Με αφορμή την ισχυρή χιονόπτωση που σημειώθηκε σήμερα και έφερε επιπλέον προβλήματα σε όλους, ας θυμηθούμε τι πίστευε και τι παρατηρούσε ο θυμόσοφος λαός, στα χρόνια που πέρασαν....
Άλλωστε η μετεωρολογία είναι η κορυφαία από τις λαϊκές επιστήμες που εξετάζει η Λαογραφία. Τις λαϊκές επιστήμες ουσιαστικά τις δημιούργησε η ανάγκη να κερδηθεί το φυσικό περιβάλλον για το καλό του ανθρώπου. Ωστόσο οι γνωστικές δυνατότητες του ανθρώπου ήταν ακόμη περιορισμένες, ώστε αυτές οι αρχαϊκές επιστήμες ακούμπησαν πάνω στη λαϊκή μαγεία, τον προθάλαμο της επιστήμης. Η μετεωρολογία ήταν η πιο ρεαλιστική λαϊκή γνώση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μ. Μερακλή, βασίζεται στην άμεση και αντικειμενική παρατήρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δεισιδαιμονία είχε αποκλειστεί εντελώς και από τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις (1).
Οι κάτοικοι του Παγγαίου λοιπόν, κατά παράδοση μελετούσαν τα φυσικά φαινόμενα και τον καιρό, και επιχειρούσαν να τα ερμηνεύσουν. Η ερμηνεία αυτή είχε ως κύριο στοιχείο την παρατήρηση. Έτσι και για τη χιονόπτωση, με την οποία ήταν εξοικειωμένοι, ως κάτοικοι ορεινής περιοχής, είχαν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.
Μεταξύ αυτών ήταν και το γνωστό "χιόνι που δεν λιώνει (ή εναλλακτικά: χιόνι που κάθεται), κι άλλο περιμένει". Όπως επίσης και το χιόνι που δεν πέφτει από σύρματα ή κλαδιά δέντρων, προμηνύει και νέα χιονόπτωση, όπως και το χιόνι που "κολλάει" σε κάθετους στύλους ή κορμούς δέντρων. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι, στη λαογραφία του Παλαιοχωρίου Παγγαίου, η παρατήρηση πως όταν δεν λιώνει το χιόνι από τα φύλλα των πουρναριών (απ' όπου συνήθως έλιωνε γρήγορα το χιόνι ή έπεφτε στο έδαφος), αναμένεται και νέο χιόνι.
Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις λοιπόν παρατηρήθηκαν στη χιονόπτωση που έφερε η "Σοφία" στο Παγγαίο, το παγωμένο χιόνι που "έφερε" και νέα χιονόπτωση σήμερα από την "Υπατία"...
Η λαϊκή σοφία επιβεβαιώθηκε....
(1). Μ. Γ. Μερακλής, 2011:"Ελληνική Λαογραφία", Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου