Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η γενέθλια ημέρα της 193 ΜΠΕΠ (MLRS)

Με ξεχωριστή λαμπρότητα έγινε χθες το πρωί ο εορτασμός της γενέθλιας ημέρας της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS), στο στρατόπεδο «Λοχαγού Βασιλείου Αμβράζη» στην Ελευθερούπολη, μετά από σχετική στρατιωτική διαταγή.


Ο εορτασμός ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία στο Ηρώο της Μονάδας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε η ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του διοικητή της Μοίρας Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Δημήτριο Σκουφίδη.

Όπως ανέφερε, «με σχετική διαταγή της Στρατιωτικής Ιεραρχίας τιμούμε σήμερα τη γενέθλια ημέρα συγκροτήσεως της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) και ενθυμούμαστε ως έχουμε καθήκον τους πρωτεργάτες της συγκρότησής της πριν 53 χρόνια».

Η Μοίρα συγκροτήθηκε αρχικά στις 15 Οκτωβρίου 1959, ως 193 Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού στην περιοχή της Λάρισας, και στις 13 Αυγούστου 1963 μεταστάθμευσε κατά κλιμάκια από τη Λάρισα στα Γιαννιτσά. Στις 26 Ιουνίου 1964 η Μονάδα χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακά κατάλληλη για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων, ενώ την 1η Οκτωβρίου 1992 αποδεσμεύεται από την πυρηνική της αποστολή, αναδιοργανώνεται και μεταπίπτει σε Μοίρα 8 ιντσών. Στις 11 Ιουνίου 1993 μετονομάζεται από 193 Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού σε 193 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS). Την 21η Ιουνίου 1995 η Μοίρα παρέλαβε τους πρώτους εκτοξευτές και η σύνθεσή της ολοκληρώθηκε με την παραλαβή και των υπολοίπων στις 3 Αυγούστου 1997.

Η Μοίρα από τη συγκρότησή της μέχρι και το 1975 υπαγόταν στη Διοίκηση Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς. Από το 1976 μέχρι και το 1993 υπαγόταν στη Διοίκηση Πυροβολικού του Β’ Σώματος Στρατού. Από τότε και μέχρι το 2002 υπαγόταν και πάλι στη Διοίκηση Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς, ενώ από τα τέλη του 2002 μέχρι σήμερα είναι Οργανική Μονάδα του 1ου Συντάγματος Πυροβολικού.

«Κύρια υποχρέωση όλων εμάς που στελεχώνουμε τη σήμερα την 193 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) είναι να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν οι προκάτοχοί μας, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, πατριωτικό φρόνημα, αγωνιστική διάθεση και συλλογική προσπάθεια για να διατηρήσουμε στο βέλτιστο επίπεδο την εκπαιδευτική και επιχειρησιακή ικανότητα της Μοίρας», σημείωσε ο διοικητής και συμπλήρωσε: «Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου συγκρότησης της Μοίρας, σας προσκαλώ να αντλήσουμε πίστη και δύναμη από την προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρα, να συνεχίσουμε με το ίδιο υψηλό φρόνημα και υπευθυνότητα την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της Μοίρας ώστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια από τις πλέον αξιόμαχες Μονάδες του Ελληνικού Πυροβολικού, να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί σαν μια γροθιά, ώστε να είμαστε πάντοτε ισχυροί και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας. Τη στιγμή αυτή στρέφουμε ευλαβικά τη σκέψη μας προς τους ηρωικούς νεκρούς του Όπλου μας , και τους διαβεβαιώνουμε ότι η θυσία τους θα μας εμπνέει και θα μας κατευθύνει στο δρόμο του καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα».

Ακολούθησε επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων της Μοίρας, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση για τους προσκεκλημένους, όπου ο διοικητής απένειμε και τιμητική πλακέτα σε συγγενή του Λοχαγού Βασιλείου Αμβράζη, του οποίου το όνομα φέρει το στρατόπεδο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.