«Αυτό που για την Καβάλα είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, για την ΔΕΗ είναι μπίζνες με ιδιωτικές πολυεθνικές αλλά και ανικανότητα του κράτους να δρομολογήσει την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα». Με τη φράση αυτή θέλησε να περιγράψει την σοβαρότητα της υπόθεσης σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στην περιοχή της Καβάλας ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε για την εφημερίδα «Εβδόμη» (δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 2008), ο Αλέξης Τσίπρας, περιέγραψε τι πραγματικά πρέπει να σημαίνει η «νέα εποχή» στην ελληνική πολιτική σκηνή, την οποία σηματοδότησε η εκλογή του, αλλά και στο «όραμα» που λείπει από την πολιτική και τους πολιτικούς, κάτι που «απωθεί» τους νέους.
-Η εκλογή σας, είναι γεγονός ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική πολιτική σκηνή. Ποιες θα είναι οι θέσεις που θα προωθήσετε, ώστε αυτή η "νέα εποχή" να αποκτήσει ουσία; Θα επιδιώξετε κάποια συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα;
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνητικές συνεργασίες ως αυτοσκοπός. Αυτό που μας ενδιαφέρει η δημιουργία νέων συσχετισμών στην κοινωνία, ώστε να είναι εφικτό να διαμορφωθούν πολιτικές επιλογές προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την σημερινή. Νέα εποχή σημαίνει για μας απελευθέρωση της κοινωνίας από τα ψεύτικα διλήμματα του δικομματισμού και συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού ρεύματος που θα πιέζει και διεκδικεί με αποτελεσματικό τρόπο, για όλα όσα αφορούν την ζωή των πολιτών: την σταθερή και μόνιμη δουλειά, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, το περιβάλλον. Αν δεν υπάρξει πίεση από τα κάτω, καμία συνεργασία κορυφής δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».
-Ο Συνασπισμός αλλά και εσείς προσωπικά, πολλές φορές δείξατε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια. Και ο νομός Καβάλας αντιμετωπίζει κάποια τέτοια προβλήματα, με πιο πρόσφατο την προσπάθεια από την πλευρά της ΔΕΗ για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα. Ποιά είναι η θέση σας για το θέμα; Πως πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της περιφέρειας;
«Σπαταλήσαμε ήδη τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και οι περιφερειακές ανισότητες διευρύνονται αντί να μειώνονται. Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση να διαμορφώσουν έναν προσανατολισμό, που θα επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους, και στις τοπικές κοινωνίες να αναπτύσσονται με οργανωμένο τρόπο. Αυτό απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, παραγωγικές επενδύσεις, αναδιαρθρώσεις. Αν το αφήσουμε στον αυτοματισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το λιγότερο που θα έχουμε είναι άναρχη ανάπτυξη και καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και έφοδο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον δημόσιο πλούτο. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστα ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες. ΟΙ λιθάνθρακες της ΔΕΗ δεν είναι ανάπτυξη. Αυτό που για την Καβάλα είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, για την ΔΕΗ είναι μπίζνες με ιδιωτικές πολυεθνικές αλλά και ανικανότητα του κράτους να δρομολογήσει την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και προφανώς η τοπική κοινωνία οφείλει να αντιδράσει δυναμικά, γιατί ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για πυρηνικά εργοστάσια».
-Η εκλογή σας ήδη κρίθηκε θετικά από τη νεολαία, η οποία, γενικότερα, αδιαφορεί για τα κοινά. Πιστεύετε οτι στο πρόσωπο σας οι νέοι άνθρωποι θα βρουν κάποιον που θα έχει τις ίδιες ανησυχίες με εκείνους, θα δίνει την απαραίτητη σημασία σε όλα τα προβλήματα τους και θα αγωνιστεί για την επίλυση τους;
«Θεωρώ ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στα πολιτικά πράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να διαμορφώνεις πολιτικές θέσεις και να τις προωθείς στην κοινωνία με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Έχω την αίσθηση ότι αν οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν για την πολιτική, αυτό είναι πρόβλημα της πολιτικής και όχι των νέων ανθρώπων. Το στοίχημα λοιπόν για μας είναι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο με πιο ζωντανούς και ενδιαφέροντες τρόπους. Να αναδείξουμε την σημασία της πρωτοβουλίας, της συλλογικότητας, της παρέας που μπορεί να καταφέρνει πράγματα, εκεί που οι άνθρωποι δεν μπορούν από μόνοι τους. Αυτό είναι για μας πολιτική, είτε αφορά μικρά τοπικά πράγματα, είτε μεγάλα, όπως είναι το εργασιακό μέλλον, το περιβάλλον, η παιδεία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι νέοι δεν προσεγγίζουν την πολιτική μόνο για τα προβλήματά τους. Την προσεγγίζουν ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αλλάξουν τον κόσμο. Και αυτό το οραματικό στοιχείο είναι κάτι που οφείλουμε να το ανακαλύψουμε πάλι και να το επαναφέρουμε στον πολιτικό μας λόγο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου