχία, ιδίως, όταν υπάρχει άψογη συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών Αρχών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση».

(Πηγή: Το Βήμα, Ανασκαφή)

Οι Νεάντερνταλ είχαν εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες


Ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων από οστό, το οποίο κατασκευάστηκε από Νεάντερνταλ και βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, θέτει σε αμφιβολία τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί μέχρι σήμερα η επιστήμη την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους ανθρωπίδα.

Το εργαλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε ανασκαφή στη Γαλλία, δείχνει πως οι Νεάντερνταλ είχαν πιο εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες στην κατεργασία υλικών απ’ ό,τι θεωρούνταν έως τώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα τέτοιο εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο να ανάγεται στη συγκεκριμένη περίοδο της προϊστορίας. Αποδεικνύει πως οι Νεάντερνταλ μπορούσαν να κατανοήσουν τις μηχανικές ιδιότητες των οστών και γνώριζαν πώς να τα αξιοποιήσουν για να κατασκευάσουν εργαλεία. Ιδιότητες που συνήθως αποδίδουμε αποκλειστικά στο είδος μας, τον Χόμο Σάπιενς», δήλωσε στο σάιτ του καναδικού πανεπιστημίου ο Λικ Ντογιόν, από το τμήμα Αρχαιολογίας ο οποίος πήρε μέρος στις ανασκαφές.

Συγγενικό είδος με τον Χόμο Σάπιενς, οι Νεάντερνταλ έζησαν στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, περίπου πριν από 250.000 έως και 28.000 χρόνια πριν από σήμερα. Οι ικανότητές τους για την κατασκευή εργαλείων παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα για την κοινότητα των ανθρωπολόγων.

Σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα, οι ειδικοί στην προϊστορία δίσταζαν να αναγνωρίσουν πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να είχε αναπτύξει τεχνογνωσία στην επεξεργασία υλικών όπως τα οστά, ή πως ενδεχομένως είχαν επινοήσει τεχνικές για την κατεργασία του οστού.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, έχουν έρθει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία τα οποίο συνηγορούν στην υπόθεση πως οι Νεάντερνταλ αξιοποιούσαν τμήματα του σκελετού ζώων. «Η ανακάλυψή μας έρχεται να προστεθεί σε αυτά τα στοιχεία και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη γραμμική αντίληψη για την εξέλιξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς», σημειώνει ο Ντογιόν.

Τα συγκεκριμένο εργαλείο ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των ετήσιων ανασκαφών στην περιοχή Αρσί σιρ Κιρ (Arcy-sur-Cure) στη Βουργουνδία. Εξαιρετικά καλά διατηρημένο, κατασκευάστηκε από το αριστερό μηριαίο οστό ενός ενήλικου ταράνδου, ενώ η ηλικία του κυμαίνεται μεταξύ 55.000 και 60.000 χρόνων.

Η απόκτηση οστών για την κατασκευή εργαλείων δεν ήταν για τους Νεάντερνταλ το πρωταρχικό κίνητρο για το κυνήγι – αφού, έτσι κι αλλιώς, τα θηράματά τους ήταν πλούσια πηγή ενέργειας, καταναλώνοντας το κρέας και το μεδούλι του. Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο εργαλείο υπάρχουν ίχνη που υποδηλώνουν τον τεμαχισμό κρέατος και τη θραύση οστών, για το μεδούλι τους.

Επίσης, σημάδια από χτυπήματα δείχνουν πως έχει χρησιμοποιηθεί για το πελέκημα λίθινων εργαλείων, για το ακόνισμά τους. Τέλος, φαίνεται πως το εργαλείο χρησιμοποιούνται και για την κατεργασία των προβιών ζώων.

«Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως, πριν από τον Χόμο Σάπιενς, κανένα είδος δεν είχει της διανοητικές δυνατότητες να κατασκευάσει ένα τέτοιο εργαλείο. Έτσι, η συγκεκριμένη ανακάλυψη μειώνει το υποτιθέμενο χάσμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη και κάνει ακόμη πιο αβέβαιη τη θεωρία πως το ένα είδος ήταν τεχνικά πιο επιδέξιο από το άλλο», καταλήγει ο ανθρωπολόγος.

(Πηγή: Ναυτεμπορική, Ανασκαφή)

Απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό στην Αμφίπολη

Σε απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, οι κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη διευκρινίζουν τα εξής:
1) τα 550 οστά που βρέθηκαν « θρυμματισμένα και ακέραια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, ανήκουν όλα στα 5 άτομα.
2) Η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.
3) Τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015 είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.
4) Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.
5) Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πέντε είναι οι σκελετοί του τύμβου Καστά της Αμφίπολης!!!


Μελέτη Σκελετικών Καταλοίπων Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά, Αμφίπολη

Οπως έχει αναφερθεί στο Δελτίο Τύπου της 19ης Δεκεμβρίου 2014, η ολοκλήρωση της μακροσκοπικής μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, την οποία έχει αναλάβει διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, θα ολοκληρωνόταν εντός του Ιανουαρίου 2015. Το Υπουργείο είχε δεσμευθεί, σε προφορική ενημέρωση, όπως αποδεικνυεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης θα είχε καταληκτική ημερομηνία την 20ή Ιανουαρίου 2015.

Συνοπτική εικόνα

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.

Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.

Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.

Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται: Σε μία γυναίκα (άτομο 1) (Εικ. 1-2), σε δύο άνδρες μέσης ηλικίας (άτομα 2 και 3) (Εικ. 3-6) και σε ένα νεογέννητο άτομο (άτομο 4) (Εικ. 7, 8).


Ατομο 1: Γυναίκα

Η γυναίκα, μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών. Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που αφορούν:
1) στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερή μείζων ισχιακή εντομή, δεξιά πρωτιαία αύλακα,  αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα λαγώνια ακρολοφία, σώμα και άκανθα ισχιακού),
2) στα οστά του κρανίου (μεσόφρυο, υπερόφρυα τόξα, κλίση του μετωπιαίου, μετωπιαία ογκώματα, κάτω κροταφική γραμμή, μαστοειδείς αποφύσεις, ινιακό έπαρμα),
3) στην κάτω γνάθο  (γένειο, γωνία κάτω γνάθου, κλάδοι),
4) στη μορφολογική διάπλαση των οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

 Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε:
 1) σε τμήμα της αριστερής ηβικής σύμφυσης (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),
2) στο βαθμό συνοστέωσης των κρανιακών ραφών,
3) στην έντονη προθανάτια απώλεια των οπίσθιων δοντιών και στις δύο πλευρές της κάτω γνάθου,
4) στην παρουσία μεταβολικών νοσημάτων, όπως είναι η οστεοπόρωση και η μετωπιαία υπερόστωση (Hyperostosis Frontalis Interna: πάχυνση των τοιχωμάτων του κρανίου, εσωτερικά του μετωπιαίου οστού, η οποία είναι συνήθως ασυμπτωματική και συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση),
5) στις έντονες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στις οστεοποιήσεις ενθέσεων και χόνδρων στα μακρά οστά και στις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα της ηλικιωμένης γυναίκας, μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 157 εκ.

Στο γυναικείο σκελετό φαίνεται ότι αποδίδονται τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο, από τα 7,8 μ. από την κορυφή του θαλάμου και κάτω, δηλαδή 1 μ.  πάνω από το δάπεδό του κιβωτιόσχημου.
 Εικόνα 1: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 1



 Εικόνα 2: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 1 με φωτογραφίες οστών



Ατομα 2 και 3 :  Δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών.

Τα δύο άτομα (2 και 3), από τα τέσσερα, που είχαν δεχτεί ενταφιασμό, μπορούν με ασφάλεια να αποδοθούν σε άνδρες, βάσει:
1) των ανατομικών σημείων στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερό και δεξιό ηβικό οστό και ειδικότερα κοιλιακό τόξο, υποηβική κοιλότητα και μέση επιφάνεια των οστών, αριστερή πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα, αριστερή και δεξιά κοτύλη, μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 2 και δεξιό ισχιακό κύρτωμα και μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 3)
2) της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

Οι δύο άνδρες είναι σχετικά κοντά ηλικιακά, στην κατηγορία των 35 έως 45 ετών: Ο ένας, στις αρχές και ο δεύτερος, προς το τέλος της κατηγορίας αυτής.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας για το άτομο 2 βασίστηκε:
1) στις δύο ηβικές συμφύσεις (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),
2) στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωτοειδούς επιφάνειας της αριστερής πυέλου (η περιοχή της λεκάνης που αρθρώνεται με το ιερό οστό),
3) στην πλήρη συνοστέωση των επιφύσεων των στερνικών άκρων και στις δύο κλείδες.                                  

Ο προσδιορισμός του ηλικιακού εύρους για το άτομο 3, βασίστηκε στη δεξιά ηβική σύμφυση.

Σημειώνεται ότι ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες (άτομο 2) φέρει ίχνη τομών (cut marks) στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, (Εικ. 9-11) καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ. μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.

Ο δεύτερος άνδρας (άτομο 3), λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου, κατάγματος στη δεξιά του κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2  και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.

 Εικόνα 3: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 2

 Εικόνα 4: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 2 με φωτογραφίες οστών

 Εικόνα 5: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 3

Εικόνα 6: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 3 με φωτογραφίες οστών

 Εικόνα 9: Άτομο 2, αριστερή πρώτη πλευρά με ίχνη 3 τομών (cut marks) (Αριθμός οστού, #31.1)

 Εικόνα 10: Άτομο 2, αριστερή πρώτη πλευρά, λεπτομέρεια από την πλάγια τομή (cut mark) στον αυχένα (Αριθμός οστού , #31.1)

Εικόνα 11: Άτομο 2, αριστερή πλευρά με ίχνος τομής (cut mark) στο άνω χείλος του σώματος

Ατομα 4 και 5

Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο βρέφος (νεογνό). Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε στις μετρήσεις μήκους και πλάτους του αριστερού βραχιονίου και της αριστερής κάτω γνάθου. Ο προσδιορισμός του φύλου σε αυτό το άτομο δεν κρίνεται δυνατός καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά διάκρισης φύλου στα οστά των νεογνών δεν είναι σαφή.

Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από ελάχιστα θραύσματα, μόλις εννέα (9), κυρίως μακρών οστών, (Εικ. 12, 13) που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις (εγκάρσιες μικρορωγμές και μερικές φορές έντονη παραμόρφωση) αλλά και τους αποχρωματισμούς (υπόλευκο και μπλε/γκρι) που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο.

Η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση, η οποία φαίνεται ότι αφορούσε τόσο στο εσωτερικό του χώρου 4, όσο και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου.

 Εικόνα 7: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 4

Εικόνα 8: Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 4 με φωτογραφίες οστών

 Εικόνα 12: Άτομο 5, οστά που έχουν υποστεί την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, μετά από καύση

Εικόνα 13: Άτομο 5, οστά που έχουν υποστεί την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, μετά από καύση

Προοπτικές

Στα σκελετικά ευρήματα του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά, εκτός από τις μακροσκοπικές μεθόδους, θα εφαρμοστεί μια σειρά αναλυτικών μεθόδων για την καλύτερη τεκμηρίωση αλλά και για την συμπλήρωση πληρέστερων πληροφοριών, που αφορούν στις παθολογικές αλλοιώσεις, στην διατροφή, στη συγγένεια και στον τόπο καταγωγής των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εάν πρόκειται για  άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά την διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.
Οι αναλυτικές αυτές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

ακτινολογική μελέτη των οστών για τον εντοπισμό παθολογικών αλλοιώσεων, που δεν είναι μακροσκοπικά διακριτές αλλά και για την πληρέστερη περιγραφή των ήδη καταγεγραμμένων π.χ. μετωπιαία υπερόστωση ατόμου 1, τομές-τραυματισμοί (cut marks) ατόμου 2, επουλωμένο κάταγμα ατόμου 3.
ιστολογικές-μικροσκοπικές τεχνικές π.χ. περίπτωση μετωπιαίας υπερόστωσης,  και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
αναλύσεις σταθερών ισοτόπων άνθρακα και αζώτου με σκοπό τον προσδιορισμό του είδους των πρωτεϊνών που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα άτομα.
αναλύσεις στροντίου που λόγω της απουσίας δοντιών θα περιοριστούν μόνο στις τιμές που θα προκύψουν από τη δειγματοληψία των οστών.
παλαιογενετικές αναλύσεις (αρχαίο DNA) με σκοπό την περιγραφή της βιολογικής και γενετικής ιστορίας των ατόμων. Στο πλαίσιο των αναλύσεων θα εξεταστεί η ενδεχόμενη εξ αίματος συγγένεια των τριών ατόμων. Η ταφονομική όμως παρουσία των μακρών οστών, η απουσία δοντιών και τμημάτων του κρανίου στα άτομα 2 και 3 που χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις αρχαίου DNA, ενδεχομένως να μην επιτρέψει την απόκτηση επαρκούς ποσότητας ενδογενούς πυρηνικού DNA για την επιτυχημένη και με ακρίβεια ταυτοποίηση της εξ αίματος συγγένειας. Στα άτομα 4 και 5, λόγω της περιορισμένης ποσότητας δείγματος αλλά και της επίδρασης υψηλής θερμοκρασίας λόγω καύσης, στο άτομο 5, δεν θα εφαρμοστούν οι παραπάνω μέθοδοι.
Η εφαρμογή AMS χρονολογήσεων σε δείγματα τόσο των ανθρώπινων οστών όσο και των συγκείμενων ζώων, θα συμπληρώσει την εικόνα της διαδοχής των ταφών, η οποία δεν μπορεί να ανασυσταθεί μέσα από την ανασκαφική διαδικασία.

Τόσο οι μακροσκοπικές όσο και οι αναλυτικές μέθοδοι θα εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό σκελετών, περίπου 300, από τα νεκροταφεία της Αμφίπολης, στο πλαίσιο διετούς ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται από πολυπληθή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τις κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και  Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ. Η ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Με αυτό τον τρόπο θα αποκτηθεί πολύτιμο συγκριτικό υλικό, έτσι ώστε:
1) τα συγκεκριμένα σκελετικά κατάλοιπα, από το εξαιρετικά σημαντικό ταφικό μνημείο του λόφου Καστά να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πληθυσμιακό σύνολο,
2) τα αποτελέσματα των αναλυτικών μεθόδων σε αρχαιολογικά σύνολα να ερμηνευθούν σε συνάφεια με τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης ενός συνόλου πληθυσμού,
3) να γίνει σαφές ότι τα ανθρωπολογικά ευρήματα πρέπει να μελετώνται μέσα στο αρχαιολογικό, κοινωνικό και ιστορικό τους πλαίσιο, που προσφέρεται μόνο μέσα από τη συστηματική μελέτη των συνευρημάτων και τη συνολική προσέγγιση της περιόδου.

(Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού)

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Αυτοί είναι οι Καβαλιώτες υποψήφιοι των κομμάτων που ανακοινώθηκαν!

Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές και ήδη έχουν "κλείσει" τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ενώ εδώ και μέρες κάποιοι από τους υποψήφιους, οργώνουν την εκλογική περιφέρεια!
Σύμφωνα λοιπόν με ανακοινώσεις των κομμάτων, υποψήφιοι είναι οι:

ΣΥΡΙΖΑ: (Αλ. Τσίπρας)

Γεροστεργίου Κατερίνα,
Εμμανουηλίδης Δημήτρης,
Ιωαννίδης Ηλίας, 
Μορφίδης Κώστας,
Ταστσόγλου Γιάννης, 
Τσανάκα Αλεξάνδρα.

Ν.Δ.(Αντ. Σαμαράς)

Καλαντζής Γιώργος,
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος,
Παναγιωτόπουλος Νίκος,
Παπουτσή - Μήττα Βάσω,
Πασχαλίδης Γιάννης,
Τσαταλμπασίδης Λάζαρος

ΠΟΤΑΜΙ (Στ. Θεοδωράκης)

Γκαϊντατζής Γιώργος,
Εριφυλλίδης Γιάννης,
Κουτρουμανίδης Θεόδωρος
Λύκου Μαρία,
Στεργιόπουλος Δημήτρης.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (Ν. Μιχαλολιάκος)

Βογιατζής Δημήτριος,
Κρυσταλλίδου Κοκονιώ (Κόνι),
Μαυρίδης Χαράλαμπος,
Ναθαναηλίδης Αναστάσιος,
Χαλκιώτης Γεώργιος,
Χρυσομάλλη Ελένη,

ΚΚΕ (Δ. Κουτσούμπας)

Καγιάσας Δημήτρης,
Καραγιώργη Αναστασία,
Πηλίτση Χαϊδούλα,
Ποτόλιας Χρήστος,
Συμεωνίδης Θεόδωρος,
Χρυσάφης Νίκος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Π. Καμμένος)

Ανανιάδης Ηρακλής,
Μαντέχος Παναγιώτης,
Παππάς Βαγγέλης,
Παυλίδης Θεόδωρος,
Τσακίρης Γεώργιος,
Τσίγκα Γαρυφαλλιά.

ΠΑΣΟΚ (Ευαγ. Βενιζέλος)

Βαβαλέσκος Αριστοτέλης,
Βερζαμάνης Παναγιώτης,
Παπουτσής Δημήτρης,
Τζιτζιός Κρυστάλλης,
Χειμώνα Μελίνα,
Χοροζίδης Ιορδάνης.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (Γ. Παπανδρέου)

Δεμερτζής Γιάννης,
Ηλιόπουλος Νίκος,
Θωμαϊδης Γιάννης,
Μπουτσούρης Παναγιώτης,
Πακαταρίδου Σοφία,
Πούλιος Κώστας.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΑΡ (Ν. Χρυσόγελος και Φωτ. Κουβέλης)

Γαλέτζας Θεόδωρος,
Σαπουντζής Δημήτρης,
Τραϊφόρος Βασίλης,
Τσιμπιτζίδης Χρήστος.


Αμφίπολη: Έρευνες στον τετράγωνο λόφο 133 και σε διάφορα σημεία ακτίνας εκατό χιλιομέτρων

του Γιώργου Ροδάκογλου

Επεκτείνονται  οι δραστηριότητες της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Οι έρευνες στρέφονται τώρα  στην ολοκλήρωση της στρωματογραφίας του λόφου Καστά, στην συνέχιση της εδαφοτεχνικής μελέτης στην αναζήτηση πιθανότατων σεισμικών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή με  έρευνες  στο Στρυμόνα και την περιοχή όπου έφτανε η λίμνη Κερκινίτιδα, ενώ πολύ σοβαρά εξετάζεται  το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου τάφου στον τύμβο με τον επιβλητικό περίβολο. Παράλληλα οι επιστήμονες προχωρούν στην αναζήτηση και σύγκριση στοιχείων με τις Εννέα οδούς.

Η μελέτη ιστορικών στοιχείων και οι δημοσιεύσεις Διεθνών επιστημονικών περιοδικών  οδηγούν την Διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στην αισιόδοξη σκέψη ύπαρξης και  άλλων  αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο κάτι που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή.

Ο  τετραγωνισμένος λόφος 133  αλλά  και ολόκληρη η περιοχή περιφερειακά του λόφου Καστά  ερευνώνται εξονυχιστικά  καθώς εκτιμάται  πως ο μεγαλειώδης τάφος που ήδη ανακαλύφθηκε αποτελεί  μέρος ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιολογικών αποκαλύψεων.

Η ηλεκτρική διασκόπηση μετά τη ολοκλήρωση της στο λόφο Καστά, επεκτάθηκε  σε παρακείμενο χωράφι του τύμβου αλλά και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών  της ομάδας του Γρηγόρη Τσόκα  εμφανίζουν  μια νέα  δομή περίπου 20 μέτρα δυτικά του τάφου  όπου χρίζουν αρχαιολογικής  έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί  εάν πρόκειται για ένα νέο τάφο ή για βραχώδη όγκο.

Το ανασκαφικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα ενώ αρχικά οι αρχαιολόγοι  θα  εστιάσουν πρώτα στα δυο σημεία που αποκάλυψε  αρχικά η ηλεκτρική τομογραφία  του ΑΠΘ  και βρίσκονται πλευρικά του μνημείου και σε βάθος περίπου δυο μέτρων από την επιφάνεια των χωμάτων που βρίσκονται πάνω από την θόλο του τάφου.  Σύμφωνα με  εκτιμήσεις δεν αποκλείεται  στα σημεία αυτά να αποκαλυφθούν τεχνητές βάσεις στήριξης του μνημείου και τίποτα περισσότερο. Τα άλλα δυο σημεία που ήδη έγιναν γνωστά από το ΥΠΠΟ και βρίσκονται  μόλις τρία μέτρα  μετά τον τελευταίο τοίχο του τάφου και με κατεύθυνση προς το κέντρο του λόφου, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήδη ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για φακούς άμμου.  Η ολοκλήρωση της  ακτινογραφίας στον τύμβο Καστά  δεν έχει να αναδείξει άλλα σημεία ενδιαφέροντος για ανασκαφή  αφού  με βάση την προτελευταία ενημέρωση του ΥΠΠΟ το 80% του τύμβου αποτελείται  από  φυσικό χώμα.

Στο υπέδαφος  στο κέντρο του τύμβου όπου βρίσκονταν τοποθετημένος ο Λέοντας της Αμφίπολης υπάρχει φυσικό χώμα και έτσι καταρρίπτονται όλα τα σενάρια που βασίστηκαν στην μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποίησε η ομάδα  Πολυμενάκου σύμφωνα με τα οποία κάτω από τη βάση του Λέοντα υπάρχει μεγαλοπρεπής τάφος.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας  κατέγραψαν  και   τέσσερις  αρχαϊκούς  τάφους  που εντόπισε η ομάδα του Δημήτρη  Λαζαρίδη αλλά και τα τεχνητά ορύγματα που κατασκεύασαν οι Βούλγαροι κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.

Ο τετραγωνισμένος λόφος  133 που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων βρίσκεται  σε μικρή απόσταση από τον τύμβο Καστά (250 μέτρα από τη βάση τους – 500 μέτρα απόσταση μεταξύ κορυφών τους) και ήταν θέση οικισμού προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων. Σύμφωνα με τις με  πληροφορίες  αποτελεί φυσικό τετράγωνο λόφο με εμφανή στοιχεία διάβρωσης ενώ μοιάζει να αποτελείται από χώμα και από βράχια.

Και οι δυο τοποθεσίες ανήκουν στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος και έχουν οριστεί στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του όρους Παγγαίου.

Σε αγιορείτικο μετόχι ο λόφος Καστά

Σε μετόχι μοναστηριού του Αγίου Όρους, το οποίο παραμένει υπό διεκδίκηση, περιλαμβάνεται ο λόφος Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών, όπου ανακαλύφθηκε ο εντυπωσιακός αρχαίος μακεδονικός τάφος, που έχει καταπλήξει όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη έκταση είναι καταγεγραμμένη ως μετόχι της Μονής Παντοκράτορος και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διερευνητικές εργασίες, για να εκτιμηθεί εάν θα ξεκινήσουν διαδικασίες και για τη νομική διεκδίκησή του.

Όπως αναφέρει η ''Μακεδονία'', συζητήσεις για τις διεκδικήσεις των μετοχίων των μοναστηριών της μοναστικής πολιτείας αναθερμάνθηκαν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αγιορείτικης Εστίας με θέμα "Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια".

Στο συνέδριο ακούστηκαν απόψεις κυρίως αναφορικά με το καθεστώς απαλλοτριώσεων από το σύγχρονο ελληνικό κράτος με σκοπό την εγκατάσταση προσφύγων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο από ομιλητές εκφράστηκε η άποψη πως οι απαλλοτριώσεις αυτές δεν έχουν συντελεστεί, με το επιχείρημα ότι τα μοναστήρια δεν αποζημιώθηκαν ποτέ για μεγάλο μέρος των μετοχίων που θεωρήθηκαν απαλλοτριωθέντα. "Ουσιαστικά πρόκειται για δήμευση", υποστηρίχθηκε.

Τα μετόχια του Αγίου Όρους, τα οποία βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς και οι αγιορείτες τονίζουν σε όλους τους τόνους πως είναι ιδιοκτησίες τους, ανέρχονται σε 121 και η έκτασή τους σε 1 εκατομμύριο στρέμματα. Ειδικό ενδιαφέρον μεταξύ αυτών παρουσιάζει το μετόχι Μαρμαρίου ή "Γενίκιοϊ", που αποτελείται από ένα μεγάλο τρίγωνο, ξεκινώντας από το Στρυμονικό κόλπο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι οικισμοί της Αμφίπολης, της Μεσολακκιάς και της Παλαιοκώμης και οι εκτάσεις γύρω από αυτούς. Δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του Αγίου Όρους έχουν καταστήσει σαφές πως οι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις τους δεν θα αφορούν κατοικημένες περιοχές, κτήματα που είναι πλέον ιδιοκτησίες, ακόμη και καταπατημένες γι' αυτούς εκτάσεις, ο λόφος του Καστά στη Μεσολακκιά βρίσκεται μεταξύ των υπό διεκδίκηση εκτάσεων, καθώς τώρα έχει το χαρακτήρα του δημόσιου κτήματος.

Κατά καιρούς το θέμα των διεκδικήσεων μετοχίων που έχουν αποκτήσει με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και οθωμανικά φιρμάνια τα μοναστήρια του Αγίου Όρους -τίτλοι που αμφισβητούνται από διάφορους φορείς- έχει απασχολήσει τα ελληνικά δικαστήρια με κορυφαίες τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου και τις "ιερές" ανταλλαγές που ακολούθησαν. Και αν ποινικά το θέμα του Βατοπεδίου θα απασχολήσει τα δικαστήρια, σε επίπεδο διεκδικήσεων βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς οριστική απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Επίσης άλλα δύο μοναστήρια άρχισαν πριν από χρόνια δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση εκτάσεων μετοχίων, αλλά οι αγωγές τους απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, με τους νομικούς να επισημαίνουν ότι δεν έχει δημιουργηθεί δικαστικό δεδικασμένο στην ουσία του ζητήματος, που είναι η κτήση των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Κοινή άποψη πάντως στην πολιτεία του Άθω είναι ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την οικονομική κρίση κανείς δεν σκέφτεται σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις διεκδίκησης των εκτάσεων των μετοχίων μέσω της δικαστικής οδού. Γέροντες του Αγίου Όρους, οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα, έλεγαν χαρακτηριστικά στη "ΜτΚ" πως "το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιλυθεί. Δηλαδή, εφόσον οι απαλλοτριώσεις δεν συντελέστηκαν, καθώς δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για τα μετόχια, είτε να δοθούν τώρα είτε να ανακληθούν οι απαλλοτριώσεις". Σημείωναν όμως πως λόγω της κρίσης πολλά μοναστήρια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και γι' αυτό ζητούν να ρυθμιστεί άμεσα το φλέγον αυτό ζήτημα, λέγοντας πως το κράτος "κλείνει τα μάτια".

Ανέφεραν επίσης ότι δεν σκέφτονται να χειριστούν το θέμα των μετοχίων με ανταλλαγές, ειδικά μετά όσα συνέβησαν με το Βατοπέδι. Το καθεστώς απαλλοτρίωσης των μετοχίων ανέλυσε στο συνέδριο ο δικηγόρος Αναστάσιος Νικόπουλος, σημειώνοντας πως η απαλλοτρίωση σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων των μετοχίων δεν συντελέστηκε ποτέ, αφού τα μοναστήρια δεν αποζημιώθηκαν. Αναφορικά με το καθεστώς κτήσης, το οποίο έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους φορείς, υπογράμμισε πως τόσο τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα όσο και τα οθωμανικά φιρμάνια, όπως και οι κτηματολογικοί κατάλογοι της εποχής, αποδεικνύουν ότι τα μετόχια αποτελούν ιδιοκτησίες των μοναστηριών. Οι κτήσεις αυτές έχουν αναγνωριστεί από δύο μεγάλα κέντρα, το Ινστιτούτο της Ιστορίας του Δικαίου της Φραγκφούρτης και του Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας.

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ

Ο τύμβος του Καστά, που από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και μη σε όλο τον κόσμο με την ανακάλυψη του αρχαίου μακεδονικού τάφου, αναμένεται στο προσεχές διάστημα να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αγιορειτών. Έγκυρες πληροφορίες της "ΜτΚ" έλεγαν πως ήδη άρχισαν διερευνητικές εργασίες για το νομικό καθεστώς του συγκεκριμένου μετοχίου, όπου περιλαμβάνεται και ο τάφος και μάλιστα πριν από την έναρξη των ανασκαφών.

Το μετόχι αποκτήθηκε από τη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους με βυζαντινό χρυσόβουλο του Μανουήλ Β' του Παλαιολόγου το 1392 και έχει συνολική έκταση 25.000 στρεμμάτων. Η αυτοκρατορική δωρεά είχε γίνει, επειδή η περιοχή απελευθερώθηκε από τους Σέρβους, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών. Από την πλευρά των τελευταίων, όπως ανέφεραν άνθρωποι της μοναστικής πολιτείας, το βακούφι του Γενίκιοϊ δεν άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα βακούφια και επί Οθωμανών ήταν δώρα Θεού, οπότε χαρακτηρίζονταν ιερές εκτάσεις.

Το ίδιο μοναστήρι έχει κινηθεί στο παρελθόν στα δικαστήρια για μία έκταση στη Σιθωνία, όμως η αγωγή εκείνη πάγωσε, επειδή στρεφόταν εναντίον ιδιωτών και οι νομικοί του Αγίου Όρους δεν προχώρησαν στην εκδίκασή της, με συνέπεια να ματαιωθεί.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ "Να εφαρμοστεί ο νόμος"

"Εμείς ζητούμε το θέμα των μετοχίων να ρυθμιστεί με την εφαρμογή του νόμου και όχι έτι περαιτέρω", έλεγαν σε όλους τους τόνους αγιορείτες, οι οποίοι γνωρίζουν την υπόθεση. "Μέχρι τώρα δεν έχουμε προσφύγει ούτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και οι προσφυγές στα ελληνικά είναι περιορισμένες. Δεν επιθυμούμε, ειδικά αυτήν την περίοδο που ο κόσμος πεινάει, να προχωρήσουμε σε νομικές διεκδικήσεις. Ωστόσο το ζήτημα πρέπει να λυθεί, είτε να συντελεστεί η απαλλοτρίωση και να αποζημιωθούν τα μοναστήρια για τις εκτάσεις είτε να επιστραφούν", έλεγαν, επισημαίνοντας πως οι περισσότερες φωνές στην Πολιτεία του Άθω είναι αντίθετες σε δικαστικές διεκδικήσεις.
Νομικοί αμφισβητούν επίσης ότι με τις απαλλοτριώσεις υλοποιήθηκε ο σκοπός του κράτους για την εγκατάσταση προσφύγων. Όπως επισήμανε στην εισήγησή του στο συνέδριο της Αγιορείτικης Εστίας ο κ. Νικόπουλος, "η επιμονή των κυβερνήσεων να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό πρόβλημα και να φτάσουν σταδιακά και μεθοδευμένα στην απαλλοτρίωση σχεδόν όλων των μετοχίων θέτει το ερώτημα αν αξιοποιήθηκε η τεράστια έκταση αυτών για το σκοπό για τον οποίο απαλλοτριώθηκε. Τα λιγοστά στοιχεία δείχνουν ότι μονάχα ένα σχετικά μικρό μέρος διατέθηκε σε πρόσφυγες και συγκεκριμένα στα συνολικώς 55 μετόχια που απαλλοτριώθηκαν την περίοδο 1924 - 1927, δηλαδή στην αιχμή του προσφυγικού προβλήματος, μόνον στα 20 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, ενώ τα υπόλοιπα είτε διατέθηκαν για γεωργική αποκατάσταση γηγενών είτε απλώς καταπατήθηκαν από τρίτους με την ανοχή μάλιστα των κρατικών αρχών".

(Πηγή: Thousandnews.gr)

Οι δύο κυρίες που λύνουν το μυστήριο του σκελετού

Δύο νεαρές ανθρωπολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα τον σκελετό που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να δώσουν τις εκτιμήσεις τους.

Η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία, και η επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου διευκρινίζουν ότι «τα οστά δεν πρόκειται να μας δώσουν την ταυτότητα του νεκρού» και παραπέμπουν για περισσότερα στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε στο «Έθνος» η Σ. Τριανταφύλλου.

«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», λέει η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία
Σε προηγούμενες δηλώσεις της, ωστόσο, ανέφερε ότι η μακροσκοπική μελέτη των σκελετικών κατάλοιπων και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αυτά θα δείξει το φύλο, την ηλικία και πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις, αλλά όχι την αιτία του θανάτου, εκτός και αν υπάρχει τραυματισμός, πρόσφατος στον χρόνο θανάτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Χρ. Παπαγεωργοπούλου σημείωσε ότι το DNA, εφόσον βρεθεί καλά διατηρημένο και σε ικανή ποσότητα, θα αποκαλύψει τη γενετική ιστορία του νεκρού. Η ανάθεση της μελέτης στις δύο ανθρωπολόγους έγινε ύστερα από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να δοθεί σε Ελληνες ερευνητές που να έχουν κοινή μέθοδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκελετός έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό πού ακριβώς - πιθανότατα σε εργαστήριο του Α.Π.Θ.

Μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. η Καβαλιώτισσα στην καταγωγή Σ. Τριανταφύλλου έκανε μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογική στο ίδιο τμήμα και συνέχισε τις σπουδές της με διδακτορικό στην Οστεολογία, στην Παλαιοπαθολογία και στην Ταφική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, ενώ από το 2011 διδάσκει στο Α.Π.Θ.

Συμμετείχε ως αρχαιολόγος στις πανεπιστημιακές ανασκαφές της Τούμπας Θεσσαλονίκης, του Αργους Ορεστικού Καστοριάς, καθώς και σε άλλες στη Μακεδονία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την προϊστορική αρχαιολογία, την προϊστορία του Αιγαίου, την ταφική αρχαιολογία, τη βιοαρχαιολογία, τη διαχείριση των νεκρών στην προϊστορία.


Η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία.


Η Χρ. Παπαγεωργοπούλου απέκτησε το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Βιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και έκανε το διδακτορικό της στη Φυσική Ανθρωπολογία και την Αρχαιολογία Αλπικών Πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Ελβετίας, όπου και δίδαξε από το 2005 έως το 2009 και από το 2012 είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός, το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος βρέθηκαν τον Νοέμβριο, εντός και εκτός του μεγάλου κυβωτιόσχημου τάφου, κατασκευασμένου από πωρόλιθους, μέσα στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Από τότε οι θεωρίες έδωσαν και πήραν, περιέλαβαν την Ολυμπιάδα, τον Μεγαλέξανδρο, τον Νέαρχο, πολεμιστές και στρατηγούς, για να υποχρεωθεί το υπουργείο να βγάλει ανακοίνωση στα μέσα Δεκεμβρίου - τότε που το Διαδίκτυο διακινούσε ότι ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 54 χρόνων- και να διευκρινίσει ότι το σκελετικό υλικό μελετάται και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία του στην ενημέρωση που έκανε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού και εξήγησε ότι ο σκελετός φωτογραφήθηκε με χώματα, καθώς ήταν «διαταραγμένος» από τυμβωρύχους και για τον λόγο αυτό η μεταφορά του έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μην αναμειχθεί το DNA του νεκρού με εκείνο των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι η ανάλυση του χώματος θα δείξει αν και κατά πόσο έχουν διατηρηθεί ίχνη από το ρούχο που φορούσε ο νεκρός ή άλλα μικροστοιχεία.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού βρέθηκε εντός του ορύγματος, ενώ το κρανίο ήταν μακριά από το όρυγμα και κοντά του εντοπίστηκε η κάτω γνάθος. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να ανασυσταθεί, όμως η λεκάνη ήταν σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, από την πτώση λίθων, ώστε δεν αναγνωριζόταν το φύλο του νεκρού.

Μετά την ανθρωπολογική μελέτη αναμένεται να γίνουν ιστοτοπικές αναλύσεις - πιθανόν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου-, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο έζησε ο νεκρός, καθώς και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα -14 για το πότε ακριβώς έζησε, με απόκλιση ωστόσο 100-150 χρόνων.

(Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος, Ανασκαφή)

Χρηματικές αμοιβές για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας

Με στόχο την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας η κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή χρηματικής αμοιβής σε όποιον «συμβάλλει στην ανάκτηση μνημείων τα οποία κατέχονται παρανόμως».

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών κκ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Β/ αρ.φύλλου 3568/30.12.2014) ο δικαιούχος χρηματικής αμοιβής είναι «όποιος συμβάλλει με την παροχή στοιχείων στην ανάκτηση του μνημείου, το οποίο κατέχεται παρανόμως ή στην καταστολή των ποινικών αδικημάτων του ένατου κεφαλαίου του Ν. 3028/2002 όπως εκάστοτε ισχύει» - ο 3028/2002 είναι ο νόμος περί προστασίας Αρχαιοτήτων.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου το δικαίωμα χορήγησης αμοιβής μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του εφόσον αυτοί προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Αντιθέτως δεν δικαιούται χρηματικής αμοιβής «όποιος έχει καταδικασθεί τελεσιδίκως, για ποινικά αδικήματα που προβλέπονται στο Ν. 3028/2002» καθώς επίσης «υπάλληλος ή λειτουργός του Δημοσίου, των ΟΤΑ, άλλων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή συγγενής αυτού μέχρι 3ου βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων».

Σχετικά με το ύψος της αμοιβής «ορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τη σπουδαιότητα του μνημείου και τη συμβολή του παρέχοντος την πληροφορία στην ανεύρεση και διάσωσή του».

Αναφορικά με το πότε δίνεται η αμοιβή αναφέρεται πως «χορηγείται εντός χρονικού διαστήματος που δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε έτη μετά την ανάκτηση του μνημείου από το Ελληνικό Δημόσιο» ενώ αν η χορήγηση της χρηματικής αμοιβής συνδέεται με εκκρεμή υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων, «το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται αφ' ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εξάμηνο του 2014 τις αρμόδιες αρχές σε όλη τη χώρα απασχόλησαν 34 υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας ενώ προχώρησαν σε 32 εξιχνιάσεις. Επιπλέον σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 46 ελλήνων και τεσσάρων αλλοδαπών.


(Πηγή: Δ. Βυθούλκας, Το Βήμα, Ανασκαφή

Νεότερα από τη γεωσκόπηση στην Αμφίπολη

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.
Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται  αρχαιολογική διερεύνηση.
Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων