Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αναστασοπούλου για τη “Deutsche Welle”


DEUTSCHE WELLE: Έρχεστε από τις Βρυξέλλες, όπου το ουκρανικό θέμα ήταν κυρίαρχο, υποθέτω. Ποια εικόνα έχετε εσείς; Γιατί λέγονται πολλά…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως, η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το κατά πόσον αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα ή δεν αποσύρονται. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συμβαίνει, δεν υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη εκτιμώ ότι θα πρέπει να σταθεί ενωμένη και αποφασισμένη, επικοινωνώντας προς κάθε πλευρά ότι πρέπει πάση θυσία η διπλωματία, αλλά και η αποτροπή να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους το επιδιώξουν και ότι σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες αυτές θα εμπλέξουν τη ρωσική πλευρά».

Τίθεται βέβαια το θέμα η Ελλάδα με ποιον τρό
πο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή και την αποκλιμάκωση…

Θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά έχει και τη βούληση και το κύρος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Είμαστε της άποψης ότι πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά, έτσι ώστε να καταβληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση. Αυτός είναι ο λόγος μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ομόλογό του, τον κ. Λαβρώφ. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει και προς την πλευρά της αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης και προς την πλευρά της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

DEUTSCHE WELLE: Έχουμε και μία άλλη περιοχή μέσα στην Ευρώπη, στην οποία εμείς ως Ελλάδα δεχόμαστε καθημερινές επιθέσεις, ακόμα και με τη μορφή ενός επαπειλούμενου πολέμου. Μήπως πρέπει να κάνουμε μία Διάσκεψη Ασφαλείας και για την Ανατολική Μεσόγειο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η Ανατολική Μεσόγειος και ο νότιος πυλώνας του ΝΑΤΟ νομίζω ότι είναι αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε. Έχουμε καταδείξει και έχουμε αποδείξει κιόλας ότι εμείς λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Έχουμε αναπτύξει μία πολύ εντατική διπλωματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προς τρίτες χώρες, προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Παράλληλα όμως έχουμε αναπτύξει μία εξίσου εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Θεωρώ ότι αυτή η μείξη διπλωματίας και αποτροπής έχει αποδώσει καρπούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι οι γείτονές μας επιμένουν σε μία αναθεωρητική και πάρα πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά.

Πάντα υπάρχουν ευήκοα ώτα στο ΝΑΤΟ, αρκεί να επικοινωνούμε τα επιχειρήματά μας με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση. Εκτιμώ ότι αυτό συμβαίνει. Από κει και πέρα βέβαια, όπως σας είπα, συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στις δύο αυτές κατευθύνσεις: περισσότερη διπλωματία και αποτροπή μέσω της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Γνωρίζετε τα μεγάλα προγράμματα που πέρασαν από το Κοινοβούλιο πριν από μερικές μέρες για την απόκτηση των τριών φρεγατών «Μπελαρά», αλλά και άλλων έξι αεροσκαφών «Ραφάλ». Η προσπάθεια αυτή δεν σταματάει σε κάποιο σημείο, απλά συνεχίζεται. Με σχέδιο και προτεραιότητες.

DEUTSCHE WELLE: Τέλος, μιλήστε μας και για τις διμερείς επαφές που θα έχετε εδώ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για χρήσιμες διμερείς επαφές. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθώ σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Λόκχιντ Μάρτιν και επίσης με τον όμολογό μου τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, τον καλό φίλο Μπένι Γκαντζ. Αύριο θα κάνω την πρώτη μου διμερή επαφή με τη νέα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, την κυρία Κριστίν Λάμπρεχτ, με την οποία γνωρίστηκα προχθές στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε. Επίσης προσβλέπω σε χρήσιμες συναντήσεις με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε αυτό το πεδίο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: