Tην Παρασκευή 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το 1ο ημερήσιο Συνέδριο των δράσεων cultureCrises με τίτλο: «Πολιτισμός και Τουρισμός για την οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης» στη Bissell Library του American College of Thessaloniki. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την δραστήρια επιστημονική ομάδα της HeritageTraining, με την υποστήριξη του American College of Thessaloniki και την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, στο φάσμα του πολιτισμού και του τουρισμού, και πως μπορούν οι δύο αυτοί πυλώνες να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου και στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, στο φάσμα του πολιτισμού και του τουρισμού, και πως μπορούν οι δύο αυτοί πυλώνες να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου και στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η επιστημονική ομάδα της HeritageTraining, μας παραχώρησε τις περιλήψεις των εισηγήσεων της ημέρας εκείνης, τις οποίες και με ιδιαίτερη τιμή θα δημοσιεύσουμε σταδιακά. Υπογραμμίζεται ότι το υλικό αυτό του Συνεδρίου παραχωρήθηκε από την επιστημονική ομάδα της HeritageTraining, στην οποία ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα, από κοινού με τους εισηγητές.
Η περίληψη που δημοσιεύουμε,έχει θέμα: "Η αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής ως δημιουργική διέξοδος για ένα σύγχρονο Μουσείο. Το παράδειγμα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας", και παρουσιάστηκε από την κα Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγο-Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Η αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής ως δημιουργική διέξοδος για ένα σύγχρονο Μουσείο. Το παράδειγμα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Η τυποβαφική είναι η τεχνική διακόσμησης των υφασμάτων με χρήση ξυλοτύπων (ξύλινων σφραγίδων) και πινέλων. Τα τελευταία μεγάλα τυποβαφεία του Τυρνάβου ήταν τα εργαστήρια των Γεωργίου Σαΐνη και Θεμιστοκλή και Παναγιώτη Ιωαννίδη. Τα δύο εργαστήρια ήκμασαν στο β΄ τέταρτο του 20ού αι. και έπαυσαν οριστικά τη δεκαετία του1980.
Στο εργαστήριο το μαύρο περίγραμμα τυπωνόταν με ξυλοτύπους πάνω σε υπόλευκο βαμβακερό ύφασμα. Οι βαφές, στην αρχή φυτικές κι αργότερα συνθετικές, ήταν ανεξίτιλες. Τα χρώματα εφαρμόζονταν με ξυλότυπους ή με πινέλα αφού στέγνωνε καλά η μαύρη βαφή. Τα σταμπωτά του Τυρνάβου προορίζονταν για την οικιακή και σπανιότερα για την ατομική ένδυση.
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διασώζει το μεγαλύτερο μέρος των δύο εργαστηρίων. Τα εργαλεία, οι ξυλότυποι και τα σταμπωτά διαφυλάττονται και αναδεικνύονται στη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η τέχνη της τυποβαφικής ζωντανεύει μέσα από ποικίλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Το επόμενο βήμα από την πλευρά του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας είναι η αναβίωση των τυποβαφείων και η παραγωγή σταμπωτών. Την περίοδο της κρίσης, αυτή η προοπτική θα δώσει στο Μουσείο οικονομική αυτάρκεια, θα του εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας στη χώρα μας. Το Μουσείο έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα, θέτοντας τις βάσεις για ένα μεγάλο καινοτόμο εγχείρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου