Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΕΘΙΜΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ: Το Σάββατο ανηφορίζουμε στο Βρανόκαστρο

Τον Άγιο Θεόδωρο τιμούμε με παραδοσιακό τρόπο, το Σάββατο 19 Μαρτίου, ανηφορίζοντας στο λόφο του Βυζαντινού Βρανόκαστρου στο Παλαιοχώρι, όπου υπάρχει προσκυνητάρι τιμώμενο στο όνομα του Αγίου.

Στην ακρόπολη του Κάστρου διοργανώνεται η παραδοσιακή εκδήλωση με σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί και τσίπουρο που θα διατεθεί στους επισκέπτες, οι οποίοι ανηφορίζουν κάθε τέτοια μέρα στο Κάστρο, συνεχίζοντας μία παράδοση πολλών αιώνων.

Μετά την καθιερωμένη παράκληση στο χώρο του Κάστρου από τους ιερείς, στήνεται ένα πραγματικό πανηγύρι και ο δρόμος από το γραφικό Παλαιοχώρι μέχρι το κάστρο είναι σίγουρα ο πιο πολυσύχναστος, με ανθρώπους είτε να ανηφορίζουν είτε να κατεβαίνουν από το Κάστρο.

Η επιβλητική παρουσία των τειχών σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της πεδιάδας των Φιλίππων δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση στους επισκέπτες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του νομού Καβάλας αλλά και από τους γειτονικούς νομούς Δράμας και Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο του Παλαιοχωρίου κτίστηκε για πρώτη φορά από τον Μέγα Αλέξανδρο, και είχε σαν σκοπό την διαφύλαξη των μεταλλείων χρυσού και αργύρου της περιοχής. Ωστόσο τα οικοδομήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα ανήκουν στη Βυζαντινή εποχή, όταν ο βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς οχύρωσε και πάλι το λόφο γύρω στο 1185. Η τελευταία μάχη από τους υπερασπιστές του κάστρου δόθηκε κάπου στα 1383, όταν οι Οθωμανοί προσάρτησαν και αυτό το μικρό κομμάτι γης στην αχανή αυτοκρατορία τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: