Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Το "Παρτάλι" του Θ. Γρηγοριάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμετέχει φέτος «Το Παρτάλι» του Θόδωρου Γρηγοριάδη, σε μορφή θεατρικού μονολόγου, και θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο. Μάλιστα τον επόμενο χειμώνα «το Παρτάλι» θα επισκεφθεί και την Καβάλα για δύο παραστάσεις σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αν και ακόμη οι λεπτομέρειες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Θα πρόκειται για την τρίτη «θεατρική» παρουσία του Παγγαιορείτη συγγραφέα μετά τη «Δεύτερη Γέννα» και τις «Βλαβερές Αναγνώσεις».



Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι συμμετοχές από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι αξιόλογες. Τον «εντυπωσιακό διεθνή χαρακτήρα» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, χαιρέτησε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος.
.
Το «Παρτάλι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θόδωρου Γρηγοριάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο ως θεατρικός μονόλογος, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου. Η θεατρική διασκευή είναι του Θόδωρου Γρηγοριάδη, η σκηνοθεσία του Στέλιου Κρασανάκη και τα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου.
.
Λίγα λόγια για το «Παρτάλι»
.
«Παρτάλι» λένε το φορεμένο ρούχο, το παλιόρουχο. «Παρτάλι» λένε και τον άνθρωπο που ξέπεσε και ζει στο περιθώριο της κοινωνίας. «Το Παρτάλι» είναι το όνομα του κεντρικού ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αναγκάστηκε να ζήσει ντυμένος με γυναικεία ρούχα, φορώντας τα παρτάλια της Ιστορίας.
.
Το Παρτάλι ζει στη Θεσσαλονίκη όταν τον συναντάνε οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου. Λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Είναι γύρω στα σαρανταπέντε, γοητευτικός, αινιγματικός και κρύβει μια παλιά, παράδοξη ιστορία. Όπως αναφέρει ο Θ. Γρηγοριάδης, ο μύθος γύρω από τη ζωή του αλλά και η εμφάνισή του γίνονται πόλος έλξης για τους νεαρούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Ανεβάζουν θεατρικά έργα και οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές. Ο Μανουήλ, ο Μάικ και η Ζωή ανάμεσά τους.
.
Ο Μανουήλ στις νυχτερινές περιπλανήσεις του θα συναντήσει το Παρτάλι και θα γοητευτεί από το "μυθικό" του παρελθόν. Ποιος είναι, γιατί είναι ντυμένος έτσι, γιατί αποφεύγει το φως της καθημερινότητας; Όσο θα ξετυλίγεται η ιστορία ενός μικρού αγοριού που το έντυναν κοριτσίστικα στην Κατοχή, τόσο και το Παρτάλι θα αποκτάει δημοσιότητα, θα γίνεται νούμερο σε καμπαρέ, θεατρική παράσταση ακόμη και σε βιβλίο «περίπτωσης μεταμφιέσεων» θα βρεθεί η «περίπτωσή» του. Όμως η παγίδα έχει ήδη στηθεί. Αποκαλύψεις και γεγονότα θα ανατρέψουν το σκηνικό της παράστασης που έχει στηθεί από το Βαρδάρι μέχρι το Πανεπιστήμιο. Τα παιδιά θα δοκιμαστούν με το πέρασμά τους σε έναν οριακό χώρο όπου η αλήθεια και ο μύθος, η καθημερινότητα και το θέαμα συγχέονται. Τα φύλα μπερδεύονται, ο ερωτισμός ανατρέπεται, οι ταυτότητες αμφισβητούνται. Η ιστορία ξαναγράφεται με τα ίδια υλικά μόνο που τώρα θέλει να συμπεριλάβει και νέες "περιπτώσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: