Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Κορυφώνεται η αγωνία για τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Μεσολακκιά και την πιθανότητα ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το πρωί της Τετάρτης (13/8) αναμένονται τα σπουδαία για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στον λόφο Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών, όπου οι φήμες δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης, καθώς πλήθος ευρημάτων κατατείνει στο γεγονός ότι ο τάφος του Βασιλέα των βασιλέων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Μάλιστα, οι αναφορές ολοένα και πληθαίνουν, καθώς έγινε γνωστό ευρέως ότι σε «σκανάρισμα» της περιοχής με τη χρήση ακτίνων Χ από το ΤΕΙ Σερρών, δείχνουν ότι εντός του μνημείου υπάρχουν τρία ξεχωριστά διαμερίσματα, δομή που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλους βασιλικούς τάφους της περιόδου.

Γνωστή έγινε, επίσης, η πληροφορία ότι οι κεφαλές των Σφιγγών που βρέθηκαν στην είσοδο του ταφικού μνημείου, είναι κομμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι, μήπως υπήρξε σύληση του τάφου σε ένα μέρος του.



Το πρωί της Δευτέρας (11/8), ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος »Βογιατζής, κατά την επίσκεψη του  με συνεργάτες του στον λόφο Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών (σ.σ. υπάγεται στον δήμο Αμφίπολης), εισέπραξε την άρνηση να εισέλθει στον χώρο των ανασκαφών στον τύμβο, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια για τη συμπεριφορά των επικεφαλής του έργου. Μιλώντας στο «Χ», ο κ. Βογιατζής, ανέφερε: «Δεν μου επιτράπηκε η είσοδος. Μιλήσαμε μόνο με τους αστυνομικούς που φυλάνε τον χώρο. Δεν έκανε τον κόπο κανείς υπεύθυνος της ανασκαφής να έρθει μέχρι την είσοδο του χώρου για να με ενημερώσει για τις εξελίξεις. Επιχείρησα να μιλήσω με την κ. Περιστέρη, όμως εδώ και τρεις ημέρες δε σηκώνει το τηλέφωνο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι προσωπική υπόθεση η ανασκαφή και ο τύμβος. Ο δήμαρχος Αμφίπολης, που θα έπρεπε να ενημερώνει και τους συμπολίτες μας, θα έπρεπε να γνωρίζει για το που βρίσκεται η εξέλιξη της ανασκαφής. Είναι ένα σοβαρό λάθος και το καταγράφουμε. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις που θα κάνει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων την Τετάρτη (13/8). Γνωρίζουμε ότι έχει βρεθεί η είσοδος του ταφικού μνημείου, όμως αυτό δεν προέρχεται από επίσημη πληροφόρηση. Η κ. Περιστέρη άλλαξε στάση μετά τις εκλογές και το αποτέλεσμα αυτών (σ.σ. Τον κ. Βογιατζή θα διαδεχθεί στον δημαρχιακό θώκο από 1η Σεπτέμβρη ο Κωνσταντίνος Μελίτος). Με είχε επισκεφθεί τρεις φορές, ώστε να λάβει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των ανασκαφών του περιβόλου. Είχαμε καθημερινή επικοινωνία, όμως όπως σας είπα είχαμε μια διαφοροποίηση που κορυφώθηκε με την απαγόρευση της εισόδου στον χώρο του τύμβου στον δήμαρχο Αμφίπολης».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αμφίπολης, Αθανάσιος Μάρκου, ο οποίος φέρει καταγωγή από τη Μεσολακκιά Σερρών, χρησιμοποίησε βαρύτερες εκφράσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη. Δεν επέτρεψαν την είσοδο στον δήμαρχο Αμφίπολης και τους συνεργάτες του, που μέχρι σήμερα έχουν άγνοια επί του θέματος, καθώς δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση. Υπενθυμίζουμε ότι η ανασκαφή γίνεται σε χώρο που ανήκει στον δήμο Αμφίπολης. Θα έλεγα ότι επικρατεί καθεστώς Βόρειας Κορέας στον λόφο Καστά. Ό,τι έχουμε ακούσει, προέρχεται από διάφορες πηγές, αλλά όχι από επίσημα χείλη και ειδικότερα την κ. Περιστέρη. Μας είπαν απλώς, ότι την Τετάρτη θα γίνει επίσημη ενημέρωση στις επίσημες αρχές της περιοχής».

Χθες, η φρούρηση του χώρου αυξήθηκε, με ισχυρή την παρουσία ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και της ασφάλειας, με πολιτικά ρούχα, ενώ τον λόφο Καστά πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα ή αύριο και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Δημήτρης Μπουντάς
(Πηγή: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: