Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Μετακινούνται οι λίθοι από την είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη

Ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα έφτασαν γύρω στις 9 το πρωί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού  ξεκίνησαν ήδη από σήμερα οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των λίθων του προστατευτικού τοίχου που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου γίνεται με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αρχαιολόγων στο εσωτερικό του μνημείου.

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει επίσης πως από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής.

Tι κρύβει στο εσωτερικό του ο τύμβος της Αμφίπολης θα φανεί σε 15 με 20 ημέρες διαβεβαιώνουν από το ΥΠΠΟΑ, «κι εφόσον οι ανασκαφείς κατεβάσουν τη στάθμη στο επίπεδο του δαπέδου». Τότε θα μάθουμε αν είναι συλημένος ο τάφος, όπως μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά, ισχυρίζονται ειδικοί σε θέματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια.

Ενώ εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.

(Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια: