Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Διάσημο το σιτάρι των αρχαίων Θρακών

Το μονόκκοκο σιτάρι των αρχαίων Θρακών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των ελλήνων επιστημόνων και καλλιεργητών, αλλά και των γειτόνων μας Βουλγάρων. Πριν από λίγες ημέρες η telegram.gr φιλοξένησε ρεπορτάζ για την προσπάθεια που κάνει η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» προκειμένου να φέρει και πάλι στο προσκήνιο καλλιέργειες που χάθηκαν στο χρόνο όπως το μονόκκοκο σιτάρι που καλλιεργούνταν εδώ και 7.000χρόνια στην περιοχή του Διδυμοτείχου,

Σήμερα, και οι επιστήμονες της Βουλγαρίας μιλάνε για την ανάγκη να επαναφέρουν στους αγρούς το μονόκοκκο σιτάρι των αρχαίων Θρακών



"Η οικολογική γεωργία είναι φιλοσοφία και όχι αυτοσκοπός. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρέπει να δηλητηριάζεις τη φύση, τα ζώα, τον άνθρωπο, τον ίδιο σου τον εαυτό, μια και ο ίδιος συμμετέχεις στη διαδικασία της παραγωγής και της κατανάλωσης". Με τα λόγια αυτά εξηγεί η κα Έλλη Ηλίεβα, στη συνέντευξή της στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, την απόφασή της να αναγεννήσει την καλλιέργεια του σιταριού των αρχαίων Θρακών, του μονόκοκκου σιταριού Λιμέτς.

Η κα Ηλίεβα είναι, για την ώρα, η μοναδική καλλιεργήτρια του είδους αυτού στην περιοχή Βράτσα, ΒΔ Βουλγαρίας. Το σιτάρι αυτό γίνεται όλο και πιο μοντέρνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο. "Η καλλιέργειά του άρχισε σχετικά πρόσφατα στη Ν Βουλγαρία, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί μια η παραγωγή είναι μικρή και δεν αποδίδει μεγάλα κέρδη", μας λέει η κα Ηλίεβα.

"Η καλλιέργεια του λιμέτς χρονολογείται, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η αρχαιοβοτανική, πριν από τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες χρόνια. Στα εδάφη της σημερινής Βουλγαρίας το πρωτοκαλλιέργησαν οι Θράκες πριν πέντε με έξι χιλιάδες χρόνια. Χαρακτηριστικό για το λιμέτς είναι ότι ωριμάζει 12 μήνες και δεν περιέχει γλουτένη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μια και όσοι πάσχουν από δυσανεξία στην ουσία αυτή μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα".



"Ο τρόπος επεξεργασίας του λιμέτς διαφέρει από αυτόν του συνηθισμένου σιταριού", εξηγεί η κα Ηλίεβα. "Το καλό αλεύρι είναι το αλεύρι ολικής άλεσης, μια και τα στοιχεία που περιέχει βοηθούν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σιτάρι λιμέτς περιέχει 33% περισσότερη πρωτεΐνη από το συνηθισμένο και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιο θρεπτικό".

"Το σιτάρι λιμέτς καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας", συνιχίζει. "Ο πρόεδρος της Ένωσης καλλιεργητών βότανων, Εμίλ Ελμάζοφ, από τον οποίο πήρα σπόρους για να αρχίσω την παραγωγή μου, το καλλιεργεί στην περιοχή του Κεντρικού Αίμου. Ο κ Ελμάζοφ το αλέθει σε ένα παλιό μύλο με μυλόπετρες. Με τον τρόπο αυτό το αλεύρι από το σιτάρι λιμέτς διατηρεί καλύτερα την ποιότητα και τα συστατικά του και η γεύση του είναι εκπληκτική, θα έλεγα ότι μοιάζει με τη γεύση του κέικ. Αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Ζύμωσα ψωμί με αλεύρι από λιμέτς και το άφησα για ένα μήνα. Το ψωμί σκλήρυνε, αλλά δεν χάλασε και μόλις το έβρεξα απέκτησε και πάλι την υπέροχη γεύση του. Το λιμέτς φυτεύεται στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου και ωριμάζει μετά από 12 μήνες. Η βιοδυναμική καλλιέργεια, για την οποία απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τις πνευματικές και κοσμικές δυνάμεις, μαζί με διάφορες προετοιμασίες για την ενίσχυση των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών, αποτελεί ένα από τους μεγάλους νεωτερισμούς στη Βουλγαρία. Με τον τρόπο αυτό και με τη βοήθεια των μελών της νέας βουλγαρικής οργάνωσης "Αλληλέγγυα γεωργία", φύτεψα το λιμέτς. Τα μέλη της οργάνωσης αυτής ασκούν διάφορα επαγγέλματα. Μεταξύ τους υπάρχουν δικηγόροι, συντάκτες, μεταφραστές, χημικοί, άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα και τάξεις. Τους ενώνει η φιλοσοφία τους, η οποία πρεσβεύει τη δωρεάν παροχή βοήθειας στους καλλιεργητές".

Η κα Ηλίεβα ασχολείται εδώ και πέντε χρόνια με τη βιολογική καλλιέργεια, αν και, όπως υποστηρίζει, στη Βουλγαρία τα προβλήματα που συνδέονται με τη βιολογική καλλιέργεια, είναι πολλά. Έχει καταθέσει υποψηφιότητα για οικολογικές καλλιέργειες επιδοτούμενες από το πρόγραμμα SAPARD της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει να πάρει έγκριση, παρά την προτεραιότητα που δίνει στα οικολογικά προϊόντα η Κοινή αγροτική στρατηγική 2020.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι η γραφειοκρατία", λέει η κα Hλίεβα."Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τις επιδοτήσεις των καλλιεργειών δεν έχουν ιδέα από το αντικείμενο της εργασίας τους, τη γεωργία. Λες και το κράτος κάνει ότι μπορεί για να μην επιτύχει η βιολογική καλλιέργεια στη Βουλγαρία. Πιστεύω ότι η αιτία βρίσκεται στην προσπάθεια του λόμπι γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, το οποίο προσπαθεί να αποδείξει ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν καλλιεργητές που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες. Το λόμπι αυτό κάνει τα πάντα για να μην επιδοτηθούμε από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υποστηρίζει με βεβαιότητα η κα Έλλη Ηλίεβα.

Η κα Ηλίεβα υπολογίζει στην υποστήριξη της Οργάνωσης βιοκαλλιεργητών, η οποία ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο και στην οποία είναι μέλος και η ίδια. Χάρη στις συνδέσεις που δημιούργησε με τη διεύθυνση οικολογικής γεωργίας της Κομισιόν, αρκετοί συνάδελφοί της έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Πηγή:www.telegramm.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: