Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Δήλωση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για τη 200η Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 


Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και για όλο τον Ελληνικό λαό. Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας πρέπει να αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας.

Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμά τους, από τους αγώνες τους, από τις θυσίες τους και ας αντιληφθούμε ότι ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι μπορούμε να κερδίζουμε κάθε μάχη, να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ζήτω η Επανάσταση του 1821!

Ζήτω το Έθνος!».

Μπορείτε να δείτε το σχετικό video πατώντας ΕΔΩ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

1821 - 2021: Μάρτιος

 


«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις (…) αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

(Aπόσπασμα από τη θρυλική ομιλία του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα).


Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Του Αγίου Θεοδώρου στο Βρανόκαστρο

 Στα ανατολικά του Παλαιοχωρίου, στην κορυφή ενός από τους πρόβουνους του θρυλικού Παγγαίου, βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και την παράδοση της περιοχής. Πρόκειται για το Κάστρο του Παλαιοχωρίου, που για αιώνες είναι γνωστό ως «το Κάστρο του Αλέξανδρου», και το οποίο γνώρισε στιγμές δόξας στους 18 σχεδόν αιώνες λειτουργίας του.


Το «Κάστρο του Αλέξανδρου» είναι μια οχυρή εγκατάσταση που ιδρύθηκε στο λόφο ανατολικά του Παλαιοχωρίου στα χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αρχικά για να προστατεύονται τα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούσαν στην περιοχή, και τα οποία συνέδραμαν στην υλοποίηση της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 1185 ο Βυζαντινός Στρατηγός Αλέξιος Βρανάς ανακατασκευάζει το κάστρο, οπότε και μετονομάζεται σε Βρανόκαστρο. Αυτή τη φορά ο ρόλος του είναι να ελέγχει και να εποπτεύει τη δίοδο που δημιουργούνταν μεταξύ του ορεινού όγκου του Παγγαίου και της λίμνης, που κάλυπτε την σημερινή πεδιάδα των Φιλίππων.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου είναι επισκέψιμος και μπορεί κανείς ν’ ανηφορίσει προκειμένου να θαυμάσει την υπέροχη θέα. Ο επισκέπτης ανηφορίζοντας στο κάστρο, μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στους πύργους και στα τείχη. Ανάμεσα στα ερείπια του οικισμού που υπήρχε εκεί και να φανταστεί τις μάχες και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί. Από εκεί πάνω, μπορεί να παρατηρήσει κάθε σπιθαμή της περιοχής.

Στην ακρόπολη του κάστρου βρίσκεται και το μικρό εικονοστάσι του Αγίου Θεοδώρου και εκεί, κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής, τελείται μια παράκληση ενώ ακολουθεί μια όμορφη εκδήλωση με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου. Πρόκειται, για τη συνέχιση μιας μεσαιωνικής παράδοσης, η οποία θέλει ο Άγιος Θεόδωρος να τιμάται στο Κάστρο, κάτι που οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου δεν ξεχνούν εδώ και αιώνες.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Καλή Καθαρά Δευτέρα! Καλή Σαρακοστή!

 


Τα "Γκουλιάρια" του Παλαιοχωρίου Παγγαίου

 Για την ημέρα! Καλή Καθαρά Δευτέρα! Καλή Σαρακοστή! Τα "Γκουλιάρια" του παρελθόντος μας, όπως παρουσιάστηκαν στο 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.


https://www.youtube.com/watch?v=RUaVVcD1e-M

Παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στις τελετές παραλαβής Δ’ Σ.Σ. και ΧΧ ΤΘΜ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρέστη σήμερα Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, την τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων της Διοικήσεως του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ Σ.Σ. «Θράκη») από τον Αντιστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη.

O Υπουργός παραβρέθηκε επίσης στην αλλαγή Διοικήσεως της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ «Μακεδονία») στην Καβάλα, όπου τον συνόδευσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.













Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Tο Σχέδιο Δράσεως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 ενέκρινε ο υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενέκρινε το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα περαιωθούν κατά το τρέχον έτος και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγραμματισμού. 

Οι στόχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 κινούνται στις εξής τρεις κατευθύνσεις: α) Εγγύηση της Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας, β) Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και γ) προβολή της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, ενεργοποιούνται 105 εξοπλιστικά προγράμματα με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων και υπογράφονται συμβάσεις 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). 



Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Υφυπουργό εργάζονται ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού. Προς τούτο θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα, θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), ενώ θα αντικατασταθούν το υφιστάμενο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων με νέα αυξημένων δυνατοτήτων και αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας. Παράλληλα θα αναθεωρηθεί ο οργανισμός της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών (ΣΑΝ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αναβάθμισης της στρατιωτικής θητείας και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης για το τεχνικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ. 

Επίσης, ο Υπουργός επιβλέπει την αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοίκησης και Οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει τις κατευθύνσεις για δράσεις ήπιας ισχύος που προϋποθέτουν αρμονική συνεργασία των πυλώνων εξουσίας, προβάλλοντας διεθνώς τις εθνικές θέσεις αλλά και την εθνική κυριαρχία. Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των εισακτέων στο σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως, όπως και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Εθνοφυλακή. 

Όσον αφορά στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό με μέσα, υλικά και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αναδύονται στο τομέα της υγείας, ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19”. 

Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν με μέσα, υλικά και προσωπικό το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνδράμουν σε έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών ως έργων κοινής ωφέλειας. Επίσης, θωρακίζουν τις δυνατότητες της χώρας στη διαχείριση προκλήσεων που προκύπτουν από τη προσφυγική κρίση και αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς επιτηρήσεως των συνόρων. Αναφορικά σε υφιστάμενες υποδομές, αναβαθμίζονται όσες αφορούν σε αερομεταφορές, αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ. Τέλος, προβλέπεται ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής του πολιτιστικού αντικτύπου δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Κέρινα Ομοιώματα του Θ. Κολοκοτρώνη και της Λ. Μπουμπουλίνας



Το 2021, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, μέσα από τη δημιουργία , τιμά τους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Τα κέρινα ομοιώματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας είναι οι πιο πρόσφατες δημιουργίες του Θεόδωρου Κοκκινίδη και παίρνουν θέση δίπλα σε αυτό του Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα έργα παρουσιάζονται με φόντο τους πρόποδες του Παγγαίου και την Θάλασσα της Καβάλας.

Για τους επόμενους μήνες ήδη φιλοτεχνούνται ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Μαντώ Μαυρογέννους.


Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Θεόδωρου Κοκκινίδη

Κηπιά Καβάλας

www.kerinaomoiomata.gr






Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Με τον "Μάρτη" στο χέρι


 Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, που ονόμαζαν «Κρόκη» στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι.

Σήμερα η παράδοση του Παλαιοχωρίου θέλει τα παιδιά να φορούν στον καρπό τους, από την 1η Μαρτίου, ένα βραχιόλι φτιαγμένο από κόκκινη και λευκή κλωστή, που είναι γνωστό ως «Μάρτης». Δεν λείπουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου ο «Μάρτης» είναι δαχτυλίδι και όχι βραχιόλι. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, ο «Μάρτης» προστάτευε τα πρόσωπα των παιδιών από το κάψιμο του πρώτου ήλιου της άνοιξης.

Ο «Μάρτης» φτιαχνόταν την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, και τα παιδιά τον φορούσαν το πρωί της 1ης Μαρτίου, πριν βγουν από το σπίτι.

Ο «Μάρτης» έβγαινε σε τρεις μέρες και στη συνέχεια τοποθετούνταν κάτω από μια πέτρα, όπου παρέμενε για κάποιες ημέρες. Εκεί ανάλογα με το τι ζωύφια υπήρχαν κάτω από την πέτρα, όταν τη σήκωναν, έτσι θα κυλούσε η χρονιά για το σπίτι, όσον αφορά πάντα την παραγωγή.

Στη συνέχεια, ο «Μάρτης» τοποθετούνταν πάνω σε ένα θάμνο προκειμένου να τον πάρουν τα πουλιά για να τον χρησιμοποιήσουν στο χτίσιμο της φωλιάς τους.