Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Μποτσουάνα

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 31 Μαϊου, η άφιξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου στην Μποτσουάνα της Νότιας Αφρικής, στην οποία και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας προέστη και της επισήμου ενθρονίσεως του πρώτου Επισκόπου της νεοϊδρυθείσας Ιεράς Μητρόπολης Μποτσουάνας κ.κ. Γενναδίου.



Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μποτσουάνας Γκαμπορόνε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος κ. Γεννάδιος, η διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης και Αμερικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Μποτσουάνας κα C. Tshenolo Modise, ο επίτιμος πρόξενος της Μποτσουάνας στην Ελλάδα κ. Νεκτάριος Πολυχρονίου, κληρικοί και άλλοι επίσημοι. Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος, αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας Lieutenant General Seretse Khama Ian Khama. Ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον πρόεδρο με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετ’ Αστέρος ως είθισται σε αρχηγούς κρατών και μεγάλες προσωπικότητες. Τον ενημέρωσε για το έργο του Πατριαρχείου και παράλληλα ζήτησε ειδική αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωση της νομικής της υπόστασης στη χώρα.


Παράλληλα ο πατριάρχης ζήτησε τη διάθεση έκτασης στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε από την κυβέρνηση προκειμένου να ανεγερθεί σε αυτή Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα συνδέσει τη Μποτσουάνα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και την Ελλάδα. Τέλος ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Μποτσουάνας για τη στήριξη της κυβέρνησης τόσο προς την νεοσύσταση Μητρόπολη όσο και προς τον Σεβασμιώτατο κ. Γεννάδιο, και ζήτησε από τον πρόεδρο να συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο που υλοποιείται.

Μετά τη συνάντηση ο Πατριάρχης έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ της Μποτσουάνας όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο ανθρωπιστικό έργο του Πατριαρχείου και στις δράσεις που υλοποιεί. Τέλος, το βράδυ ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας και συζήτησαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία Μποτσουάνας, Πατριαρχείου και Ελλάδας στον τομέα της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: