Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσκληση σε διάλεξη για το "Κάστρο του Παλαιοχωρίου"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου σας προσκαλεί στην διάλεξη με θέμα «Το Κάστρο του Παλαιοχωρίου» από τον δημοσιογράφο – ιστορικό ερευνητή Αριστείδη Μεντίζη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου (πρώην Δημοτικό Σχολείο Δρυάδας). 



Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Αρχαιολογία, Πολιτιστική Διαχείριση και Εξουσία: Η περίπτωση της Αμφίπολης

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών τηλεσεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές του Προγράμματος, αλλά και στον καθένα, προσφέροντας μια ανοικτή πλατφόρμα συζήτησης που θα εμπλουτίζεται καίρια από τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις ειδικών και μη.

Απώτερος στόχος μας είναι να προκαλέσουμε προβληματισμό και διάλογο, να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές μας να αφομοιώσουν τη διδακτέα ύλη, να διευρύνουμε την οπτική τους στην εκάστοτε υποενότητα που διανύουν αλλά και να ανοίξουμε τις πόρτες του Προγράμματός μας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην κοινωνία, προσφέροντας ανοικτή και υπεύθυνη γνώση σε όλους.

Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 21:00, με την κ. Αναστασία Σακελλαριάδη, Μέλος ΣΕΠ της Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 «Αρχαιολογία στον Ελληνικό χώρο» και με θέμα «Αρχαιολογία, Πολιτιστική Διαχείριση και εξουσία. Η περίπτωση της Αμφίπολης».

Η ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών και τα ευρήματά της έφεραν τη χρονιά που μας πέρασε την αρχαιολογία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και συνεπήραν την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το θέμα προωθήθηκε και τροφοδοτήθηκε σε σχεδόν καθημερινή βάση από το Υπουργείο Πολιτισμού με τρόπο ανεπανάληπτο για τα αρχαιολογικά χρονικά στην Ελλάδα.

Τί αποκαλύπτει η περίπτωση της Αμφίπολης για την αρχαιολογία στην Ελλάδα και τη διαχείρισή της; Τί ρόλο διαδραματίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ευρύτεροι κοινωνικοί εταίροι (π.χ. ΜΜΕ) στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιός είναι τελικά ο πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της αρχαιολογίας στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν στη διατμηματική διάλεξη.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:



(Πηγή: iKypros, Ανασκαφή)

Ανακαλύφθηκε μούμια μοναχού μέσα σε άγαλμα του Βούδα

H αποκάλυψη έγινε στην Ολλανδία. Μέσα σε ένα άγαλμα του Βούδα που χρονολογείται από το 1050-1150 μ.Χ. βρέθηκε το μουμιοποιημένο σώμα ενός μοναχού, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον Κινέζο δάσκαλο του Βουδισμού Liuquan. Η μελέτη του περιεχομένου του αγάλματος έγινε στο Ρότερνταμ, στο World Museum.   


Το άγαλμα μπήκε στον τομογράφο και αποκαλύφθηκε ότι η θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα της μούμιας ήταν γεμάτη από άγνωστο υλικό, ενώ εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια χαρτιού που περιέχουν αρχαίους κινεζικούς χαρακτήρες. Η αξονική τομογραφία έδειξε με σαφήνεια τη σκελετική δομή της μούμιας και το νοσηλευτικό προσωπικό πήρε κάποια μικρά δείγματα οστών για την έρευνα του DNA.

Με την βοήθεια ενός ενδοσκόπιου, ελήφθησαν δείγματα από την θωρακική και την κοιλιακή κοιλότητα της μούμιας, όπου βρέθηκαν κομμάτια χαρτιού. «Κάναμε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: εκεί που κάποτε υπήρχαν όργανα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων σάπιο υλικό και αποκόμματα χαρτιού με τυπωμένους χαρακτήρες σε αρχαία κινεζική γλώσσα» δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, ενώ η μούμια σήμερα και μέχρι τον Μάϊο του 2015 θα εκτίθεται  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βουδαπέστη.

(Πηγή: LiFO, iefimerida, Ανασκαφή)


Λατρεία και τελετουργία στο µυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών

Στα πλαίσια της 5ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/02/2015 στις 19:00 στο Αµφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστηµίου Αθηνών Πανεπιστηµίου 30) θα μιλήσει η ∆ρ Ann Louise Schallin, κύρια ερευνήτρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με θέμα: "Λατρεία και τελετουργία στο µυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών".


Η οµιλία εστιάζει στις λατρευτικές πρακτικές που συνόδευαν τις ταφές του νεκροταφείου των ∆ενδρών Αργολίδας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Σύµφωνα µε αρκετούς µελετητές, κατά την διάρκεια αυτής της εποχής η κεντρική Αργολίδα αποτέλεσε µία πρώιµη κρατική οντότητα µε σαφή ιεραρχία, στην οποία οι Μυκήνες κατείχαν την κορυφαία θέση. Καθώς αυτή η δοµή παγιωνόταν, διάφορες πρακτικές, µεταξύ των οποίων και αυτές της ταφικής λατρείας, απηχούν τον ανταγωνισµό και τη διαπραγµάτευση των πολιτικοκοινωνικών θέσεων.

Αναλύεται µέρος των υλικών µαρτυριών που συνδέονται µε τις ταφικές πρακτικές στα ∆ενδρά και την γύρω περιοχή ως συστατικών στοιχείων αυτών των πρακτικών, προκειµένου να προτείνει ένα πιθανό σενάριο για τον τρόπο που οι ταφικές πρακτικές υλοποιήθηκαν στα ∆ενδρά καθώς και για την θεώρησή τους ως συστατικού µέρους των στρατηγικών νοµιµοποίησης ηγετικών οµάδων (ελίτ).

Επιπλέον, σκοπός της οµιλίας είναι να προσδιορίσει διάφορα συστατικά στοιχεία αυτών των ταφικών πρακτικών που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός πολιτικού δικτύου µε επίκεντρο τις Μυκήνες. 

(Πηγή: Αιγεύς, Ανασκαφή)


Η Γερμανία σύρεται σε αμερικανικό δικαστήριο για κλεμμένα έργα τέχνης

Η αγωγή των εβραϊκής καταγωγής εναγόντων σε αμερικανικό δικαστήριο είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο της πολύχρονης σύγκρουσης για τους κλεμμένους θησαυρούς.

Έναν χρόνο αφότου η Γερμανία δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις προσπάθειες για την επιστροφή των κλεμμένων από τους ναζί έργων τέχνης, ένας βρετανός και ένας αμερικανός πολίτης εβραϊκής καταγωγής, κατέθεσαν αγωγή για την επιστροφή θρησκευτικών κειμηλίων της μεσαιωνικής περιόδου, τη γνωστή ως Συλλογή Γκουέλφ, η αξία της οποίας αποτιμάται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, τον φάκελο με την αγωγή εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και του υπό την εποπτεία της μουσείου που έχει στην κατοχή του τα εν λόγω έργα, κατέθεσαν οι δύο ενάγοντες χθες, Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι, οι πρόγονοι τους πούλησαν τους θησαυρούς το 1935, υπό καθεστώς απειλής, στην Πρωσία.

Τη συλλογή εποφθαλμιούσε ο Χέρμαν Γκέρινγκ (ο οποίος, εκτός από «νούμερο δύο», μετά τον Χίτλερ, υπήρξε και Πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Πρωσίας).

Η Γερμανία σύρεται σε αμερικανικό δικαστήριο για κλεμμένα έργα τέχνης

Εκπρόσωποι του μουσείου υποστηρίζουν ότι η πώληση ήταν «συναινετική» και ότι καταβλήθηκε «δίκαιο» αντίτιμο, συνυπολογίζοντας και τη γενικότερη οικονομική κρίση της περιόδου εκείνης.

Μετά από προσπάθειες ετών και διαπραγματεύσεις για επιστροφή της Συλλογής, η κατάθεση της αγωγής είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο της πολύχρονης σύγκρουσης, παρά τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης στις αρχές του 2014, για περισσότερο διαφανείς και αποτελεσματικές ενέργειες σε σχέση με την επιστροφή των έργων.

Η Γερμανία προέβη στις δεσμεύσεις όταν έγινε γνωστό ότι οι βαυαρικές αρχές είχαν κρατήσει μυστική, για σχεδόν δύο χρόνια, την ανακάλυψη των περίπου 1500 έργων τέχνης ανυπολόγιστης αξίας (Πικάσο, Ματίς κλπ) στο διαμέρισμα του γιου του Κορνήλιους Γκούρλιτ, εμπόρου έργων τέχνης των ναζί.

Ο βρετανός Άλαν Φίλιπ και ο αμερικανός Τζέραλντ Στίμπελ, υπέβαλαν κατ' αρχάς αίτημα επιστροφής 40 χριστιανικών ιερών κειμηλίων, τα οποία έχει υπό τη δικαιοδοσία του το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας.

Η γερμανική Επιτροπή Limbach, αρμόδια για την εξέταση παρόμοιων αιτημάτων, αποφάνθηκε τον Μάρτιο του 2014 ότι η πώληση του 1935 ήταν έγκυρη.

Ο γερμανικός νόμος

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο όλες οι πωλήσεις έργων τέχνης από τους Εβραίους κατά την περίοδο 1933 – 1945 έγιναν υπό καθεστώς απειλής, συνεπώς είναι άκυρες, η Επιτροπή Limbach επικαλείται εξαίρεση για τη Συλλογή Γκουέλφ, υποστηρίζοντας ότι το Πρωσικό κράτος είχε καταβάλλει «δίκαιο» αντίτιμο για την αγορά.

Η Γερμανία σύρεται σε αμερικανικό δικαστήριο για κλεμμένα έργα τέχνης

Ο Γκέρινγκ και το «δώρο» στον Χίτλερ

Το πρωσικό κράτος εξαγόρασε τα 42 έργα της Συλλογής Γκουέλφ το 1935 αντί του ποσού των 4,25 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ, περίπου 1.7 εκατ δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από τα 6 εκατ μάρκα του Ράιχ, που μία κοινοπραξία εβραίων εμπόρων κατέβαλε για να τα αποκτήσει το 1929. Ο Γκέριγκ, ο οποίος επέβλεψε προσωπικά την αγορά, δώρισε αργότερα τη συλλογή στον Χίτλερ.

Οι δικηγόροι των εναγόντων, οι οποίοι και αμφισβητούν την απόφαση, υποστηρίζουν ότι, η Επιτροπή Limbach, έχει γίνει σύμβολου του αργού και αδιαφανούς τρόπου με τον οποίον η Γερμανία χειρίζεται παρόμοιες αξιώσεις ιδιοκτησίας, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρύθμιση του συστήματος πριν από έναν χρόνο.


(Πηγή: The TOC, Ανασκαφή)


Οι μαθητές Δημοτικού στο Μουσείο!!!

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου ανακοινώνει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού ( Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη) και γυμνασίου (Α΄ και Β΄ τάξη) θα συνεχιστούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας κάθε Τρίτη και Τετάρτη για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25 και 31/03 και 1, 21, 22, 28 και 29/04/2015). Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα από τα δύο προγράμματα που αναφέρονται παρακάτω:
1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μουσείο: εισιτήριο για ένα διαχρονικό ταξίδι». Η διάρκεια του προγράμματος  είναι περίπου 60 λεπτά.
2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Φίλιπποι 1914-2014: 100 χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών». Η διάρκεια του προγράμματος  είναι περίπου 50 λεπτά.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Στέλλα Ποιμενίδου και την κ. Ζωή Κελίδου στα τηλέφωνα 2510 222335 και 228660 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Σε περίπτωση απουσίας μας παρακαλούμε να δίνετε τα στοιχεία σας στο τηλεφωνικό κέντρο και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων ημερομηνιών και ωρών υλοποίησης των προγραμμάτων.

Νίκος Ξυδάκης: «Ναι στη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Η ανασκαφή της Αμφίπολης θα συνεχιστεί». Τη υπόσχεση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης  στο Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κύριος Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης  αναζήτησης πόρων, ώστε μετά τον χειμώνα η διεπιστημονική ομάδα να συνεχίσει το έργο της. Η συνάντηση διήρκησε μια περίπου ώρα και έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Ο κύριος Μελίτος ανέπτυξε στον νέο αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της περιοχής, για τα οποία όμως συναρμόδια είναι και άλλα υπουργεία. Ο κ. Ξυδάκης δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί το μακεδονικό τάφο στο Λόφο Καστά της Μεσολακκιάς αλλά δεν προσδιόρισε πότε θα γίνει.

Στο μεταξύ  με  δυο άξονες προσέγγισης θα αξιοποιήσει τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο πρώτος άξονας προβλέπει την συνέχιση των ανασκαφών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΣΕΣ 2014-2020 και ο δεύτερος αφορά τα έργα ανάπτυξης στην περιοχή.

«Πιστεύω στην αρχαιολογική έρευνα που έγινε έως τώρα και θα την υποστηρίξω με κάθε τρόπο» δήλωσε  ερωτηθής από δημοσιογράφους.   «Είμαστε έτοιμοι αρκεί ν’ ανοίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά περιφερειάρχης

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της  υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά,

«Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση την Αμφίπολη και όχι προς την κατεύθυνση που κάποιοι επιχείρησαν τον προηγούμενο καιρό» εκφράζοντας ταυτόχρονα την στήριξή της στην υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη.

Την «ανεπιφύλακτη» στήριξή του προς το πρόσωπο της Κατερίνας Περιστέρη εξέφρασε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,και  ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου. «Τη στηρίζουμε και στηρίζουμε και το ανασκαφικό έργο που γίνεται» τόνισε ο κύριος Κυρίζογλου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΠΕΔΚΜ υποστηρίζει και την προσπάθεια του δήμου Αμφίπολης «και ηθικά και οικονομικά για να γίνουν τα εκτός της κυρίως ανασκαφής παράπλευρα έργα από το δήμο».

(Πηγή: xronometro.com)

Κέρινο ομοίωμα Οδυσσέα Ελύτη

«Για µένα υπάρχει η Ελλάδα η δική µου. Δεν είναι η Ελλάδα η τρέχουσα. Και το έργο µου έρχεται σαν βράχος στο κύµα που τη χτυπά. Αντιστέκεται. Και η αντίσταση είναι ουσιαστική. Βγαίνει έµµεσα µε κάτι που διαρκεί – αυτό είναι και το ουσιώδες του δηµιουργού. Διότι η Ελλάδα µπορεί να είναι και εκατό χρόνια σε πτώση κι εγώ γράφω ένα ποίηµα που έχει αντίκρισµα στην Ελλάδα την παντοτινή.»
(Οδυσσέας Ελύτης, 1988)


 Όπως είπε ο δημιουργός Θοδωρής Κοκκινίδης, "Με μεγάλο σεβασμό δούλεψα για μήνες το κέρινο ομοίωμα του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη έχοντας να αντιμετωπίσω την δυσκολία του μη επαρκούς φωτογραφικού υλικού που χρειάζεται συνήθως για την δημιουργία ενός τρισδιάστατου πορτραίτου.


Όταν δημιουργώ ένα έργο είναι πολλές οι παράμετροι που θα λάβω υπ όψιν. Μελετώ με μεγάλη προσοχή την φυσιογνωμία, προσπαθώ να καταλάβω τον χαρακτήρα της εκάστοτε προσωπικότητας, να δω σε ποια εξωτερικά χαρακτηριστικά αποτυπώνεται ο ψυχισμός του ατόμου, ποια είναι η συνήθης στάση του σώματός του όταν εκτίθεται στον φακό με ποιο ρούχο μας είναι γνώριμο και πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες  που όμως είναι πολύ σημαντικές. Κάπου εκεί είναι που συναντιέται και το δικό στοιχείο .Το πώς εγώ έχω ερμηνεύσει την προσωπικότητα το πώς την έχω αντιληφθεί σε ποια φάση της ζωής της την έχω αγαπήσει αλλά και το πώς εγώ ένοιωθα όταν δημιουργούσα.

 Θέλω να πω ότι όταν  κοιτώ ένα έργο και πόσο μάλλον δε τα δικά μου έργα, ναι, βλέπω το προφανές, το ποιον αποτυπώνω, αλλά  συνάμα βλέπω το ίδιο το δημιούργημα ,τον τρόπο που είναι
δουλεμένο ,με την πόση ακρίβεια έχουν δημιουργηθεί και τοποθετηθεί οι λεπτομέρειες ,την αγωνία, την αγάπη το μεράκι και την ευχαρίστηση της δημιουργίας.
Ασφαλώς η πιστή απεικόνιση είναι κάτι που στοχεύω και επιδιώκω. Όμως ένα έργο τέχνης ,ένα πορτρέτο, ένα γλυπτό ,δεν είναι μια φωτογραφία, δεν είναι μια φωτοτυπία δεν είναι ένας κλώνος. Όπου ακριβώς γι αυτό τον λόγο , ένα δημιούργημα έχει την δική του αξία".

Μας εξέπληξε ευχάριστα για ακόμη μια φορά!!!

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Στο φως περισσότερα στοιχεία για την αγκαλιά των 6.000 ετών

Λεπτομέρειες για το σφιχταγκαλιασμένο «ζευγάρι» που βρέθηκε στον Διρό Μάνης έδωσε η δρ. Αναστασία Παπαθανασίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, υπεύθυνη από την πλευρά της Εφορείας για το ανασκαφικό και μελετητικό έργο Διρού. 

«Θέλαμε να είμαστε 100% σίγουροι για την αρχαιότερη αγκαλιά στον κόσμο» δήλωσε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τόνισε ότι οι αναλύσεις DNA θα συνεχιστούν, προκειμένου να βρεθεί -ει δυνατόν- και η συγγένεια του νεαρού άνδρα και της νεαρής γυναίκας, οι σκελετοί των οποίων χρονολογούνται από το 3.800 π.Χ.

Το εύρημα είδε το φως το καλοκαίρι του 2013

«Μορφολογικά όταν κοιτάξαμε τα οστεολογικά χαρακτηριστικά της γυναίκας από την αγκαλιαστή ταφή, πολλοί συνάδελφοι, Έλληνες και ξένοι, είπαμε ότι δεν μοιάζουν πολύ γυναικεία. Ήταν δηλαδή στην αλληλοεπικαλυπτόμενη ζώνη μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ήμασταν έτσι πάρα πολύ επιφυλακτικοί, γιατί μακροσκοπικά θα λέγαμε ότι είναι δύο νεαροί άνδρες. Γι' αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση DNA. Θέλαμε να είμαστε 100% σίγουροι για την αρχαιότερη αγκαλιά στον κόσμο» δηλώνει στο κ. Παπαθανασίου.

Ωστόσο, όπως πληροφορεί η ίδια, οι αναλύσεις DNA δεν θα σταματήσουν εκεί. Θα προχωρήσουν, αν είναι δυνατόν, και για τη συγγένεια των δύο αυτών ανθρώπων, που έζησαν περίπου το 3.800 π.Χ., πριν από σχεδόν 6.000 χρόνια.

«Εξαρτάται από το τι σώζεται μέσα στο κολλαγόνο που έχουμε. Θα γίνουν κι άλλες έρευνες, η συγκεκριμένη αφορούσε μόνο το φύλο» διευκρινίζει η κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας τη σπανιότητα του ευρήματος. 

«Γνωρίζουμε ότι το 2008 βρέθηκε στην πόλη Μάντοβα της Ιταλίας πάλι μια αγκαλιαστή ταφή. Είναι νεολιθική, αλλά νεότερη, χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ. Επίσης, στην Τουρκία, υπάρχει μια αρχαιότερη διπλή ταφή, όμως πρόκειται για δύο άτομα πλάι πλάι, η οποία μπορεί να μην ήταν και ταυτόχρονη. Στον Διρό τα χέρια είναι το ένα κάτω από το σώμα, το άλλο από πάνω, τα πόδια τους μπλεγμένα, είναι πραγματική αγκαλιά» δηλώνει με έμφαση.

Ο υπεύθυνος του ανασκαφικού προγράμματος, Γ.Παπαθανασόπουλος, είπε ότι «κάποια στιγμή με την επέκταση του μουσείου οι σκελετοί θα συμπεριληφθούν όπως βρέθηκαν. Ήδη στο μουσείο εκτίθεται ένας ολόκληρος σκελετός». Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει την έρευνα από τον Ιούλιο.

Η ανασκαφή έγινε στη θέση «Ξαγκουνάκι», σ' έναν φυσικό λόφο που απέχει περίπου 200 μέτρα από το σπήλαιο και ο οποίος δεσπόζει στον κόλπο του Διρού, είναι δηλαδή ιδιαίτερα ορατός από τη θάλασσα. 

Εκεί βρέθηκαν κι άλλες ταφές: Δύο ακόμα διπλές ταφές, μια νεαρών ενηλίκων σε συνεσταλμένη θέση και μια παιδική σε αγγείο, καθώς και μια ταφή εμβρύου, όλες αδιατάρακτες. Τι σημαίνει όμως η παρουσία τους στον λόφο; 

«Μιλάμε πιθανόν για ένα ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιείται επί 3.000 χρόνια, έναν χώρο που διατηρείται στη μνήμη των ανθρώπων. Στην ανασκαφική τομή βρήκαμε παιδικές ταφές, που χρονολογούνται στο 4200 π. Χ. και μισό μέτρο πιο πέρα τις διπλές ταφές των ενηλίκων. Πάνω από αυτές, τη μυκηναϊκή περίοδο, γύρω στο 1200 π.Χ., έρχονται και δημιουργούν -και αυτό είναι επίσης μοναδικό- ένα οστεοφυλάκιο. Δηλαδή, ορίζουν έναν χώρο με αργούς λίθους, στρώνουν το δάπεδο με βότσαλο και μεταφέρουν οστά από δεκάδες ανθρώπους, σε δευτερογενή ταφή, από μια άλλη θέση που ήταν θαμμένοι, η οποία δεν είναι από την περιοχή, καθώς έχει ερευνηθεί πολλές φορές και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος μυκηναϊκός οικισμός κοντά. Τα οστά έχουν έρθει από μακριά» επισημαίνει η κ. Παπαθανασίου.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα ή κατάσταση των μυκηναϊκών οστών. «Προσπαθήσαμε, αλλά ήταν αδύνατον να τα χρονολογήσουμε. Είναι πολύ κακά διατηρημένα, σε αντίθεση με τα νεολιθικά, που είναι και πολύ παλαιότερα, αλλά λόγω συνθηκών είναι άριστα διατηρημένα. Γι αυτό έδωσαν και κολλαγόνο. Τα μυκηναϊκά, επειδή ήταν θαμμένα κάπου αλλού, όπου οι συνθήκες προφανώς δεν ήταν οι ιδανικές, έχουν έρθει και σπασμένα και σε πολύ κακή κατάσταση διατήρησης» αναφέρει.

Όσο για την ανασκαφική συνέχεια, αυτή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας έρευνας στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου. Το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, εντοπίζεται στον λόφο. «Θέλουμε να αποκαλύψουμε το οστεοφυλάκιο, να δούμε αν είχε τύμβο, πώς ήταν από πάνω. Με την ανασκαφική τομή μας έχουμε ανοίξει μόνο το ένα τέταρτο της κυκλικής κατασκευής του οστεοφυλακίου, που έχει διάμετρο περίπου 4 μ.», καταλήγει. Το σπήλαιο της Αλεπότρυπας χρησιμοποιείται από το 6000 π.Χ. Οι ανασκαφές εντός του ξεκίνησαν το 1970 από τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων δρ. Γ. Παπαθανασόπουλο, ο οποίος έχει και τη διεύθυνση του πρόσφατου πενταετούς προγράμματος, που πραγματοποιεί η Εφορεία Παλαιονθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.


(Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανασκαφή)

Γεφύρι της Πλάκας, αυτοψία και αναστήλωση

Aυτοψία στην περιοχή των Τζουμέρκων πραγματοποιεί σήμερα κλιμάκιο ειδικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Περικλή Βασιλάκη, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στόχος της συνάντησης ήταν, αφενός, η ενημέρωση για το εύρος των ζημιών που έχει υποστεί το μνημείο και, αφετέρου, ο συντονισμός του έργου αναστήλωσής του.

Αρωγή τοπικών φορέων

«Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εμβληματικό μνημείο μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικό δείγμα του ηπειρωτικού και νεοελληνικού πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης μετά το τέλος της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί πλήρως στην προτέρα μορφή». Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο δεσμεύεται «να φέρει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή εις πέρας το έργο αναστήλωσης» με την αρωγή των τοπικών φορέων και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος «θα έχει την ευθύνη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο». Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού ήταν άμεση, καθώς κλιμάκιο τεχνικών της οικείας εφορείας αρχαιοτήτων βρέθηκε στο σημείο». Κατά την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν η πτώση του ανατολικού ακροβάθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας, καθώς και η μερική καταστροφή του δυτικού ακροβάθρου.

Για την αναστήλωση του μνημείου θα επαναχρησιμοποιηθούν αυθεντικά δομικά στοιχεία σε συνδυασμό με νέο υλικό, ενώ για τον έλεγχο της κατάστασης των θεμελίων θα πρέπει να υποχωρήσει επαρκώς η στάθμη των υδάτων. Χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα στις όχθες του ποταμού Άραχθου -και στη θέση παλαιότερης γέφυρας, η οποία είχε καταρρεύσει δύο φορές-, το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Με μήκος 40 μέτρα και ύψος 19, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, ενώ από το 1881 έως το 1913 συνέδεε την Ελλάδα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στις δύο πλευρές του υπήρχαν στρατιωτικά φυλάκια.


(Πηγή: Χρ. Σανούδου, Καθημερινή, Ανασκαφή)

Εντοπίστηκε υβριδικό είδος ανθρώπων;

H μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων ηλικίας 60-120 χιλιάδων ετών στην Κίνα δείχνει ότι είναι πιθανό αυτά να ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ζούσε στην Ασία. Ένα υβριδικό είδος ανάμεσα στον Homo erectus και τους Νεάντερταλ.

Τα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην περιοχή Ξουτζιαγιάο της Βόρειας Κίνας το 1976 - επρόκειτο για τμήματα από κρανία καθώς και εννέα δόντια που ανήκαν σε τέσσερα άτομα.

Η μελέτη των δοντιών

Τώρα ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο Μπούργος της Ισπανίας διεξήγαγαν νέες αναλύσεις των δοντιών. Επικεντρώθηκαν στο μέγεθος και στο σχήμα του ριζικού συστήματος και της στεφάνης καθώς και σε άλλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC. Τα δόντια αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με 5.000 άλλα δόντια τα οποία ανήκουν σε άλλα ανθρωποειδή.

Όπως προέκυψε, ορισμένα από τα δόντια διέθεταν χαρακτηριστικά τα οποία έμοιαζαν με εκείνα του Homo erectus ενώ κάποια άλλα... έφερναν περισσότερο στους Νεάντερταλ. «Τα δόντια φαίνεται να αποτελούν μια μείξη πρωτόγονη και άγνωστη μέχρι σήμερα» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήρια Μαρία Μαρτινόν-Τόρες. Προσέθεσε πάντως ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για νέο είδος καθώς πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συγκρίσεις».

Η σιαγόνα της Ταϊβάν

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο και για ένα άλλο πρωτόγονο είδος ανθρώπου που πιθανώς έζησε στην Ασία. Ψαράδες εντόπισαν κοντά στην Ταϊβάν τη σιαγόνα ενός αρχαίου προγόνου του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος έζησε στην περιοχή πριν από περίπου 200.000 χρόνια.

Με βάση όλα αυτά τα νέα ευρήματα οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος βρισκόταν στην Αφρική σε άλλες περιοχές του πλανήτη ζούσαν διάφορα είδη ανθρώπων. Γνωρίζουμε για τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τους Ντενίσοβαν στις Καυκάσιες περιοχές αλλά φαίνεται ότι στην Ασία ζούσαν αρκετά είδη μέχρις ότου έκανε και εκεί την εμφάνιση του ο σύγχρονος άνθρωπος και, όπως συνέβη και στις άλλες περιοχές του πλανήτη, τα υπόλοιπα είδη εξαφανίστηκαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν τώρα και άλλα απολιθώματα σε διαφορετικές περιοχές της Ασίας ώστε να λύσουν το μυστήριο των άγνωστων ειδών.


(Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα, Ανασκαφή)

Ν. Ξυδάκης: «Η ανασκαφή να προσγειωθεί από την υπερβολή της δημοσιότητας»

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ασκεί κριτική στον επικοινωνιακό χειρισμό της Αμφίπολης και προτρέπει να αφήσουμε τους αρχαιολόγους να μελετήσουν τα ευρήματά τους.

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά θα συνεχιστεί, όπως δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης. Αυτό που τελειώνει, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είναι η επικοινωνιακή υπερέκθεση της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, θεωρώντας ότι υπήρξαν υπερβολές. «Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής» λέει.

Κατά τον κ. Ξυδάκη, η υπερπροβολή βλάπτει την αξία της ίδιας της ανασκαφής. Και αυτό γιατί έτσι «δεν δίνεται "παράθυρο" στους ανασκαφείς να μελετήσουν, να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους». Ο κ. Ξυδάκης προαναγγέλλει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την ανασκαφή της Αμφίπολης. Διευκρινίζει όμως ότι η δουλειά ενός υπουργού Πολιτισμού δεν είναι να πηγαίνει στις ανασκαφές μόνον αλλά να «παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των εργασιών».  

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά;

«Η ανασκαφή θα συνεχιστεί. Θα προχωρήσει, σύμφωνα με τα επιστημονικά αξιολογικά κριτήρια, όπως προχωρούν όλες οι ανασκαφές».

Όταν αναλάβατε, δηλώσατε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ως αποστολή να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της Ιστορίας. Πώς μπορεί η «υπόθεση Αμφίπολη» να ενταχθεί σε αυτή τη λογική;

«Να προσγειωθεί από την υπερβολή της δημοσιότητας. Υπήρξαν κι άλλες ανασκαφές στην Ελλάδα που δεν έτυχαν τέτοιας προβολής. Όμως η υπερπροβολή βλάπτει την αξία της ίδιας της ανασκαφής. Δεν δίνεται "παράθυρο" στους ανασκαφείς να μελετήσουν, να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους».

Υπήρξαν υπερβολές;

«Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής».

Τι σημαίνει για εσάς η Αμφίπολη;

«Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανασκαφή και ένα πολύ σημαντικό μνημείο, προφανώς. Τώρα πρέπει οι ανασκαφείς να κάνουν τη σύνθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων, να αξιολογήσουν τα δεδομένα τους, να δώσουν μια εξήγηση για την ταυτότητα του μνημείου. Αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη».

Εχετε πάει στην ανασκαφή;

«Δεν έχω προλάβει να πάω».

Σκέφτεστε να την επισκεφθείτε;

«Σκοπεύω. Οπως θα ήθελα, παράλληλα, να πάω και σε άλλες. Τρέχουν αυτή την περίοδο αρκετές σημαντικές ανασκαφές. Ωστόσο η δουλειά του υπουργού δεν είναι να πηγαίνει σε ανασκαφές μόνον. Αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων, των αρχαιολόγων, των ειδικών».

Ποια θεωρείτε εσείς ότι είναι κυρίως η δουλειά του υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με τα αρχαιολογικά ζητήματα;

«Να παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των εργασιών. Είμαστε μια χώρα με τεράστια κληρονομιά και αρχαιολογικό πλούτο. Η δουλειά ενός δημοκρατικού κράτους είναι να προσφέρει το πλαίσιο ώστε ο πλούτος αυτός να διατηρείται, να αναστηλώνεται, να αναδεικνύεται».

Έχουν μείνει στον νου σας ανασκαφές που καταγράφηκαν ως μυθικές λόγω των ευρημάτων τους;

«Η ιστορία των ανασκαφών στην Ελλάδα αρχίζει τον 19ο αιώνα, κορυφώνεται στα μέσα του και συνεχίζεται στο τέλος του 20ού αιώνα. Η αίγλη της αρχαιολογίας είναι σύμφυτη με τον ρομαντισμό. Η Ελλάδα ιδρύεται - κατά κάποιον τρόπο - σαν ρομαντικό έθνος και η αρχαιολογία είναι ιδρυτική επιστήμη του ελληνικού κράτους. Ομως, στο διάβα του χρόνου η αρχαιολογία έχει επαναξιολογήσει τα ζητούμενά της. Πλέον δεν στοχεύει στην αναζήτηση μόνο έργων τέχνης, όπως παλιά, αλλά και σε πληροφορίες για τον βίο και τα έθιμα που δομούσαν μια κοινωνία, τις διατροφικές συνήθειες, τις εμπορικές σχέσεις, την τεχνολογία, τις ιδεολογικές και θρησκευτικές αναζητήσεις».  

Τι είναι αυτό που ενώνει τον κόσμο με τα μνημεία;

«Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με σεβασμό την αρχαιολογία, η οποία έχει βγάλει επιστήμονες σπουδαίους. Οι αρχαιολόγοι των κλασικών, προϊστορικών και βυζαντινών μνημείων είναι οι καλύτεροι στον κόσμο».

Ποιοι είναι για εσάς αρχαιολόγοι-ορόσημα;

«Θυμάμαι πρόχειρα τον Χρήστο Τσούντα. Κολοσσός. Ο Νικόλαος Πλάτων, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο μεγάλος Χρήστος Καρούζος που δεν έκανε ανασκαφή αλλά οργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και ο Σωτηρίου το Βυζαντινό. Πολλοί. Πραγματικοί διανοούμενοι, δάσκαλοι του γένους... Αλλά υπάρχουν και σήμερα λαμπροί επιστήμονες».


(Πηγή: Π. Μπίτσικα, Το Βήμα, Ανασκαφή)

Αρχαίο κτίριο ταξίδεψε στην εθνική οδό

Με μία εντυπωσιακή επιχείρηση ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο η απόσπαση, η μεταφορά και η τοποθέτηση του μεγάλου αψιδωτού κτιρίου Υστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) από το «Ρέμα Ξυδιάς» στην περιοχή της Πηγής Αρτέμιδος του Πλαταμώνα στο Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων, στην περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς Πιερίας.

Το σημαντικό αυτό εγχείρημα έγινε με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας (πρώην ΚΖ' ΕΠΚΑ) και υπαλλήλων της -την ευθύνη είχε η προϊσταμένη Ελεάνα Παπασταύρου-, με τη σύμπραξη του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και με την άμεση συμβολή συνεργείων του κατασκευαστή της νέας εθνικής οδού της ΠΑΘΕ (Κοινοπραξία Μαλιακός - Κλειδί) και του Παραχωρησιούχου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.)

Η αποκάλυψη του κτιρίου έγινε στη διάρκεια των αρχαιολογικής - σωστικής ανασκαφής που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2014 στο πλαίσιο της κατασκευής της ΠΑΘΕ και το εύρημα θεωρείται εξαιρετικά σπουδαίο, καθώς μέχρι τώρα υπήρχε πλήθος μυκηναϊκών ευρημάτων -όλα πρόσφατα αποκαλυμμένα-, όχι όμως οικιστικά κατάλοιπα στην περιοχή.

Τα τμήματα του κτιρίου τοποθετήθηκαν σε μία μεγάλη βάση από μπετόν, η οποία στη συνέχεια με δύο μεγάλους γερανούς, που ήρθαν από τα έργα του Μαλιακού, φορτώθηκε σε φορτηγό με ρυμουλκούμενη πλατφόρμα, το οποίο έφερε συνολικά 11 άξονες. Το συνολικό φορτίο ανερχόταν σε 78 τόνους. Ακολούθησε η επιχείρηση μεταφοράς μέσω της εθνικής οδού σε μία απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, στον χώρο όπου βρίσκονται τα αρχαία Λείβηθρα, όπου και έγινε η απόθεση - τοποθέτηση στο Θεματικό Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων.

Στο πλαίσιο της διάνοιξης της ΠΑΘΕ στην περιοχή εκτελείται μία εκτεταμένη ανασκαφή, αποκαλύπτοντας μία πληθώρα θέσεων με ευρήματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως και τα Βυζαντινά Χρόνια. Στη συγκεκριμένη θέση ήρθε στο φως ένα ολόκληρο νεκροταφείο με 22 κιβωτιόσχημους τάφους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, μέσα στους οποίους βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα μυκηναϊκού τύπου και ρυθμού.

Εκτός από τους τάφους η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και τα δύο αψιδωτά κτίρια (οικίες) της ίδιας εποχής, καθώς και δύο μνημειακούς περιβόλους, όλα στοιχεία ενός οικισμού που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εγκατάλειψη της ταφικής χρήσης του χώρου. Τα αψιδωτά κτίρια αποτελούν μοναδικό εύρημα για την περιοχή του Πιερικού Ολύμπου και σπάνιο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής σε μία περιοχή όπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα της Ύστερης Εποχής Χαλκού (1600-1050 π.Χ.).

Στο εσωτερικό και των δύο κτιρίων εντοπίστηκαν πασσαλότρυπες των πασσάλων που στήριζαν τη στέγη, ίχνη από πήλινες χρηστικές κατασκευές, πληθώρα αγγείων, λίθινα και πήλινα τέχνεργα.

«Ο αψιδωτός τύπος οικίας είναι κατ' εξοχήν μεσοελλαδικός, απαντάται δηλαδή στις αρχές της 2ης χιλιετίας, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου» όπως εξήγησε στο «Έθνος» η αρχαιολόγος της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σοφία Κουλίδου. Όπως είπε, το παράδειγμα του ρέματος Ξυδιάς αποτελεί πιθανόν τοπική επιβίωση του τύπου στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), όταν στους οικισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας κυριαρχεί ο ορθογώνιος μακρόστενος τύπος οικίας, το μέγαρο.

Πληροφορίες

Ο συσχετισμός τους με πληθώρα κεραμικής μυκηναϊκού ρυθμού επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την ένταξη της περιοχής στον θεσσαλικό - ευβοϊκό πολιτιστικό κύκλο, ενώ εμπλουτίζονται και συμπληρώνονται οι πληροφορίες για τη ζωή και τον θάνατο κατά την Υστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρόσφατα αποκτηθεί από τις ανασκαφές κυρίως νεκροταφείων στο πλαίσιο των μεγάλων εθνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου. Το καλύτερα διατηρημένο από τα δύο αψιδωτά κτίρια κρίθηκε ότι ήταν καλύτερο να μεταφερθεί ολόκληρο και να αναδειχθεί στο Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων.

Η ιστορία της περιοχής και το πάρκο - Ο Ορφέας, οι Μούσες και οι τελετές

Τα αρχαία Λείβηθρα θεωρούνταν η πατρίδα του Ορφέα, ίσως η περιοχή όπου γίνονταν οι αρχαιότερες μυστηριακές τελετές και όπου λατρεύονταν οι Λειβηθρίδες Mούσες. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι υπήρχε ξύλινο άγαλμα του Ορφέα από κυπαρίσσι στην πόλη. Η παράδοση κάνει λόγο, επίσης, ότι ο Ορφέας πρέπει να γεννήθηκε, να έζησε ή να πέθανε εδώ ή στη γειτονική πόλη της Πίμπλειας.

Η πόλη βρισκόταν, σύμφωνα με τον Στράβωνα, στους πρόποδες του Ολύμπου κοντά στην Πίμπλεια, που με τη σειρά της ήταν κοντά στο Δίον. Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι ήταν κτισμένα «εν τω Ολύμπω» και μάλιστα στο νοτιότερο τμήμα, εκεί που το βουνό στρίβει από τη Θεσσαλία και κοιτά προς Μακεδονία. Η αρχαία πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά όταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Στην περιοχή έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένα εκτεταμένο ανασκαφικό έργο από την αρχαιολόγο Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή.

Οσο για το Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων είναι έργο που έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Με το πάρκο, που καλύπτει μια έκταση 67 στρεμμάτων και τις περιηγητικές διατομές του να έχουν σχήμα λύρας, επιχειρείται γνωστικά και βιωματικά η μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική μύηση του επισκέπτη στον Ολύμπιο και στον Παρολύμπιο χώρο. Η λειτουργία του πάρκου θα έχει εκπαιδευτικό ? «ψυχαγωγικό χαρακτήρα», με την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων τόσο στις μόνιμες - ημιυπαίθριες κατασκευές όσο και στους υπαίθριους, αδόμητους χώρους, αξιοποιώντας την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Ολύμπου.

Εκτός από τη μεταφορά και τοποθέτηση του αψιδωτού κτιρίου, οργανώνεται στα Λείβηθρα η παρουσίαση και ανάδειξη όλων των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πιερικού Ολύμπου με αφορμή την κατασκευή της νέας εθνικής οδού καθώς και η ένταξή τους στη λειτουργία του Πάρκου.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας της κοινωνίας με το αρχαιολογικό παρελθόν της Πιερίας, εγκαινιάζεται σύντομα στο Μουσείο του Δίου η περιοδική έκθεση «Ανοίγοντας Δρόμους», στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά ταφικά ευρήματα από τέσσερις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής της νέας εθνικής οδού.


(Πηγή: Χρ. Τελλίδης, Έθνος, Ανασκαφή)

Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στο Διρό

Μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών αποτελούν δυο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού.

Οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα. Επιπλέον οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα. Έχει χρονολογηθεί με άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης: διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

Το πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε το 2014, πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Δρος Γ.Α. Παπαθανασόπουλου από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη Δρ. Α. Παπαθανασίου) σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ. Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

Νέες χρονολογήσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις διεύρυναν σημαντικά την περίοδο χρήσης του σπηλαίου από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική (6.000-3.200 π.Χ.) και επιβεβαίωσαν την μακροχρόνια λειτουργία του ως οικιστικού και ταφικού χώρου.

Στα υπερκείμενα στρώματα αποκαλύφθηκε κυκλικό οστεοφυλάκιο, διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, ορισμένο από αργούς λίθους, που φέρει βοτσαλόστρωτο δάπεδο.

Μεγάλη ποσότητα ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων που αντιπροσωπεύουν δεκάδες ατόμων, περισυλλέχθηκε από την επιφάνεια του δαπέδου σε συνάφεια με χαρακτηριστικά ευρήματα της ΥΕ ΙΙΙ (Μυκηναϊκής Εποχής) όπως κεραμική, χάντρες, εγχειρίδιο. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατασκευή για την προσχεδιασμένη μεταφορά και δευτερογενή ταφή δεκάδων ατόμων, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Μυκηναϊκή εποχή.

Η προκαταρκτική μελέτη τους κατέδειξε ότι βρίσκονται σε δευτερογενή απόθεση, μεταφέρθηκαν δηλαδή από την αρχική θέση ταφής τους στο «Ξαγκουνάκι». Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί κατάλοιπα οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής, παρά τη συστηματική επιφανειακή έρευνα. Η πλησιέστερη θέση αυτής της εποχής βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο, σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από την Αλεπότρυπα. Η συνέχιση της έρευνας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων. Προς το παρόν μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η περιοχή του σπηλαίου λειτούργησε επί χιλιετίες στη συλλογική μνήμη των ομάδων ως χώρος απόθεσης των νεκρών τους.


Θύελλα αποκαλύπτει τεράστιο Βυζαντινό αγγείο σε παραλία

Επείγουσα σωστική ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να σωθεί ένα τεράστιο πήλινο αγγείο που χρονολογείται στους βυζαντινούς χρόνους. Το αγγείο αποκαλύφθηκε σε παραλία του αρχαιολογικού πάρκου Gan Yavne, μετά από μια καταιγίδα που σάρωσε το Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη και αποκάλυψε πολλά αρχαία αντικείμενα.

Το αγγείο εντοπίστηκε από τους φύλακες του αρχαιολογικού πάρκου Gan Yavne, που βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο της παραλίας Palmahim, 15 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ. Ισχυροί άνεμοι και τεράστια κύματα έπληξαν τον χώρο την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα την απομάκρυνση στρωμάτων λάσπης και την αποκάλυψη των αρχαίων αγγείων.

Η ανασκαφή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων συνεχίστηκε την Πέμπτη το πρωί καθώς οι αρχαιολόγοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητες της ημέρας λόγω υψηλών παλιρροιών. Αγγεία και διάφορα άλλα χειροποίητα αντικείμενα αναμενόταν να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η επίχωση βάθους 1,5 μέτρου χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα χρησιμοποιούταν ως υπόγειος αποθηκευτικός χώρος (dolium).

«Ολόκληρο το αγγείο είχε τοποθετηθεί κάτω από αρχαίο δάπεδο, με το άνοιγμά του να βρίσκεται στο έδαφος», δήλωσε ο Yitzhak Marmelstein, διευθυντής της ανασκαφής. Ανέφερε επίσης, ότι θα αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα αγγεία κατά μήκος της παραλίας.

Το αγγείο που βρέθηκε φαίνεται να έχει εισαχθεί από την Κύπρο ή τη Βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον Marmelstein.

Περισσότερα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα στο αγγείο αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής άθικτης φιάλης λαδιού και θραύσματα αγγείων για μαγείρεμα.

Τα πρώτα ίχνη εγκατάστασης στο αρχαίο λιμάνι-πόλη Yavne-Yam, ηλικίας 4000 ετών, εντοπίζονται στην Εποχή του Χαλκού ενώ η περίοδος συνεχούς κατοίκησής τους φθάνει μέχρι το Μεσαίωνα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980 και έχουν αποκαλύψει ναυάγια, αλιευτικά εργαλεία και πολλά άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Η τελευταία ανακάλυψη υποδεικνύει ότι το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι και την Οθωμανική περίοδο, ανέφερε η δήλωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια θύελλα βοήθησε τους αρχαιολόγους στην περιοχή. Το 2010, ισχυροί άνεμοι και μια νεροποντή αποκάλυψε ένα άθικτο ρωμαϊκό άγαλμα κοντά στον παραθαλάσσιο γκρεμό του Ashkelon.


(Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή)

Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα (1912-1923)

Γιάννης Ν. Γκλαβίνας 
Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα (1912-1923) 
από την ενσωμάτωση στην ανταλλαγή, 
Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη

γράφει ο Νίκος Νικολούδης, 
διδάκτωρ Ιστορίας πανεπιστημίου Λονδίνου

 Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923), η οποία έθεσε τέλος σε μια δεκαετία σχεδόν αδιάλειπτων ελληνοτουρκικών πολέμων, κατοχύρωσε την ειρηνική παραμονή της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως την κατέστησε μια διαχρονική παράμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων θέτοντάς την στο «στόχαστρο» τόσο των τουρκικών σχεδιασμών εις βάρος της χώρας μας σε συνδυασμό μάλιστα με εξελίξεις που συνδέθηκαν με την όξυνση του Κυπριακού ζητήματος, την περίοδο 1955-74), όσο και πολλών  ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες τείνουν να την αντιμετωπίζουν ως δούρειο ίππο των τουρκικών συμφερόντων. Στη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης έχει συμβάλει και το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας αποτρέπει τη λήψη κάθε είδους «ακραίων» μέτρων απέναντι στη μειονότητα, αντίστοιχων με εκείνα τα οποία κατά καιρούς έλαβε η Τουρκία έναντι των Ελλήνων που ζούσαν στην επικράτειά της. Αυτή όμως η δυνητική πρόθεση μιας «ρεβανσιστικής» προσέγγισης της μειονότητας δεν λαμβάνει υπόψη τους τρόπους αντιμετώπισής της από παλαιότερες ελληνικές κυβερνήσεις και μάλιστα σε περιόδους εθνικά πολύ πιο «ευαίσθητες» από αυτές των τελευταίων δεκαετιών (δηλαδή, πριν από το 1923), όταν μάλιστα ο αριθμός των Μουσουλμάνων που διαβιούσαν στην ελληνική επικράτεια ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον σημερινό.

Τις παλαιότερες φάσεις των προβλημάτων που δημιουργούσε η παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στο ελληνικό κράτος  θέτει υπόψη μας η πρωτότυπη μελέτη του Γιάννη Γκλαβίνα, διδάκτορα Ιστορίας του ΑΠΘ και σημερινού στελέχους των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ο συγγραφέας τονίζει εύστοχα ότι ο όρος «μουσουλμανική» προσδιορίζει ακριβέστερα τη μειονότητα, δεδομένου ότι στην περίοδο στην οποία αναφέρεται το έργο του (αλλά και αρκετά αργότερα, θα προσθέταμε, προκειμένου για ένα τμήμα της σύγχρονης μειονότητας της Δυτικής Θράκης) δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί μεταξύ των μελών της τουρκική εθνική συνείδηση. Παράλληλα, μέσα από την αφήγησή του αποκαλύπτεται ότι η εκμετάλλευση της μουσουλμανικής μειονότητας κάθε άλλο παρά πρόσφατο φαινόμενο είναι. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα οι Μουσουλμάνοι της οθωμανικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν παγιδευμένοι στη μέγγενη των βαλκανικών εθνικισμών, αντιμέτωποι με την κατάρρευση της οθωμανικής κυριαρχίας στον βαλκανικό χώρο, υπό συνθήκες όμως διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Διαβάστε περισσότερα στα "Θέματα Ελληνικής Ιστορίας"

(Πηγή: Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο Λαζαρίδης πίστευε πως ο Τύμβος της Αμφίπολης έχει οκτώ θαλάμους

Πίστευε ακόμα ότι υπήρχε και μυστική πύλη στην κορυφή και για το λόγο αυτό ξεκίνησε τις ανασκαφές από το πάνω μέρος του λόφου - Θεωρούσε πως ο Λέων της Αμφίπολης σφράγισε την δεύτερη αυτή είσοδο στον Τάφο.

Ο αρχαιολόγος που πρώτος εντόπισε τη σπουδαιότητα της Αμφίπολης ήταν ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, την περίοδο που νεαρός αρχαιολόγος ανέσκαπτε το λόφο Καστά Μεσολακκιάς, μιλά για τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του σπουδαίου επιστήμονα .

Σύμφωνα με την μαρτυρία του συνεργάτη του που όμως θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Δημήτρης Λαζαρίδης,  του είχε εκμυστηρευτεί, τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο σπουδαίος αρχαιολόγος πίστευε πως ο Τύμβος μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ!

Ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Μάλιστα, ο μεγάλος δάσκαλος της αρχαιολογίας είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα στον οποίο αποδίδεται το μνημείο.

Μάλιστα, ο Λαζαρίδης πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά Μεσολακκιάς, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων.

(Πηγή: protothema.gr, thousandnews.gr)

Τόνι Κοζέλι : «Η ανασκαφή της Αμφίπολης πρέπει να συνεχιστεί»



του Γιώργου Ροδάκογλου

«Η ανασκαφή στο λόφο Καστά ανέδειξε την Ελληνική αρχαιολογία διεθνώς και πρέπει να συνεχιστεί» υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Τόνι Κοζέλι. «Οι 'Ελληνες επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά αλλά και η ζήλια όσων δεν συμμετείχαν στην έρευνα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».

Ο Γάλλος αρχαιολόγος εκτιμά ότι ο τάφος μπορεί να κατασκευάσθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο και στην πορεία να ετάφησαν μέλη βασιλικής οικογένειας.
«Η γνώμη μου είναι ότι ο τάφος ανήκει σε γυναίκα. Την εποχή εκείνη έχουμε δυο γυναίκες για τις οποίες μπορεί να είναι μέσα . Εκτιμώ ότι ο τάφος είναι της Ρωξάνης συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου διότι δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη. Μπορεί όμως να είναι και η Ολυμπιάδα αλλά γιατί να ταφεί στην Αμφίπολη; Η Ολυμπιάδα είναι από την Ήπειρο γυναίκα του Φιλίππου ΙΙ και μάνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές ή στην Ήπειρο. Γιατί στην Αμφίπολη επειδή τη σκότωσαν με του λίθους; Μήπως έφτιαξε το μνημείο για τον Μέγα Αλέξανδρο όταν θα τον έφερναν πίσω από την Αίγυπτο; Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν που στο τέλος μόνο η ανασκαφή θα μας πει και όλα τα δεδομένα μαζί».
Ο κύριος Κοζέλι θεωρεί αρχή της μεγάλης αυτής ανασκαφής την μελέτη ταύτισης του λέοντα της Αμφίπολης με τον τύμβο.
«Οι πρώτες ανακοινώσεις των αρχαιολόγων ότι ο λέοντας της Αμφίπολης ανήκει στην κορυφή του τύμβου Καστά προκάλεσαν αρχικά αντιδράσεις μεταξύ αρχαιολόγων αλλά η συστηματική δουλειά έδειξε ότι η μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή είναι η πλέον τεκμηριωμένη και είχε δίκιο για όσα υποστήριξε από την αρχή».
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας παρακολουθεί πολύ στενά κάθε εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών και δηλώνει έκπληκτος από τα έως τώρα ευρήματα.
«Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως έως σήμερα είναι το κάτι άλλο. Πρώτα οι Σφίγγες, μετά τα αρχιτεκτονικά μέρη του τάφου, το όμορφο ψηφιδωτό, οι Καρυάτιδες και τα κομμάτια των μαρμάρινων πορτών, μας δίνουν μια εικόνα ενός πλούσιου μνημείου του 4ου π.Χ. αιώνα. Τα κομμάτια των ανθρώπινων σκελετών ανοίγουν ένα μεγάλο ερώτημα για ποιον ή για ποιους έγινε ένα τόσο μεγάλο και πλούσιο μνημείο. Το έργο πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο. Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι σιγά-σιγά και με μεγάλη προσοχή πρέπει να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και τότε μπορούν να μας δώσουν τις πλέον σωστές απαντήσεις για το μνημείο.

Ο Τόνι Κοζέλι υποστηρίζει ότι η ανασκαφή αυτή απέδωσε τα μέγιστα στην αρχαιολογία και τα ευρήματα ξεπέρασαν πολλούς αρχαιολόγους.
«Η ανασκαφή της Αμφίπολης έφερε την Ελληνική αρχαιολογία στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Την παρακολουθούσαν αρχαιολόγοι μέρα με τη μέρα και άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων. Αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν την ικανότητα να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σπουδαίο έργο και ότι μπορούν να το ολοκληρώσουν έως το τέλος.
Το γεγονός ότι όλες οι εργασίες στον τάφο, οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού, η στερέωση του τάφου όλα αυτά έγιναν από Έλληνες επιστήμονες αρχαιολογικών υπηρεσιών και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Ελλάδας».
Ο αρχιτέκτονας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη μεθοδικότητα του επιτελείου της ανασκαφής αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τη θλίψη του για τη ζήλια μεταξύ Ελλήνων αρχαιολόγων.
«Τον περίβολο στο Λόφο Καστά της Μεσσολακιάς τον βρήκε η Κατερίνα Περιστέρη με συστηματική δουλειά. Πρώτα είδε που αρχίζει και που σταματάει ο λόφος. Είχε αυτή τη σκέψη γιατί δεν ήταν η μόνη που έσκαψε στο λόφο αλλά και άλλοι. Έτσι έκανε μια λωρίδα σε όλη την επιφάνεια του πλάτους του εδάφους μπροστά στο λόφο και βρήκε τους πρώτους όγκους του περιβόλου. Ακολούθησε τον περίβολο σε όλη τη περίμετρο και βρήκε την είσοδο. Όταν τα έκανε όλα αυτά ήταν μόνη της με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή. Τότε δεν είχε και καμία πίεση. Η ζήλια και ο φθόνος ήρθαν μετά, μόλις εντόπισε τις Σφίγγες και στη συνέχεια τις Καρυάτιδες, τα ψηφιδωτά και όλα τα άλλα. Η ζήλια ξεπέρασε κάθε όριο όχι μόνο από τους συναδέλφους της αλλά και από πολιτικούς. Όλοι επιζητούσαν μια γρήγορη λύση μια γρήγορη ανασκαφή που δεν είναι στο αίμα κανενός αρχαιολόγου. Η Κατερίνα που ξέρω είναι ένα σωστός άνθρωπος και προσεκτικός αρχαιολόγος του ελληνικού κράτους και μόνο καλά λόγια έχω να πω. Την γνώρισα όταν ήρθε να δουλέψει στην Αμφίπολη με τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Είναι πολύ σοβαρή στη δουλειά της και πολύ προσεκτική σε όλες τις ανασκαφές που έκανε έως τώρα. Δουλέψαμε μαζί στη Θάσο και ξέρω την τακτική που ακολουθεί ως αρχαιολόγος».

(Πηγή: thousandnews.gr)

Καλαβρύτων: ''Γειά σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη!''

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

Με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα έχουμε το παράπονο, ότι δεν ορκίσθηκε κατά τα καθιερωμένα!

Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας πάνω στα αυτά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής και στον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει ο νέος Πρωθυπουργός.

Καθὠς μάλιστα αύριο ορκίζεται η νέα Βουλή των Ελλήνων δραττόμεθα της ευκαιρίας να διατυπώσουμε ανοικτά και δημόσια την προσωπική μας γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να χειρίζεται τα προβλήματα αυτά η νέα Κυβέρνηση.

Από τις πρώτες κι' όλας στιγμές της αναλήψεως των ευθυνών διακυβερνήσεως της πολύπαθης Χώρας μας ο νέος Πρωθυπουργός και οι Συνεργάτες του εφαρμόζουν μια πολιτική, που αποπνέει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ!

Φαίνεται πως πέρασε πιά η εποχή των μεγάλων και δουλικών ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Περάσαμε στην εποχή της αντιστάσεως!

Στην μανία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, λέγε με Τρόϊκα κλπ, αντιτάσσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια!

Η στάση του κ. Τσίπρα μας γεμίζει τα στήθη με υπερηφάνεια! Ἀλλωστε είναι σε όλους γνωστόν, ὀτι οι μεγάλες νίκες στην πορεία του Έθνους μας ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τά Μεγάλα ΝΑΙ, αλλά από τα μεγάλα ΟΧΙ!

Αθάνατο παραμένει στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το "Μολών λαβέ" του Λεωνίδα και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά!

Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, διότι με Πρωθυπουργό τον ακάματο κ. Τσίπρα οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας μαθαίνουν τώρα, ότι ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΔΟΥΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΤΑΙΡΟΙ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!

Για πρώτη φορά ακούσθηκε η διαμαρτυρία: "Κύριοι, στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη, γιατί δεν μας ερωτήσατε;" Δεν είμαστε παρείες, είμαστε ισότιμα Μέλη της Ενώσεως!

Η τακτική, λοιπόν, του κ. Τσίπρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνική υπερηφάνεια! Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο!

Μπορεί να εξοργίσει τους Ευρωπαίους δανειστές-δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πενία από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία!

Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων!

Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους!

Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!

Θα το επαναλάβουμε, λοιπόν, επειδή εμείς καί πιστεύουμε στον αληθινό Θεό καί προσευχόμεθα για τους Ηγέτες της Χώρας μας, θα επαναλάβουμε τα λόγια: "Δόξα Σοι, ο Θεός ημών".

Η καρδιά μας γεμίζει πια με εθνική υπερηφάνεια! Η Ελλάδα μας γίνεται και πάλι αξιοσέβαστη!

Aπό την ελληνική εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ σας μεταφέρουμε εδώ ένα χαρακτηριστκό απόσπασμα:

«Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε τον ποταμό Ρουβίκωνα επειδή μπορούσε, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωμαϊκής Γερουσίας να μην το κάνει», γράφει το έγκυρο περιοδικό «Foreign Affairs», «έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας... αποφάσισε να προσπαθήσει να τερματίσει τη λιτότητα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν να μην το κάνει.

Αν θα το καταφέρει ή όχι είναι ακόμα άγνωστο, αλλά ό,τι και να συμβεί, η νίκη του αποτελεί μια σημαντική αλλαγή πορείας για την Ευρώπη - ένα μήνυμα ότι ο χρόνος λήγει για τις πολιτικές της λιτότητας».

Για να αντιληφθήτε καλύτερα τα λόγια μας και σεις, αγαπητοί μου αναγνώστες, θα σας παραθέσουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από τα διδακτικά βιβλία της Παιδείας μας.

Όλοι θα ενθυμείσθε την τραγική εκείνη νύκτα του έτους 1996 και τα γεγονότα στη βραχονησίδα τα Ίμια.

Τότε, που με Πρωθυπουργό τόν κ. Κώστα Σημίτη, η Χώρα μας ταπεινώθηκε οικτρά από τούς Τούρκους!

Η Ελλάδα τότε είχε Πρωθυπουργό τον ενδοτικό κ. Σημίτη, τον άνθρωπο, ο οποίος πρώτος και πολύ πρίν από τα Μνημόνια, κατέστρεψε οικονομικά τους Έλληνες με το σλόγκαν της εποχής "αγοράστε άφοβα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου¨.

Οι Έλληνες πωλούσαν τότε τα σπίτια τους για να αγοράσουν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με τόκο 25%, αλλά στο τέλος έχασαν "και τα αυγά και τά καλάθια", δηλ και τα σπίτια τους και τα λεφτά τους!!!!!

Λοιπόν στο διδακτικό βιβλίο της ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου και στο 12ο κεφάλαιο παρατίθεται η περιγραφή των γεγονότων των Ιμίων. Εκεί ομολογείται επισήμως η ενδοτικότης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Ιδού, λοιπόν, η ψευδής και εθνικά προδοτική περιγραφή στο παραπάνω διδακτικό βιβλίο: «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ιμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές θέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!

Γειά σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη! Βάλε πια μια τελεία και παύλα, στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας!

Ο Χριστός μαζί Σου! Η Παναγιά μας στο πλευρό Σου! Καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδος!

(Πηγή: romfea.gr)

Ιδιωτική συνάντηση Πρωθυπουργού με Οικουμενικό Πατριάρχη


Ιδιωτική συνάντηση είχε χθες, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Να αναφερθεί ότι η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιούν αμφότεροι επίσκεψη.

(Πηγή: romfea.gr)

Ποια η θέση της Ιεράς Συνόδου για τον όρκο;

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Απορίες προκαλέι η τακτική της Ιεράς Συνόδου που αφήνει να σέρνεται η υπόθεση του πολιτικού όρκου και η διάσταση απόψεων εντός της Εκκλησίας.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση (σε επίπεδο επιχειρημάτων προς το παρόν) ανάμεσα σε Ιεράρχες που δημιουργεί σύγχυση και προβληματισμό στους πιστούς.

Οι μέν τάσσονται υπερ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου επικαλούμενοι τους πατέρες της Εκκλησίας, οι δε μιλούν για την ανάγκη διατήρησής του (επικαλούμενοι τον Αγιο Νεκτάριο και συμβολικούς λόγους).

Όμως οι πιστοί αποσβολομένοι απορούν ποιά είναι η αλήθεια. Είναι δυνατόν η Εκκλησία να παρουσιάζει αυτή την εικόνα και κανείς να μην παρεμβαίνει;

Είναι δυνατόν να συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και να μη λέει λέξη για το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις σε όλες τις ενορίες.

Είναι λυπηρό ο Άγιος Αρχιγραμματέας Επίσκοπος Μεθώνης να μην επιδεικνύει τα απαραίτητα "αντανακλαστικά" και να μη φέρνει ένα τέτοιο φλέγον θέμα στο τραπέζι.

Και φυσικά δεν εννοούμε ότι θα έπρεπε να ανακοινωθεί κάποια απόφαση αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον το ζήτησα να παραπεμφεί σε κάποια επιτροπή.

Έτσι η Σύνοδος δεν θα εμφανιζόταν απούσα από τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και απομονωμένη στον μικρόκοσμό της.

Ελπίζουμε σύντομα (ίσως και αύριο) να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση γιατί τέτοια ζητήματα προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στους ήδη ελλιπώς καταρτισμένους θεολογικά Έλληνες.

(Πηγή: romfea.gr)

Η θέση της ΕΣΗΕΜ-Θ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                             
Ενόψει των εξελίξεων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ διατυπώνει εκ νέου για το ζήτημα αυτό την πάγια θέση του, η οποία είναι συντονισμένη με την κοινή προσέγγιση του δημοσιογραφικού κόσμου, όπως έχει πολλές φορές εκφραστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Προϋπόθεση για να υπάρχει άρτια, ανεξάρτητη και πολυφωνική δημόσια ενημέρωση στην Ελλάδα είναι να λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ, με όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνταν σε αυτήν πριν από το αντιδημοκρατικό «μαύρο», που έριξε στις οθόνες η απελθούσα κυβέρνηση στις 11 Ιουνίου 2013.

Ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει διεκδικήσει η ΕΣΗΕΜ-Θ και έχουν ζητήσει Αρχές, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της περιοχής, πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια ενημέρωση με την εκ νέου λειτουργία της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, υπό συνθήκες διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, με σύγχρονο οργανόγραμμα και με το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν σε όλα τα προγράμματα ως τις 11 Ιουνίου 2013.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι πρόθυμη να συμβάλει σε κάθε διαδικασία διαλόγου με σκοπό να θωρακιστούν η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.



Το Διοικητικό Συμβούλιο

Οδηγίες πρόληψης κατά της εποχικής γρίπης

Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης της εποχική γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα έχει αυξητική τάση τις επόμενες εβδομάδες. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
       Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, έγκυες  κ.λπ.
        Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:
• Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν περιέχει το επικρατούν στέλεχος του ιού Η3Ν2 αλλά μπορεί μέσω διασταυρούμενης ανοσίας να προστατέψει από σοβαρή νόσηση.
 • Η λήψη μέτρων υγιεινής όπως ο αερισμός των χώρων, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, ο αερισμός των χώρων, το συχνό πλύσιμο των χεριών και  η αποφυγή κλειστών χώρων με πολυκοσμία.
• Οικιοθελής απομόνωση στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μην μεταδίδουν τον ιό.
• Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων  μετά από ιατρική εντολή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας :  2513- 503 364-3.