Λίγες ώρες έμειναν ακόμη μέχρι να φύγει το 2017. Μια περίοδος τελειώνει και μια νέα αρχίζει. Είναι μια ευκαιρία απολογισμού και αυτοκριτικής. Τι κάναμε, τι δεν κάναμε, τι μπορούσαμε να κάνουμε, τι και ποιους αμελήσαμε, αν κάναμε ανθρώπους χαρούμενους, αν στεναχωρήσαμε ανθρώπους... Καλό είναι, στις λίγες ώρες που απομένουν να ξεκαθαρίσουμε πως θέλουμε να πορευτούμε τη νέα χρονιά. Καλό θα είναι να μιλήσουμε σε αυτούς που πραγματικά θέλουμε και να μην τους αμελήσουμε. Αυτούς που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Αυτούς που μας έκαναν το πολυτιμότερο των δώρων, τον χρόνο τους, γιατί ο χρόνος είναι κάτι που δεν επιστρέφεται. Αυτοί οι άνθρωποι αύριο μπορεί να μην είναι εκεί για μας... Αφήστε λοιπόν τυχόν εγωισμούς και τολμήστε να μιλήσετε. Τολμήστε να προχωρήσετε. Πείτε ένα συγνώμη και ένα ευχαριστώ. Μια νέα χρονιά έρχεται σε λίγες ώρες. Καλό είναι να μας βρει με τις επιλογές και τις προτεραιότητές μας... Καλή χρονιά σε όλους!!!!
Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017
Εγκύκλιος Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως επί τω Νέω Έτει 2018
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και πατέρες.
Ας δοξάσουμε τον Πανάγαθο Θεό, τον καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον, που μας αξίωσε να πατήσουμε αισίως το κατώφλι του νέου έτους 2018. Και παράλληλα ας σκεφθούμε ως φρόνιμοι άνθρωποι τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας κατά το παρελθόν έτος, ώστε να μη τα επαναλάβουμε το νέο έτος. Δεν βλέπετε οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας, χωρίς να πιστεύουν στο Χριστό, χωρίς να έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο, και όμως πως αντιμετώπιζαν τον περασμένο χρόνο; Με βαθειά συναίσθηση της αξίας του χρόνου έκαμαν τον ακριβή απολογισμό του θέτοντας στον εαυτό τους το εξής ερώτημα, για να απαντήσουν εννοείται οι ίδιοι: «πη παρέβην; Τι δε έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;». Με οδηγό την αδέκαστη σε κάθε εποχή συνείδησή τους ερευνούσαν με προσοχή τα έργα τους, τα σφάλματά τους, τις παραλείψεις τους. Και πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο της αυτοεξέτασης και της αυτομεμψίας επρόκειτο κάτι πολύ καλό και ωφέλιμο να προσφέρουν στον εαυτό τους. Να διορθώσουν τα λάθη τους, να μην τα επαναλάβουν, να γίνουν καλύτεροι.
Και εάν όλα αυτά τα έκαμαν άνθρωποι που ζούσαν ακόμη στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, τι οφείλουμε να πράξουμε εμείς, που είδαμε «το φως το αληθινόν… και εύρομεν πίστιν αληθή;». Εξοικονομώντας, λοιπόν, λίγο ελεύθερο χρόνο αυτές τις ημέρες ας ρίξουμε προσεκτικά το βλέμμα μας στον περασμένο χρόνο και ας επισημάνουμε κυρίως τα λάθη μας με την απόφασή μας να πράξουμε το παν, ώστε να μη τα επαναλάβουμε.
Μακάρι αυτήν την προσεκτική εξέταση του παρελθόντος να την τηρήσουμε και ατομικά και συλλογικά. Ως χριστιανοί, που πιστεύουμε στην άπειρη αξία του χρόνου, αλλά και ως έθνος. Ποιός θα αμφιβάλλει, ότι η κάθε μορφής κακοδαιμονία μας, η ατομική, η οικογενειακή, η εθνική οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό σε μας τους ίδιους και ύστερα στους άλλους. Δηλαδή στα ασυγχώρητα τα λάθη μας και τις ανεπίτρεπτες παραλείψεις μας. Οι άγιοι Πατέρες μας συνήθιζαν να λένε, ότι άνθρωπε, εάν εσύ δεν αδικήσεις και δεν βλάψεις τον εαυτό σου, κανείς δεν είναι σε θέση να σε αδικήσει και να σε βλάψει «Τον γαρ μη αδικούντα εαυτόν ουδείς παραβλάψαι δυνήσεται».
Ας πάρουμε ως οδηγό την αγία πίστη μας και ας μη πειραματιζόμαστε με πρακτικές, που θυμίζουν αθέους και απίστους. Ας ξαναβάλουμε στην καθημερινότητά μας εκείνες τις ηθικές και κοινωνικές αρχές με τις οποίες πορεύθηκε ασφαλώς και επιβίωσε το έθνος μας μέσα στους αιώνες. Δεν έχουμε ανάγκη από ιδέες ξένων πολιτισμών. Μας αρκεί και μας φθάνει ο δικός μας πολιτισμός, που γέννησε η αγία Ορθοδοξία μας.
Εάν, λοιπόν, ξεφύγαμε από αυτές τις γραμμές, ευκαιρία μας δίνεται να επανέλθουμε τον καινούργιο χρόνο και με την Χάρη και τον Φωτισμό του Παναγάθου Θεού να βαδίσουμε στην καθημερινή μας ζωή και ως άτομα και ως οικογένεια και ως έθνος τη γραμμή, που εχάραξε Εκείνος, που είναι για πάντα «η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή». Αμήν!
Ευχόμαστε και πάλι Καλή Χρονιά και κάθε χαρά εν Χριστώ και κάθε ευτυχία, ατομική, οικογενειακή και εθνική.
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ
† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017
MHNYMA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΠΑΣΗΣ ΓΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
«Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη οι ουρανοί αγάλλονται χαίρετ΄ η φύσις όλη»!
Χριστούγεννα σήμερα! Ηχούν ξανά οι ουράνιοι κι αγγελικοί ύμνοι. «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Ηχούν ξανά οι καμπάνες των Εκκλησιών, σε όλο τον πλανήτη, αναγγέλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα ότι «ἐτέχθη ἡμῖν σήμερον Σωτήρ».
Εορτάζουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την μεγάλη του Θεού συγκατάβαση, για τη σωτηρία του ανθρώπου. Η αγάπη Του, έμπρακτα για μια ακόμη φορά, θα διδάξει σ’ όλους μας τα μηνύματά της. Θεός αγάπης και Θεός ταπείνωσης.
Γίνεται άνθρωπος «ὁ ἀχώρητος παντί», για να δώσει δύναμη και κουράγιο στην αδύναμη και απογοητευμένη ανθρωπότητα. Γεννιέται ο αιώνιος Κύριος, για να βγάλει απ’ το αδιέξοδο την οικουμένη. Μια οικουμένη, η οποία δεν φαίνεται να αφουγκράστηκε έως σήμερα, μήτε τον ύμνο των Αγγέλων, μήτε το μήνυμα για «ἄνωθεν εἰρήνη». Πόλεμοι, παγκόσμιες συρράξεις και συγκρούσεις λαών, εμφύλιοι, τρομοκρατία, προσφυγιά, ξεριζωμοί, βρίσκονται σε καθημερινή βάση μπροστά μας.
Ο Θεός μας απαντά: Γεννιέται ταπεινά, στην φάτνη των αλόγων. Ζεσταίνεται απ’ των ζώων τα χνώτα. Γεννιέται στο σπήλαιο. Γι΄ αυτό κανείς δεν Τον αναγνώρισε, κανείς δεν Τον κατάλαβε, κανείς απ’ αυτούς που είχαν τα μάτια τους στραμμένα «στη γη» δεν Τον βρήκε. Μόνο «οἱ ἀγραυλοῦντες ποιμένες», αθώες κι ταπεινές ψυχές, δέχθηκαν αγγελική επίσκεψη και καταξιώθηκαν να δούν πρώτοι «τόν βαστάζοντα πάντα», να κείται σε μια φάτνη.
Όλοι Τον περίμεναν να έλθει! Αιώνες ολόκληρους ο Ουρανός σχεδίαζε τον ερχομό Του. Αιώνες ολόκληρους, το ατίθασο, αμαρτωλό και αξιολύπητο γένος των ανθρώπων, πάλευε ανάμεσα στην αμφιβολία και στην άγνοια, στην ανημποριά και στο αδιέξοδο. Προφήτες, εκατοντάδες χρόνια πριν, προείδαν και προφήτευσαν αυτό που σήμερα εμείς πανηγυρίζουμε. Φιλόσοφοι και τραγικοί ποιητές, διεκήρυξαν τον ερχομό Του.
Κι απάντησε ο Ουρανός! Και ήλθε ο Υιός και Λόγος του Θεού, «γενόμενος ὑπό νόμον ἵνα τούς ὑπό νόμον ἐξαγοράση». Γεννήθηκε ο Εμμανουήλ, για να δει ο άνθρωπος με τα ίδια του τα μάτια τί είναι ο Θεός, να Τον αγγίξει, να Τον χλεύασει, να Τον αρνηθεί, να Τον προδώσει, να Τον καταδικάσει, να Τον θανατώσει και να Τον προσκυνήσει τριήμερο, Αναστημένο.
Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα απευθύνεται σ’ όλους μας, αδελφοί μου. Όχι μόνο σήμερα, μα κάθε λεπτό, κάθε στιγμή της ζωής μας. Οφείλουμε, να το κάνουμε πράξη, βίωμα, κανόνα πίστεως, λιμάνι απάνεμο σε κάθε της ζωής μας ναυάγιο. Η ανθρωπότητα, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, ν’ αφήσει τις ανθρώπινες καρδιές ελεύθερες, κρατώντας τις ζεστές και καθάριες, για να γεννηθεί ο Ιησούς σ΄ αυτές. Μην Τον ψάχνουμε σε παλάτια και πολυτελή δωμάτια. Αρκεί ένα ταπεινό καλύβι, σαν αυτά που βρίσκονται παντού στην Αφρική. Ζητά απεγνωσμένα ζεστασιά καί θαλπωρή. Απόψε, χτυπάει την πόρτα της καρδιάς μας ο «τῆς Μεγάλης Βουλῆς Ἄγγελος». Θα Τον αφήσουμε να περιμένει;
Αδέλφια μου, παιδιά μου ευλογημένα, Ας μεταφερθούμε όλοι μας, νοητά, στα ταλαιπωρημένα μέρη της Μέσης Ανατολής, στα περίχωρα της Ιουδαίας, για να δούμε πού, μα κυρίως γιατί γεννήθηκε ο Ιησούς. Να πάμε μέσα στο σπήλαιο, να γονατίσουμε ενώπιόν Του και να Του πούμε: Χριστέ μου, η ανθρωπότητα σήμερα, δεν χάρηκε όπως ποθεί τα αγαθά της ειρήνης. Ζει μέσα στον πόλεμο, σκοτώνοντας τη χαρά και την ειρήνη. Ζει στην αγωνία και το φόβο για το αβέβαιο αύριο. Ο κόσμος θυμίζει ένα απέραντο πεδίο μάχης, όπου ο κάθε άνθρωπος στρέφεται κατά των αδελφών του. Παρόλα τα συνέδρια και τα κινήματα περί ειρήνης, αυτή παραμένει, είκοσι και πλέον αιώνες, ένα «άπιαστο περιστέρι», ένα αβέβαιο όνειρο. Ας κάνουμε την υπέρβαση! Ας παραμερίσουμε τα πάθη, που μας ωθούν σε πράξεις βίας! Ας απλώσουμε χέρια αγάπης, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο. Και τότε, βιώνουμε Χριστούγεννα ολοχρονίς.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!
†Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄
Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
Χριστούγεννα 2017
Εγκύκλιος Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου επί τη Εορτή των Χριστουγέννων 2017
Αγαπητοί εν Κυρίω Αδελφοί και Πατέρες
Ευγνώμονες πάντοτε προς τον Πανάγαθο και Μακρόθυμο εν Τριάδι αληθινό Θεό μας εορτάζουμε και εφέτος ως Ορθόδοξοι χριστιανοί την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού μας. Μέσα δε στο φωτεινό πλαίσιο των λειτουργικών μας εκδηλώσεων στους ιερούς Ναούς μας και των γραφικών μας πατροπαράδοτων εθίμων αισθανόμαστε, ότι βρισκόμαστε και πάλι έκθαμβοι μπροστά στο ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ και μαζί με τους αγαθούς εκείνους ποιμένες και τους σοφούς Μάγους εξ ανατολών προσκυνούμε το θεόπλαστο και χαριτόβρυτο Βρέφος ψάλλοντας «Προσκυνούμεν Σου την Γένναν, Χριστέ!».
Παράλληλα όμως δεν ξεχνάμε μέσα στην εκτάκτως εορταστική ατμόσφαιρα αυτών των αγίων ημερών να πλησιάσουμε ευλαβικά με τη σκέψη μας και ταπεινά να μελετήσουμε το υπέρτατο αυτό και «μόνον καινόν υπό τον ήλιον». Γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Όπως επίσης και να φέρουμε νοερά ο,τι θαυμαστό και αξιομνημόνευτο συνέβη πριν δύο χιλιάδες χρόνια στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. «Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον…» (Γαλάτας 4, 4) μας ψελλίζει με τρόμο και φόβο ο Απόστολος. Και από τότε όσοι από τους ανθρώπους στα πέρατα της γης είχαν των ποιμένων την ταπεινή διάθεση και των μάγων την αληθινή σοφία απετέλεσαν το Σώμα του Γεννηθέντος Χριστού, δηλαδή την αγία Εκκλησία Του. Οι άλλοι με αταπείνωτο φρόνημα, με υπερφίαλη γνώση, με νου και καρδιά προπάντων σκοτισμένα από τα πάθη, έμειναν πεισματικά έξω από την Εκκλησία. Γι’ αυτούς ούτε η Βηθλεέμ, ούτε ο Γολγοθάς, ούτε ο Πανάγιος Τάφος έχουν κανένα ενδιαφέρον και κάποια σημασία.
Ἄν έλθουμε όμως στο σήμερα, ύστερα από τόσους αιώνες από το Θαύμα της Βηθλεέμ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δυστυχώς λίγοι, αυτοί οι άλλοι, «οι ελπίδα μη έχοντες και άθεοι εν τω κόσμω…» (Εφεσίους 2, 12) πάλι για να θυμηθούμε τον θεόπνευστο Απόστολο. Αυτοί συνεχίζουν να ζουν, μάλλον να «περιπατούν κατά τον αιώνα του κόσμου τούτου, κατά τον άρχοντα της εξουσίας του αέρος, του πνεύματος του νυν ενεργούντος εν τοις υιοίς της απειθείας» (Εφεσίους 2,2). Φοβερά αλήθεια πράγματα! Όπως τα αποκαλύπτει ο Απόστολός μας. Αν σκεφθούμε όμως τι διαβουλεύονται και τι αποφασίζουν θα δικαιολογήσουμε τον Απόστολο. Απεφάσισαν για τους δικούς των λόγους να δεχθούν όχι τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, αλλά τον φωτισμό του πονηρού πνεύματος και γι’ αυτό δεν απορούμε, πως τολμούν να εναντιωθούν με τέτοιο θράσος στους νόμους του Θεού, τους αιώνιους και ακατάλυτους και να κάθονται άφοβα να συζητούν και να νομοθετούν πράγματα τελείως παράλογα, αλλόκοτα, πράγματα πρωτοφανή και πρωτάκουστα. Έχει απόλυτο δίκιο ο Απόστολος όταν τοιούτους ανθρώπους, που αμφισβητούν, για παράδειγμα, στις ημέρες μας τα δύο φύλα, που έκτισε ο θείος Πλάστης και προτείνουν και τρίτο φύλο και συνιστούν άλλους γάμους, από αυτούς που θεσμοθέτησε από την αρχή της Δημιουργίας ο Θεός ότι αυτοί είναι του πονηρού πνεύματος ενεργούμενα.
Ας χαρούμε, λοιπόν, αδελφοί, όσοι πιστοί, την χαρά την άδολη των Χριστουγέννων, την χαρά της Εκκλησίας και ας ικετεύσουμε τον Ενανθρωπίσαντα Υιόν και Λόγον του Θεού να φωτίσει και απαλλάξει τους συνανθρώπους μας αυτούς από τα «πνεύματα της πλάνης και τις διδασκαλίες δαιμονίων» (Α΄Τίμ. 4,1). Δεν είναι κρίμα να προκαλούμε την άπειρη Αγαθό-τητα και Μακροθυμία του Θεού μας με τέτοια βέβηλα και ανόητα φληναφήματα;
Ταύτα, ευσεβείς και φιλέορτοι χριστιανοί ευχόμενοι πάντοτε να είναι τα ΕΤΗ σας ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ. Αμήν
Διάπυρος προς τον Κύριόν μας ευχέτης σας
† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017
Η Ιστορία του δήμου Παγγαίου… ξαναγράφτηκε: Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας
Το καλαίσθητο «απόσταγμα» του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις 31 εργασίες των εισηγητών σε 550 αντίτυπα των 544 σελίδων - Δρομολογείται ήδη το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του δήμου Παγγαίου το οποίο θα φιλοξενηθεί το Φθινόπωρο του 2018
(Πηγή: www.kavalapost.gr)
Πριν από έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Παγγαίου και την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, εκδόθηκαν από τον δήμο και την ΚΑΠΑ Εκδοτική τα πρακτικά του Συνεδρίου, στα οποία συμπυκνώνονται άγνωστες και μη πτυχές της μεγάλης Ιστορίας της περιοχής μέσα από τις 31 εισηγήσεις των συμμετεχόντων.
Ο επιμελητής της έκδοσης και «κεφαλή» του Συνεδρίου Άρης Μεντίζης άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Παγγαίου η έκδοση των πρακτικών, δίνοντας τον λόγο στον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη.
«Αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στο κομμάτι της ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας, αποφασίσαμε το 2016 να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας της περιοχής να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
»Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και πετύχαμε να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο με πλούσια θεματολογία και να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης που αναδείχθηκε μέσα από αυτό. Καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές του τόπου μας αλλά και όλης της χώρας κατέθεσαν στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών που αφορούν το Παγγαίο.
»Για τον δήμο Παγγαίου η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις ιδέες και τα ιδανικά που σφυρηλατήθηκαν στο Παγγαίο, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας. Να ενθαρρύνουμε τις νέες και τους νέους να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα. Και πραγματικά ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας που είδαμε πολλούς νέους ανθρώπους να παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
»Ήταν αφενός ευκαιρία και αφετέρου αφορμή, τόσο για την επανασύνδεσή με την ιστορία μας, τις μνήμες και τα διδάγματά της όσο και για αναστοχασμό πάνω στην πορεία του τόπου μας και τις προοπτικές που έχει αυτός.
»Βέβαια αυτή η επιτυχημένη προσπάθεια θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δεν προχωρούσε η έκδοση των πρακτικών, όπου και θα καταγραφόταν η γνώση και ο πλούτος που κατατέθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου.
»Πιστέψαμε σε αυτό και προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην έκδοση αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα και πλέον αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και οδηγό στην αναζήτηση και στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινωφελούς και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αποστολία Δημητρακούδη δήλωσε περήφανη τόσο για τη συμμετοχή στο Συνέδριο καταξιωμένων επιστημόνων όσο και για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξαν κυρίως νέοι δημότες, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του, τους διοργανωτές και τους χορηγούς.
Στον δρόμο για το 2ο Συνέδριο
«Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ παρουσιάζουμε σήμερα την 1η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, η οποία κυκλοφορεί σε 550 αντίτυπα. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΚΑΠΑ Εκδοτική και τον κ. Θόδωρο Κουλεδάκη για την πολύ όμορφη δουλειά που έκαναν και να σημειώσω ότι ήδη είναι ειλημμένη η απόφαση για τη διενέργεια του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας του δήμου Παγγαίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2018», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης.
Κλείνοντας, ο κ. Μεντίζης ευχαρίστησε τη Σωτηρία Αποστολάκη για τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης, την bookart.gr (δείτε περισσότερα εδώ) και τον Γιάννη Τσίγκα για τον σχεδιασμό της έκδοσης και την ΚΑΠΑ Εκδοτική για την εκτύπωση.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, ενώ στο πλαίσιο της διάδρασης που διέπει τη διοργάνωση, ο καθείς μπορεί να καταθέτει τις ιδέες και τις προτάσεις του στον σύνδεσμο που μπορεί να βρει εδώ.
Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και τρεις εκ των εισηγητών του Συνεδρίου, η Δημητρία Μαλαμίδου, ο Νίκος Τσουμπάκης και ο Βασίλης Καλτσογιάννης, εξαίροντας το γεγονός ότι είναι χειροπιαστές, πλέον, μέχρι σήμερα ανέκδοτες μελέτες για την Ιστορία του Παγγαίου, με τον κ. Καλτσογιάννη, μάλιστα, να αποκαλύπτει ότι ήδη ετοιμάζει για το 2ο Συνέδριο μια εργασία για τον λοχαγό Βασίλειο Νάτσιο, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στο στρατόπεδο της περιοχής και στην κεντρική πλατεία της Ελευθερούπολης, όμως παρά ταύτα λίγα πράγματα έχουν γραφτεί για τον ίδιο.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017
Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως
Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην επίκαιρη διάλεξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Πότε γεννήθηκε ο Χριστός. Η Γνώμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου», που θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως μας «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 μ.μ.
Την ομιλία θα πλαισιώσει με Βυζαντινούς Χριστουγεννιάτικους Ύμνους η χορωδία «Πέτρος ο Λαμπαδάριος», υπό τη διεύθυνση του κ. Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη.
(Πηγή: www.imelef.gr)
Για 142 κτίρια στον ιστορικό οικισμό της Ελευθερούπολης
Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΕΣΑΜΑΘ) συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τον χαρακτηρισμό ή μη ως διατηρητέων 142 κτιρίων και ενός γεφυριού εντός των ορίων του ιστορικού οικισμού της Ελευθερούπολης και της ευρύτερης περιοχής του, αλλά και για τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών. Ο Δήμος Παγγαίου παρέστη στη συνεδρίαση δια της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δόμησης κας Ιωάννας Τουνουσίδου, και της Προϊσταμένης του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών κας Συρματένιας Μηλιάδου, οι οποίες και μετέφεραν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Η συνεδρίαση του ΚΕΣΑΜΑΘ συνεχίζεται τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, όπου κλήθηκαν να παραβρεθούν όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους. Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την αρμόδια υφυπουργό Εσωτερικών.
(Δελτίο Τύπου)
Στιγμές χαράς και δώρα στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων
Στιγμές χαράς έζησαν το πρωί της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου, τα παιδιά του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, στην Ελευθερούπολη, παραλαμβάνοντας δώρα από το Ίδρυμα «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης».
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος π. Απόστολος Καβαλιώτης μαζί με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Αποστολία Δημητρακούδη, μοίρασαν τα δώρα στα παιδιά ανταλλάσσοντας θερμές ευχές για τις γιορτές. Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν μια βόλτα με το γιορτινό τρενάκι του Δήμου στην Ελευθερούπολη.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος π. Απόστολος Καβαλιώτης μαζί με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Αποστολία Δημητρακούδη, μοίρασαν τα δώρα στα παιδιά ανταλλάσσοντας θερμές ευχές για τις γιορτές. Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν μια βόλτα με το γιορτινό τρενάκι του Δήμου στην Ελευθερούπολη.
(Δελτίο Τύπου)
Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου
Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης σας προσκαλεί σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Παγγαίου στην Ελευθερούπολη.
Θέμα της συνέντευξης Τύπου είναι η έκδοση του τόμου των Πρακτικών του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.
Ετικέτες
1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ,
ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ,
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εσπερίδα για τη Γεωθερμία
Το
σημαντικό έργο του Δήμου Παγγαίου στο
γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου ήταν το κεντρικό θέμα εσπερίδας που
πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Φρ.
Παπαχρηστίδης» του Δήμου Παγγαίου. Το
θέμα της εσπερίδας ήταν «Γεωθερμία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες, Στρατηγική
Αειφορικής Αξιοποίησης, Καλές Πρακτικές. Το έργο του Δήμου Παγγαίου στο
γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου», και τη διοργάνωσε ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία
με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αν.
Μακεδονίας και Θράκης, το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων
Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –
Θράκης, και με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.
Στην
εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία
Κόλλια – Τσαρουχά, οι βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης
και Γιώργος Παπαφιλίππου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης,
εκπρόσωποι Δήμων, δημοτικοί και τοπικοί
σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, φορέων και συλλόγων, και
πλήθος κόσμου.
Σημειώνεται
ότι με την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού
Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, ο Δήμος Παγγαίου προχωράει πλέον
δυναμικά στις διαδικασίες αξιοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
έγιναν γνωστές οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας περιοχής μέσα από την αξιοποίηση
του Γεωθερμικού Δυναμικού και ιδιαίτερα όσον αφορά το Γεωθερμικό πεδίο του
Ακροποτάμου, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση του Δήμου για τις δυνατότητες
αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου.
Χαιρετίζοντας
την εκδήλωση ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης αναφέρθηκε
επιγραμματικά στους τομείς εκμετάλλευσης του Γεωθερμικού Ρευστού όπως την
τηλεθέρμανση σε οικίες στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, την εκμετάλλευση σε
θερμοκήπια και την εκμετάλλευση στον
θερμαλισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «αναγνωρίζοντας τις ιαματικές ιδιότητες
του Γεωθερμικού Ρευστού, θα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για
λουτροθεραπεία, και σε συνδυασμό με τη θαλασσοθεραπεία θα καταφέρουμε να
εκτοξεύσουμε, στην κυριολεξία, την
τουριστική επισκεψιμότητα στην περιοχή μας». «Ταυτόχρονα έχοντας τη
δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Παγγαίου,
έκτασης 10.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη
θάλασσα, στοχεύουμε στην προστιθέμενη αξία του εν λόγω ακινήτου και της
ευρύτερης περιοχής», συμπλήρωσε.
Παράλληλα
σημείωσε πως «οφείλουμε να έχουμε πειστικά επιχειρήματα, ρεαλιστικά προγράμματα
και αποτελεσματικές προτάσεις, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο
Δήμο μας. Οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και είμαστε υποχρεωμένοι να
αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, όπως είναι η
θάλασσα μας, τα 65 χιλιόμετρα περίπου ακτογραμμής, το Παγγαίο Όρος, τον ορυκτό
πλούτο του Παγγαίου με τα πανέμορφα πετρώματά του, το κρασί και το λάδι μας,
αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω του γεωθερμικού πεδίου που θα
συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, με παράλληλο οικολογικό και
περιβαλλοντικό όφελος τόσο στο Δήμο μας, όσο και στο Νομό και στην Περιφέρειά
μας».
Κλείνοντας,
υπογράμμισε πως «η ορθή αξιοποίηση της Γεωθερμικής Ενέργειας δεν συνδέεται
αποκλειστικά και μόνο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Αντίθετα έχει
βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας
και προσφέροντας κοινωνικό έργο».
Κατά
τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν: α) «Η Πρόταση του Δήμου Παγγαίου για
το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο του Ακροπόταμου», από τον κ. Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π. Msc,
Σύμβουλο του Δήμου Παγγαίου σε θέματα Γεωθερμίας, β) Το νέο θεσμικό πλαίσιο
αξιοποίησης της Γεωθερμίας», από τον κ. Λουκά Γεωργαλά, Δρ. Γεωλόγο,
Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γ) «Ο ρόλος της ΡΑΕ στην αξιοποίηση των
γεωθερμικών πεδίων», από τον κ. Διονύσιο
Παπαχρήστου, Δρ Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Ειδ. Επιστήμονα και Διευθυντή του
Γραφείου Τύπου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δ) «Ανατολική Μακεδονία και
Θράκη μια “θερμή” περιοχή για την επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της Δημόσιας
Διοίκησης στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού», από τον κ. Χαράλαμπο Χρυσοχοϊδη,
Γεωπόνο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής
Μακεδονίας Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ε)
«Γεωθερμική Ενέργεια: Κόστος Παραγωγής – Ανταγωνιστικά
Πλεονεκτήματα-Προστιθέμενη Αξία», από τον Δρ. Πασχάλη Δαλαμπάκη, Αναπληρωτής
Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και στ)«Στοιχεία και
δεδομένα για την ανάπτυξη βιομηχανίας
θερμαλισμού -Τουρισμού στο Δήμο Παγγαίου», από τον κ. Ζήση Αγγελίδη, Δρ
Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, Σύμβουλο του Organizzazione Mondiale Thermalismo (ΟΜΤΗ).
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017
Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην 193 ΜΠΕΠ (MLRS) στην Ελευθερούπολη
Μεγαλοπρεπής αναμένεται να είναι και φέτος ο προγραμματισμένος εορτασμός της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο «Λοχαγού Βασιλείου Αμβράζη», έδρα της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS), στην Ελευθερούπολη. Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού που κοινοποιήθηκε από τη Μονάδα:
Α) Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
Ώρα 16.45 Πέρας προσελεύσεως Προσκεκλημένων
Ώρα 16.50 Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίας Βαρβάρας
Ώρα 17.00 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός – Αρτοκλασία
Ώρα 17.45 Λιτανεία Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας
Β) Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου
Ώρα 10.30 Πέρας προσελεύσεως Προσκεκλημένων
Ώρα 10.40 Πέρας προσελεύσεως Επισήμων
Ώρα 11.00 Δοξολογία
Ώρα 11.20 Ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής
Ώρα 11.35 Πέρας Τελετής – Δεξίωση
Ο βίος της Αγίας Βαρβάρας
(Πηγή: www.saint.gr)
Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.
Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.
Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και τέλος σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017
Το μεγαλείο της Αμφίπολης αναδεικνύεται!
Ο Λεφαντζής πρωταγωνιστής στο ΕΣΠΑ της Αμφίπολης
του Γιώργου Ροδάκογλου
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του τύμβου Καστά Μιχάλης Λεφαντζής είναι αυτός που καλείται να αναλάβει από δω και στο εξής την εποπτεία των εργασιών του ΕΣΠΑ και να σηκώσει ίσως και το μεγαλύτερο «βάρος» από τη στιγμή που το μνημείο βρίσκεται πλέον υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπ.Πο.
Στην παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστας και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 ενώ έκανε αναφορά και στα έργα που ήδη έγιναν το 2016 προκειμένου να προστατευτεί μέρος του περιβόλου.
Το τεχνικό δελτίο που αποτελείται από 200 σελίδες περιλαμβάνει όλες τις φάσεις των εργασιών που ξεκινούν από την προστασία του μνημείου και φτάνουν έως το στάδιο της επισκεψιμότητας του.
Για την προστασία του ταφικού μνημείου από τις ωθήσεις των εδαφών, προτείνεται η κατασκευή πασσαλοτοίχου που θα περιβάλλει τις τρεις πλευρές του ταφικού μνημείου (Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά). Η πασσαλοστοιχία αυτή, τοποθετείται σε αξονική απόσταση 1,94 μ. από τους περιμετρικούς τοίχους του μνημείου απόσταση που προεκτιμάται ως ικανή για την ανάπτυξη των αναγκαίων παθητικών ωθήσεων.
Στο πλαίσιο των χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης των πρανών της εγκατάστασης του δικτύου συλλογής και παροχέτευσης των ομβρίων και της κατασκευής πασσάλων καθίσταται αναγκαία, πριν από τις οποιεσδήποτε τεχνικές εργασίες, η διενέργεια ανασκαφικών καθαρισμών, καθώς και διερευνητικών – δοκιμαστικών τομών περιορισμένης έκτασης.
Τόσο οι καθαρισμοί, όσον και οι δοκιμαστικές τομές, εκτελούνται σύμφωνα με την αρχαιολογική-ανασκαφική τεκμηρίωση και μεθοδολογία και επιβάλλεται από το νόμο η παρακολούθηση των εργασιών αυτών από αρχαιολόγο.
Η εγκεκριμένη μελέτη ανασχεδιασμού της προσωρινής στερεωτικής διάταξης υποστύλωσης θα υλοποιηθεί με στόχο και την αντισεισμική εξασφάλιση του ταφικού μνημείου και την ευχερέστερη υλοποίηση των εργασιών δομικής αποκατάστασης και συντήρησής του. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος ενόργανης δομικής παρακολούθησης του ταφικού μνημείου. Με τον ανασχεδιασμό αυτής της διάταξης απαιτείται και επαναπροσδιορισμός της θέσης των παλαιών αισθητήρων, η προσθήκη νέων, όπως και η αγορά επιταχυνσιογράφου και εκτασιόμετρων.
Για να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη αναστήλωσης τμήματος του περιβόλου με αυθεντικό μαρμάρινο υλικό, που εκπονείται από το προσωπικό της Υπηρεσίας, απαιτείται η συγκέντρωση, μεταφορά και χωροθέτηση του συνόλου των 560 μελών στον περιβάλλοντα χώρο του Τύμβου Καστά, σε διάταξη τέτοια που θα επιτρέπει την ψηφιακή τους σάρωση με 3d Laser Scanner για την πλήρη σχεδιαστική τους αποτύπωση.
Ο στόχος είναι να αποδοθούν σε αυθεντικές θέσεις του περιβόλου στο έργο αναστήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γεωτεχνική διερεύνηση που στόχο έχει , τον ακριβή καθορισμός της στρωματογραφίας των γαιών του Τύμβου, των ιδιοτήτων των υλικών, των γεωστατικών δράσεων και οι συνθήκες θεμελίωσης του περιβόλου και του Ταφικού μνημείου.
Μετά τις εργασίες στερέωσης του πώρινου αντιθήματος, θα γίνει αναστήλωση τμήματος του περιβόλου με αυθεντικό υλικό, όπου θα χρησιμοποιηθούν αυτούσια αυθεντικά μαρμάρινα τεμάχια (από τα 560 ταυτισθέντα διάσπαρτα μέλη), με τις ελάχιστες συμπληρώσεις στις ελλείπουσες επιφάνειες τους. Θα αναστηλωθούν στο πλαίσιο μιας διδακτικής αποκατάστασης, περίπου 40 τρέχοντα μέτρα περιβόλου, στο νότιο τμήμα του τύμβου.
Το πρόγραμμα δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου, περιλαμβάνει, τη δομική αποκατάσταση των διαφραγματικών τοίχων, του εσωραχίου της καμάρας, των τοίχων και του πώρινου δαπέδου του χώρου 4. Προβλέπονται να γίνουν επίσης, εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης ταφικού μνημείου καθώς και αποκατάστασης-επανένταξη διάσπαρτων τεμαχίων και αποκατάσταση πώρινων αντιθήματων τμήματος του νότιου περιβόλου.
Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δομική αποκατάσταση θολιτών στο εσωράχιο της καμάρας του ταφικού μνημείου και των πλευρικών τοίχων των χώρων 1,2,3 και τη δομική αποκατάσταση και συμπλήρωση γλυπτών και μαρμάρινης θύρας. Παράλληλα θα γίνει η απόδοση των θραυσμάτων των 4 φτερών των σφιγγών, όπως και του κεφαλιού της ανατολικής σφίγγας, στον χώρο 1, αλλά και του ελλείποντος δυτικού τμήματος του ιωνικού γείσου και το ένα χέρι της δυτικής Κόρης στο διάφραγμα του χώρου 2, όπως και τα θραύσματα της Μακεδονικής θύρας του Χώρου 3.
Για την πρόσβαση στην είσοδο του ταφικού μνημείου, θα κατασκευαστεί μια διακριτική στον χώρο μεταλλική κλίμακα πλάτους 1.60μ. Πλησίον αυτής της κλίμακας, και σε επαφή με αυτήν, θα κατασκευασθεί μικρό αναβατόριο διαστάσεων για ΑΜΕΑ, αλλά και για την μεταφορά ευαίσθητων μαρμάρινων αντικειμένων από και προς το εσωτερικό του Ταφικού Μνημείου.
Στην είσοδο του πρώτου χώρου θα κατασκευαστεί ένα εξωτερικό κέλυφος για την πρόσβαση στο μνημείο.
Το προτεινόμενο κέλυφος προστασίας θα πρέπει να κατασκευαστεί βασιζόμενο στην γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, με απολύτως αφαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με στόχο την αρμονική παρουσία του στον χώρο σε σχέση με το μνημειακό σύνολο, εξυπηρετώντας παράλληλα και τις λειτουργικές ανάγκες αυτού, όπως η προβασιμότητα και η θέαση από τον επισκέπτη.
Οι εργασίες συντήρησης αφορούν στην κλίμακα, στους πλευρικούς τοίχους ανατολικά και δυτικά της κλίμακας, στην πρόσοψη, στο νότιο τοίχο του Β χώρου και στην κιβωτιόσχημη κατασκευή του χώρου.
Συντήρηση επιφανειών των μαρμαροεπενδύσεων και επιστηλίων των Σφιγγώ των Καρυάτιδων με τους συμφυείς πεσσούς, των βάθρων τους και του επιστηλίου ,της θύρας και του περιθυρώματος ,της μαρμάρινης πλάκας και των αποσπασμένων μαρμάρινων τμημάτων του θριγκού.
Οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν είναι, καθαρισμοί επιφανειών, στερέωση επιφανειών, πλήρωση και σφράγιση ρωγμών, συγκολλήσεις θραυσμάτων και αποκολλημένων τμημάτων, συμπληρώσεις με κονίαμα ή νέο υλικό. Επίσης θα γίνει τεκμηρίωση με τρισδιάστατη σάρωση. Οι εργασίες συντήρησης αφορούν τρία ψηφιδωτά δάπεδα του ταφικού μνημείου Καστά, στο βοτσαλωτό δάπεδο στην είσοδο του τύμβου, Οpus segmentatum στο πρώτο θάλαμο και το βοτσαλωτό δάπεδο με θέμα «Η αρπαγή της Περσεφόνης».
Ο κύριος Λεφαντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κατεπείγουσες –όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες που έγιναν το 2016 και αφορούν στις χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου Καστά, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, με την απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων για κατάρρευση χωμάτινων όγκων.
Όπως είπε η αντιστήριξη έγινε στην πιο ευάλωτη περιοχή του περιβόλου (μήκους 40 μέτρων), όπου επαπειλούντο καταρρεύσεις με τοποθέτηση συστοιχίας σάκων με ασβεστιτικά αδρανή και λεπτή επικάλυψη χώματος.
«Γι’ αυτήν την επέμβαση, ειπώθηκε απολύτως λανθασμένα ότι είναι κατάχωση του περιβόλου, αλλά όχι, είναι διαδικασία αντιστήριξης με υλικό μέσα στους σάκκους που διαπνέει ενάντια στην υγρασία. Οι σάκκοι μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, επομένως η επέμβαση είναι πλήρως και εύκολα αντιστρέψιμη, αφού το χώμα πάνω από αυτή, είναι μόνο 50 εκατοστά και τοποθετήθηκε για να προστατέψει από τα κατεισδύοντα επιφανειακά ύδατα, τα οποία εν μερει παροχετεύτηκαν κατά την εργασία αυτή. Επίσης, η εργασία αυτή έγινε μόνο σε 40 μέτρα περιβόλου, από τα 497 μέτρα της συνολικής περιμέτρου του, πολύ μικρό ποσοστό για την αποτελεσματική προστασία του ενάντια στην κατάρευση του τμήματος αυτού».
ΕΡΕΥΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΕΛΕΤΕΣ
Προδιαγραφές, έλεγχοι και υποστηρικτικές μελέτες αποτίμησης
αντοχών και δομικής παθολογίας των δομικών στοιχείων του μνημείου
Εδαφοτεχνική - γεωστατική μελέτη για την προστασία του ταφικού μνημείου από τα περιβάλλοντα εδάφη (περιμετρικοί πάσσαλοι στο ταφικό μνημείο και οριστική αποκατάσταση εδαφών)
Στατική μελέτη του μνημείου και του εξωτερικού κελύφους προστασίας
Μελέτη δομικής παθολογίας μνημείου
Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης - αναστήλωσης μνημείου
Μελέτη ανάδειξης του μνημείου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτού
Αρχιτεκτονική μελέτη εξωτερικού κελύφους προστασίας
(Πηγή: www.thousandnews.gr)
του Γιώργου Ροδάκογλου
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του τύμβου Καστά Μιχάλης Λεφαντζής είναι αυτός που καλείται να αναλάβει από δω και στο εξής την εποπτεία των εργασιών του ΕΣΠΑ και να σηκώσει ίσως και το μεγαλύτερο «βάρος» από τη στιγμή που το μνημείο βρίσκεται πλέον υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπ.Πο.
Στην παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστας και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 ενώ έκανε αναφορά και στα έργα που ήδη έγιναν το 2016 προκειμένου να προστατευτεί μέρος του περιβόλου.
Το τεχνικό δελτίο που αποτελείται από 200 σελίδες περιλαμβάνει όλες τις φάσεις των εργασιών που ξεκινούν από την προστασία του μνημείου και φτάνουν έως το στάδιο της επισκεψιμότητας του.
Για την προστασία του ταφικού μνημείου από τις ωθήσεις των εδαφών, προτείνεται η κατασκευή πασσαλοτοίχου που θα περιβάλλει τις τρεις πλευρές του ταφικού μνημείου (Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά). Η πασσαλοστοιχία αυτή, τοποθετείται σε αξονική απόσταση 1,94 μ. από τους περιμετρικούς τοίχους του μνημείου απόσταση που προεκτιμάται ως ικανή για την ανάπτυξη των αναγκαίων παθητικών ωθήσεων.
Στο πλαίσιο των χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης των πρανών της εγκατάστασης του δικτύου συλλογής και παροχέτευσης των ομβρίων και της κατασκευής πασσάλων καθίσταται αναγκαία, πριν από τις οποιεσδήποτε τεχνικές εργασίες, η διενέργεια ανασκαφικών καθαρισμών, καθώς και διερευνητικών – δοκιμαστικών τομών περιορισμένης έκτασης.
Τόσο οι καθαρισμοί, όσον και οι δοκιμαστικές τομές, εκτελούνται σύμφωνα με την αρχαιολογική-ανασκαφική τεκμηρίωση και μεθοδολογία και επιβάλλεται από το νόμο η παρακολούθηση των εργασιών αυτών από αρχαιολόγο.
Η εγκεκριμένη μελέτη ανασχεδιασμού της προσωρινής στερεωτικής διάταξης υποστύλωσης θα υλοποιηθεί με στόχο και την αντισεισμική εξασφάλιση του ταφικού μνημείου και την ευχερέστερη υλοποίηση των εργασιών δομικής αποκατάστασης και συντήρησής του. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος ενόργανης δομικής παρακολούθησης του ταφικού μνημείου. Με τον ανασχεδιασμό αυτής της διάταξης απαιτείται και επαναπροσδιορισμός της θέσης των παλαιών αισθητήρων, η προσθήκη νέων, όπως και η αγορά επιταχυνσιογράφου και εκτασιόμετρων.
Για να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη αναστήλωσης τμήματος του περιβόλου με αυθεντικό μαρμάρινο υλικό, που εκπονείται από το προσωπικό της Υπηρεσίας, απαιτείται η συγκέντρωση, μεταφορά και χωροθέτηση του συνόλου των 560 μελών στον περιβάλλοντα χώρο του Τύμβου Καστά, σε διάταξη τέτοια που θα επιτρέπει την ψηφιακή τους σάρωση με 3d Laser Scanner για την πλήρη σχεδιαστική τους αποτύπωση.
Ο στόχος είναι να αποδοθούν σε αυθεντικές θέσεις του περιβόλου στο έργο αναστήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γεωτεχνική διερεύνηση που στόχο έχει , τον ακριβή καθορισμός της στρωματογραφίας των γαιών του Τύμβου, των ιδιοτήτων των υλικών, των γεωστατικών δράσεων και οι συνθήκες θεμελίωσης του περιβόλου και του Ταφικού μνημείου.
Μετά τις εργασίες στερέωσης του πώρινου αντιθήματος, θα γίνει αναστήλωση τμήματος του περιβόλου με αυθεντικό υλικό, όπου θα χρησιμοποιηθούν αυτούσια αυθεντικά μαρμάρινα τεμάχια (από τα 560 ταυτισθέντα διάσπαρτα μέλη), με τις ελάχιστες συμπληρώσεις στις ελλείπουσες επιφάνειες τους. Θα αναστηλωθούν στο πλαίσιο μιας διδακτικής αποκατάστασης, περίπου 40 τρέχοντα μέτρα περιβόλου, στο νότιο τμήμα του τύμβου.
Το πρόγραμμα δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου, περιλαμβάνει, τη δομική αποκατάσταση των διαφραγματικών τοίχων, του εσωραχίου της καμάρας, των τοίχων και του πώρινου δαπέδου του χώρου 4. Προβλέπονται να γίνουν επίσης, εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης ταφικού μνημείου καθώς και αποκατάστασης-επανένταξη διάσπαρτων τεμαχίων και αποκατάσταση πώρινων αντιθήματων τμήματος του νότιου περιβόλου.
Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δομική αποκατάσταση θολιτών στο εσωράχιο της καμάρας του ταφικού μνημείου και των πλευρικών τοίχων των χώρων 1,2,3 και τη δομική αποκατάσταση και συμπλήρωση γλυπτών και μαρμάρινης θύρας. Παράλληλα θα γίνει η απόδοση των θραυσμάτων των 4 φτερών των σφιγγών, όπως και του κεφαλιού της ανατολικής σφίγγας, στον χώρο 1, αλλά και του ελλείποντος δυτικού τμήματος του ιωνικού γείσου και το ένα χέρι της δυτικής Κόρης στο διάφραγμα του χώρου 2, όπως και τα θραύσματα της Μακεδονικής θύρας του Χώρου 3.
Για την πρόσβαση στην είσοδο του ταφικού μνημείου, θα κατασκευαστεί μια διακριτική στον χώρο μεταλλική κλίμακα πλάτους 1.60μ. Πλησίον αυτής της κλίμακας, και σε επαφή με αυτήν, θα κατασκευασθεί μικρό αναβατόριο διαστάσεων για ΑΜΕΑ, αλλά και για την μεταφορά ευαίσθητων μαρμάρινων αντικειμένων από και προς το εσωτερικό του Ταφικού Μνημείου.
Στην είσοδο του πρώτου χώρου θα κατασκευαστεί ένα εξωτερικό κέλυφος για την πρόσβαση στο μνημείο.
Το προτεινόμενο κέλυφος προστασίας θα πρέπει να κατασκευαστεί βασιζόμενο στην γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, με απολύτως αφαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με στόχο την αρμονική παρουσία του στον χώρο σε σχέση με το μνημειακό σύνολο, εξυπηρετώντας παράλληλα και τις λειτουργικές ανάγκες αυτού, όπως η προβασιμότητα και η θέαση από τον επισκέπτη.
Οι εργασίες συντήρησης αφορούν στην κλίμακα, στους πλευρικούς τοίχους ανατολικά και δυτικά της κλίμακας, στην πρόσοψη, στο νότιο τοίχο του Β χώρου και στην κιβωτιόσχημη κατασκευή του χώρου.
Συντήρηση επιφανειών των μαρμαροεπενδύσεων και επιστηλίων των Σφιγγώ των Καρυάτιδων με τους συμφυείς πεσσούς, των βάθρων τους και του επιστηλίου ,της θύρας και του περιθυρώματος ,της μαρμάρινης πλάκας και των αποσπασμένων μαρμάρινων τμημάτων του θριγκού.
Οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν είναι, καθαρισμοί επιφανειών, στερέωση επιφανειών, πλήρωση και σφράγιση ρωγμών, συγκολλήσεις θραυσμάτων και αποκολλημένων τμημάτων, συμπληρώσεις με κονίαμα ή νέο υλικό. Επίσης θα γίνει τεκμηρίωση με τρισδιάστατη σάρωση. Οι εργασίες συντήρησης αφορούν τρία ψηφιδωτά δάπεδα του ταφικού μνημείου Καστά, στο βοτσαλωτό δάπεδο στην είσοδο του τύμβου, Οpus segmentatum στο πρώτο θάλαμο και το βοτσαλωτό δάπεδο με θέμα «Η αρπαγή της Περσεφόνης».
Ο κύριος Λεφαντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κατεπείγουσες –όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες που έγιναν το 2016 και αφορούν στις χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου Καστά, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, με την απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων για κατάρρευση χωμάτινων όγκων.
Όπως είπε η αντιστήριξη έγινε στην πιο ευάλωτη περιοχή του περιβόλου (μήκους 40 μέτρων), όπου επαπειλούντο καταρρεύσεις με τοποθέτηση συστοιχίας σάκων με ασβεστιτικά αδρανή και λεπτή επικάλυψη χώματος.
«Γι’ αυτήν την επέμβαση, ειπώθηκε απολύτως λανθασμένα ότι είναι κατάχωση του περιβόλου, αλλά όχι, είναι διαδικασία αντιστήριξης με υλικό μέσα στους σάκκους που διαπνέει ενάντια στην υγρασία. Οι σάκκοι μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, επομένως η επέμβαση είναι πλήρως και εύκολα αντιστρέψιμη, αφού το χώμα πάνω από αυτή, είναι μόνο 50 εκατοστά και τοποθετήθηκε για να προστατέψει από τα κατεισδύοντα επιφανειακά ύδατα, τα οποία εν μερει παροχετεύτηκαν κατά την εργασία αυτή. Επίσης, η εργασία αυτή έγινε μόνο σε 40 μέτρα περιβόλου, από τα 497 μέτρα της συνολικής περιμέτρου του, πολύ μικρό ποσοστό για την αποτελεσματική προστασία του ενάντια στην κατάρευση του τμήματος αυτού».
ΕΡΕΥΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΕΛΕΤΕΣ
Προδιαγραφές, έλεγχοι και υποστηρικτικές μελέτες αποτίμησης
αντοχών και δομικής παθολογίας των δομικών στοιχείων του μνημείου
Εδαφοτεχνική - γεωστατική μελέτη για την προστασία του ταφικού μνημείου από τα περιβάλλοντα εδάφη (περιμετρικοί πάσσαλοι στο ταφικό μνημείο και οριστική αποκατάσταση εδαφών)
Στατική μελέτη του μνημείου και του εξωτερικού κελύφους προστασίας
Μελέτη δομικής παθολογίας μνημείου
Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης - αναστήλωσης μνημείου
Μελέτη ανάδειξης του μνημείου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτού
Αρχιτεκτονική μελέτη εξωτερικού κελύφους προστασίας
(Πηγή: www.thousandnews.gr)
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017
Πρόσκληση κοινής ενημερωτικής εκδήλωσης γα τους Δασικούς Χάρτες στον Δήμο Παγγαίου
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παρ. Αν. Μακεδονίας μαζί με τον Δήμο Παγγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Αν. Μακεδονίας, διοργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα για την «Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο υπόλοιπο του Δήμου Παγγαίου και τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επ’ αυτών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Φρίξου Παπαχρηστίδη στην Ελευθερούπολη, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 στις 18:00 το απόγευμα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
18:00-18:15 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:15-18:30 Χαιρετισμοί
18:30–18:50 «Εννοιολογική προσέγγιση του Δάσους και της Δασικής έκτασης στο πεδίο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών», Διαμαντής Σταγγίδης, Δασολόγος, Προϊστάμενος τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων της Δ/νσης Δασών Καβάλας, εισηγητής Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
18:50–19:10 «Διευκρινίσεις-παρεμβάσειςς στη διαδικασία των Δασικών Χαρτών-Προβλήματα που εντοπίζονται ανά περιοχή», Μιχάλης Αποστολίδης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχ/κός, Πρόεδρος Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Νομού Καβάλας, εισηγητής Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
19:10–20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Η εκπόνηση των δασικών χαρτών στον Ν. Καβάλας είναι ένα δημόσιο έργο το οποίο ξεκίνησε η ΕΚΧΑ αναθέτοντας το 15% του νομού Καβάλας σε ιδιώτες μελετητές. Μετά από μακρόχρονες καθυστερήσεις και αλλεπάλληλες αλλαγές των νόμων, οι χάρτες αυτοί που παρέμεναν στα συρτάρια, αναμορφώθηκαν εκ βάθρων και αναρτήθηκαν από την Δ/νση Δασών του νομού.
Η υλοποίηση του υπόλοιπου 85% ανατέθηκε μετά από αίτημά της, στην Δ/νση Δασών του νομού και θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά με την εργασία των υπαλλήλων του δημοσίου, εξοικονομώντας έτσι δημόσιο χρήμα, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.
Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και εμπλεκόμενο επιστήμονα να παραβρεθεί στην εκδήλωση ώστε να ενημερωθεί για την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο του Δήμου Παγγαίου και για την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επ’ αυτών.
Είσοδος ελεύθερη.
18:00-18:15 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:15-18:30 Χαιρετισμοί
18:30–18:50 «Εννοιολογική προσέγγιση του Δάσους και της Δασικής έκτασης στο πεδίο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών», Διαμαντής Σταγγίδης, Δασολόγος, Προϊστάμενος τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων της Δ/νσης Δασών Καβάλας, εισηγητής Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
18:50–19:10 «Διευκρινίσεις-παρεμβάσειςς στη διαδικασία των Δασικών Χαρτών-Προβλήματα που εντοπίζονται ανά περιοχή», Μιχάλης Αποστολίδης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχ/κός, Πρόεδρος Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Νομού Καβάλας, εισηγητής Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
19:10–20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Η εκπόνηση των δασικών χαρτών στον Ν. Καβάλας είναι ένα δημόσιο έργο το οποίο ξεκίνησε η ΕΚΧΑ αναθέτοντας το 15% του νομού Καβάλας σε ιδιώτες μελετητές. Μετά από μακρόχρονες καθυστερήσεις και αλλεπάλληλες αλλαγές των νόμων, οι χάρτες αυτοί που παρέμεναν στα συρτάρια, αναμορφώθηκαν εκ βάθρων και αναρτήθηκαν από την Δ/νση Δασών του νομού.
Η υλοποίηση του υπόλοιπου 85% ανατέθηκε μετά από αίτημά της, στην Δ/νση Δασών του νομού και θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά με την εργασία των υπαλλήλων του δημοσίου, εξοικονομώντας έτσι δημόσιο χρήμα, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.
Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και εμπλεκόμενο επιστήμονα να παραβρεθεί στην εκδήλωση ώστε να ενημερωθεί για την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο του Δήμου Παγγαίου και για την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επ’ αυτών.
Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017
Επίσημος Εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χρυσούπολη
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, ο επίσημος εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών αρχών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μετά την καθιερωμένη δοξολογία, ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού ΓΕΑ για την Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας:
"Η σημερινή ημέρα εορτασμού των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, αποτελεί στιγμή μεγάλης γιορτής και συνάμα ιδιαίτερης τιμής για όλους όσοι υπηρετούμε την Αεροπορική Ιδέα, μέσα από τις τάξεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μια ιδέα ταυτισμένη με έννοιες όπως η αρετή, η τόλμη, η αριστεία και με αξίες, αρχές και υψηλά ιδανικά, που έχουν ως επίκεντρο την απόλυτη προσφορά στην πατρίδα.
Οι Έλληνες αεροπόροι μεταξύ των πρωτοπόρων στην εξελικτική πορεία ανάπτυξης του όπλου, έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να αποδεικνύουν διαχρονικά, εντός και εκτός συνόρων, την αξία τους, κερδίζοντας τον θαυμασμό για το θάρρος και την ανδρεία τους, αλλά και την ευγνωμοσύνη του λαού μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα.
Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας φυλάττουν ουράνιες «Θερμοπύλες» γνωρίζοντας καλά ότι η ευημερία του έθνους στηρίζεται και στη δική τους αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής.
Η ρήση του αείμνηστου Ελευθέριου Βενιζέλου «το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων, η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρή φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρόν εν πολέμω όπλον μέλλον να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες» αποτελεί για μας φάρο και οδηγό.
Σύντομη, αλλά λαμπρή η ιστορία μας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κορέα 1950 – 1955, αποστολή «ΝΙΚΗ» το 1974 στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται δια ενός διαρκούς «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Παράλληλα, καθημερινή πραγματικότητα η χωρίς όρια προσφορά στον συνάνθρωπο μας μέσα από τις αποστολές Έρευνας – Διάσωσης, Αεροδιακομιδών και Αεροπυροσβέσεων.
Όλα αυτά αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ποτισμένα με το αίμα των ηρώων πεσόντων Αεροπόρων μας, στην ιδέα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ως απόγονοι των ηρώων αυτών, οφείλουμε να έχουμε αφενός επίγνωση της ένδοξης ιστορίας μας και αφετέρου του καθήκοντος συνεχούς προσφοράς με αυταπάρνηση, σιδερένια θέληση και ομηρική μαχητικότητα.
Σήμερα όλοι εμείς που αποτελούμε τη μεγάλη «οικογένεια» της Πολεμικής Αεροπορίας, σε πείσμα ισοπεδωτικών και αμοραλιστικών μηνυμάτων, υπερήφανοι για την υψηλή αποστολή που μας έχει ανατεθεί,
την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας περιβάλλει η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία, ενωμένοι, οπλισμένοι με τις παραδόσεις του έθνους, αλλά και του όπλου μας, αποτελούμε την «πυξίδα» που τόσο έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της τρέχουσας δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, η Πολεμική Αεροπορία με προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, με κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές και με ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου της, επιδιώκει την απόλυτη υλοποίηση της αποστολής της, που δεν είναι άλλη από το «να πετάει, να μάχεται και να νικάει», όταν και όπου χρειαστεί.
Με προσήλωση σε αυτή την αποστολή, με περίσκεψη στο χρέος έναντι της πατρίδας, με σεβασμό στις οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Πολεμική μας Αεροπορία εγγυάται την αποτροπή στην περίοδο της ειρήνης, αλλά και την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσεων – πολέμου.
Όραμά μας η διαρκής τελειότητα, το άριστο, η «μέθεξη με το απόλυτο». Γι’ αυτό και στο έμβλημά μας, αλλά και στην καρδιά μας έχουμε τον αετό με τη φράση «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ». Αδήριτη αναγκαιότητα το ιερό χρέος μας προς την Ελλάδα για «ελεύθερους ουρανούς».
Άνδρες και Γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας,
σας συγχαίρω για το πολύπλευρο, απαιτητικό έργο σας. Σε κάθε δραστηριότητα και αποστολή που εσείς εκτελείτε, με κάνετε να νιώθω συγκινητικά υπερήφανος που είναι ο Αρχηγός σας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο επίμονο και ανιδιοτελή τρόπο, ενωμένοι, σίγουροι για τα ιδανικά μας και σας υπενθυμίζω ότι η Πολεμική Αεροπορία με βάση το ένδοξο παρελθόν της, υπό τη σκέπη των Αρχαγγέλων, χτίζει το μέλλον που της αξίζει.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η Πολεμική Αεροπορία"
Ακολούθησε ξενάγηση στη στατική έκθεση, η οποία περιλάμβανε μαχητικό αεροσκάφος F-5, αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, αντιαεροπορικά πυροβόλα, εξοπλισμό πυρασφάλειας και τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αεροσκαφών του Ομίλου Αερομοντελιστών Καβάλας, που πραγματοποίησαν και επίδειξη πτήσης.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δεξίωση.
Μετά την καθιερωμένη δοξολογία, ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού ΓΕΑ για την Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας:
"Η σημερινή ημέρα εορτασμού των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, αποτελεί στιγμή μεγάλης γιορτής και συνάμα ιδιαίτερης τιμής για όλους όσοι υπηρετούμε την Αεροπορική Ιδέα, μέσα από τις τάξεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μια ιδέα ταυτισμένη με έννοιες όπως η αρετή, η τόλμη, η αριστεία και με αξίες, αρχές και υψηλά ιδανικά, που έχουν ως επίκεντρο την απόλυτη προσφορά στην πατρίδα.
Οι Έλληνες αεροπόροι μεταξύ των πρωτοπόρων στην εξελικτική πορεία ανάπτυξης του όπλου, έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να αποδεικνύουν διαχρονικά, εντός και εκτός συνόρων, την αξία τους, κερδίζοντας τον θαυμασμό για το θάρρος και την ανδρεία τους, αλλά και την ευγνωμοσύνη του λαού μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα.
Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας φυλάττουν ουράνιες «Θερμοπύλες» γνωρίζοντας καλά ότι η ευημερία του έθνους στηρίζεται και στη δική τους αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής.
Σύντομη, αλλά λαμπρή η ιστορία μας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κορέα 1950 – 1955, αποστολή «ΝΙΚΗ» το 1974 στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται δια ενός διαρκούς «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Παράλληλα, καθημερινή πραγματικότητα η χωρίς όρια προσφορά στον συνάνθρωπο μας μέσα από τις αποστολές Έρευνας – Διάσωσης, Αεροδιακομιδών και Αεροπυροσβέσεων.
Όλα αυτά αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ποτισμένα με το αίμα των ηρώων πεσόντων Αεροπόρων μας, στην ιδέα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ως απόγονοι των ηρώων αυτών, οφείλουμε να έχουμε αφενός επίγνωση της ένδοξης ιστορίας μας και αφετέρου του καθήκοντος συνεχούς προσφοράς με αυταπάρνηση, σιδερένια θέληση και ομηρική μαχητικότητα.
Σήμερα όλοι εμείς που αποτελούμε τη μεγάλη «οικογένεια» της Πολεμικής Αεροπορίας, σε πείσμα ισοπεδωτικών και αμοραλιστικών μηνυμάτων, υπερήφανοι για την υψηλή αποστολή που μας έχει ανατεθεί,
την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας περιβάλλει η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία, ενωμένοι, οπλισμένοι με τις παραδόσεις του έθνους, αλλά και του όπλου μας, αποτελούμε την «πυξίδα» που τόσο έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της τρέχουσας δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, η Πολεμική Αεροπορία με προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, με κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές και με ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου της, επιδιώκει την απόλυτη υλοποίηση της αποστολής της, που δεν είναι άλλη από το «να πετάει, να μάχεται και να νικάει», όταν και όπου χρειαστεί.
Με προσήλωση σε αυτή την αποστολή, με περίσκεψη στο χρέος έναντι της πατρίδας, με σεβασμό στις οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Πολεμική μας Αεροπορία εγγυάται την αποτροπή στην περίοδο της ειρήνης, αλλά και την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσεων – πολέμου.
Όραμά μας η διαρκής τελειότητα, το άριστο, η «μέθεξη με το απόλυτο». Γι’ αυτό και στο έμβλημά μας, αλλά και στην καρδιά μας έχουμε τον αετό με τη φράση «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ». Αδήριτη αναγκαιότητα το ιερό χρέος μας προς την Ελλάδα για «ελεύθερους ουρανούς».
Άνδρες και Γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας,
σας συγχαίρω για το πολύπλευρο, απαιτητικό έργο σας. Σε κάθε δραστηριότητα και αποστολή που εσείς εκτελείτε, με κάνετε να νιώθω συγκινητικά υπερήφανος που είναι ο Αρχηγός σας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο επίμονο και ανιδιοτελή τρόπο, ενωμένοι, σίγουροι για τα ιδανικά μας και σας υπενθυμίζω ότι η Πολεμική Αεροπορία με βάση το ένδοξο παρελθόν της, υπό τη σκέπη των Αρχαγγέλων, χτίζει το μέλλον που της αξίζει.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η Πολεμική Αεροπορία"
Ακολούθησε ξενάγηση στη στατική έκθεση, η οποία περιλάμβανε μαχητικό αεροσκάφος F-5, αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, αντιαεροπορικά πυροβόλα, εξοπλισμό πυρασφάλειας και τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αεροσκαφών του Ομίλου Αερομοντελιστών Καβάλας, που πραγματοποίησαν και επίδειξη πτήσης.
Άνοιξε τις πύλες του για τους μαθητές το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης
Στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, πολλά σχολεία οργάνωσαν εκδρομές στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης. Με σύμμαχο τον λαμπερό καιρό των ημερών, το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου 2017, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας 27 σχολεία από τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017
Πραγματική γιορτή η "Γιορτή Τσίπουρου"
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου προκειμένου να παραβρεθεί στην καθιερωμένη πλέον «Γιορτή Τσίπουρου», που διοργάνωσε χθες, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ντόπιο τσίπουρο, κρασί αλλά και πολλά τοπικά προϊόντα και εδέσματα.
Ο στόχος της εκδήλωσης, που ήταν να προβάλει την ιδιαίτερη σημασία του τσίπουρου, ως ελληνικό προϊόν, με αναφορές στην αναγκαιότητα προτίμησης των εγχώριων και τοπικών προϊόντων, φαίνεται ότι επετεύχθη, αφού πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν τα περίπτερα των παραγωγών, γεύτηκαν και εν τέλει προμηθεύτηκαν διάφορα προϊόντα.
Το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από την Αδελφότητα Απανταχού Ηρακλειτσιανών, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Ηρακλείτσας «Άγιος Γεώργιος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυλής «Ο Προφήτης Ηλίας», τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «ΤΟ ΠΡΑΒΙ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Περάμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελευθερών και τον Σύλλογο Μυτιληναίων Καβάλας. Ακολούθησε Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Τα Πέριξ».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, Ελένη Μπενή, Όλγα Αμπατζιά, Κοσμάς Κορωνιός, Κώστας Τσάκαλος, Στέργιος Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Κώστας Γάκης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου Αποστολία Δημητρακούδη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, και πλήθος κόσμου.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου θέλει να ευχαριστήσει αρχικά, όλους τους δημότες του Δήμου Παγγαίου αλλά και το σύνολο των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και συμμετείχαν στην εκδήλωση, Ευχαριστεί όλους όσοι δούλεψαν σκληρά για την πραγματοποίηση της «Γιορτής Τσίπουρου», τους εργαζόμενους του Δήμου Παγγαίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τους αμβυκούχους, τους συμμετέχοντες Συλλόγους, αλλά και όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης, και συγκεκριμένα: PHILIPPOS OLIVES S.A., Γ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, ΧΡΥΣΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΧΡΥΣΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΧΡΥΣΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ROYAL, ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΎΛΗ ΑΒΕΕ, ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΦΟΥΡΝΟΙ ΦΕΛΛΑΧΙΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑ, ΜΟΣΧΟΣ ΧΙΩΤΗΣ, REMAX, Πριονίδης Χρήστος, Καΐκια «Κωνστάντη» Μεταξάς Τάσος, Πρόεδρος των Κατασκηνώσεων Νέας Περάμου, Ζαχαροπλαστείο Elite, Αφοί Καραθανάση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)