του Γιώργου Ροδάκογλου
«Η ανασκαφή στο λόφο Καστά ανέδειξε την Ελληνική αρχαιολογία διεθνώς και πρέπει να συνεχιστεί» υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Τόνι Κοζέλι. «Οι 'Ελληνες επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά αλλά και η ζήλια όσων δεν συμμετείχαν στην έρευνα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».
Ο Γάλλος αρχαιολόγος εκτιμά ότι ο τάφος μπορεί να κατασκευάσθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο και στην πορεία να ετάφησαν μέλη βασιλικής οικογένειας.
«Η γνώμη μου είναι ότι ο τάφος ανήκει σε γυναίκα. Την εποχή εκείνη έχουμε δυο γυναίκες για τις οποίες μπορεί να είναι μέσα . Εκτιμώ ότι ο τάφος είναι της Ρωξάνης συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου διότι δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη. Μπορεί όμως να είναι και η Ολυμπιάδα αλλά γιατί να ταφεί στην Αμφίπολη; Η Ολυμπιάδα είναι από την Ήπειρο γυναίκα του Φιλίππου ΙΙ και μάνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές ή στην Ήπειρο. Γιατί στην Αμφίπολη επειδή τη σκότωσαν με του λίθους; Μήπως έφτιαξε το μνημείο για τον Μέγα Αλέξανδρο όταν θα τον έφερναν πίσω από την Αίγυπτο; Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν που στο τέλος μόνο η ανασκαφή θα μας πει και όλα τα δεδομένα μαζί».
Ο κύριος Κοζέλι θεωρεί αρχή της μεγάλης αυτής ανασκαφής την μελέτη ταύτισης του λέοντα της Αμφίπολης με τον τύμβο.
«Οι πρώτες ανακοινώσεις των αρχαιολόγων ότι ο λέοντας της Αμφίπολης ανήκει στην κορυφή του τύμβου Καστά προκάλεσαν αρχικά αντιδράσεις μεταξύ αρχαιολόγων αλλά η συστηματική δουλειά έδειξε ότι η μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή είναι η πλέον τεκμηριωμένη και είχε δίκιο για όσα υποστήριξε από την αρχή».
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας παρακολουθεί πολύ στενά κάθε εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών και δηλώνει έκπληκτος από τα έως τώρα ευρήματα.
«Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως έως σήμερα είναι το κάτι άλλο. Πρώτα οι Σφίγγες, μετά τα αρχιτεκτονικά μέρη του τάφου, το όμορφο ψηφιδωτό, οι Καρυάτιδες και τα κομμάτια των μαρμάρινων πορτών, μας δίνουν μια εικόνα ενός πλούσιου μνημείου του 4ου π.Χ. αιώνα. Τα κομμάτια των ανθρώπινων σκελετών ανοίγουν ένα μεγάλο ερώτημα για ποιον ή για ποιους έγινε ένα τόσο μεγάλο και πλούσιο μνημείο. Το έργο πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο. Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι σιγά-σιγά και με μεγάλη προσοχή πρέπει να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και τότε μπορούν να μας δώσουν τις πλέον σωστές απαντήσεις για το μνημείο.
Ο Τόνι Κοζέλι υποστηρίζει ότι η ανασκαφή αυτή απέδωσε τα μέγιστα στην αρχαιολογία και τα ευρήματα ξεπέρασαν πολλούς αρχαιολόγους.
«Η ανασκαφή της Αμφίπολης έφερε την Ελληνική αρχαιολογία στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Την παρακολουθούσαν αρχαιολόγοι μέρα με τη μέρα και άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων. Αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν την ικανότητα να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σπουδαίο έργο και ότι μπορούν να το ολοκληρώσουν έως το τέλος.
Το γεγονός ότι όλες οι εργασίες στον τάφο, οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού, η στερέωση του τάφου όλα αυτά έγιναν από Έλληνες επιστήμονες αρχαιολογικών υπηρεσιών και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Ελλάδας».
Ο αρχιτέκτονας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη μεθοδικότητα του επιτελείου της ανασκαφής αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τη θλίψη του για τη ζήλια μεταξύ Ελλήνων αρχαιολόγων.
«Τον περίβολο στο Λόφο Καστά της Μεσσολακιάς τον βρήκε η Κατερίνα Περιστέρη με συστηματική δουλειά. Πρώτα είδε που αρχίζει και που σταματάει ο λόφος. Είχε αυτή τη σκέψη γιατί δεν ήταν η μόνη που έσκαψε στο λόφο αλλά και άλλοι. Έτσι έκανε μια λωρίδα σε όλη την επιφάνεια του πλάτους του εδάφους μπροστά στο λόφο και βρήκε τους πρώτους όγκους του περιβόλου. Ακολούθησε τον περίβολο σε όλη τη περίμετρο και βρήκε την είσοδο. Όταν τα έκανε όλα αυτά ήταν μόνη της με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή. Τότε δεν είχε και καμία πίεση. Η ζήλια και ο φθόνος ήρθαν μετά, μόλις εντόπισε τις Σφίγγες και στη συνέχεια τις Καρυάτιδες, τα ψηφιδωτά και όλα τα άλλα. Η ζήλια ξεπέρασε κάθε όριο όχι μόνο από τους συναδέλφους της αλλά και από πολιτικούς. Όλοι επιζητούσαν μια γρήγορη λύση μια γρήγορη ανασκαφή που δεν είναι στο αίμα κανενός αρχαιολόγου. Η Κατερίνα που ξέρω είναι ένα σωστός άνθρωπος και προσεκτικός αρχαιολόγος του ελληνικού κράτους και μόνο καλά λόγια έχω να πω. Την γνώρισα όταν ήρθε να δουλέψει στην Αμφίπολη με τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Είναι πολύ σοβαρή στη δουλειά της και πολύ προσεκτική σε όλες τις ανασκαφές που έκανε έως τώρα. Δουλέψαμε μαζί στη Θάσο και ξέρω την τακτική που ακολουθεί ως αρχαιολόγος».
(Πηγή: thousandnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου